View Full Version : Спират строителството на АЕЦ "Белене"
Susscrofa
07-05-2012, 23:38
Това Първанов ли го казва? Първо - не е вярно, второ - на тях не им пречат марсианците. Само нас ни ебават тия гадини.
Теб те разтресе анти истерията.
Защо да не е вярно?
Та нима дисциплинираните немци не са успяли да си оправят държавата?
Защо, някой пречел ли им е?
Я помисли?
nikolaaaay
08-05-2012, 00:07
Теб те разтресе анти истерията.
Защо да не е вярно?
Та нима дисциплинираните немци не са успяли да си оправят държавата?
Защо, някой пречел ли им е?
Я помисли?
Какъв дълъг период от време те гони, като Германия завладява половин Европа, вкл. Франция едва двайсетина години след като губи първата световна. Не знам какво имаш предвид под доста дълъг период, но явно е бил доста по-кратък от нашия преход. След втората световна е същото. Немците са си немци, Ганьо си е Ганьо.
А ти какво предлагаш бе, Никалай освен празните приказки и шаблонните изрази.
---------- Post added at 21:51 ---------- Previous post was at 21:46 ----------
И най-големия тъпанар може да споделя различно мнение.
Може, теб какво те притеснява.
:whistle:А САЩ, ЦРУ и целия прогнил капитализъм от половин век се чудят как да ни загробят и сакън - да не попаднем под благодатните и майчински (и безплатни разбира се) грижи на матушка Рус, оф, чак се просълзих
Аз ни в клин ни в ръкав ще се изкажа,гнилият капитализъм ни е завзел още през тоталитарният комунизъм....и двете са made in jew.......
Ето малко факти за Белене които нашите умни управляващи скриха.
http://novatv.bg/news/view/2012/04/20/29520/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2:-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-/
Susscrofa
08-05-2012, 08:52
Какъв дълъг период от време те гони, като Германия завладява половин Европа, вкл. Франция едва двайсетина години след като губи първата световна. Не знам какво имаш предвид под доста дълъг период, но явно е бил доста по-кратък от нашия преход. След втората световна е същото. Немците са си немци, Ганьо си е Ганьо.
Заради окаяното си състояние те залитат към хитлерофашизма.
.....
мдааа, в турция строят ввер-и. в индия и китай също. в румъния пък строят канду. германия след обединението затваря всички руски ввер-и в източна германия някои от които завършени но никога пускани в експлоатация. във финландия ползват пък руски реактори със западно управление. словения и хърватска имат един общ реактор. египет прекратява ядрената си програма, а 78% от енергията произведена във франция е от аец.
и кво идва да покаже това. хората си гледат държавния интерес, а не да са удобни на мадър рашъ.
а тия лайнари от бсп какво очаквате да ви кажат - тука откраднахме едни милиарди, ама верно от белене няма смисъл.... ми естествено че не.
за съветската измишльотина кремиковци също се насрахте да ревете. и какво стана като го затвориха. освен че падна една тежест и въздуха в софия стана малко по-чист, вече дори и заклетите комуняги не забелязват липсата му.
Аз ни в клин ни в ръкав ще се изкажа,гнилият капитализъм ни е завзел още през тоталитарният комунизъм....и двете са made in jew.......
То при комунизма си беше държавен капитализъм един вид
А по темата-абе защо нито една бивша соц страна не иска да си строи АЕЦ и още повече пък руски? Във всяка една държава бяха набите руски АЕЦ, които ги затвориха и никой там реве за тях, нито е на режим на тока, нито пък токът им се е оскъпил.
Ние, обаче щото сме най умни и богати искаме..., някой де
То при комунизма си беше държавен капитализъм един вид
А по темата-абе защо нито една бивша соц страна не иска да си строи АЕЦ и още повече пък руски? Във всяка една държава бяха набите руски АЕЦ, които ги затвориха и никой там реве за тях, нито е на режим на тока, нито пък токът им се е оскъпил.
Ние, обаче щото сме най умни и богати искаме..., някой де
Пак по темата:
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/business/9226085/Rosatom-nuclear-power-Britain.html
---------- Post added at 14:05 ---------- Previous post was at 14:00 ----------
и кво идва да покаже това. хората си гледат държавния интерес, а не да са удобни на мадър рашъ.
а тия лайнари от бсп какво очаквате да ви кажат - тука откраднахме едни милиарди, ама верно от белене няма смисъл.... ми естествено че не.
за съветската измишльотина кремиковци също се насрахте да ревете. и какво стана като го затвориха. освен че падна една тежест и въздуха в софия стана малко по-чист, вече дори и заклетите комуняги не забелязват липсата му.
Колев, дай малко конкретика, стига си ревал като някой партиен апаратчик.
nikolaaaay
08-05-2012, 21:24
Ето малко факти за Белене които нашите умни управляващи скриха.
http://novatv.bg/news/view/2012/04/20/29520/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2:-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%90%D0%95%D0%A6-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-/
Ти къде видя факти тук? Аз виждам само едно интервю на Р.Овч. с някакви абсурдни твърдения, че централата щяла да донесе 200 млрд евро печалба. Ама с уговорката, че това не са сметки от доклада, а негова интерпретация на цифрите. Да се смея ли, какво да правя. То е смешно, ама като знам, че има хора, които се хващат на абсурдите на такива политици... не е за смях.
Сложи си очила бе Никалай, сметките и графиките са взети от междинните доклади на банката и не ги е смятал Овчаров. Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци. Всичко това би се разисквало с конкретни стойности ако гербаджиите не провалиха дебатите в парламента. Защо не изнесат те данните с точни стойности, финансови модели, анализи и т.н.
Между другото, може да се смееш на собственото си невежество.
Пак по темата:
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/business/9226085/Rosatom-nuclear-power-Britain.html
Аз питах за страна от бившия източен блок, а не за Великобриатинания, все пак има разлика.
Отделно в тая статия се казва, че англичаните, можели да приемат и т.н, тест нищо съществено.Да не говорим, че Великобритания не е обвързана на 80% с Русия, както ние.Така че, те може да си позволят да правят сделки с руснаците и да не бъдат като нас-страна, където доскоро Русия си праваше нейната политика, рескпективно извличаше и икономически изгоди.
Не съм противник на АЕЦ.Противник съм на АЕЦ, строена по проекта, който касаеше Белене.А ако има прозрачна и нормална процедура, ясни правила и най вече голям западен (реален) инвеститор, може и да се помисли.
България не трябва да дава пари за АЕЦ.Като е важно и стратегическо, да ги дадат тия, които чакат печалби от проджабтие-срещу ясни договорни отношения.Например-кой и къде ще съхранява отпадъците, кой ще поеме основата част от подръжката на АЕЦ, кой ще поеме и разходите за бъдещето затваряне в даден момент и т.н.
А ние ще им предоставим площадка примерно, но без други парични ангажименти и при изгодни за България условия-това искам като българин.
nikolaaaay
08-05-2012, 23:51
Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци. Всичко това би се разисквало с конкретни стойности ако гербаджиите не провалиха дебатите в парламента.
Ужасно се дразня да споря с тъпи хора. Ти гледал ли си интервюто от линка, който си пуснал. Явно не си.
Тогава ще се опитам да обясня, като на малоумен. Води се следния разговор:
Към 03,40 мин
журналист от Нова тв: докладът, който...
Р. Овч.*: Не, това не е самият доклад. Това е един анализ на базата на този доклад.
около 05,47 мин.
Р.Овч.: Да видим какви са резултатите. Всички варианти осигуряват значителен резерв по отношение на обслужване на дълга.
05,59 мин.
журналист от Нова тв: Това е заключение от доклада на HSBC. Така ли?
Р.Овч. (не отговаря на въпроса).
Р.Овч. Всички варианти и подварианти са икономически изгодни.
06,07 мин.
Р.Овч.: Да ви прочета още една част от този анализ. Абсолютната недисконтирана стойност печалба от инвестицията, чета го от английски затова инвестицията във Белене е около 200 млрд. евро за целия срок на експлоатация. Недисконтираната, което значи, че няма да превеждаме онези пари към сегашните, има известна разлика.
Журналист от Нова тв: Целият срок на експлоатация колко е?
Р. Овч. 60 години.
Журналист от Нова тв: 60 години, 200 млрд. евро за 60 години.
Р. Овч.: Печалба.
Журналист от Нова тв: Печалба и това е документ от...
Р.Овч.: Да да, базиран на данните на HSBC.
Журналист от Нова тв: Източникът? Базиран на данните на HSBC? Кой базира на данните на HSBC?
Р.Овч.: Аз аз не мога... приемете, че аз съм го направил.
Журналист от Нова тв: Защото едно е анализът на HSBC, друго е ако е интерпретация върху анализа на HSBC.
Р.Овч.: Това е анализ интерпретация върху данните на HSBC.
Журналист от Нова тв: Защото нали се сещате ако бях дал доклада на Мартин Димитров да направи анализ по същите данни, щеше да изглежда по различен начин...
Ето още един анализ на данните от HSBC тук (http://www.greentech.bg/?p=28158)
* Пояснение: Р.Овч. е съкращение на Румен Овчаров - председател на софийска организация на БСП, изгонен от правителството на Станишев за корупция в особено големи размери след намесата на ЕС.
---------- Post added at 23:51 ---------- Previous post was at 23:50 ----------
Печалбата от 200 млрд. също е изчислена от банката на база бъдещи стойности на паричните потоци.
Ти изобщо знаеш ли какво означава паричен поток?! Понеже аз съм сигурен, че си нямаш идея какво е.
old alfist
09-05-2012, 00:53
Какви са тези печалби от 200 милиарда.
Тук някои хора направо съсипват дискова памет с писанията си.
Никалай, дразни се на своята белоснежна простота, за това че не можеш да си обясниш някои работи не е нужно да обвиняваш другите. Аз ти казах че си гола вода и ето че пак го показваш. Да знам какво е паричен поток ама май ти не знаеш. Хайде обясни сега какво е недисконтираната печалба на проекта и вътрешната му норма на възвращаемост която се постига до 30 години при експлоатационен срок от 60 години. Защо пропускаш това че Румен Овчаров каза че всички изчисления и графики са правени от HSBC. Просто този доклад систематизира данните от междинните доклади на банката.
Статията която посочваш за вятърната енергия си е смешка от всякъде и няма никакъв анализ. Ти сигурно не правиш разлика между инсталирана мощност и реална произведена мощност. Какъв е КПД на вятърните генератори. Какво означава ясна регулаторна политика, най-вероятно непазарни, високи цени на изкупуване на енергията от ВЕИ.
---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:58 ----------
Какви са тези печалби от 200 милиарда.
Тук някои хора направо съсипват дискова памет с писанията си.
Това най- вероятно е брутната прчалба акумулирана за 60г. по бъдещи стойности. Без да се види доклада в детайли не може да се каже със сигурност.
Какъв е КПД на вятърните генератори.
ооо, тролче. вземи пък ти си свали червените очила че нещо ти пречат да виждаш.
КПД на един генератор е около 80%
КПД на АЕЦ е около 30%. ВВЕР мисля прекарва 1/3 от живота си просто стоейки и неправейки нищо. това е особеност при презареждането му.
енергията от ВЕИ е единствената която с времето ще става по-евтина.
:kiss:
:grin:
Проблема с възстановяемите източници не е тяхното КПД, а това на акумулаторите.
Mind_Control
09-05-2012, 12:24
КПД на АЕЦ е около 30%. ВВЕР мисля прекарва 1/3 от живота си просто стоейки и неправейки нищо. това е особеност при презареждането му.
Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие... Ще си купиш акумулатори- ОК значи през 5 години ще сменяш акумулатори. И все пак ми е интересно тия акумулатори, какво ще правят зимата, като 2 седмици е облачно, а вънка е як студ. Май ще вадиш печката на дърва.
П.С. Теоритично максималнато КПД на фотоволтаиците е около 35%!!! А реалното в момента е около 20%.
Колев, пак се излагаш.
Wind
The problem with wind power is that it also has to conform to the reality of the Betz Law. Named after German physicist Albert Betz in 1919, Betz Law found that a maximally efficient wind turbine could only capture about 59 percent of the total wind power. If a turbine captured any more energy, then air movement would effectively cease, which would prevent electricity generation. Turbines also have a speed at which they can best capture wind. For instance, a turbine may be 40 percent efficient in 20 mph wind, but less efficient at other speeds. Therefore, combined with the natural loss and erosion of energy, wind power efficiency can easily dip below 30 percent.
---------- Post added at 10:16 ---------- Previous post was at 10:14 ----------
Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие....
ще ги включва в контакта захранван от Козлодуй за да достигнат 80%.
Много ми е интересно вечерно време, какво ще правиш с фотоволтайчната си централа? Или при безветрие... Ще си купиш акумулатори- ОК значи през 5 години ще сменяш акумулатори. И все пак ми е интересно тия акумулатори, какво ще правят зимата, като 2 седмици е облачно, а вънка е як студ. Май ще вадиш печката на дърва.
а ти какво правиш като спрат един 1000 мегаватов реактор за презареждане за няколко месеца. седиш на тъмно ли ?!?! енергиен микс !?!?
основните приоритети на нек трябва да са електропреносната мрежа /заради която в туристическия сезон на морето няма ток/ , огромните загуби и 16% веи.
Mind_Control
09-05-2012, 14:50
а ти какво правиш като спрат един 1000 мегаватов реактор за презареждане за няколко месеца. седиш на тъмно ли ?!?! енергиен микс !?!?
основните приоритети на нек трябва да са електропреносната мрежа /заради която в туристическия сезон на морето няма ток/ , огромните загуби и 16% веи.
Енергиен микс- много добре го каза. Ама като останеме само на ВЕИ, от какво ще го правиш тоя енергиен микс?
Енергиен микс- много добре го каза. Ама като останеме само на ВЕИ, от какво ще го правиш тоя енергиен микс?
е то самите веи са си микс. имаш вятърна, фотоволтаици, биогаз, вец и други.....
освен това никой не е казал да сме само на веи. целта е 16%, по-нататък повече. това е тенденцията.
никой не ни казва не стройте аец. от ес искат 16% веи пък другото си е наша работа. та значи в случая за да гарантираме работа за аец белене, трябва да затворим нещо. кое ще е то-козлодуй или тецовете. в тоя случай задължаваме нек да купува от белене в най-добрия случай /който е невъзможен/ на 75 ЕВРО, при положение че те сега купуват от тец на около 100лв и продават на едро на 75лв.
като имаш впредвит че предприятията почнаха да ползват рекуператори които им намаляват потребената енергия с 20-40%, търсенето на енергия намалява а и няма къде да изнасяме. ще се отворят едни работни места в белене, а други ще се закрият. какъв ще е ефекта от белене освен значителното поскъпване на тока.
е то самите веи са си микс. имаш вятърна, фотоволтаици, биогаз, вец и други.....
освен това никой не е казал да сме само на веи. целта е 16%, по-нататък повече. това е тенденцията.
никой не ни казва не стройте аец. от ес искат 16% веи пък другото си е наша работа. та значи в случая за да гарантираме работа за аец белене, трябва да затворим нещо. кое ще е то-козлодуй или тецовете. в тоя случай задължаваме нек да купува от белене в най-добрия случай /който е невъзможен/ на 75 ЕВРО, при положение че те сега купуват от тец на около 100лв и продават на едро на 75лв.
като имаш впредвит че предприятията почнаха да ползват рекуператори които им намаляват потребената енергия с 20-40%, търсенето на енергия намалява а и няма къде да изнасяме. ще се отворят едни работни места в белене, а други ще се закрият. какъв ще е ефекта от белене освен значителното поскъпване на тока.
Аз само два въпроса имам:
1. Биогаз - ти, Николайчо и останалите фенове ще си втъкнете по една тръбичка отзад и ще осигурявате метана, Цветелинка Бориславова ще коси слонска трева из северо-западна България или Шеврон ще прави шисти?
2. Намаляването на потреблението на ел. енергия се дължи на ликвидацията на индустрията и закриването на предприятията, или на това, че населението масово се е юрнало да санира жилища и да инвестира "огромните финансови излишъци", които остават от уникалните средно-месечни възнаграждения в размер на "колосалните" 300 и кусур евро средно-месечно възнаграждение в последно поколение термопомпени системи за климатизация и отопление?
Аз пък имам въпрос, колко енергия хабеше Кремиковци, за да приключи накрая с издръжка от държавата, за да има за заплати?
Ефективност имаме когато накрая има печалба, а не източване на едни общи пари в едни частни джобове.
1. Биогаз - ти, Николайчо и останалите фенове ще си втъкнете по една тръбичка отзад и ще осигурявате метана, Цветелинка Бориславова ще коси слонска трева из северо-западна България или Шеврон ще прави шисти?
