If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Всичко разбрах! АЕЦ Козлодуй минава от 100 на 80% от мощността си за 5 секунди. Обратно пак за 5 секунди.
Там някакви други неща каза, но тях не ги разбрах.
Ами само мога да се надявам,че другите колеги ме разбраха по-добре от теб,защото ти явно нищо не си разбрал!
Alfa Romeo GTV 1.8TS eX
Alfa Romeo 146 1.6 boxer eX
Lancia Kappa 2.0 eX
Тогава моля някой от другите колеги да ми каже, ако е разбрал, за колко време може да се понижи или увеличи изходната мощност на АЕЦ - а с 20 %.
Щото аз разбрах, че това време е 5 секунди. Но не съм сигурен, че правилно съм разбрал.
Някой беше казал това, че ясните и кратките отговори изискват най-много знания и мисъл.
Тогава моля някой от другите колеги да ми каже, ако е разбрал, за колко време може да се понижи или увеличи изходната мощност на АЕЦ - а с 20 %.
Щото аз разбрах, че това време е 5 секунди. Но не съм сигурен, че правилно съм разбрал.
Някой беше казал това, че ясните и кратките отговори изискват най-много знания и мисъл.
Мисля,че ти отговарям максимално кратко и ясно,друг е въпроса какъв капацитет имаш ти да разбереш какво ти казвам! 5 секунди са нужни на реактора да угасне,демек от 100 на 0%,както вече казах това е при сработване на АЗ(аварийна защита). При всички останали случай се процедира по програма която в повечето случай за да свали 20% са нужни около 4 часа,но както казах това е строго индивидуално. Наех се да ти повтарям,защото ти явно се затрудняваш да разбереш за какво иде реч,но нали ти каза,че имаш познания,а явно съвсем не е така.Типично по български се изказваш на юруш и разбираш от всичко,но много сериозно се съмнявам,че си виждал АЕЦ,а камоли реактор на живо!
Мисля,че ти отговарям максимално кратко и ясно,друг е въпроса какъв капацитет имаш ти да разбереш какво ти казвам! 5 секунди са нужни на реактора да угасне,демек от 100 на 0%,както вече казах това е при сработване на АЗ(аварийна защита). При всички останали случай се процедира по програма която в повечето случай за да свали 20% са нужни около 4 часа,но както казах това е строго индивидуално. Наех се да ти повтарям,защото ти явно се затрудняваш да разбереш за какво иде реч,но нали ти каза,че имаш познания,а явно съвсем не е така.Типично по български се изказваш на юруш и разбираш от всичко,но много сериозно се съмнявам,че си виждал АЕЦ,а камоли реактор на живо!
Когато човек каже "повтарям", означава, че казва нещо поне за втори път. Та ти би ли ми посочил в предишен твой пост къде да намеря изразът болднат в черно?
И за да си спестиш нервите и догадките относно това какво съм виждал и какво не, аз ще ти кажа:
Не съм виждал наживо ядрен реактор.
Имам само бегла представа затова как работи.
И много други неща не знам и не разбирам.
И поради това задавам въпроси и очаквам отговори.
В повечето случаи се изразявам неразбираемо. А още по-трудно възприемам това, което ми се обяснява.
Колега NPP дай по полека с изказванията по адрес на другите. Досега говореше общи работи с голямо самочувствие а накрая се оказа че не може да си рагулираме мощността всеки ден както ни скимне и всъшност не си прав в първото си твърдение. А колегите говореха верни неща, но нали ти си в АЕЦ-а.....
Когато човек каже "повтарям", означава, че казва нещо поне за втори път. Та ти би ли ми посочил в предишен твой пост къде да намеря изразът болднат в черно?
И за да си спестиш нервите и догадките относно това какво съм виждал и какво не, аз ще ти кажа:
Не съм виждал наживо ядрен реактор.
Имам само бегла представа затова как работи.
И много други неща не знам и не разбирам.
И поради това задавам въпроси и очаквам отговори.
В повечето случаи се изразявам неразбираемо. А още по-трудно възприемам това, което ми се обяснява.
Абе с 2 думи голям тъпак съм!
Ако продължиш изречението което е с и удебелил,ще си отговориш на въпроса,защо не съм ти дал конкретно време. Спора тръгна от там,че според някои колеги не беше реално това да се сваля мощността на реактора. Мисля,че по тая тема би трябвало да сме се разбрали! Като цяло съм останал с впечатление,че си кадърен технически човек съдейки по твой постове във форума,но в случая имаш доста пропуски.
