Известие

Collapse
No announcement yet.

Спират строителството на АЕЦ "Белене"

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Сложи си очила бе Никалай, сметките и графиките са взети от междинните доклади на банката и не ги е смятал Овчаров. Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци. Всичко това би се разисквало с конкретни стойности ако гербаджиите не провалиха дебатите в парламента. Защо не изнесат те данните с точни стойности, финансови модели, анализи и т.н.
    Между другото, може да се смееш на собственото си невежество.
    Last edited by pavlin; d.m.y г., 22:21.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      Аз питах за страна от бившия източен блок, а не за Великобриатинания, все пак има разлика.
      Отделно в тая статия се казва, че англичаните, можели да приемат и т.н, тест нищо съществено.Да не говорим, че Великобритания не е обвързана на 80% с Русия, както ние.Така че, те може да си позволят да правят сделки с руснаците и да не бъдат като нас-страна, където доскоро Русия си праваше нейната политика, рескпективно извличаше и икономически изгоди.
      Не съм противник на АЕЦ.Противник съм на АЕЦ, строена по проекта, който касаеше Белене.А ако има прозрачна и нормална процедура, ясни правила и най вече голям западен (реален) инвеститор, може и да се помисли.
      България не трябва да дава пари за АЕЦ.Като е важно и стратегическо, да ги дадат тия, които чакат печалби от проджабтие-срещу ясни договорни отношения.Например-кой и къде ще съхранява отпадъците, кой ще поеме основата част от подръжката на АЕЦ, кой ще поеме и разходите за бъдещето затваряне в даден момент и т.н.
      А ние ще им предоставим площадка примерно, но без други парични ангажименти и при изгодни за България условия-това искам като българин.
      Last edited by fred; d.m.y г., 22:28.
      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
      Нагоре по стълбата, която води надолу
      sigpic

Comment

Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци. Всичко това би се разисквало с конкретни стойности ако гербаджиите не провалиха дебатите в парламента.
        Ужасно се дразня да споря с тъпи хора. Ти гледал ли си интервюто от линка, който си пуснал. Явно не си.
        Тогава ще се опитам да обясня, като на малоумен. Води се следния разговор:
        Към 03,40 мин
        журналист от Нова тв: докладът, който...
        Р. Овч.*: Не, това не е самият доклад. Това е един анализ на базата на този доклад.

около 05,47 мин.
        Р.Овч.: Да видим какви са резултатите. Всички варианти осигуряват значителен резерв по отношение на обслужване на дълга.

05,59 мин.
        журналист от Нова тв: Това е заключение от доклада на HSBC. Така ли?
        Р.Овч. (не отговаря на въпроса).
        Р.Овч. Всички варианти и подварианти са икономически изгодни.

06,07 мин.
        Р.Овч.: Да ви прочета още една част от този анализ. Абсолютната недисконтирана стойност печалба от инвестицията, чета го от английски затова инвестицията във Белене е около 200 млрд. евро за целия срок на експлоатация. Недисконтираната, което значи, че няма да превеждаме онези пари към сегашните, има известна разлика.
        Журналист от Нова тв: Целият срок на експлоатация колко е?
        Р. Овч. 60 години.
        Журналист от Нова тв: 60 години, 200 млрд. евро за 60 години.
        Р. Овч.: Печалба.
        Журналист от Нова тв: Печалба и това е документ от...
        Р.Овч.: Да да, базиран на данните на HSBC.
        Журналист от Нова тв: Източникът? Базиран на данните на HSBC? Кой базира на данните на HSBC?
        Р.Овч.: Аз аз не мога... приемете, че аз съм го направил.
        Журналист от Нова тв: Защото едно е анализът на HSBC, друго е ако е интерпретация върху анализа на HSBC.
        Р.Овч.: Това е анализ интерпретация върху данните на HSBC.
        Журналист от Нова тв: Защото нали се сещате ако бях дал доклада на Мартин Димитров да направи анализ по същите данни, щеше да изглежда по различен начин...

Ето още един анализ на данните от HSBC тук

* Пояснение: Р.Овч. е съкращение на Румен Овчаров - председател на софийска организация на БСП, изгонен от правителството на Станишев за корупция в особено големи размери след намесата на ЕС.