2. Намаляването на потреблението на ел. енергия се дължи на ликвидацията на индустрията и закриването на предприятията, или на това, че населението масово се е юрнало да санира жилища и да инвестира "огромните финансови излишъци", които остават от уникалните средно-месечни възнаграждения в размер на "колосалните" 300 и кусур евро средно-месечно възнаграждение в последно поколение термопомпени системи за климатизация и отопление?
както си ме питал, така ще ти отговоря
1.ако трябва и за теб ще пръцкам че да не ти е тъмно или студено. другия вариант на р.овч иска да чакам 60 години и да си плащам. то вече който можа, спечели от белене пък вие още лапате мухите.
2.след като вече няма индустрия /което е бесепарска пропаганда и лъжа и вие сляпо и вярвате/ за къв чеп ти е тока от белене. ша вадиш акумулиращата печка зимъска ли :D
ПП
предлагам да се редактира заглавието на темата на "СПРЯХА ......" :D :D :D
Колев, нищо няма да плащаш за АЕЦ, той сам се изплаща, ще плащаш за зелена енергия защото тя се дотира.
Колев, нищо няма да плащаш за АЕЦ, той сам се изплаща, ще плащаш за зелена енергия защото тя се дотира.
ХО-ХО
това му се вика смешка.как му казват у щатско "There ain't no such thing as a free lunch" ли беше.то все някой трябва да плати масрафа. чудя се едно нещо, от толкова празни приказки и вятър дето ти излезе от устата, да ти бяха турили една вятърна турбина и от воле заместваш един реактор на аец белене :D
nikolaaaay
09-05-2012, 18:55
Хайде обясни сега какво е недисконтираната печалба на проекта
Ти ми го обясни, щото това е лаф на твоя идол. Кажи ми какво значи "абсолютна недисконтирана печалба" и как се превежда на английски. Аз за такъв икон. термин не съм чувал, но това не е проблема. Проблемът е, че такова животно няма.
Важното в случая е да се каже една голяма цифра - 200 млрд. евро та да може евентуално някой идиот да клъвне - айде да не са 200 ама поне 50 млрд. да е печалбата. Тогава какво са едни 10,35 млрд. евро за строителството...
В момента Козлодуй работи с 2 реактора по 1000 мгвт. и произвежда ток за под 500 млн. евро годишно по сегашни цени. За колко години може да се върнат едни 10,35 млрд. евро при това положение?! Май за доста много.
---------- Post added at 18:39 ---------- Previous post was at 18:31 ----------
П.С. Теоритично максималнато КПД на фотоволтаиците е около 35%!!! А реалното в момента е около 20%.
А на мен ми е много интересно какво ще правиш ядрения ток през нощта, когато индустрията не работи, а домакинствата спят. Ще изключваш реактора всяка вечер ли? Или ще осветяваш безлюдни магистрали, като в някои страни.
Би ли ни казал с каква цел е построен ПАВЕЦ Чаира и каква е инвестицията за такава балансираща мощност.
Щото това май не е включено в онези 10,35 млрд. евро за Белене...
---------- Post added at 18:48 ---------- Previous post was at 18:39 ----------
Ами като се иплаща сам защо решават политиците и в частност МС за тоя проект? Вземи инвестирай в една АЕЦ и изкарай 200 млрд. евро недисконтирана печалба и си готов. С парите от тока може да си купиш БМВ и Даймлер-Бенц и ще ти останат пари за контролния пакет акции на Тойота. И това само от 2 реактора по 1000 мгвт. Проектът е трепач.
---------- Post added at 18:51 ---------- Previous post was at 18:48 ----------
Кой е казал, че ще останем само на ВЕИ? То по принцип не може да се случи да останем само на ВЕИ. Някой пак е идвал да плаши хората у ваше село.
---------- Post added at 18:55 ---------- Previous post was at 18:51 ----------
Колев, пак не си в час.
Само ти си в час, Че Гевара. Не мога да разбера само обедно време у нас не е ли много късно през нощта у Флорида? Ти уж там, а си караш по нашето време. Това е то родолюбец.
Никалай, термина за "недисконтирана печалба" си го има обаче ти нищо не знаеш, както и предполагах.
Още нещо, не се връщат 10 млрд. ами много по- малко. Поне това го пише в онова резюме ама кой да чете.
както си ме питал, така ще ти отговоря
1.ако трябва и за теб ще пръцкам че да не ти е тъмно или студено. другия вариант на р.овч иска да чакам 60 години и да си плащам. то вече който можа, спечели от белене пък вие още лапате мухите.
2.след като вече няма индустрия /което е бесепарска пропаганда и лъжа и вие сляпо и вярвате/ за къв чеп ти е тока от белене. ша вадиш акумулиращата печка зимъска ли :D
ПП
предлагам да се редактира заглавието на темата на "СПРЯХА ......" :D :D :D
От два въпроса - 1/2 отговор!
И понеже съм тъп задавам трети:
3. Имаш натрупани пари и искаш да идеш на почивка. Би ли изхаричл твоите пари в лъскав хотел, на прекрасно място, но в който обаче няма обслужващ персонал, няма ток, няма и вода. Абе гола сграда, но само луксозно мебелирана?
Очаквам от твоите сподвижници отговори по старите въпроси (1 + 1/2) и по третият още един отговор.
Аз също все си питам, ама разумен отговор няма.
Бе защо в много по богата, значително по богати от България няма АЕЦ???Там пък където ги ма се отказват от тях-напирмер в Швейцария.
И като се сложи, че у нас основния потребител на енергия е икономиката, много по просто е да се намали там потреблението, чрез модерни производства.
България е на първо място по разхищение на енергия в тая област.
Пък като забогатеем поне колкото Гърция ще си направим АЕЦ примерно-но обезтелно не руски-защото няма държава, която да подчинява и да зависи от една държава.
nikolaaaay
09-05-2012, 20:31
На тъпи въпроси - или тъпи отговори или никакви. Като измислиш по-умни въпроси, пробвай пак.
На тъпи въпроси - или тъпи отговори или никакви. Като измислиш по-умни въпроси, пробвай пак.
Абе Николайчо, ти голЕм комплексар ще излезеш :dance:.
Казвам че аз съм тъп, ама ти защо го приравни към въпроса ?! Смятам достатъчно се изложи до тук а?
nikolaaaay
09-05-2012, 20:56
Аз коментирах въпросите ти, понеже са тъпи, та чак вдлъбнати. Ти сам казваш, че си тъп. Нещо за което си много прав.
Аз коментирах въпросите ти, понеже са тъпи, та чак вдлъбнати. Ти сам казваш, че си тъп. Нещо за което си много прав.
Аргументите ти се изчерпаха и започна с "остроумието". Евала! Успех в живота!
nikolaaaay
09-05-2012, 21:34
Добре де, какво трябва да отговорим на тези въпроси, според теб?!
Да не говорим, че това всъщност не са и въпроси. Това са дълги изречения без смисъл, които имат за цел да обидят някои хора. Накрая на изреченията има въпросителни, но това не ги прави въпроси.
Tой правилно го е казал Свет че намаленото ни потребление на енергия се дължи на унищожената индустрия, на свиването на потреблението и на преминаването на отопление с твърдо гориво. Направи една сметка колко потребяват едни южни нации като Италия и Гърция и колко потребяват българите, при условие че италианците например са много енергийно ефективни.
Mind_Control
09-05-2012, 22:11
Колко е струвала едно време АЕЦ Козлодуй?
Susscrofa
10-05-2012, 08:46
Колко е струвала едно време АЕЦ Козлодуй?
Това е трудно за пресмятане:)
От два въпроса - 1/2 отговор!
3. Имаш натрупани пари и искаш да идеш на почивка. Би ли изхаричл твоите пари в лъскав хотел, на прекрасно място, но в който обаче няма обслужващ персонал, няма ток, няма и вода. Абе гола сграда, но само луксозно мебелирана?
Очаквам от твоите сподвижници отговори по старите въпроси (1 + 1/2) и по третият още един отговор.
нещо не разбирам какво искаш да кажеш по 3-тата ти точка. давай направо.
между другото софийска вода има инсталации за биогаз с мощност за сега 6 мегавата. тоест прави енергия от лайната на софианци с кпд 88%. фактически с тая инсталация напълно задоволяват нуждите си от енергия и отгоре. толкова са недоволни, че искат да я разширят и да преработват битови органични отпадъци и храни с изтекъл срок на годност.
а точно ти, който си от русе, да ми говориш че нямало индустрия.....
нещо не разбирам какво искаш да кажеш по 3-тата ти точка. давай направо.
между другото софийска вода има инсталации за биогаз с мощност за сега 6 мегавата. тоест прави енергия от лайната на софианци с кпд 88%. фактически с тая инсталация напълно задоволяват нуждите си от енергия и отгоре. толкова са недоволни, че искат да я разширят и да преработват битови органични отпадъци и храни с изтекъл срок на годност.
а точно ти, който си от русе, да ми говориш че нямало индустрия.....
Никой няма да дойде да инвестира на място където няма инфраструктура, корупцията е издигната в култ и начин на съществуване, престъпността си има държава, липсват енергийна автономност и сигурност и населението масово емигрира!
Знаеш ли до преди няколко години, че в Русе посрещаха с думите "Добре дошли в града на 100 евровите заплати!"? Вече не е актуално само защото минималната заплата се вдигна. Ако си мислиш че "Керос" и "Монтюпе" са "велики индсустриалци" замисли се за цената, която плаща района. Ама като казвам да се замислиш имам впредвид точно да си използваш собствената глава, а не да четеш поръчкови статии, поръчкови анализи и поръчкови интервюта.
Имаше един виц по времето на Костов:
По време на приватизацията влиза Божков при Костов и от вратата казва:
- Намерих купувач за цялата държава!
- Чудесно! Прекрасно! Колко дават? - пита Костов
- Офертата е добра има само един проблем! Искат само държавата без населението! - притеснено казва Божков
- Няма проблем! Какви са сроковете?
П.С. Темата е друга, въпреки че нещата са комплекси и пряко свързани едно с друго, колкото и да е трудно за асимилиация на някои от коментиращите тук!
Е разбира се, Костов е виновен за всичко... за което не са Ран-Ът, евреите и сините гущери от Алдераан :alien::alien::alien:
Кой има интерес???
Никой няма да дойде да инвестира на място където няма инфраструктура, корупцията е издигната в култ и начин на съществуване, престъпността си има държава, липсват енергийна автономност и сигурност и населението масово емигрира!
Знаеш ли до преди няколко години, че в Русе посрещаха с думите "Добре дошли в града на 100 евровите заплати!"? Вече не е актуално само защото минималната заплата се вдигна. Ако си мислиш че "Керос" и "Монтюпе" са "велики индсустриалци" замисли се за цената, която плаща района. Ама като казвам да се замислиш имам впредвид точно да си използваш собствената глава, а не да четеш поръчкови статии, поръчкови анализи и поръчкови интервюта.
Имаше един виц по времето на Костов:
По време на приватизацията влиза Божков при Костов и от вратата казва:
- Намерих купувач за цялата държава!
- Чудесно! Прекрасно! Колко дават? - пита Костов
- Офертата е добра има само един проблем! Искат само държавата без населението! - притеснено казва Божков
- Няма проблем! Какви са сроковете?
П.С. Темата е друга, въпреки че нещата са комплекси и пряко свързани едно с друго, колкото и да е трудно за асимилиация на някои от коментиращите тук!
значи ако съм те разбрал
-няма индустрия и никой не инвестира щото няма инфраструктура.
-тия които са дошли да инвестират /но според първа точка не съществуват/ се възползват, плащат ниски заплати и цапат /типично за индустрията/, но не щем да се занимаваме с туризъм примерно щото не е достойно.
изводите
-костов е виновен за всичко.
-трябва да строим белене, така ще
-получим енергийна независимост!?!?
-ще подобрим инфраструктурата!?!? с което ще привлечем инвеститори!?!? които обаче не искаме щото плащат малко и цапат!?!?
Колев, на каква цена се изкупува енергията от биомаса и как се определя тази цена.
Ей това е проблема на всички като Морфея и Колев.
Щом не харесва Костов значи е:
- гаден комунист
- тъпанар
- нищо не разбира а само знае да хленчи
- ченге
- и т.н.
Повтарям се! Темата не е за управленията и решенията които са вземат или са били взети от предишни или сегашни управници. Нека да не я цапаме с излишни залитания. Ако искате направете тема в която да си чешем езиците за политика, икономика и индустрия и там ще си "лаем" на воля. Ама ще трябва да се научите да приемате и да се примирите, че има и различно от вашето мнение, което не е задължително грешно! :)
Колев, на каква цена се изкупува енергията от биомаса и как се определя тази цена.
абе белене е синоним на корупция и източване на държавни пари, ти ме питаш за биомасата :bangin:
- гаден комунист
- тъпанар
- ченге
- и т.н.
Повтарям се! Темата не е за управленията и решенията които са вземат или са били взети от предишни или сегашни управници. Нека да не я цапаме с излишни залитания. Ако искате направете тема в която да си чешем езиците за политика, икономика и индустрия и там ще си "лаем" на воля. Ама ще трябва да се научите да приемате и да се примирите, че има и различно от вашето мнение, което не е задължително грешно! :)
виж сега, аз също не харесвам костов, но разликата е че ти го смяташ за виновен за висчко. ич не му се сърдя че не е "спасил" от приватизацията мегаломанските комунистически заводи за чугунени чучури за чайници.
което предприятие е конкурентоспособно си работи и това е.
Mind_Control
10-05-2012, 13:57
Това е трудно за пресмятане:)
Да и аз четох википедиа :)
Susscrofa
10-05-2012, 14:34
Да и аз четох википедиа :)
Абе по времето на соца може да е била не на сметка, но сега след прехода определно е далавера голяма. Токът наистина е с много ниска цена, мамицата му.:picnic:
---------- Post added at 11:32 ---------- Previous post was at 11:31 ----------
- гаден комунист
- тъпанар
- ченге
- и т.н.
Е, не, ти си си комунист на 100 %, дори аз не се съмнявам в това:):picnic:
---------- Post added at 11:34 ---------- Previous post was at 11:32 ----------
Е разбира се, Костов е виновен за всичко... за което не са Ран-Ът, евреите и сините гущери от Алдераан :alien::alien::alien:
Кой има интерес???
Същият, който сега определя като основен проблем тютюнопушенето на открити обществени места, а не 15 % безработица.:)
- гаден комунист
- тъпанар
- ченге
- и т.н.
Що бъркаш иронията покрай вица с въпроса по темата... кой има интерес (от Белене) като изключим евентуалния икономически който се опитваме да докажем или отхвърлим?
Защото отговора на тоя въпрос е много важен ...
---------- Post added at 14:42 ---------- Previous post was at 14:37 ----------
Същият, който сега определя като основен проблем тютюнопушенето на открити обществени места, а не 15 % безработица.:)
По-скоро тук имаме поредното - разделяй и владей... хвърляш тема която разделя рязко обществото на групи и после поддържаш жегата, за да се обвиняват едни други.
И като му знам историята, направо се чудя каква е далаверата със спирането на Белене.
Susscrofa
10-05-2012, 14:46
Що бъркаш иронията покрай вица с въпроса по темата... кой има интерес (от Белене) като изключим евентуалния икономически който се опитваме да докажем или отхвърлим?
Защото отговора на тоя въпрос е много важен ...
---------- Post added at 14:42 ---------- Previous post was at 14:37 ----------
По-скоро тук имаме поредното - разделяй и владей... хвърляш тема която разделя рязко обществото на групи и после поддържаш жегата, за да се обвиняват едни други.
И като му знам историята, направо се чудя каква е далаверата със спирането на Белене.
Е, как каква, сега друг кръг от фирми поема новият реактор в Козлодуй, който накрая ще излезе колкото 2/3 Белене. Виж и новия директор.:picnic:
Костов е виновен:), защото ако той бе размразил Белене, сега щяхме да режем ленти:)
Далаверата в играта с руснаците каква е ... да уточня, защото главния интерес (поне според мен) да има тоя АЕЦ, не е наш, а руски (+ този на отродните съветски възпитаници).
Какво им е обещал на тях, за да се откажат от целия проект?
Е, как каква, сега друг кръг от фирми поема новият реактор в Козлодуй, който накрая ще излезе колкото 2/3 Белене. Виж и новия директор.:picnic:
Костов е виновен:), защото ако той бе размразил Белене, сега щяхме да режем ленти:)
По случай това назначение поздравявам всички с три думи : "Козлодуйски бряг - бум":nuke:
Да живее партокрацията!:dyrvo_v_kenefa:
По случай това назначение поздравявам всички с три думи : "Козлодуйски бряг - бум":nuke:
Да живее партокрацията!:dyrvo_v_kenefa:
Мани ти такива поздрави дори и на майтап ...
Мани ти такива поздрави дори и на майтап ...
И ако мислиш, че ми е до майтап...?
С какво Козлодуй е по-опасната АЕЦ в случая?