Колега NPP дай по полека с изказванията по адрес на другите. Досега говореше общи работи с голямо самочувствие а накрая се оказа че не може да си рагулираме мощността всеки ден както ни скимне и всъшност не си прав в първото си твърдение. А колегите говореха верни неща, но нали ти си в АЕЦ-а.....
Е хубава работа,какво обяснявах до сега! Кога се оказа,че не може да се регулира мощността и ми посочи точно къде не съм прав в твърденията си? Кои колеги говореха верни неща? Онзи дето е учил топлоядрена енергетика по География в гимназията или този дето сравняваше нашите реактори с чернобилските?
ПП:
Като цяло предлагам да прекратим този спор,защото в него няма никакъв смисъл или поне аз не виждам такъв!
NPP не се нерви ами обяснявай като за лаици, ако трябва повтаряй по няколко пъти. Темата за АЕЦ в момента е твърде актуална и мненията на хора работещи там поне за мен са важни. Никой не търси заяждане с теб, за това просто обясни какво работиш и какъв е механизма на регулиране на мощността на реакторите. В крайна сметка и на мен не ми стана ясно дали за час може да се намали мощността и след няколко часа пак да достигне оптимално ниво?
Обясни съвсем просто, как се сваля мощноста на генератора на ядрения реактор, примерно от 900 на 700 Мвт и за колко време става.
По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Е хубава работа,какво обяснявах до сега! Кога се оказа,че не може да се регулира мощността и ми посочи точно къде не съм прав в твърденията си? Кои колеги говореха верни неща? Онзи дето е учил топлоядрена енергетика по География в гимназията или този дето сравняваше нашите реактори с чернобилските?
ПП:
Като цяло предлагам да прекратим този спор,защото в него няма никакъв смисъл или поне аз не виждам такъв!
Спора е много градивен и могат много неща да се научат покрай него.
Николай написа "В пиковите часове (приблизително 07-09 ч.) токът от хилядника се харчи. Но в часовете на минимално потрбление (22-06 ч) АЕЦ-ът не може да спре или да намали производството на ток "
и ти го захапа че не било верно и каза че
"реактора може да се товари и разтоварва без проблем" - което е така за по дълъг период от време, но не и за случаите който дава Николай. Демек всеки ден като мине пика на потребление и да намаляш мощноста а после пак да я увеличаваш. Ти сам го написа после " При всички останали случай се процедира по програма която в повечето случай за да свали 20% са нужни около 4 часа,но както казах това е строго индивидуално"
Излиза че от 22ч до 02 ще сваля мощност и веднага трябва да я качва и в 06ч да е на пълна мощност пак.
Та сега трябва да кажеш дали това може да се прави всеки ден, не е ли опасен процес, има ли смисъл, и има ли АЕЦ в света която да го прилага този метод??? Или всъшност това което казва Николай е вярно и централата си бичи на мах. а излишната енергия си има къде да отива в енергиината система.
Преди години съм водил ей такива записки:
"Гръбнакът на енергийната ни система са АЕЦ 1-ви и големите ТЕЦ, работещи на въглища. Общото и за двата вида централи е, че те притежават много голяма инертност и не могат да бъдат често пускани и спирани. Регулирането на мощността им също е доста сложен и бавен процес. ТЕЦ и АЕЦ са създадени да оперират с номинална мощност в много дълги интервали от време и да спират само при авария или за годишен ремонт. "
икономически неизгодно е един аец да не работи на пълна мощност.
физически невъзможно е бързо да му се регулира мощността.
свалянето на мощността на реактора се прави само когато има някакъв проблем. тази му възможност се ползва само за това.
енергийната система не може да работи без аец, но не може да работи и само на аец без тец и вец. баланс трябва да има.
чернобил е гръмнал именно защото са мислили че реакторите са супер и няма какво да им се случи. останалите му реактори всъщност работеха съвсем до скоро и се очаква да ги демонтират до 2065. та прав ще излезе р.овч като каза че живота на аец е поне едно 100 години
А знаете ли колко интересно ще стане,ако започнат да стачкуват работещите в АЕЦ Козлодуй и както по време на режима на тока заявят,че ще намаляват мощността на всеки блок с по 5 мегавата на час до постигане на целта? .