---------- Post added at 23:51 ---------- Previous post was at 23:50 ----------

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци.
        Ти изобщо знаеш ли какво означава паричен поток?! Понеже аз съм сигурен, че си нямаш идея какво е.
        2014: Deutschland über alles

Comment

• Какви са тези печалби от 200 милиарда.
          Тук някои хора направо съсипват дискова памет с писанията си.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

• Никалай, дразни се на своята белоснежна простота, за това че не можеш да си обясниш някои работи не е нужно да обвиняваш другите. Аз ти казах че си гола вода и ето че пак го показваш. Да знам какво е паричен поток ама май ти не знаеш. Хайде обясни сега какво е недисконтираната печалба на проекта и вътрешната му норма на възвращаемост която се постига до 30 години при експлоатационен срок от 60 години. Защо пропускаш това че Румен Овчаров каза че всички изчисления и графики са правени от HSBC. Просто този доклад систематизира данните от междинните доклади на банката.
            Статията която посочваш за вятърната енергия си е смешка от всякъде и няма никакъв анализ. Ти сигурно не правиш разлика между инсталирана мощност и реална произведена мощност. Какъв е КПД на вятърните генератори. Какво означава ясна регулаторна политика, най-вероятно непазарни, високи цени на изкупуване на енергията от ВЕИ.

---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:58 ----------

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
            Какви са тези печалби от 200 милиарда.
            Тук някои хора направо съсипват дискова памет с писанията си.
            Това най- вероятно е брутната прчалба акумулирана за 60г. по бъдещи стойности. Без да се види доклада в детайли не може да се каже със сигурност.
            Last edited by pavlin; d.m.y г., 04:12.

Comment

Какъв е КПД на вятърните генератори.
              ооо, тролче. вземи пък ти си свали червените очила че нещо ти пречат да виждаш.
              КПД на един генератор е около 80%
              КПД на АЕЦ е около 30%. ВВЕР мисля прекарва 1/3 от живота си просто стоейки и неправейки нищо. това е особеност при презареждането му.
              енергията от ВЕИ е единствената която с времето ще става по-евтина.

точка

Comment

• Проблема с възстановяемите източници не е тяхното КПД, а това на акумулаторите.
                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
                  КПД на АЕЦ е около 30%. ВВЕР мисля прекарва 1/3 от живота си просто стоейки и неправейки нищо. това е особеност при презареждането му.

Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие... Ще си купиш акумулатори- ОК значи през 5 години ще сменяш акумулатори. И все пак ми е интересно тия акумулатори, какво ще правят зимата, като 2 седмици е облачно, а вънка е як студ. Май ще вадиш печката на дърва.

П.С. Теоритично максималнато КПД на фотоволтаиците е около 35%!!! А реалното в момента е около 20%.
                  Lexus IS200

Comment

Колев, пак се излагаш.

Wind
                    The problem with wind power is that it also has to conform to the reality of the Betz Law. Named after German physicist Albert Betz in 1919, Betz Law found that a maximally efficient wind turbine could only capture about 59 percent of the total wind power. If a turbine captured any more energy, then air movement would effectively cease, which would prevent electricity generation. Turbines also have a speed at which they can best capture wind. For instance, a turbine may be 40 percent efficient in 20 mph wind, but less efficient at other speeds. Therefore, combined with the natural loss and erosion of energy, wind power efficiency can easily dip below 30 percent.

---------- Post added at 10:16 ---------- Previous post was at 10:14 ----------

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                    Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие....
                    ще ги включва в контакта захранван от Козлодуй за да достигнат 80%.
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 13:44.

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                      Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие... Ще си купиш акумулатори- ОК значи през 5 години ще сменяш акумулатори. И все пак ми е интересно тия акумулатори, какво ще правят зимата, като 2 седмици е облачно, а вънка е як студ. Май ще вадиш печката на дърва.
                      а ти какво правиш като спрат един 1000 мегаватов реактор за презареждане за няколко месеца. седиш на тъмно ли ?!?! енергиен микс !?!?
                      основните приоритети на нек трябва да са електропреносната мрежа /заради която в туристическия сезон на морето няма ток/ , огромните загуби и 16% веи.
                      точка