Колев, пак бяга по тъч линията и не отговаря на въпроси.
Колев, пак бяга по тъч линията и не отговаря на въпроси.
ти си голям пумпал. питаш тъпотии и като не ти е удобна истината се правиш на дръж ми шапката. цените и сам можеш да си ги намериш.
аец козлодуй- 15,30лв/мвтч
тец - 63 - 83
дотираните веи до 10мв
вятърни в зависимост- 137 - 191
биомаса в зависимост - 119 - 437
белене в най-добрия случай -150 !!!
и кво излиза. дотираните веи в момента произвеждат по-евтина енергия с тенденция да поевтинява.
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
Защо да са тъпи въпроси бе Колев, напротив внасят малко конкретика. За Белене не си прав че е най-малко 150. Тези ТЕЦ където си ги дал са май държавните, я пусни цените на ТЕЦ Гълъбово. Слънчевите пък направо си ги забравил.
Ами като влезнат емисиите за въглерод какво правим.
- гаден комунист
- тъпанар
- ченге
- и т.н.
А ти приемаш, ли че има мнение различно от твоето и на Павлин примерно?:smile:
А ти приемаш, ли че има мнение различно от твоето и на Павлин примерно?:smile:
OOOOOO ДА!
Аргументи, обаче не виждам! И Павлин в случая защитава моята позиция, но като цяло не го харесвам понеже е емигрирал в USA и се опитва оттам да дава акъл, което е меко казано перверзно. Но пък според мен от друга страна има правилна гледна точка за някои фундаментални въпроси. Така че Павлин колкото "плюсове" толкова и "минуси".
Susscrofa
10-05-2012, 21:39
Защо да са тъпи въпроси бе Колев, напротив внасят малко конкретика. За Белене не си прав че е най-малко 150. Тези ТЕЦ където си ги дал са май държавните, я пусни цените на ТЕЦ Гълъбово. Слънчевите пък направо си ги забравил.
По-добре да пусне ТЕЦ Варна:)
Тоя Колев тотално обезумя.
Горкичкият, а беше що годе адекватно момче.:)
nikolaaaay
11-05-2012, 00:08
Суска, когато се пускат анкети се правят явни. Социализъма свърши. Сега не се влиза в затвора за слушане на западни радиостанции и непосещение на манифестации.
Всяка седмица има по 1-2 гласа за Белене, докато другите не мърдат. Струва ми се, че има мъртви души в анкетата. От какъв зор не си я пуснал явна да видим по колко мнения имат гласуващите?!
Освен това съм на мнение, че трябва да оправиш заглавието на "Спряха строителството...", а не спират. Колев го предложи първо и е прав. Спират строителството е в сегашно време, а то вече спря.
Susscrofa
11-05-2012, 08:40
Суска, когато се пускат анкети се правят явни. Социализъма свърши. Сега не се влиза в затвора за слушане на западни радиостанции и непосещение на манифестации.
Всяка седмица има по 1-2 гласа за Белене, докато другите не мърдат. Струва ми се, че има мъртви души в анкетата. От какъв зор не си я пуснал явна да видим по колко мнения имат гласуващите?!
Освен това съм на мнение, че трябва да оправиш заглавието на "Спряха строителството...", а не спират. Колев го предложи първо и е прав. Спират строителството е в сегашно време, а то вече спря.
Пуснах анкетата в деня, в който решаваха за строителството. Ако помниш един министър излезе след заседанието и обяви нещата по-рано, ама ти нали си неосведомен и объркан винаги.:)
Мъртвите души са само в твоята параноична тиква.:)
Пълна със ББ буболечки.
Кой те управлява сега бе мишкин?:)
Никога родителите ми не са ходили на манифестация, а не са влизали в затвора, кръстен съм на 8 месеца и никога никакви проблеми не е имал никой.
Тези истории не на мен.
И на мен да са ми взели фабриката за компоти на дЕдо ми и аз сега щях да квича, че съм репресиран, но не съм.:)
Тоталитарният режим има съвсем други, доста по важни вини към нашето общество.
абе на крива ракета и космоса и пречи :D :D :D ти си просто трол и това си е.
знаеш ли кое е най-смешното
излизате с номера че турция строяла руска аец, но за останалите факти мълчите като партизани.
ето ги и тях
http://www.world-nuclear-news.org/NN-Russian_plant_for_Turkeys_Akkuyu-1305107.html
- четири ввер
- 100% руска инвестиция - тоест всички разходи са за тяхна сметка. по-късно отварят 49% за инвеститори
-турция от своя страна гарантира изкупуването на 70% от енергията на първите 2 реактора и 30% от вторите два за срок от 15 години при цена 12,35 щатски цента на киловат което е към 180лв на мегават. останалата енергия си е грижа на руснаците
- цена на проекта - 20 милиарда щатски долара
какви са изводите
- доклада на HSBC за белене изглежда е доста точен. 10милиарда евро за 2 реактора в белене при ~20милиарда долара за 4 в турция. минимална цена на мегават - 150лв при ~180 в турската аец
- очевидно братушките не са ни никакви братушки или са по-братушки с турците щото там инвестират 20 милиарда долара техни пари, а на нас искат да ни дадат едно "супер изгодно заемче" със "супер изгодна лихва" и целия аец белене да се пише на държавна сметка.
- очевидно турските политици са много над нивото на българските или българските в случая са търсили не държавния интерес а някой друг.
- найш кви прости хора има, брааат......
абе на крива ракета и космоса и пречи :D :D :D ти си просто трол и това си е.
знаеш ли кое е най-смешното
излизате с номера че турция строяла руска аец, но за останалите факти мълчите като партизани.
ето ги и тях
http://www.world-nuclear-news.org/NN-Russian_plant_for_Turkeys_Akkuyu-1305107.html
- четири ввер
- 100% руска инвестиция - тоест всички разходи са за тяхна сметка. по-късно отварят 49% за инвеститори
-турция от своя страна гарантира изкупуването на 70% от енергията на първите 2 реактора и 30% от вторите два за срок от 15 години при цена 12,35 щатски цента на киловат което е към 180лв на мегават. останалата енергия си е грижа на руснаците
- цена на проекта - 20 милиарда щатски долара
какви са изводите
- доклада на HSBC за белене изглежда е доста точен. 10милиарда евро за 2 реактора в белене при ~20милиарда долара за 4 в турция. минимална цена на мегават - 150лв при ~180 в турската аец
- очевидно братушките не са ни никакви братушки или са по-братушки с турците щото там инвестират 20 милиарда долара техни пари, а на нас искат да ни дадат едно "супер изгодно заемче" със "супер изгодна лихва" и целия аец белене да се пише на държавна сметка.
- очевидно турските политици са много над нивото на българските или българските в случая са търсили не държавния интерес а някой друг.
Павлин с 900 мнения ти с малко над 3000 и го обвиняваш в тролене ? :dance:
С този ограничен манталитет никога няма да разберете каква е реалната сметка/стойност за Белене.
Когато всичките тия дето скачате като ужилени с/у Белене асимилирате, че Белене е и работни места, интелектуален и умствен капацитет, кадри, които ги имаме подготвени и които ще загубим с течение на времето, стратегическа инвестиция с национално значение за сигурността. Като преглътнете факта, че проекта до момента е бил една огромна далавера, но е по добре да се завърши понеже така и така има нещо изградено и достигнато до определен етап и да се опитаме да накажем тия дето са крали. И не на последно място когато дойде времето на недостига на ел. енергия някоя хубава, студена зима. Тогава ми е интересно каква песен ще пеете.
Приказките че "модерният запад" се отказвал от атомната енергетика са доста перверзни и лицемерни в стил "Ситият на гладният не вярва."
Павлин с 900 мнения ти с малко над 3000 и го обвиняваш в тролене ? :dance:
С този ограничен манталитет никога няма да разберете каква е реалната сметка/стойност за Белене.
Когато всичките тия дето скачате като ужилени с/у Белене асимилирате, че Белене е и работни места, интелектуален и умствен капацитет, кадри, които ги имаме подготвени и които ще загубим с течение на времето, стратегическа инвестиция с национално значение за сигурността. Като преглътнете факта, че проекта до момента е бил една огромна далавера, но е по добре да се завърши понеже така и така има нещо изградено и достигнато до определен етап и да се опитаме да накажем тия дето са крали. И не на последно място когато дойде времето на недостига на ел. енергия някоя хубава, студена зима. Тогава ми е интересно каква песен ще пеете.
Приказките че "модерният запад" се отказвал от атомната енергетика са доста перверзни и лицемерни в стил "Ситият на гладният не вярва."
къв си ти,че да ми броиш мненията. ако искаш пиши в техническите раздели щото в блатото не се броят :D :D :D
отварянето на работни места в белене автоматично означава затваряне на такива някъде другаде.
проучванията на нек бан и всички други показват че няма да имаме нужда да внасяме ток до 2035 при положение че не откриваме никакви нови мощности.
стратегическа инвестиция в сигурността - ХА ХА
а що турция не плаща нито стотинка за руския АЕЦ ?
а що турция не плаща нито стотинка за руския АЕЦ ?
Щото правят бизнес, а не гнезденца за съветски подлоги.
Колев, абсолютно не си в час. Твоята работа е " Къде го чукаш, къде се пука" Ами и Белене можеше да се финансира 100% от Русия. Всичко е въпрос на договаряне само че както ти казах и преди някои министри дойдоха със задачата си да се борят срещу проекта. Е тогава договаряне няма и постигане на взаимни изгоди няма и ползи за българската икономика няма. Има най-вече приказване на празни приказки и преливане от пусто в празно. Сега преместването на реактора в Козлодуй по-евтино ли ще бъде и този ли проект ще затвори работни места.
nikolaaaay
11-05-2012, 19:42
Ами и Белене можеше да се финансира 100% от Русия.
Можеше, ама не стана. Защо Р.Овч. не договори 100% руска инвестиция?! Щото ако няма харчене на държавни пари, няма далавера. Плюс това на руснаците им е пределно ясно, че при положение, че България няма нужда от допълнителни мощности до 2035 г. няма какво да прави произведения ток, за да си избие инвестицията. Те затова и не се намериха и други инвеститори. В Турция случаят очевидно е друг.
Както и да е. Важното е, че щом Турция ще строи реактори за 4,8 мгвт., Белене става още по-безсмислен проект.
---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:32 ----------
Пуснах анкетата в деня, в който решаваха за строителството. Ако помниш един министър излезе след заседанието и обяви нещата по-рано, ама ти нали си неосведомен и объркан винаги.:)
Мъртвите души са само в твоята параноична тиква.:)
Пълна със ББ буболечки.
Кой те управлява сега бе мишкин?:)
Никога родителите ми не са ходили на манифестация, а не са влизали в затвора, кръстен съм на 8 месеца и никога никакви проблеми не е имал никой.
Тези истории не на мен.
И на мен да са ми взели фабриката за компоти на дЕдо ми и аз сега щях да квича, че съм репресиран, но не съм.:)
Тоталитарният режим има съвсем други, доста по важни вини към нашето общество.
Боли ме шмайзера на колко месеца си кръстен. Явно сте били привилегировани, щом не сте имали никакви проблеми. Ние простосмъртните не бяхме така, но ти няма откъде да знаеш.
Не ми отговори защо пускаш анонимни анкети. Нищо в тая тема не налага да се гласува скрито. Заглавието може да се променя по всяко време. Все пак трябва да отговаря на фактите, а те са, че Белене спря :wallbash:
Susscrofa
11-05-2012, 20:40
Можеше, ама не стана. Защо Р.Овч. не договори 100% руска инвестиция?! Щото ако няма харчене на държавни пари, няма далавера. Плюс това на руснаците им е пределно ясно, че при положение, че България няма нужда от допълнителни мощности до 2035 г. няма какво да прави произведения ток, за да си избие инвестицията. Те затова и не се намериха и други инвеститори. В Турция случаят очевидно е друг.
Както и да е. Важното е, че щом Турция ще строи реактори за 4,8 мгвт., Белене става още по-безсмислен проект.
---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:32 ----------
Боли ме шмайзера на колко месеца си кръстен. Явно сте били привилегировани, щом не сте имали никакви проблеми. Ние простосмъртните не бяхме така, но ти няма откъде да знаеш.
Не ми отговори защо пускаш анонимни анкети. Нищо в тая тема не налага да се гласува скрито. Заглавието може да се променя по всяко време. Все пак трябва да отговаря на фактите, а те са, че Белене спря :wallbash:
Дядо ми беше земеделец, дори майка ми имаше проблеми заради това:)
Взеха ни къщата в Х. Димитър и ни набиха в апартамент:)
Но не се сърдя на никой и не мразя никой.
Живеехме спокойно, сега родителите ми живеят в пъти по-добре, но само материално.:)
Не желая да ти се обяснявам повече,твърде ограничено е мисленето ти:)
Всеки има право на вот, при това таен, право да гласува без да е необходимо да дава разяснения на тесногърди и ограничени теснолинейки................:)за своя вот.
:offtopic:
Дядо ми беше земеделец, дори майка ми имаше проблеми заради това:)
Взеха ни къщата в Х. Димитър и ни набиха в апартамент:)
Но не се сърдя на никой и не мразя никой.
Живеехме спокойно, сега родителите ми живеят в пъти по-добре, но само материално.:)
Не желая да ти се обяснявам повече,твърде ограничено е мисленето ти:)
Всеки има право на вот, при това таен, право да гласува без да е необходимо да дава разяснения на тесногърди и ограничени теснолинейки................:)за своя вот.
Да не искаш да ми кажеш, че при социализма цареше духовност и интелигентност случайно? Защото настояещото е заченото в нашето близко минало.Точно хората, които обезглавиха интелигенцията и свободомислието у нас (комунистите), след 1970 флиртуваха и създаваха обаче собствена, послушна, придворна ПСЕВДО интелигенция
Susscrofa
11-05-2012, 20:51
Да не искаш да ми кажеш, че при социализма цареше духовност и интелигентност случайно? Защото настояещото е заченото в нашето близко минало.Точно хората, които обезглавиха интелигенцията и свободомислието у нас (комунистите), след 1970 флиртуваха и създаваха обаче собствена, послушна, придворна ПСЕВДО интелигенция
Не, говоря за по-спокойния и по-сигурен живот.
Разбира се, че това си е имало цена:)
Аз не изпитвам носталгия:)
Не, говоря за по-спокойния и по-сигурен живот.
Разбира се, че това си е имало цена:)
Аз не изпитвам носталгия:)
Спокен и сигурен от днешна гледна точка, тоест спомените на базата на настоящето, пречупено през делника миналото най често е розово.Защото сме били деца, млади и т.н. Или просто защото е зад гърбът ни, а утре предстои...
Susscrofa
11-05-2012, 20:56
Спокен и сигурен от днешна гледна точка, тоест спомените на базата на настоящето, пречупено през делника миналото най често е розово.Защото сме били деца, млади и т.н. Или просто защото е зад гърбът ни, а утре предстои...
Имаше по-голяма сигурност, стига да си кротуваш, независимо на какви тъпотии и тъпаци си свидетел.:)
Имаше по-голяма сигурност, стига да си кротуваш, независимо на какви тъпотии и тъпаци си свидетел.:)
Мда, това съм съгласен-но и сигурността на робът е по голяма, отколко освободен човек, без господар.
Свободата изисква и отговорност, а робът трябва да е послушен най вече и няма защо да мисли.Свободата е осъзната необходимост, както бе казал Енгелс май, правилно е това и други дефиниции.
Но принципно се разбрахме де :)
Susscrofa
11-05-2012, 21:06
Мда, това съм съгласен-но и сигурността на робът е по голяма, отколко освободен човек, без господар.
Свободата изисква и отговорност, а робът трябва да е послушен най вече и няма защо да мисли.Свободата е осъзната необходимост, както бе казал Енгелс май, правилно е това и други дефиниции.
Но принципно се разбрахме де :)
Колкото и да се чувствам зле да пиша подобни неща, с теб не е трудно да се разбере човек.
Е, взаимно е - въпросът е, че може би мислим еднакво, но гледните точки понякога се разминават - умерено,
Никалай, пак нищо не каза. Не на Румен Овчаров а на Бойко руснаците предлагаха 100% финансиране обаче той и неговите хора трябваше да мъдруват и накрая измъдриха една голяма глупост. Румен Овчаров беше договорил 51% българско и 49% чуждо участие провалено пак заради мъдрите действия на определени умни глави.
---------- Post added at 18:41 ---------- Previous post was at 18:39 ----------
Сега освен че си свидетел на по-големи тъпотии и тъпаци и сигурност няма никаква.