Ето от тук тръгна целият спор! Никъде не съм оспорвал нито едно друго твърдение на колегите освен това,че мощността на реактора не може да се променя и в крайна сметка мисля,че съм прав! Не съм и споменавал в какви случай може да се прави! Явно целият спор е едно голямо неразбирателство,но както и да е. Естествено,че реактора се разтоварва единствено когато има някаква съществена нужда от това иначе е икономически неизгодно друг е въпросът,че напоследък се случва все по-често благодарение на много небивалици които се творят тук. Както и да е,колегата ми зададе два пъти въпроса колко време отнема да падне мощността с 20%,но ако се зачете в написаното от мен сам ще стигне до извода,че това е все едно аз да го питам той като натисне спирачката на колата си за колко време колата му ще намали с 20% скоростта си,но това е строго индивидуално и зависи не само от скоростта,но и от това с каква сила ще натисне педала,нали? С реактора е същото,всичко зависи от това колко АРК касети ще влязат в активната зона,може за 5 секунди мощността да падне на 0,а може и за 10 часа,както може и да не пада до 0.
Вече ви казах да не сравнявате чернобилските реактори с нашите,защото те са изключително различни и това което се е случило там няма как да се случи тук! РБМК реакторите на Чернобил са с положителна реактивност и при покачване на температурата се покачва и мощността на реактора дефакто,ако го оставиш без охлаждане за дълго време процесът който е протекъл в Чернобил е необратим,докато реакторите от тип ВВЕР каквито са нашите имат отрицателна реактивност и при прекомерно нарастване на температурата реактора губи мощност. Междодругото това което се е случило в Чернобил е било на път да се случи няколко пъти преди това в други централи.
Колега NPP, когато ти задавах онзи въпрос за 20 процентовата промяна, исках да придобия представа относно степента на инертност на регулирането на мощнастта на АЕЦ.
Ясно е това, че въпросното време зависи от много фактори, както и промяната на скоростта на един автомобил.
Аз мога да ти кажа време от - до за което ще спре колата. Надявах се да съобщиш подобно нещо и ти.
Наместо това, ти се впусна да обясняваш разни технически подробности и това, колко много не разбирам.
Ами - да. - Не разбирам. И поради това питам.
Както и да е.
Във връзка с това, което каза за разликата с чернобилските реактори, би ли обяснил това по какъв начин се постига при нас тази зависимост между степен на охлаждане и количество генерирана топлина?
Предполагам, че има механизъм благодарение на който при провишаване на температурата над зададената, регулиращите пръти автоматично се вкарват за да се намали мощността. Или е друг способ?
Защо сте хукнали да намалявате мощността на реактора.Той генерира топлина, която загрява топлоносител който пък върти турбина която пък върти генератор.Свалянето на електрическата мощност на генератора доколко е свързано с намаляване мощността на реактора.Сигурно има някакви граници в които електреческата мощност може да се регулира без да се пипа реактора.
По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Спорът ви в момента е от типа, "Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла".
Трябва да имате предвид, че един енергоблок на АЕЦ се състои от условно две главни системи. Реакторна част и генератор.
Най-близо до верния отговор е колегата kolev, като изключим това, че той го разглежда като едно. Режимът на работа на реактора не е задължително свързан с генерирането на ел. енергия, но разкоплирането на процесите е икономически необосновано, защото просто ще фукаш топлина безсмислено, а и ти трябва разход за охладителните системи.
ПАВЕЦ-овете са направени, за да покриват бързо рязкото покачване на консумацията, защото са най-реактивни, а изпомпвайки обратно, премахват необходимостта да си играем с енергоблоковете безсмисленно. Дори да няма АЕЦ, ПАВЕЦ-овете са икономически обосновани, тъй като са единствената форма за "акумулиране" на ел.енергия.
Защо сте хукнали да намалявате мощността на реактора.Той генерира топлина, която загрява топлоносител който пък върти турбина която пък върти генератор.Свалянето на електрическата мощност на генератора доколко е свързано с намаляване мощността на реактора.Сигурно има някакви граници в които електреческата мощност може да се регулира без да се пипа реактора.
Защото така влизаме в сериозни загуби. Все едно когато трябва да намалиш скоростта на колата, да натискаш спирачката, без да отнемаш газта.
Comment