Comment

а ти какво правиш като спрат един 1000 мегаватов реактор за презареждане за няколко месеца. седиш на тъмно ли ?!?! енергиен микс !?!?
                        основните приоритети на нек трябва да са електропреносната мрежа /заради която в туристическия сезон на морето няма ток/ , огромните загуби и 16% веи.
                        Енергиен микс- много добре го каза. Ама като останеме само на ВЕИ, от какво ще го правиш тоя енергиен микс?
                        Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                          Енергиен микс- много добре го каза. Ама като останеме само на ВЕИ, от какво ще го правиш тоя енергиен микс?
                          е то самите веи са си микс. имаш вятърна, фотоволтаици, биогаз, вец и други.....
                          освен това никой не е казал да сме само на веи. целта е 16%, по-нататък повече. това е тенденцията.
                          никой не ни казва не стройте аец. от ес искат 16% веи пък другото си е наша работа. та значи в случая за да гарантираме работа за аец белене, трябва да затворим нещо. кое ще е то-козлодуй или тецовете. в тоя случай задължаваме нек да купува от белене в най-добрия случай /който е невъзможен/ на 75 ЕВРО, при положение че те сега купуват от тец на около 100лв и продават на едро на 75лв.
                          като имаш впредвит че предприятията почнаха да ползват рекуператори които им намаляват потребената енергия с 20-40%, търсенето на енергия намалява а и няма къде да изнасяме. ще се отворят едни работни места в белене, а други ще се закрият. какъв ще е ефекта от белене освен значителното поскъпване на тока.
                          точка

Comment

е то самите веи са си микс. имаш вятърна, фотоволтаици, биогаз, вец и други.....
                            освен това никой не е казал да сме само на веи. целта е 16%, по-нататък повече. това е тенденцията.
                            никой не ни казва не стройте аец. от ес искат 16% веи пък другото си е наша работа. та значи в случая за да гарантираме работа за аец белене, трябва да затворим нещо. кое ще е то-козлодуй или тецовете. в тоя случай задължаваме нек да купува от белене в най-добрия случай /който е невъзможен/ на 75 ЕВРО, при положение че те сега купуват от тец на около 100лв и продават на едро на 75лв.
                            като имаш впредвит че предприятията почнаха да ползват рекуператори които им намаляват потребената енергия с 20-40%, търсенето на енергия намалява а и няма къде да изнасяме. ще се отворят едни работни места в белене, а други ще се закрият. какъв ще е ефекта от белене освен значителното поскъпване на тока.
                            Аз само два въпроса имам:

1. Биогаз - ти, Николайчо и останалите фенове ще си втъкнете по една тръбичка отзад и ще осигурявате метана, Цветелинка Бориславова ще коси слонска трева из северо-западна България или Шеврон ще прави шисти?

2. Намаляването на потреблението на ел. енергия се дължи на ликвидацията на индустрията и закриването на предприятията, или на това, че населението масово се е юрнало да санира жилища и да инвестира "огромните финансови излишъци", които остават от уникалните средно-месечни възнаграждения в размер на "колосалните" 300 и кусур евро средно-месечно възнаграждение в последно поколение термопомпени системи за климатизация и отопление?
                            Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

• Аз пък имам въпрос, колко енергия хабеше Кремиковци, за да приключи накрая с издръжка от държавата, за да има за заплати?

Ефективност имаме когато накрая има печалба, а не източване на едни общи пари в едни частни джобове.
                              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
                                Аз само два въпроса имам:

1. Биогаз - ти, Николайчо и останалите фенове ще си втъкнете по една тръбичка отзад и ще осигурявате метана, Цветелинка Бориславова ще коси слонска трева из северо-западна България или Шеврон ще прави шисти?

2. Намаляването на потреблението на ел. енергия се дължи на ликвидацията на индустрията и закриването на предприятията, или на това, че населението масово се е юрнало да санира жилища и да инвестира "огромните финансови излишъци", които остават от уникалните средно-месечни възнаграждения в размер на "колосалните" 300 и кусур евро средно-месечно възнаграждение в последно поколение термопомпени системи за климатизация и отопление?
                                както си ме питал, така ще ти отговоря
                                1.ако трябва и за теб ще пръцкам че да не ти е тъмно или студено. другия вариант на р.овч иска да чакам 60 години и да си плащам. то вече който можа, спечели от белене пък вие още лапате мухите.
                                2.след като вече няма индустрия /което е бесепарска пропаганда и лъжа и вие сляпо и вярвате/ за къв чеп ти е тока от белене. ша вадиш акумулиращата печка зимъска ли

ПП
                                предлагам да се редактира заглавието на темата на "СПРЯХА ......"
                                Last edited by kolev; d.m.y г., 16:18.
                                точка

Comment

Working...
                                X