---------- Post added at 18:44 ---------- Previous post was at 18:41 ----------
Много стойностни произведения на изкуството и културата бяха създадени точно по това време. Образованието също беше на по-високо ниво. Сегашната чалга култура както си личи и по името я създаде чалгата. А кое време създаде чалгата. Така е много лесно за всичко да се извиняваме със миналото и миналите поколения.
nikolaaaay
11-05-2012, 22:43
Много стойностни произведения на изкуството и културата бяха създадени точно по това време. Образованието също беше на по-високо ниво. Сегашната чалга култура както си личи и по името я създаде чалгата. А кое време създаде чалгата. Така е много лесно за всичко да се извиняваме със миналото и миналите поколения.
Чалга имаше и през соц-а. По селата само това се слушаше. Ти просто не си разбрал и за това.
Панелните комплекси са един типичен пример за стойностни архитектурни произведения. Не разбирам защо на чужденците, като ги видят все им се повръща. Толкова са красиви.
Образованието беше по-добро до 7-ми клас. След това вече си е до училище и ученици, а не толкова до система.
За висшето зависи. Аз съм завършил икономика и там нещата сега са милион пъти по-добре, отколкото преди. В библиотеката на УНСС по мое време 3/4 от учебниците бяха още от соц-а и имам идея какво са "учили". Имали са едва няколко изпита за цялото следване по "... на капиталистическите държави". Всичко останало е било Маркс, конгреси и пропаганда. То затова и Р.Овч. разбира от икономика колкото аз от ракетостроене. Той е типичен възпитаник на ВИИ "Карл Маркс".
Susscrofa
11-05-2012, 22:45
Като се сетя за филмите, някак си не мога да не се съглася с Павлин.
nikolaaaay
11-05-2012, 22:57
Не на Румен Овчаров а на Бойко руснаците предлагаха 100% финансиране обаче той и неговите хора трябваше да мъдруват и накрая измъдриха една голяма глупост.
На нас предложиха кредит, а не да инвестират 100% от проекта, както в Турция. Турция не дава една стотинка за реакторите. Задължава се само да купува 50% от тока, който и без това й трябва. При нас трябваше да платим 100% от стойността на АЕЦ, а после да се чудим какво да правим тока.
---------- Post added at 22:57 ---------- Previous post was at 22:51 ----------
Като се сетя за филмите, някак си не мога да не се съглася с Павлин.
И сега могат да се правят филми, но още си караме по инерция. За какво се дават пари за БНТ?! С техния бюджет могат да се правят по няколко филма годишно, вместо да се дублира продукт, който и без това се осигурява от другите тв.
.................................................. ...........................
.................................................. ........
Браво колев,един път и ти да напишеш нещо дет да ми хареса!
Никалай, НДК кога е строено, комплексът Етъра, реставрацията на хълма Царевец и т.н. Така като те гледам нищо не разбираш от икономика и със сигурност много по-малко от Румен Овчаров. Панелни блокове има колкото искаш и във Флорида.
Къде видя подробностите за това какво са ни предлагали руснаците или ей така си приказваш. Абе пази боже от такива икономисти специалисти като теб. Между другото сегашните експерти на правителството са точно такива, арогантни и нищо не разбиращи като започнем с Московски и свършим с Валентин Николов а някъде посредата сложим Трайков и Добрев.
Българска чалга през социализма нямаше, слушаше се сръбска и гръцка музика в някои среди. Наред с това българската естрада и рок музика бяха много по-широко застъпени. Слушаше се свободно западен рок прогресивни стилове, хеви метал и никого не вкарваха в затвора за това.
Никалай, НДК кога е строено, комплексът Етъра, реставрацията на хълма Царевец и т.н. Така като те гледам нищо не разбираш от икономика и със сигурност много по-малко от Румен Овчаров. Панелни блокове има колкото искаш и във Флорида.
Къде видя подробностите за това какво са ни предлагали руснаците или ей така си приказваш. Абе пази боже от такива икономисти специалисти като теб. Между другото сегашните експерти на правителството са точно такива, арогантни и нищо не разбиращи като започнем с Московски и свършим с Валентин Николов а някъде посредата сложим Трайков и Добрев.
Българска чалга през социализма нямаше, слушаше се сръбска и гръцка музика в някои среди. Наред с това българската естрада и рок музика бяха много по-широко застъпени. Слушаше се свободно западен рок прогресивни стилове, хеви метал и никого не вкарваха в затвора за това.
:roll2::roll2::roll2::roll2:
пий си хапчетата момче, че прекаляваш с лъжите.ще вземеш да си повярваш.
та за аеца твоите хора излъгаха
-за цената на белене - няколко пъти
-за инвестициите - няколко пъти
-за цената на електроенергията която щеше да произвежда
-за нуждата от белене
-а сега лъжат и колко пари сме щели да спечелим
естествено ти винаги ще им вярваш. в това не се съмнявам.
чакам да обясниш как и защо твоите братушки ще направят на турция аец без пари , а тя се задължава да купува само 50% от енергията.
Кое е лъжа бе , Колев. Хайде стига с празните приказки.
Кое е лъжа бе , Колев. Хайде стига с празните приказки.
и аз това казвам. спри с празните приказки най-накрая. ама после се сещам че твоите другари друго не могат да правят (освен и да източват държавни пари и да пращат челядта да учи и живее в европата и сащ). сещам се че и ти си обикновен ограничен трол и нищо смислено няма да кажеш . като радиоточка си. пъни се колкото си искаш, с белене се свърши вече. след половин-една година никой няма да се сеща за тая дупка, включително и р.овч както стана и с кремиковци .
nikolaaaay
12-05-2012, 14:36
Слушаше се свободно западен рок прогресивни стилове, хеви метал и никого не вкарваха в затвора за това.
Много добре знаеш, че имаше забранени песни, филми, книги. Всичко минаваше през цедката на ДС. На късата памет на народа разчитате, ама номерата ви няма да вървят вечно.
Рок и метал се слушаше по-свободно едва през 80-те години. Преди това даже и Бийтълс бяха забранени като "упадъчна музика" от "загниващия капитализъм".
НДК и цариградско шосе са от няколкото хубави неща, построени през 45-те години соц. За същото време западните държави направиха 100 пъти повече.
Пазя си всички книги, учебници, вестници, списания от онова време за да показвам на дъщеря ми какво е било. За да се върви напред не трябва да се повтарят грешките от миналото, нали.
Хаха къде ще ми говориш, че всичко е било свободно, бе. Аз до 90г. не знаех, че Германия е нападнала Англия през Втората световна. Едва от Дискавъри научих, че Луфтвафе са сринали Ковънтри до основи. Това не го пише в соц. учебниците по история.
Колев, пак бягаш по тъч линията, този път със свалени гащи или казано по-иначе, без никакви съществени аргументи.
Никалай, социализма може да си имаше недостатъци но също така имаше и предимства. Това че тотално отричаш една епоха и я ползваш за оправдание за безплодието на настояща такава, означава че светогледа ти е ограничен.
:spam:
[/COLOR]
Я кажи някое стойностно произведение, щото аз не се сещам за такива много, явно е от пърцуцата май-ако броиш правилника за Движение по путищата и Овчарчето Калитко пу за менннннннннннннннннн..........
Mind_Control
12-05-2012, 20:24
Колев, пак бягаш по тъч линията, този път със свалени гащи или казано по-иначе, без никакви съществени аргументи.
Никалай, социализма може да си имаше недостатъци но също така имаше и предимства. Това че тотално отричаш една епоха и я ползваш за оправдание за безплодието на настояща такава, означава че светогледа ти е ограничен.
Аз не мога да разбера, какво се пънеш ти. Не ти ли е неудобно, бе мама му стара!? Що си в САЩ, а не си остана тука да си сърбаш попарата от социализма? Мижитурка такава.
Мижитурка си ти бе нещастник, ще си ходя където си искам и ще си говоря каквото си искам. Пишман демократи където не могат да виждат по-далеч от носа си. Хайде завирай се в дупката си и си живей с комплексите ако това те прави по-щастлив, само не ми казвай какво да правя.
Susscrofa
12-05-2012, 21:15
Момчета, няма смисъл да се обиждате, тъпо е:)
Какъв е смисълът?????
---------- Post added at 18:15 ---------- Previous post was at 18:10 ----------
:spam:
Я кажи някое стойностно произведение, щото аз не се сещам за такива много, явно е от пърцуцата май-ако броиш правилника за Движение по путищата и Овчарчето Калитко пу за менннннннннннннннннн..........
Не си прав, има доста поезия и романи, запазихме страхотни позиции в операта и балета, невероятни филми, не рядко осмиващи остро политическата система.
не изпадайте в крайности.
Невероятни популярни песни, недостижими сега.
Та дори и Бербатов е последния мохикан в спорта бе Фреди, виж разликата между него и лекето Божинов, първите седем години на Бербатов е разликата май?
Момчета, няма смисъл да се обиждате, тъпо е:)
Какъв е смисълът?????
---------- Post added at 18:15 ---------- Previous post was at 18:10 ----------
Не си прав, има доста поезия и романи, запазихме страхотни позиции в операта и балета, невероятни филми, не рядко осмиващи остро политическата система.
не изпадайте в крайности.
Невероятни популярни песни, недостижими сега.
Та дори и Бербатов е последния мохикан в спорта бе Фреди, виж разликата между него и лекето Божинов, първите седем години на Бербатов е разликата май?
Първите седем години за важни, така е.Но това важи и за ББ, Цецка Цачева, чалгаджиите и чалга певиците също.
Е, сега това са различни неща.Спорт да, това беше линия на партията, както в други държави.Имаше и кино, да не забравяме, започнато още преди 1944 г и пак ще го има.Всака една промяна в системата рефлектира върху тия неща.
Но и сега има добри артисти, театри и т.н.
Но къде са Йовков,Елин Пелин, Вазов, Страшимиров, Яворов и цялата ни плеяда автори, родени и творили преди 1944, някои наистина са творили и след това.
Да не абсолютизираме-да имаше и при соца такива работи, но липсата на свобода, не може да не доведе и до липса на ярки, самобитни таланти.В крайна сметка се разви някакво изкуство, което след срутването на режима не можеше обаче да твори в новите условия.Преди с недомлъвки и прочее се пропускаше някоя друга критика.Когато дойде демокрацията и можеше да се говори свободно се оказа, че много автори всъщност няма какво да кажат просто.
А дето е текло, пак ще тече.И смятам, че в изкуството ще имаме развитие, виж за спорта си трябват и средства и държавна политика.
nikolaaaay
13-05-2012, 22:08
ще си говоря каквото си искам... само не ми казвай какво да правя.
Пак нещо не си разбрал - типично за теб. Ще си говориш каквото си искаш вкъщи! Когато пишеш във форума трябва да спазваш правилата! Прочети ги. Написани са изключително просто така, че да може и най-големия идиот да ги разбере.
Пак нещо не си разбрал - типично за теб. Ще си говориш каквото си искаш вкъщи! Когато пишеш във форума трябва да спазваш правилата! Прочети ги. Написани са изключително просто така, че да може и най-големия идиот да ги разбере.
Май, ти нещо не си разбрал. Няма да позволя на никого да ме нарича мижитурка още повече при условие че се крие зад клавиатурата на компютъра си и не ме познава лично. Това че някой не му стиска да си хване багажа и да отиде на другия край на света си е негов проблем и не съм длъжен да му давам обяснения. В този форум, аз никого не съм обиждал и на никого не държа сметка за избора в личния му живот. Ти Никалай също не си този който ще ми казва какво да говоря в къщи и какво извън.
опааа , настъпихте павката по мазола :D :D ::D
абе павка, айде кажи що руснаците ще строят на турция аец без пари.
после ще те питам що турците към 2011 имат 1600 мегавата вятърни генератори при положение че не са в ес и нямат квоти. сигурно щото са мноо прости :roll2:
Susscrofa
14-05-2012, 12:59
опааа , настъпихте павката по мазола :D :D ::D
абе павка, айде кажи що руснаците ще строят на турция аец без пари.
ле ще те питам що турците към 2011 имат 1600 мегавата вятърни генератори при положение че не са в ес и нямат квоти. сигурно щото са мноо прости :roll2:
Защото разполагат с огромни територии, които са неизползваеми за друго, и защото ветровият режим е доста по-добър от този при нас.:)
Кажи му колев и повече не го обиждай:)
И защото нямат Бойко, нито Дянков , нито Трайков. Това беше по въпроса за руснаците.
И защото нямат Бойко, нито Дянков , нито Трайков. Това беше по въпроса за руснаците.
ми серджо р.овч жан живков и луканов къде ги изпусна.
айде по-сериозно, все пак твоите другари са договаряли :D
що не са успели да се договорят поне на нивото на турците /то тогава всички щяхме да сме за белене/. или са гола вода или други интереси са гонили. кое от 2-те си избираш,а можеби и 2-те :D
липсват ти аргументите нещо :D
Колев, проекта е на четвърта фаза и за това заслуга имат предишните управляващи. Сегашните за три години само умуват, разписват анекси и харчат пари. Накрая измислиха поредната глупост да преместят реактора в Козлодуй и цялата одисея да започне от начало. За връх на глупоста сложиха за управител на Козлодуй Валентин Николов където никога през живота си не е и помирисвал ядрена енергетика и където професионалният му стаж е свързан с членството му в Герб от няколко години.
Как искаш такива хора да постигнат договореност с руснаците. Та те си взеха решението дори без да се съобразят с мнението на банката консултант за която платиха милиони левове.
решението за аец белене е взето 81-ва. 90-та луканов спира строителството. между другото идеята за газова централа в белене е от тогава.
филип димитров внася оборудване, но то после е продадено.
2002 симеончо отваря проекта за белене заради което се затварят реактори 1 до 4 в козлодуй. после имаше едни далавери със скрап , едни енергийни босове и едни скандали.
2008 серджо прави пак първа копка и всички инвеститори избягаха. договор нямаше, а се подписваха анекси .... 13 на брой !??!?
докато биби ту искаше да строи ту не, трайков искаше договор за белене. точно той искаше да фиксира цената на 5 милиарда евро, ама руснаците нещяха и после се разбра защо- според HSBC цена - 10милиарда :D
30 години по-късно, с 4 затворени реактора и загуби към 3 милиарда евро потънали в белене още има тъпаци които мислят че белене е ебати далаверата.
нещо има ли да кажеш.... ама с аргументи :D
Susscrofa
14-05-2012, 17:17
решението за аец белене е взето 81-ва. 90-та луканов спира строителството. между другото идеята за газова централа в белене е от тогава.
филип димитров внася оборудване, но то после е продадено.
2002 симеончо отваря проекта за белене заради което се затварят реактори 1 до 4 в козлодуй. после имаше едни далавери със скрап , едни енергийни босове и едни скандали.
2008 серджо прави пак първа копка и всички инвеститори избягаха. договор нямаше, а се подписваха анекси .... 13 на брой !??!?
докато биби ту искаше да строи ту не, трайков искаше договор за белене. точно той искаше да фиксира цената на 5 милиарда евро, ама руснаците нещяха и после се разбра защо- според HSBC цена - 10милиарда :D
30 години по-късно, с 4 затворени реактора и загуби към 3 милиарда евро потънали в белене още има тъпаци които мислят че белене е ебати далаверата.
нещо има ли да кажеш.... ама с аргументи :D
Аууууу, тук имаме патология някаква:)
Моля въведете при логване във форума поле за въвеждане на леко замаскирани символи:):roll2:
Историята на АЕЦ „Белене“ започва през 70-те години със серия от проучвания за избор на площадка за втора атомна централа. До 1979 г. са проучени 20 терена, като специалистите се спират на три от тях – Белене, Вардим и Батин. През периода
1979-1980 г. за тези площадки са проведени детайлни изследвания, и като най-благоприятна от гледна точка на геология, сеизмични, инженерно-подготвителни мероприятия и радиационни характеристики е определена територията край Белене.
Въз основа на тези проучвания с постановление от 20 март 1981 г. Министерският съвет утвърждава площадката за втора атомна електроцентрала – Белене-Изток. Тя е разположена край града на площ 2700 декара. В края на същата година са
извършени и първите строителни работи по обекта – комуникации, инфраструктури, производствени бази. Изградени са строителна, монтажна, складова база, административно-битов комплекс и Завод за метални конструкции. Инвестирани са над милиард долара.
На 27 март 1984 г. в София е подписана спогодба между правителствата на България и СССР за сътрудничество при изграждането на АЕЦ „Белене“. На 11 септември 1985 г. започват изкопните работи за първия атомен реактор. Техническият проект е одобрен на 12 октомври 1988 година. Според него централата е проектирана за четири енергоблока с мощност от по 1000 мгвт. През ноември 1989 г. АЕЦ „Белене“ е с почти готово реакторно отделение на първи блок. До 1990 г. строителните дейности се ограничават поради липса на средства и две години по-късно – се преустановяват.
С решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК АЕЦ „Белене“ е определена за нова ядрена мощност на България – предпочетена пред строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. На 19 декември 2002 г. Министерският съвет приема решение да спре 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“ до 31 декември 2002 г. и да размрази строителството по съществуващата вече конструкция на АЕЦ „Белене“.
На 11 февруари 2003 г. Министерство на енергетиката и енергийните ресурси (МЕЕР) изпраща въпросници до заинтересовани компании във връзка с решението на Министерския съвет за доизграждане на втора атомна централа. Към 1 април 2003 г. пет чуждестранни компании, производители на атомни реактори, проявяват интерес към изграждането на атомната централа и заявяват в МЕЕР своите намерения – чешката „Шкода“, американската „Уестингхаус“, френската „Фраматом“, руската „Атомстройекспорт“ и канадската „Атомик енерджи оф Канада лимитид“. Първите четири потенциални доставчици на ядрени инсталации смятат, че е целесъобразно довършването на АЕЦ „Белене“ със съществуващата строителна конструкция и доставеното вече оборудване. Единствено канадските представители предлагат различен от започналия проект с реактор тип „тежка вода под налягане“.
По време на посещението си в България от 1 до 3 март 2003 г. президентът на Русия Владимир Путин заявява, че Русия е готова да поеме ангажименти за доизграждане на АЕЦ „Белене“. На 26 юни 2003 г. в МЕЕР се провежда първото заседание на
Консултативния съвет за АЕЦ „Белене“, създаден на 11 юни 2003 г. в изпълнение на решението на Министерски съвет за подновяване на строителството на атомната централа. Неговата цел е да подпомогне избора на технология и да даде методически указания към създадената група за управление на проекта за изграждане на ядрена централа на площадка Белене.
В средата на 2003 г. в 30-километровата зона около бъдещата АЕЦ „Белене“ започва строителството на три сеизмични станции за мониторинг. Изграждането им е съобразено с изискванията на Международната агенция за атомна енергетика. На 29 април 2004 г. Министерският съвет взема решение на закрито заседание за изграждането на АЕЦ „Белене“. На 3 май 2004 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски официално обявява в Белене старта на инвестиционния проект за строителство на втора атомна централа.На 13 декември 2004 г. Съветът на директорите на НЕК след открита процедура избира Делойт Сентръл Юръп Лимитед/Нортън Роуз за финансов консултант при структуриране финансирането на
АЕЦ „Белене“. На 20 декември 2004 г. Съветът на директорите НЕК избира Парсънс Юръп Лимитед /Великобритания/ за архитект-инженер на АЕЦ „Белене“.
На 21 декември 2004 г. Агенцията за ядрено регулиране връчва разрешение на НЕК за избор на площадка за втората атомна централа. На 7 април 2005 г. Министерският съвет одобрява окончателно предложението за изграждане на атомна енергийна централа на площадката в Белене. Новата ядрена централа ще бъде с максимална мощност до 2000 мегавата и в нея ще се използва реактор с вода под налягане. АЕЦ „Белене“ е определен за обект с национално значение.
На 30 октомври 2006 г. руската компания „Атомстройекспорт“ е избрана за изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“. Класираният на първо място вариант „А-92″ на „Атомстройекспорт“ предвижда изграждането на два блока по 1000 мегавата с леководни реактори от ново поколение с възможно използване на съществуващото на площадката оборудване.
На 17 ноември 2006 г. Европейската комисия заявява, че ще подкрепи отпускането на заем от 300 млн. евро от Евратом за изграждането на АЕЦ „Белене“. На 29 ноември 2006 г. в Министерския съвет е подписано Споразумение за изграждане на АЕЦ „Белене“ между НЕК и руската компания ЗАО „Атомстройекспорт“. На 7 декември 2007 г. в съобщение на Европейската комисия се посочва, че в съответствие с изискванията на Договора за Евратом, Европейската комисия дава положително мнение за плановете на българската Национална електрическа компания да построи нова атомна електроцентрала на площадката в Белене.
БТА
И да те допълня 2009г. Дянков и Трайков прогонват RWE като им заявяват че не са убедени че ще развиват този проект. Инвеститора беше спечелил конкурс за 49% участие в проекта. От 2009г до 2012г. умуване и нищо съществено докато се стигне до официалния отказ.
тя работата с rwe беше как да се измъкнат максимално елегантно. добре че успяха че така яко щяха да се наковат :D а серджо , р.овч и гоце ако искаха да направят нещо съществено по-въпроса (поне едно договорче) от 2005 до 2009 имаха достатъчно време. а и на тримата уж много им се искаше. ти се трол и знам че няма да разбереш. още чакам да ми обясниш за турската аец(или по-точно руската в турция)....
АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност, дипломат
Политическото говорене около АЕЦ "Белене" показва, че каузата на втората ядрена централа се превръща в бойно знаме в битката за гласове на избори и политически позиции. Преди нещата да са стигнали прекалено далеч - там, където думите губят значение, - нека за пореден път прегледаме митовете и легендите, свързани с проекта.
Мит първи: "България остава без ядрена мощност" след 2017 и 2019 година. Истината е, че България ще остане с "ядрени" 2000 МВт поне до 2037 и 2039 година (това е заложената цел от МИЕТ в договора за модернизация на блокове 5 и 6). В този смисъл няма никаква опасност да се лишим от ядрената си енергетика.
В общия хор в стил "бият Паниковски" остана в дебела сянка големият грях, граничещ с национално предателство, на радетелите на АЕЦ "Белене", които бяха готови да жертват максималното удължаване на живота на пети и шести блок в името на доказване на измислен пазарен дефицит. В един от първите варианти на национална енергийна стратегия се стъпваше върху затварянето на тези блокове в 2017 и 2019 година, което след това бе ревизирано на 2022 и 2024-а. Подписаният договор за модернизация миналата седмица е буквално хващане на последния влак.
Мит втори: България ще трябва да внася електрическа енергия.
Веднъж и завинаги трябва да се каже - няма сценарий, извън извънредните ситуации и крайни приемания, при който да не сме в състояние да задоволим вътрешното потребление до 2030 година.
Сега и в перспектива имаме достатъчно резерви, в това число и балансиращи мощности. Енергийната ефективност и по-високите цени неминуемо водят до устойчиво съкращаване на енергийното потребление. Цените на въглеродните емисии са на исторически най-ниски равнища, без изгледи за промяна, за да очакваме крайни сценарии с масово затваряне на енергоблокове на топлоцентралите. Реализацията на няколко крупни когенерационни проекта ще добави, вместо да отнеме електрогенерационни мощности в ТЕЦ.
Имаме низходящи тенденции за цените на природния газ и на възобновяемите енергоизточници.
Мит трети: България има нужда от големи проекти, за да излезе от кризата. Това е направо взето от психологическия профил на хазартните играчи, които влизат в дълг, за да "избият" загуби. Текущата икономическа, финансова и пазарна среда е силно негативна и противопоказна за големи инвестиционни удари - доказателство за което е нежеланието на крупни банки и компании да финансират АЕЦ "Белене". В цяла Централна и Източна Европа през последните години няма нито един проект за над 3 милиарда евро, който да е получил проектно финансиране.
Мит четвърти: HSBC е дал положително становище, а правителството го крие. Слава богу - публикуваха го. Моделите и оценките съществуват от години. Но за пореден път стана ясно, че цената на ядрената свръхамбиция е над 10 милиарда евро, цената на електрическия ток е много над първоначално прогнозираната. При това, без да се отчетат разходите по присъединяване и други дългосрочни икономически разходи.
Традиционна слабост на подобни доклади е, че в тях допусканията - особено по отношение на данните на НЕК и АСЕ, не са независимо претеглени и потвърдени. Примерно оценката за капиталовите разходи. Стъпва се върху външна прогноза на консултантите от "НЕРА" за регионалното потребление, която е с подобна степен на условности и на необвързаност. Колчем се опреш в подобни прогнози, и разбираш, че висиш във въздуха. Рискът от инвестиционното решение остава за правителство, данъкоплатци, потребители.
Помислете в каква ситуация щяхме да се окажем сега, ако бяхме вярвали на прогнозата, с която стартира АЕЦ "Белене" - и имахме днес излишни 2000 МВт допълнителна мощност, които трябва да продаваме на цени от 7 евроцента за киловатчас, за да погасяваме 10 милиарда евро дълг. В най-добрия случай - в гръцката ситуация, но без техните възможности и без европейска снизходителност.
Пето, ядреният е единственият бизнес, който е невъзможен без постоянната "патерица" на държавата и най-вече без ангажименти, които тя поема от страна на потребителите. Без държавната гаранция българските енергийни дружества не могат и да си помислят за влизане в проект, който надвишава значително сумата на всичките им активи. НЕК е на ръба на неплатежоспособност заради предсрочна изискуемост на кредит от 250 милиона евро, а наши "бизнес" политици бълнуват за дълг от 10 милиарда евро!? Повишаването на цената на електрическата енергия с 15% вероятно ще подобри прогнозите за бъдещите приходи на НЕК, което да му позволи да се рефинансира, но структурните проблеми остават.
Шесто, няма сигурни гаранции за реализация на произведената продукция на пазари във и извън България. НЕК нямат пряк достъп до високоликвидни пазари в региона.
Изнасяме евтиния си ток за Гърция, който тя препродава с марж от над 30% на Италия. Нито един от радетелите на проекта не говори за личната си отговорност защо не е направено нищо, за да се осигурят дългосрочните договори за изкупуване на енергия в Западните Балкани, Гърция, Турция и най-вече Италия, за да се направи проектът АЕЦ "Белене" възможен?
Седмо, с какви очи тези, които рестартираха АЕЦ "Белене", твърдят, че могат да управляват ефективно проекти от подобен мащаб - в срок и в рамките на определения бюджет - след персоналните им провали по контрола на разходите по проекта АЕЦ "Белене" и по хидровъзела "Цанков камък". Същите хора засекретиха разходите по АЕЦ "Белене" като държавна тайна, което сега прави невъзможен публичния контрол. За възможните мащаби на злоупотреби при продажбата на старото оборудване говорят изнесените от професор Нигматулин напоследък данни за една отделна сделка, в която цените до крайния потребител са скочили над 6 пъти!?
Но да се върнем на "сакралния" въпрос - щели сме да стигнем дотам да внасяме ток от Турция. И тук внушението на авторите е смайващо и като драматургия, и като послание. По-добре зависимост от Русия, отколкото от Турция. От една страна, се вменява, че в условията на растящо интегрирани национални енергийни системи е престъпление да купуваш електроенергия от съседите, ако е на по-изгодна цена?!? От друга, се натрапва тезата, че ние трябва да строим на всяка цена, за да застанем рано на тепиха на енергийното съперничество с 2000 МВт нова мощност.
Да приемем, че Алиса беше пристигнала в този момент в нашата страна на енергийните чудеса, и ние имаме АЕЦ "Белене" в срок и за 4 милиарда евро. Питам кой човек с нормален разум ще приеме, че това щеше да повлияе и да накара турското правителство не само да спре собствената си ядрена програма, но и тутакси да прегърне дългосрочни контракти за купуване на електрическа енергия от новите български ядрени мощности!?
При АЕЦ "Аккую" проектните, финансовите и оперативните рискове за ядрената централа изцяло лежат на руската страна. Турската страна ще купува 70% от произведената електрическа енергия от първите два блока и 30% от третия и четвъртия блок на фиксираната цена от малко над 12 цента/КВтч, но САМО при условие, че енергията влезе в мрежата в срок. Дали "Росатом" вложи 20, 30 или 40 милиарда долара - това си е негова работа.
В АЕЦ "Белене" инвестиционният риск е наш, поне в размера на притежавания дял и в частта - дялово и дълго финансиране. Вижте как се съвместяват намеренията на правителствата ни да имаме едновременно 51% мажоритарен дял, да не инвестираме повече нищо, и оценката на 51% дял в разчетите на HSBC. Никак.
Турция умело насърчава строителството на конкурентни ядрени проекти по същата схема от други страни - Япония, Южна Корея, Китай, Канада. У нас АЕЦ "Белене" усилва едностранна зависимост, при това без доказани ползи за двете страни.
Пиша тези редове с ясното съзнание, че темата за АЕЦ "Белене" няма да отшуми скоро. Направени са огромни политически инвестиции, зависят конкретни съдби. Но се прави огромна грешка, като се залага на къса памет, на снизходителност или на негативно говорене срещу "Мариците" или ВЕИ.
Ще бъде интересно тези лидери да направят защитата на АЕЦ "Белене" в общините около "Марица- Изток" пред ръководството на АЕЦ "Козлодуй" или пред бизнес, инвестирал във ВЕИ, които към 2020 година като цена ще се конкурират успешно с ядрената енергия от нови блокове. Не случайно и във Великобритания - която беше последната голяма надежда за ядрен ренесанс в Европа - новите ядрени проекти се натъкват на проблеми и инвеститорите напускат.
Това българско правителство и мнозинството парламентарно представени партии поставят правилно акцентите в енергийната ни политика - първо, идва удължване на живота на пети и шести блок 20 години с опция с още 10, след това енергийна ефективност и стабилизиране плюс диверсификация на енергийния микс в полза на независими и ефективни източници. При 250 милиона евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок, получаваме произведена енергия за над 8 милиарда евро!? Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 милиарда евро инвестиция.
Още по-абсурдно е да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването и добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични. Ако сте забелязали, кризата тепърва ще се задълбочава и ще трябва да стягаме коланите. Дупката АЕЦ "Белене" щеше да ни отпрати в поредната национална катастрофа.
Колев, повтаряш като папагал разни неща които нямат никаква логика и достоверност.
нямат никаква логика и достоверност. .... за теб :D
айде чакам как му викаше ..... аргументите ти, ама нещо ги е хванала липсата :D
Колев, дай си източниците на твоите твърдения. Какви глупости говориш, кой ще ти построй ядрена централа за 5 млрд. евро при сегашни условия. Трайчо искал за 5 млрд. ами и аз искам БМВ чисто ново за 10 хил. долара ама няма кой да ми го даде. Ако водиш преговорите по този начин, нищо няма да постигнеш освен ако нямаш за цел да провалиш преговорите. Като постоянно цитираш турците, тяхната централа за 5 млрд. ли ще им я построят.
Колев, дай си източниците на твоите твърдения. Какви глупости говориш, кой ще ти построй ядрена централа за 5 млрд. евро при сегашни условия. Трайчо искал за 5 млрд. ами и аз искам БМВ чисто ново за 10 хил. долара ама няма кой да ми го даде. Ако водиш преговорите по този начин, нищо няма да постигнеш освен ако нямаш за цел да провалиш преговорите. Като постоянно цитираш турците, тяхната централа за 5 млрд. ли ще им я построят.
за турците няма никакво значение колко ще струва централата им тъй като тя се плаща изцяло от русия. капиш. и 100 милиарда да струва и 5 лева да е, за тях е все тая щото си имат договор да купуват едиколкоси електричество на едикаква си цена за едиколкоси години.
турция не влага и една стотинка в тоя аец по никакъв начин. колко пари ще вложат е изцяло руска работа, а ако руснаците не я построят в срок, могат да си правят електричеството и аеца каквото си искат щото турция няма да има задължения да го купува.
от друга страна българия трябва да загроби 10 милиарда евро държавни пари/разбирай уж да ги инвестира/ за срок от 20-30-40 години.
е ти прост ли си че не виждаш как турците са направили значително по-добра сделка.....:calc:
Ти си прост Колев, и не разбираш че всичко е въпрос на договаряне. Една сделка може да е печеливша и при условие че влагаш собствени пари и капитали. Инвестицията която държавата влага в Белене по закон е 51%. Това може да стане или със заем или със собствени средства. Подробности няма да ти давам защото най-вероятно няма да ги разберш. Както се вижда от резюмето на HSBC, проекта е печеливш и заема се изплаща за 18 години, постига се значителна вътрешна норма на възвращаемеост за 30 години при експлоатация от 60 години. Пари не се изтеглят от икономиката а напротив се вливат под формата на заеми които се изплащат от експоатацията на проекта. Като кажеш 10 млрд., бълг страна като партньор плаща една част от тях и тези пари не се взимат на куп а се усвояват поетапно. Навярно си спомняш когато Бойко коментира че за Белене руснаците са му казали че не трябва нищо да плаща всичко ще бъде инвестирано от тях. Е тогава скочиха такива като теб и като Трайчо и казаха че ще станем зависими от Русия. Подробностите по преговорите с руснаците никой не публикува най-вероятно защото ще излезнат на яве безумията на нашите управляващи. Ей за това си говорим, иначе ти продължавай да не разбираш.
nikolaaaay
15-05-2012, 23:33
Ей това човешката глупост край няма...
Да така е, затова сега българските данъкоплатци са с 3 млрд. назад и още май ще ги набутат с авантюрата в Козлодуй.
Mind_Control
16-05-2012, 09:55
Извинявай, ама ти в коя ценова листа видя, че 5 млрд са малко за АЕЦ :) Предполагам в американския ибей или? Или Росатомекспорт имат цени на сайта си? А сетих се, може би си направил детайлна количествена сметка :)
Ти си прост Колев, и не разбираш че всичко е въпрос на договаряне. Една сделка може да е печеливша и при условие че влагаш собствени пари и капитали. Инвестицията която държавата влага в Белене по закон е 51%. Това може да стане или със заем или със собствени средства. Подробности няма да ти давам защото най-вероятно няма да ги разберш. Както се вижда от резюмето на HSBC, проекта е печеливш и заема се изплаща за 18 години, постига се значителна вътрешна норма на възвращаемеост за 30 години при експлоатация от 60 години. Пари не се изтеглят от икономиката а напротив се вливат под формата на заеми които се изплащат от експоатацията на проекта. Като кажеш 10 млрд., бълг страна като партньор плаща една част от тях и тези пари не се взимат на куп а се усвояват поетапно. Навярно си спомняш когато Бойко коментира че за Белене руснаците са му казали че не трябва нищо да плаща всичко ще бъде инвестирано от тях. Е тогава скочиха такива като теб и като Трайчо и казаха че ще станем зависими от Русия. Подробностите по преговорите с руснаците никой не публикува най-вероятно защото ще излезнат на яве безумията на нашите управляващи. Ей за това си говорим, иначе ти продължавай да не разбираш.
павка,изпадаш в лирични отклонения :D изглежда не си разбрал въпроса.
договорката на турците е по-добра от нашата
отговори:
-да
-не
Извинявай, ама ти в коя ценова листа видя, че 5 млрд са малко за АЕЦ :) Предполагам в американския ибей или? Или Росатомекспорт имат цени на сайта си? А сетих се, може би си направил детайлна количествена сметка :)
ми сигурно р.овч. така е казал. той и с газта така направи. от къде накъде ще плащаме по-малко :D :D :D
после вика "кой ми сра в гащите" и "така и така щеше да ви излезе по-скъпо"
Ето ти да четеш и да правиш детайлни количествени сметки:
http://www.intersectinsight.com/2012/02/nrc-approves-georgia-nuclear-project-2/
Mind_Control
16-05-2012, 14:21
Ето ти да четеш и да правиш детайлни количествени сметки:
http://www.intersectinsight.com/2012/02/nrc-approves-georgia-nuclear-project-2/
Е, и? Не виждам, какво искаш да ми кажеш с това, освен, че някакви американци оценили ядрена централа с два реактора по 1100 МВт на близо 10 милиарда Евро.
Няма никакви други парамерти на проекта... Там може да отидат 100 торби с цимент, а при нас 50!? Без количествена сметка не разбирам, какво искаш да ми кажеш.
Искам да ти кажа че не струва 5млрд. крайна цена и ако си забелязал за подготовка на площадката и поръчка на някои съоръжения са похарчили 4 млрд. долара.
Susscrofa
16-05-2012, 15:04
павка,изпадаш в лирични отклонения :D изглежда не си разбрал въпроса.
договорката на турците е по-добра от нашата
отговори:
-да
-не
ми сигурно р.овч. така е казал. той и с газта така направи. от къде накъде ще плащаме по-малко :D :D :D
после вика "кой ми сра в гащите" и "така и така щеше да ви излезе по-скъпо"
Много е прост отговорът:)
Турската централа ще бъде на РОСАТОМ, а Белене ще бъде на Р. България:), нормално е да бъде по евтина.
Ама ти нали си кОЛЕВ:)
Mind_Control
16-05-2012, 16:28
Искам да ти кажа че не струва 5млрд. крайна цена и ако си забелязал за подготовка на площадката и поръчка на някои съоръжения са похарчили 4 млрд. долара.
Добре, значи ние можем да си спестим тези 4 милиарда, защото площадката на Белене е подготвена.
Susscrofa
16-05-2012, 16:30
Добре, значи ние можем да си спестим тези 4 милиарда, защото площадката на Белене е подготвена.
Нали се сещаш, че този етап е бил в съвсем друго време, при съвсем друга икономическа обстановка.
Цената за централата е добра.
Mind_Control
16-05-2012, 17:13
Нали се сещаш, че този етап е бил в съвсем друго време, при съвсем друга икономическа обстановка.
Добре, айде да правиме АД и да действаме тогава.
Susscrofa
16-05-2012, 17:26
Добре, айде да правиме АД и да действаме тогава.
Трябва да има държавно участие, а видяхме, че няма политическа воля за това.:)
Разходите за площадката в Белене са включени в 10 те млрд.
Susscrofa
16-05-2012, 17:27
кОЛЕВ, разбрали защо Турската централа излиза по-евтина, а?
Научи ли си урока?
nikolaaaay
16-05-2012, 18:54
Аз наскоро си купих двустаен апартамент ново строителство в София за 44к евро. Сега мисля за същите пари да си взема такъв и в Ню Йорк :dance:
А бюджетите на ЦСКА и Левски са съвсем същите като на Реал и Барса. Нали все са футболни отбори.
---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:47 ----------
Трябва да има държавно участие, а видяхме, че няма политическа воля за това.:)
Кой е казал, че трябва?!
---------- Post added at 18:51 ---------- Previous post was at 18:49 ----------
Защото...
---------- Post added at 18:54 ---------- Previous post was at 18:51 ----------
Много е прост отговорът:)
Турската централа ще бъде на РОСАТОМ, а Белене ще бъде на Р. България:), нормално е да бъде по евтина.
Турската централа излиза на турската държава не по-евтино, а без пари. Изобщо не е важно чия собственост е централата. По-скоро по-добре е собствеността да не е на държавата.
Абе, Никалай, ти сериозно ли си учил икономикa, ако въобще нещо си учил.
nikolaaaay
16-05-2012, 19:28
Аз да, но ти - не.
И да си учил нищо не си научил, а за това какво аз съм учил, нищо не знаеш.
nikolaaaay
16-05-2012, 19:44
а за това какво аз съм учил, нищо не знаеш.
Как да не знам като то си личи.
Щом в щатите една площадка за аец струва 4 млрд. значи и в Бг струва толкова :gayfight:
Никалай, не се напрягай няма да го разбереш.
Susscrofa
17-05-2012, 08:18
Аз наскоро си купих двустаен апартамент ново строителство в София за 44к евро. Сега мисля за същите пари да си взема такъв и в Ню Йорк :dance:
А бюджетите на ЦСКА и Левски са съвсем същите като на Реал и Барса. Нали все са футболни отбори.
---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:47 ----------
Кой е казал, че трябва?!
---------- Post added at 18:51 ---------- Previous post was at 18:49 ----------
Защото...
---------- Post added at 18:54 ---------- Previous post was at 18:51 ----------
Турската централа излиза на турската държава не по-евтино, а без пари. Изобщо не е важно чия собственост е централата. По-скоро по-добре е собствеността да не е на държавата.
:biggrin:Аз знам защо, но няма как да ти го споделя:)
Това за собствеността дори не искам да го коментирам, защото е смешно:)
Аз просто обясних на кОЛЕВ умното, защо турската централа излиза "по-евтино" от Белене.
Собствеността означава вземане на решения:director:
Ники ученото и кОЛЕВ умното...:)
не се напъвай. те тия живеят в ерата на държавната собственост и централното планиране. важното е че с белене се приключи.
Susscrofa
17-05-2012, 09:17
не се напъвай. те тия живеят в ерата на държавната собственост и централното планиране. важното е че с белене се приключи.
Мног грешиш, че с Белене се е приключило, много:):biggrin:
тука някакъв трол се бута, ама е доказано чиста загуба на време да се занимавам с него.
spe4elist
17-05-2012, 10:59
Абе, Никалай, ти сериозно ли си учил икономикa, ако въобще нещо си учил.
Абе, Пауне, (прев. от руски павлин), ти сериозно ли си учил астрономия, че работиш в NASA?!?, ако въобще нещо си учил.
Всъщност, кой ли го интересува с какво се заниваш ...
Susscrofa
17-05-2012, 13:13
тука някакъв трол се бута, ама е доказано чиста загуба на време да се занимавам с него.
Еми да, влизаш да спориш без да си запознат с нищо:)
Обясних ти защо турската централа е "по-изгодна" и ти млъкна кат пенсионер след идването на ГЕРБ на власт:)
---------- Post added at 10:13 ---------- Previous post was at 10:12 ----------
Абе, Пауне, (прев. от руски павлин), ти сериозно ли си учил астрономия, че работиш в NASA?!?, ако въобще нещо си учил.
Всъщност, кой ли го интересува с какво се заниваш ...
Видно е, че някой го интересува, и този някой се оказваш ти.
spe4elist
17-05-2012, 13:19
Видно е, че някой го интересува, и този някой се оказваш ти.
Впечатлението ти е продукт на неправилна преценка
...
блокирал съм те. ич не ми пука кво пишеш :falos2:
Susscrofa
17-05-2012, 14:05
блокирал съм те. ич не ми пука кво пишеш :falos2:
Не си единствен.:)
Нито си първият, нито ще си последният:)
Това не ми пречи да показвам колко си некомпетентен, по темите, които разискваш.:)
---------- Post added at 11:05 ---------- Previous post was at 11:02 ----------
Това не е впечатление, а и впечатлението няма как да бъде продукт.
Това е отбелязване на факт, който видимо се съдържаше в изречението написано от теб, преди да направиш заключението, че никой не се интересува от Павлин.
Mind_Control
17-05-2012, 15:09
Мног грешиш, че с Белене се е приключило, много:):biggrin:
Доказателства, че не се е приключило? Или пак говориме, колкото да кажеме нещо?
Чудомир има един култов цитат: " Не съм от тях како Сийке"
---------- Post added at 12:14 ---------- Previous post was at 12:12 ----------
Централата в Турция няма да излезе по-евтина.
Susscrofa
17-05-2012, 15:24
Доказателства, че не се е приключило? Или пак говориме, колкото да кажеме нещо?
Замразен:)
Няма винаги едни и същи хора да са на власт.
[/COLOR]Централата в Турция няма да излезе по-евтина.
тука съм напълно съгласен. няма да излезе по евтина, а без пари.
по тоя повод, ти ли твърдеше че не може да се строи АЕЦ без държавно участие :D
Susscrofa
17-05-2012, 15:50
тука съм напълно съгласен. няма да излезе по евтина, а без пари.
по тоя повод, ти ли твърдеше че не може да се строи АЕЦ без държавно участие :D
Зависи от процентите бе, абе ти наистина ли си толкова остър или се правиш?
Колев, турците никога не са експлоатирали АЕЦ затова дават всичко в ръцете на руснациите, въпреки това много вероятно е след известен период на експлоатация да има клауза за изкупуване на значителен дял.
Колев, турците никога не са експлоатирали АЕЦ затова дават всичко в ръцете на руснациите, въпреки това много вероятно е след известен период на експлоатация да има клауза за изкупуване на значителен дял.
тука ме разсмя яко.ние преди козлодуй кво сме експоатирали - козлодуйските крави на поляната там ли :D
и да, договора на турците закотвя изкупните цени за срок от 15 години /но само ако руснаците построят аец в срок/ след тоя срок русия отваря 49% за инвестиции.
както виждаш сделката е изключително добра щото турците се интересуват единствено от цената на енергията /което трябва и ние да правим/. след като тя ги урежда руснаците си възвръщат инвестициите от продажбата на тоя продукт на аец- демек енергията. дали това ще стане /възвръщането на инвестициите/ си е техен риск.
след като турция не инвестира /или поне в първите 15 години/ тя елиминира риска като в същото време не губи нищо. след тия 15 години, ако се окаже че турция има достъп до по-евтина енергия или има друг проблем - руснаците да си правят аеца и тока каквото си искат.
ако пък цената на енергията от тоя аец след 15 години е конкурентна- може да инвестират, може и не.
ма прав си, друго си е да загробиш 6 милиона от които само 2 работещи, да плащат скъп ток и централа за срок от 60 години само за да си имаме 2 аеца /то 1 пак щеше да е щото козлодуй си беше пред закриване/ ...руски :D
Susscrofa
17-05-2012, 17:07
тука ме разсмя яко.ние преди козлодуй кво сме експоатирали - козлодуйските крави на поляната там ли :D
и да, договора на турците закотвя изкупните цени за срок от 15 години /но само ако руснаците построят аец в срок/ след тоя срок русия отваря 49% за инвестиции.
както виждаш сделката е изключително добра щото турците се интересуват единствено от цената на енергията /което трябва и ние да правим/. след като тя ги урежда руснаците си възвръщат инвестициите от продажбата на тоя продукт на аец- демек енергията. дали това ще стане /възвръщането на инвестициите/ си е техен риск.
след като турция не инвестира /или поне в първите 15 години/ тя елиминира риска като в същото време не губи нищо. след тия 15 години, ако се окаже че турция има достъп до по-евтина енергия или има друг проблем - руснаците да си правят аеца и тока каквото си искат.
ако пък цената на енергията от тоя аец след 15 години е конкурентна- може да инвестират, може и не.
ма прав си, друго си е да загробиш 6 милиона от които само 2 работещи, да плащат скъп ток и централа за срок от 60 години само за да си имаме 2 аеца /то 1 пак щеше да е щото козлодуй си беше пред закриване/ ...руски :D
Безплатно ни научиха бе кОлев.
Те и космонавти ни направиха:)
Сега Турците няма кой да ги учи безплатно.
А и ще си плащат яко за горивото и в двете посоки.:director:
Площадката за Белене беше поддържана дълго време, докато не течеше строителството. Всяка замразена строителна площадка трябва да се поддържа, а това струва адски много пари.
Колев, ти и сега може да си пасеш кравите ама трябва да знаеш че проект като Белене не се смята на бакалски тефтер или и ти като бат Бойко искаш да шашнеш публиката с бляскави прозрения.
Комунистите нещо си вярват... :hmm:
Руснаците очевадно "продадоха" Белене, явно са намерили по-добра алтернатива.
Или смятате, че протеже на тодор живков ще има топки да се озъби на Москва?!?
Неам думи. :director:
Susscrofa
17-05-2012, 19:29
Комунистите нещо си вярват... :hmm:
Руснаците очевадно "продадоха" Белене, явно са намерили по-добра алтернатива.
Или смятате, че протеже на тодор живков ще има топки да се озъби на Москва?!?
Неам думи. :director:
Не си ми симпатичен, но често харесвам твоите коментари.
:biggrin::biggrin::biggrin:
Много са интересни такива умници като теб където за всичко си намират някакво удобно извинение и започват да се пеняват ако някой има различно виждане.
Много са интересни такива умници като теб където за всичко си намират някакво удобно извинение и започват да се пеняват ако някой има различно виждане.
Себе си ли визираш... или ти специализираш в крайния популизъм? :D
Много ограничено мислиш щом всичко си обясняваш само с комунисти и некомунисти.
Много ограничено мислиш щом всичко си обясняваш само с комунисти и некомунисти.
Нема доводи, да принизим опонента...
Още чакам да чуя как бб протежето на тж ще сбере топки да се озъби на Москва 8)
Нема доводи, да принизим опонента...
Още чакам да чуя как бб протежето на тж ще сбере топки да се озъби на Москва 8)
ама и ти питаш едни работи...
ще заведе путин на един лов и ще го помоли за едно братско заемче :D :D :D
ето какво става и с румънската аец
Units 3 and 4 were expected to be CANDU 6 reactors with a similar design to Unit 2 and will each have a capacity of 740 MW. Units 3 and 4 are expected to be operational by 2016-2017.[4] The project was estimated to take up to six years after the contracts are signed.
In a feasibility study carried out by Deloitte and Touche, the most economically viable scenario would be to build the two phases at the same time, with the cost estimated at ?2.3 billion.
On 20 November 2008, Nuclearelectrica, ArcelorMittal, ČEZ, GDF Suez, Enel, Iberdrola and RWE agreed to set up a joint company dedicated to the completion, commissioning and operation of Units 3 and 4. The company named Energonuclear was registered in March 2009.[5]
20th of January 2011, GDF Suez, Iberdrola and RWE pulled out of the project, following ČEZ which already left last September, citing "Economic and market-related uncertainties surrounding this project, related for the most part to the present financial crisis, are not reconcilable now with the capital requirements of a new nuclear power project"
Susscrofa
18-05-2012, 11:20
ама и ти питаш едни работи...
ще заведе путин на един лов и ще го помоли за едно братско заемче :D :D :D
ето какво става и с румънската аец
Направо ни унищожи с този цитат, не мога да си намеря място.
Я ходи се оплачи, че някой ти накърнява достойнството.:BBQ:, а след това обирай мушмулите и бягай.
nikolaaaay
20-05-2012, 15:47
Няколко десетки граждани се събраха пред НДК на протест срещу отказа от строителството на централата (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4820731)
Явно и БСП отписаха Белене, след като се стискат да платят за по-масов протест :tooth:
Няколко десетки граждани се събраха на национален протест в подкрепа на АЕЦ "Белене" пред НДК, съобщи БГНЕС.
Митингът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?".
На протеста се издигат плакати: "За АЕЦ "Белене" - против шистовия газ, против банковия произвол"; "АЕЦ "Белене" – гарантира националната сигурност на България"; "Stop на лъжите за АЕЦ "Белене".
На протеста се раздават брошури, в които са формулирани исканията на инициативния комитет.
Сред тях са отмяна на решението на правителството за отказа от "Белене" и публичното огласяване на доклада на HSBC за стойността на централата.
Протестиращите искат и да се проведе национален референдум за или против строителството на АЕЦ "Белене".
Делегатите на 48-я конгрес на БСП се присъединиха към протеста срещу спирането на проекта АЕЦ"Белене".
Това стана в почивката между заседанията на форума.
Преизбраният председател на БСП Сергей Станишев призова участниците в конгреса да прекратят за кратко работата си и да отидат при протестиращите пред НДК, за да покаже партията, че не се занимава само със себе си.
Протестът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?". Исканията са за национален референдум за строителството на "Белене" и публично огласяване на доклада на консултанта по проекта.
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред протестиращите, че проектът е икономически обоснован и че е спрян в услуга на чужди интереси.
Проектът все още не е загубен и може да бъде реализиран, каза той и посочи, че е необходимо да се съберат поне 500 хиляди подписа за референдум.
Според лидера на БСП проектът ще осигури 10 000 работни места и енергийна независимост на страната, както и достъпни сметки за електричество. След това протестиращите поеха като шествие по бул. "Витоша".
Да Никалай,
Това ще донесе загубата на изборите на Герб. Хората не са толкова прости за колкото ги мислят някои самозабравили се първенюта и въртиопашковци.
Да Никалай,
Това ще донесе загубата на изборите на Герб. Хората не са толкова прости за колкото ги мислят някои самозабравили се първенюта и въртиопашковци.
ABSOLUTELY!!!:th_up:
Няколко десетки граждани се събраха пред НДК на протест срещу отказа от строителството на централата (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4820731)
Явно и БСП отписаха Белене, след като се стискат да платят за по-масов протест :tooth:
Няколко десетки граждани се събраха на национален протест в подкрепа на АЕЦ "Белене" пред НДК, съобщи БГНЕС.
Митингът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?".
На протеста се издигат плакати: "За АЕЦ "Белене" - против шистовия газ, против банковия произвол"; "АЕЦ "Белене" – гарантира националната сигурност на България"; "Stop на лъжите за АЕЦ "Белене".
На протеста се раздават брошури, в които са формулирани исканията на инициативния комитет.
Сред тях са отмяна на решението на правителството за отказа от "Белене" и публичното огласяване на доклада на HSBC за стойността на централата.
Протестиращите искат и да се проведе национален референдум за или против строителството на АЕЦ "Белене".
Делегатите на 48-я конгрес на БСП се присъединиха към протеста срещу спирането на проекта АЕЦ"Белене".
Това стана в почивката между заседанията на форума.
Преизбраният председател на БСП Сергей Станишев призова участниците в конгреса да прекратят за кратко работата си и да отидат при протестиращите пред НДК, за да покаже партията, че не се занимава само със себе си.
Протестът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?". Исканията са за национален референдум за строителството на "Белене" и публично огласяване на доклада на консултанта по проекта.
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред протестиращите, че проектът е икономически обоснован и че е спрян в услуга на чужди интереси.
Проектът все още не е загубен и може да бъде реализиран, каза той и посочи, че е необходимо да се съберат поне 500 хиляди подписа за референдум.
Според лидера на БСП проектът ще осигури 10 000 работни места и енергийна независимост на страната, както и достъпни сметки за електричество. След това протестиращите поеха като шествие по бул. "Витоша".
А видяхте ли какви хора протестират (най-младия 60г.).
Незнам как мислят да си позволят АЕЦ, след като имаме толкова много други проблеми.
"......
Народът прост
животът тежък, скучен
........."
Вапцаров
Когато се правят разходи от държавата, в порядък на милиарди, които ще плащат няколко поколения, не следва това да се решава от "обществено" мнение, а от специалисти и политици-в крайна сметка ние си ги избираме и търпим.
В нашето мило съвременно общество, в което най-слушаната музика е чалгата, най гледаното предаване е Комиците, общество в което масово се нарушават правилата и това, като цяло се одобрява. В това ни общество се спори, дали трябвало Вазов да присъства в матурите, понеже съвременните ни отрочета не разбирали "архаичния" му език и прочее - е на такова общество не може и не следва да му се поверяват решения от огромна важност с референдуми и прочее популистки методи.
Референдум може да се прави дали да има примерно парк или не, дали в междублоковото пространство може да се строят гаражи или край града да се изгради вонливо сметище.Неща от тоя калибър, но нищо повече.
" Когато се правят разходи от държавата, в порядък на милиарди, които ще плащат няколко поколения, не следва това да се решава от "обществено" мнение, а от специалисти и политици-в крайна сметка ние си ги избираме и търпим. "
Общо взето нашите политици не са никакви специалисти, но можеше поне да се вслушват в специалистите. Когато обаче това пречи на личните интереси на някои от тях нямат голяма сметка да ги слушат, все пак кой би се лишил от лични облаги. Малко раздвижване на темата.
http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/1333950402?%3E
" Когато се правят разходи от държавата, в порядък на милиарди, които ще плащат няколко поколения, не следва това да се решава от "обществено" мнение, а от специалисти и политици-в крайна сметка ние си ги избираме и търпим. "
Общо взето нашите политици не са никакви специалисти, но можеше поне да се вслушват в специалистите. Когато обаче това пречи на личните интереси на някои от тях нямат голяма сметка да ги слушат, все пак кой би се лишил от лични облаги. Малко раздвижване на темата.
Ако успеят да докарат икономическа целесъобразност и инвеститори - да заповядат.
firedragon
04-06-2012, 18:46
http://www.dnes.bg/politika/2012/06/04/moskva-ochakva-sofiia-da-razmisli-za-aec-belene.160402
:calc:
firedragon (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5848), гледай сега как ще ти скочат и ще те изкарат гаден комуняга! :)
На казано от руснаците не се връзвайте.Русия имаше достатъчно време да инвестира, още повече, че никой не изяви желание.
Та това са лакардии-ми да си купят площадката и да си инвестират, като толкова им харесва.Проблеми големи няма. Някой да ги е спрял да инвестират?!
Дават се гаранции, проектира се, инвестира се и се печели-проста работа, на която се крепи няколко века развитие на едни общества, дето са доста по развити от нас.Всеки иска инвестиции, но почти никой не дава милиарди за да печели друг- както проекта Белене е направен така, че България да инвестира, а Русия да печели, е това умре :guillotine:
Нещо никой по света няма желание да строи нещо си при такива условия, че даже и да не е на негова територия.
А и не знам - не можете ли да отсявате информацията?Понеже днес един съсел, като тоя руски мишок, само че български, казал, че Доган е сред 10 най добри хидроинижнери у нас.....а той управляваше с Гоце, Сережа и Н.В. Кобурготския крадец.
Та тия тримата "възродиха" идеята за Белене, ако не помните
firedragon
04-06-2012, 21:18
firedragon (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5848), гледай сега как ще ти скочат и ще те изкарат гаден комуняга! :)
Моята идея беше да се коментира изказването. Много съм далеч от мисълта,че знаем дори и четвърт от истината за Белене,за да може да направим каквито и да било заключения.
П.П Залагам 5 лева,че някое от следващите правителства ще възроди Белене.
А и не знам - не можете ли да отсявате информацията?Понеже днес един съсел, като тоя руски мишок, само че български, казал, че Доган е сред 10 най добри хидроинижнери у нас.....а той управляваше с Гоце, Сережа и Н.В. Кобурготския крадец.
Четох статията за този "бизнесмен" и хидроинженерите и на завоя, в който споменаваха "Монтерей" всичко стана ясно ;)
Това което казват руснаците е вярно и истината е че нашите управляващи вземат решения лишени от всякаква логика.
Ето още едни изказване което описва много точно положението.
http://www.dnes.bg/politika/2012/04/24/rosatom-reshenieto-za-belene-tehnicheski-ne-e-obmisleno.157210
Моята идея беше да се коментира изказването. Много съм далеч от мисълта,че знаем дори и четвърт от истината за Белене,за да може да направим каквито и да било заключения.
П.П Залагам 5 лева,че някое от следващите правителства ще възроди Белене.
Четох статията за този "бизнесмен" и хидроинженерите и на завоя, в който споменаваха "Монтерей" всичко стана ясно ;)
Залагам 10 лева, че следващите избори накрая резултатите ще покажат, че печели ГЕРБ. Независимо кой за кого гласува.
Акумулират се едни финансови ресурси - черни - които ще бъдат използвани за да излязат "правилните" резултати догодина!
http://www.dnes.bg/politika/2012/06/04/moskva-ochakva-sofiia-da-razmisli-za-aec-belene.160402
:calc:
Да го правят частен проект с договор като турския тогава.
Да го правят частен проект с договор като турския тогава.
да не са толкова тъпи. нали после със себеси ще се конкурират. далаверата е ние да си го платим че да излязат на сметка.
междувременно от 21.4 до 24.5 пети блок на козлодуй е бил изключен за презареждане, а шести е бил изключен от 26.5 до 28.5 поради повреда. на някой от другарите да са му спирали тока :-)
Susscrofa
05-06-2012, 13:29
да не са толкова тъпи. нали после със себеси ще се конкурират. далаверата е ние да си го платим че да излязат на сметка.
междувременно от 21.4 до 24.5 пети блок на козлодуй е бил изключен за презареждане, а шести е бил изключен от 26.5 до 28.5 поради повреда. на някой от другарите да са му спирали тока :-)
Много си бос:):bouncing_smiley:
Нали за това има резерв.
А и се намалява износа.:drinking:
А някой от вас съмнява ли се, че отново Росатом ще строи седмия блок в Козлодуй?:bouncing_smiley:
Е то остава да дойде друг да строи с техен реактор и технологии.
Никой още не се е опитал да (си) отговори, какво е изтъргувано срещу спирането на Белене всъщност!
kolev, kolev ... смятам, че не останаха хора, които да не са наясно с капацитета ти!?
Е то остава да дойде друг да строи с техен реактор и технологии.
Никой още не се е опитал да (си) отговори, какво е изтъргувано срещу спирането на Белене всъщност!
Появиха се разни тези, например за газта-демек все още няма да има алтернативни доставки, само руската мечка да продава в ЕС
Това което казват руснаците е вярно и истината е че нашите управляващи вземат решения лишени от всякаква логика.
http://www.dnes.bg/politika/2012/04/24/rosatom-reshenieto-za-belene-tehnicheski-ne-e-obmisleno.157210
С други думи коректно ни е обявил за тъпанари!
rossenvn
12-06-2012, 23:22
С други думи коректно ни е обявил за тъпанари!
Говориш само за себе си...
Говориш само за себе си...
Първо не говоря аз второ и решението е съм го взел аз
Трето ако искаш нещо умно да кажеш - давай .. ама едва ли
Бе не знам,ама вчера в Благоевград немаше тоци и половината банкомати не работеха а останалите немаха пари.....та ни реглаж си наприх,ни пари можах да тегля...добре,че си носех и пари в брой :)
Бе не знам,ама вчера в Благоевград немаше тоци и половината банкомати не работеха а останалите немаха пари.....та ни реглаж си наприх,ни пари можах да тегля...добре,че си носех и пари в брой :)
В България ???? Не може да бъде...........
В България ???? Не може да бъде...........
Ми Благоевград е в България бре,освен ако макетата не са го гепили без бат Бойко да разбере :):):):)
Аз лично никога не съм изказвал опасения за безопастността на площадката, а от друга стрна съм подрепял проект, който да е взаимо изгоден за всички участващи, няма лошо разбира се.
---------- Post added at 01:00 ---------- Previous post was at 00:57 ----------
Абе руснаците, след като допускат две посредствени джуджета да се редуват на поста президент (то едното командва другото де) няма какво да ми дават акъл за логика.То според тяхната логика трябва хем да построим АЕЦа, хем да си изкупуваме енергията, а те само да лапат дивидентите.
Аз лично никога не съм изказвал опасения за безопастността на площадката, а от друга стрна съм подрепял проект, който да е взаимо изгоден за всички участващи, няма лошо разбира се.
---------- Post added at 01:00 ---------- Previous post was at 00:57 ----------
Абе руснаците, след като допускат две посредствени джуджета да се редуват на поста президент (то едното командва другото де) няма какво да ми дават акъл за логика.То според тяхната логика трябва хем да построим АЕЦа, хем да си изкупуваме енергията, а те само да лапат дивидентите.
Съвсем друго ни предлагат европейците....... да нямаме нищо , това е в пъти по изгодна оферта ...
Между другото , колко висок трябва да е човек за да не е посредствен ??? И аз винаги знаех че от това зависи... ето виж ББ съвсем друга работа - титан на мисълта!!!!
Susscrofa
14-06-2012, 09:24
След три години Путин ще бъде обявен за монарх след като открият, че е наследник от династията Романови.
Сед още три години ще се разбере, че ББ е 11 братовчед на вуйчото на третия братовчед на племенника на Фердинанд.
Съвсем друго ни предлагат европейците....... да нямаме нищо , това е в пъти по изгодна оферта ...
Между другото , колко висок трябва да е човек за да не е посредствен ??? И аз винаги знаех че от това зависи... ето виж ББ съвсем друга работа - титан на мисълта!!!!
След като в Европа няма аналог на държави, като нашето, то много по - логично е да ни предлагат да станем, като тях. В ЕС след Втората световна война не е развитата колониалната практика и зависичмост, която прилага Русия съответно.Ако изискването да имаш добре работеща пазарна икономика, силна съдебна система, добре действаща полиция, свободно движение на стоки и капитали вътре в ЕС е нищо, то нещото, като АЕЦ е една смехория и тъпотия.Затова и Словакия и прибалтийските републики си затвориха АЕЦ вете, не строят нови, особено пък Руски, по богати са от нас и ни изпреварват ежедневно
И това е целта, а който не го разбира гласува за Болен Лидеров примерно, смята че ЕС цели да унищожи могъща България (то такава няма да) и говори разни лакардии....
А относно височината - ако не си забелязъл повечето тирани са джуджета-Наполеон, Сталин, Ленин, Хитлер, Мао, ония кретени в Сев.Коре, Путин и т.н.Обратното обаче не е вярно :)
След три години Путин ще бъде обявен за монарх след като открият, че е наследник от династията Романови.
Сед още три години ще се разбере, че ББ е 11 братовчед на вуйчото на третия братовчед на племенника на Фердинанд.
Мда, но бъди сигурен, че у нас ББ няма да бъде коронован, а за Путин е напълно възможно :wow:
След като в Европа няма аналог на държави, като нашето, то много по - логично е да ни предлагат да станем, като тях. В ЕС след Втората световна война не е развитата колониалната практика и зависичмост, която прилага Русия съответно.Ако изискването да имаш добре работеща пазарна икономика, силна съдебна система, добре действаща полиция, свободно движение на стоки и капитали вътре в ЕС е нищо, то нещото, като АЕЦ е една смехория и тъпотия.Затова и Словакия и прибалтийските републики си затвориха АЕЦ вете, не строят нови, особено пък Руски, по богати са от нас и ни изпреварват ежедневно
И това е целта, а който не го разбира гласува за Болен Лидеров примерно, смята че ЕС цели да унищожи могъща България (то такава няма да) и говори разни лакардии....
А относно височината - ако не си забелязъл повечето тирани са джуджета-Наполеон, Сталин, Ленин, Хитлер, Мао, ония кретени в Сев.Коре, Путин и т.н.Обратното обаче не е вярно :)
Мда, но бъди сигурен, че у нас ББ няма да бъде коронован, а за Путин е напълно възможно :wow:
Къде викаш си се наслушал на тези красиви приказки?!!?!?
Аз винаги съм знаел че нашия прогрес само руските АЕЦ го спират, тия гадове , ще ни строят АЕЦи и ще ни правят държава-транспортьор на газ а?!?!!? копелета , я дай да бутнем по наредба на ЕС всички комунистически аецове вецое тецове заводи фабрики .... Европа ще оправи нещата ще имаме много стабилна икономика като разрушим всичко - Прав си браво , гениално мислене , предавам се ти победи нямам аргументи срещу тази желязна логика !!!!
Аз съм наследник на Симеон 1-ви....цар на българи и ромеи........:bg:
---------- Post added at 00:29 ---------- Previous post was at 00:24 ----------
За ръста не знам,ама един народ дет обръща всичко във водка а кат няма водка пие одеколон за мен и чеп за бъчва не става от него......истината е,че русьовците си са робско мислене....,,За цар батюшка!", ,,За Сталину!" е са е за Путиню :):):)
Аз съм наследник на Симеон 1-ви....цар на българи и ромеи........:bg:
---------- Post added at 00:29 ---------- Previous post was at 00:24 ----------
За ръста не знам,ама един народ дет обръща всичко във водка а кат няма водка пие одеколон за мен и чеп за бъчва не става от него......истината е,че русьовците си са робско мислене....,,За цар батюшка!", ,,За Сталину!" е са е за Путиню :):):)
Ходи по селата да видиш дали тук е по различно..... или пък си прочети коментарите ;) Нали се сещаш че говориш за народ който първи е полетял в космоса , измислил водородната бомба, народ с една от най значимите литератури в света, народ който е имал Рахманинов , Чайковски , Шишкин , Айвазовски......(ако ти говорят нещо тези имена) И още куп други неща мога да спомена.... да има пяници има и брилиантни мозъци .. а при нас , от брилиантните мозъци само за Азиз се сещам.......
Ходи по селата да видиш дали тук е по различно..... или пък съ прочети коментарите ;)
Да ,,съ" прочета или да СИ прочета коментарите?
Аз пия,и то най-редовно,русняците пия и свине стават докат аз пия,аз пия щот ми е кеф и с мярка,те пият за да се напият......
Да ,,съ" прочета или да СИ прочета коментарите?
Аз пия,и то най-редовно,русняците пия и свине стават докат аз пия,аз пия щот ми е кеф и с мярка,те пият за да се напият......
Излиза че твоето пиене е безсмислено :)
Излиза че твоето пиене е безсмислено :)
Eдни пият от радост,други от мъка.....а в Банско от сабалем.......:)
Пиене и смисъл няма но има граница......не,че и аз не я прескачам,кога от радост,кога от мъка,кога от сабалее....:):):)
Аз винаги съм знаел че нашия прогрес само руските АЕЦ го спират, тия гадове , ще ни строят АЕЦи и ще ни правят държава-транспортьор на газ а?!?!!? копелета , я дай да бутнем по наредба на ЕС всички комунистически аецове вецое тецове заводи фабрики .... Европа ще оправи нещата ще имаме много стабилна икономика като разрушим всичко - Прав си браво , гениално мислене , предавам се ти победи нямам аргументи срещу тази желязна логика !!!!
Всичко това ни спира, така е-зависимостта.Затова, даже и в Гърция, тока е по евтин, отколкото в България.
Пак те питам-защо нито една соц държава не иска да строи АЕЦ и при това руски?!Ние ли сме най умните, а?
Всичките фабрики и т.н, които ги изреди не произвеждаха на практика нищо-това не само у нас а в соц лагера.И затова тоя лагер се срути.Е крепяхме се 50 години, като си пробутвахме едни на други боклуците и накрая всички се разбягаха.Ти май не можеш да направиш разлика?Ами виж най очевидната-ГФР и ГДР, кой какво произвеждаше и какво стана накрая...
А ГДР беше лицето на соца, ние бяхме гъза, с извинение и все още сме си такива де.Но слава на бога, както се казва, май полека, лека се издигаме над лайната, макар и бавно.:)
Всичко това ни спира, така е-зависимостта.Затова, даже и в Гърция, тока е по евтин, отколкото в България.
Пак те питам-защо нито една соц държава не иска да строи АЕЦ и при това руски?!Ние ли сме най умните, а?
Всичките фабрики и т.н, които ги изреди не произвеждаха на практика нищо-това не само у нас а в соц лагера.И затова тоя лагер се срути.Е крепяхме се 50 години, като си пробутвахме едни на други боклуците и накрая всички се разбягаха.Ти май не можеш да направиш разлика?Ами виж най очевидната-ГФР и ГДР, кой какво произвеждаше и какво стана накрая...
А ГДР беше лицето на соца, ние бяхме гъза, с извинение и все още сме си такива де.Но слава на бога, както се казва, май полека, лека се издигаме над лайната, макар и бавно.:)
Никъде не изплуваме, а от едните лайна скачаме в другите , ако бяхме малко по умни ( и ако ни бяха позволили) вместо да рушим и разграбваме това малкото което имахме , можехме да го пригодим, да го модернизираме и.т.н сещаш се за какво говоря, освен ЕС има още 200 държави , в които можехме да си пробутваме боклуците, (така и така не можем да измислим БМВ или "Сони") , а да си купуваме по хубавото за нас , както примерно лада - знаеш ли колко продадени бройки има, че като вземеш една Индия само - тя е милиард и нещо пазар, които не могат да си позволят нищо освен тата и вносната лада .... сещаш ли се за какво говоря ????
Хахахахахахахахахахахаа Индия пазар за нас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????? По-голяма глупост и смешка не бях чел скоро.....
Хахахахахахахахахахахаа Индия пазар за нас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????? По-голяма глупост и смешка не бях чел скоро.....
За тебе е ясно че чуваш и четеш и си отговаряш по свой си начин .... никой не се е обърнал към тебе ... витай си там
Никъде не изплуваме, а от едните лайна скачаме в другите , ако бяхме малко по умни ( и ако ни бяха позволили) вместо да рушим и разграбваме това малкото което имахме , можехме да го пригодим, да го модернизираме и.т.н сещаш се за какво говоря, освен ЕС има още 200 държави , в които можехме да си пробутваме боклуците, (така и така не можем да измислим БМВ или "Сони") , а да си купуваме по хубавото за нас , както примерно лада - знаеш ли колко продадени бройки има, че като вземеш една Индия само - тя е милиард и нещо пазар, които не могат да си позволят нищо освен тата и вносната лада .... сещаш ли се за какво говоря ????
На индийците не им трябват Лади имат си техни багии,например Нано-Тата,цена около 3500 лева.;)
Правилно разсъждаваш, не може да се развиваш когато рушиш и чакаш някой друг да дойде да ти оправи икономиката.
---------- Post added at 01:06 ---------- Previous post was at 01:05 ----------
Ами смешката си ти, явно не четеш достатъчно.
На индийците не им трябват Лади имат си техни багии,например Нано-Тата,цена около 3500 лева.;)
Да , ама когато си богат Индиец, си купуваш лада ..;) И това с Индия го дадох само като пример... първо лади има из цяла африка,бившите републики на СССР, латинска америка и.т.н.... Второ, по вашата логика , руснаците трябваше да си разрушат всички заводи... ама както виждаш вместо това ,просто намериха други пазари, Европа и Сащ са само капка в морет ;)
Susscrofa
16-06-2012, 10:52
Да , ама когато си богат Индиец, си купуваш лада ..;) И това с Индия го дадох само като пример... първо лади има из цяла африка,бившите републики на СССР, латинска америка и.т.н.... Второ, по вашата логика , руснаците трябваше да си разрушат всички заводи... ама както виждаш вместо това ,просто намериха други пазари, Европа и Сащ са само капка в морет ;)
Капка, от която всеки иска да пие.
firedragon
16-06-2012, 11:18
В тая тема хората съвсем са изветрели. Каква Лада в Индия,какви 5 лева? Ако си богат индиец със сигурност няма да си купиш Лада,защото не струва,технологията и е на скромните 40 години,гори като за последно и не върви. Индия е втория най-голям пазар след Китай и много хора се натискат да стъпят там,защо ли?
П.П Да питам и аз нещо. Защо Лада се продава само в бивши съветски републики и само ограничени бройки в западни страни?
В тая тема хората съвсем са изветрели. Каква Лада в Индия,какви 5 лева? Ако си богат индиец със сигурност няма да си купиш Лада,защото не струва,технологията и е на скромните 40 години,гори като за последно и не върви. Индия е втория най-голям пазар след Китай и много хора се натискат да стъпят там,защо ли?
П.П Да питам и аз нещо. Защо Лада се продава само в бивши съветски републики и само ограничени бройки в западни страни?
Въпроса не е защо и как , въпроса е че се продава .....
---------- Post added at 09:03 ---------- Previous post was at 08:55 ----------
Капка, от която всеки иска да пие.
Наистина ли не можеш да разбереш за какво говоря или се правиш само и само да си на въпреки ?!?!? Ще ти обясня по подробно , това нашето е : "Оооо няма да работя за 500лв , хората на запад работят за 3000, по добре да съм без работа и да прося от тях" - абсолюно същото е !!!! Китайците с бооклуците си цял свят са завоювали - повтарям с БОКЛУЦИ не с ФЕРАРИТА , защото по голямата част от населението на планетата са бедни , и ние можехме да се възползваме
Само хленчим и просим , разрушаваме каквото имаме , строим за другите които да изкарват парите ни извън БГ, и гледаме с отворена уста към господаря - и всичко това заради такова мислене като твоето.
Питах ви като сме равноправен "ЧЛЕН" на ЕС , с кой закон не сме се съгласили и сме го спряли ?????
Лада излизат с нови модели с навигация с нови двигатели и т.н. По-важното е че продължават да съществуват, създават работни места, национален продукт и отварят път за съществуването на съпътстващи отрасли и развойна дейност.
rossenvn
16-06-2012, 19:32
Лада излизат с нови модели с навигация с нови двигатели и т.н. По-важното е че продължават да съществуват, създават работни места, национален продукт и отварят път за съществуването на съпътстващи отрасли и развойна дейност.
Айде пак лаладжийската - Лада си бяха фалирали, добре, че беше Рендето да ги вземе. Лада излезе с модел, който на представянето му от Путин, отказа да запали. Показателно!!!
---------- Post added at 19:32 ---------- Previous post was at 19:31 ----------
Питах ви като сме равноправен "ЧЛЕН" на ЕС , с кой закон не сме се съгласили и сме го спряли ?????
АСТА
Айде пак лаладжийската - Лада си бяха фалирали, добре, че беше Рендето да ги вземе. Лада излезе с модел, който на представянето му от Путин, отказа да запали. Показателно!!!
АСТА
Бабината ти трънкина, модела на Лада не че не запали ами имаше някаква защита на педала на газта за която Путин не знаеше като се качи да я пробва. Също така Лада никой не ги е взел ами Руски технологии в Съдружие с Нисан има вероятност да придобие мажоритарен дял. Лада все още имат най-големи продажби на руския пазар и може да са имали трудности но не са фалирали. Те и Дженерал Моторс и Крайслер бяха пред фалит ама не фалираха. Както и преди Орм спомена че с този начин на мислене че нищо за нищо не става, нищо не се постига.
rossenvn
16-06-2012, 20:45
Бабината ти трънкина, модела на Лада не че не запали ами имаше някаква защита на педала на газта за която Путин не знаеше като се качи да я пробва. Също така Лада никой не ги е взел ами Руски технологии в Съдружие с Нисан има вероятност да придобие мажоритарен дял. Лада все още имат най-големи продажби на руския пазар и може да са имали трудности но не са фалирали. Те и Дженерал Моторс и Крайслер бяха пред фалит ама не фалираха. Както и преди Орм спомена че с този начин на мислене че нищо за нищо не става, нищо не се постига.
Какви руски технологии в автомобилостроенето - това означава нещо морално остаряло. Чети тук (http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/05/03/1819511_renault-nissan_shte_pridobie_745_ot_proizvoditelia_na/) и тук (http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2008/10/31/574531_ladata_poteglia_s_frenska_pomosht/). Мързи ме да ти търся други линкове за да те образовам. Свали си очилата. Крайслер не фалираха защото ги купиха ФИАТ. ДжМ ги купи държавата. Орм с този начин на мислене не го чака нищо хубаво, тук си напълно прав.
Хайде виж клипчето (http://vbox7.com/play:d8359028) и ми обясни за защитата. Аз не съм много добре с руския, а пък и сме автомобилен форум - хубаво е да се научи нещо ново за автомобилите. Тук (http://www.bgautoblog.com/2011/05/17/bezrazsudno-novata-lada-otkaza-da-zapali-v-rucete-na-putin/) "обясняват". А тук (http://www.automedia.bg/news/article_13015.html) допълват и за проблем с багажника. Комичното е, че се получава такова нещо при положение, че вероятно всичко е проигравано предварително.
firedragon
16-06-2012, 20:51
Глупости, Ладата НЕ запали. Няма защити, няма педали,няма филми, колата просто не запали в присъствието на тогавашния премиер на Русия. Ако някъде е излизала информация за подобна щуротия, то тя е само и единствено за замазване на положението,защото беше представяне на бъдещия топ модел на марката. Лада се продава в Русия,защото е евтина и пригодена за условията там,това обаче не значи,че е нещо в технологичен аспект. А това,че имала GPS - вие луди ли сте,телефон за 100 лв има,вие за кола се притеснявате :crazy: Новите двигатели са на Рено,които придобиват дял от АвтоВАЗ след едни "преговори" на Путин с Рено. Та като е така върхова технология и гъзария пак питам защо се продава само в Русия и съветски републики? Знаете ли "Жигулата" на колко години е? А Лада Нива?
Даа, Лада, Москвич...
социализъм....,
Мако Даков, Пеко Таков, П.Кубадински, Т.Живков..
Бла, бла, бла, какото казват, там където живее сега Павлин
ORM-чо,аз уважавам твоето не стандартно мислене но....има Лади добре,то и по Европа ги има Ладите,това не е показател...........
Какви руски технологии в автомобилостроенето - това означава нещо морално остаряло. Чети тук (http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/05/03/1819511_renault-nissan_shte_pridobie_745_ot_proizvoditelia_na/) и тук (http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2008/10/31/574531_ladata_poteglia_s_frenska_pomosht/). Мързи ме да ти търся други линкове за да те образовам. Свали си очилата. Крайслер не фалираха защото ги купиха ФИАТ. ДжМ ги купи държавата. Орм с този начин на мислене не го чака нищо хубаво, тук си напълно прав.
Хайде виж клипчето (http://vbox7.com/play:d8359028) и ми обясни за защитата. Аз не съм много добре с руския, а пък и сме автомобилен форум - хубаво е да се научи нещо ново за автомобилите. Тук (http://www.bgautoblog.com/2011/05/17/bezrazsudno-novata-lada-otkaza-da-zapali-v-rucete-na-putin/) "обясняват". А тук (http://www.automedia.bg/news/article_13015.html) допълват и за проблем с багажника. Комичното е, че се получава такова нещо при положение, че вероятно всичко е проигравано предварително.
Руски технологии е името на компанията ама ти си нямаш и на представа за какво става дума но иначе правиш генерални заключения. И за Крайслер нищо не знаеш, не ги купи Фиат ами ги спаси държавата Фиат продоби в последствие дялове. Въпреки всичко това са примери при които се спасява дадено производство вместо да се унищожава.
rossenvn
16-06-2012, 23:09
Руски технологии е името на компанията ама ти си нямаш и на представа за какво става дума но иначе правиш генерални заключения. И за Крайслер нищо не знаеш, не ги купи Фиат ами ги спаси държавата Фиат продоби в последствие дялове. Въпреки всичко това са примери при които се спасява дадено производство вместо да се унищожава.
Абе прочел съм си аз линковете, ти за това не се притеснявай. И да, руски технологии в автомобилостроенето е оксиморон. Но ти ще продължиш да твърдиш, че руските коли са най-коли. Сега чакам и другия мислител да се вкючи.
Не знам нищо за технологии,но тази Лада е правена в часовете по ,,Трудово Обучение" в 6-ти или 7-ми клас.....а тоя путьо Путин дали кара Лада?
rossenvn
16-06-2012, 23:40
Не знам нищо за технологии,но тази Лада е правена в часовете по ,,Трудово Обучение" в 6-ти или 7-ми клас.....а тоя путьо Путин дали кара Лада?
Предполагам кара Лада...като имам предвид какви часовници "кара" (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=915086).
Това е само като напишеш в гугъл , продадени лади ;)
http://fakti.bg/avto/5686-prodajbite-na-avtovaz-sa-narasnali-s-31
http://www.dnes.bg/cars/2012/05/16/avtovaz-proizvede-27-milionniia-si-avtomobil.158942#13398409404361&if_height=376
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=623437
http://autoplanet1.com/novina/10346-prodazhbite-na-avtovaz-sa-narasnali-s-227procenta-za-polovin-godina
Както винаги видя една дума и се закачи за нея , губейки смисъла на казаното почна да обсъждаш техническите данни на ладата , не става дума за това , ние нямаме лада , ние нищо нямаме .... Те нисан и рено са идиоти да инвесттират там нали...... както и да е ..аста сме били спряли :clapping:
---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 20:53 ----------
ORM-чо,аз уважавам твоето не стандартно мислене но....има Лади добре,то и по Европа ги има Ладите,това не е показател...........
Бахти ако бях казал за производство на мариновани гъби пак ли щяхте да спорите , аз не казвам че ладата е колата на колите , аз казвам че дори за такава сбъркана кола се намира пазар. И е подобре да правиш нещо отколкото да не правиш , вие всичките що не седите вкъщи и не просите от по богатите си роднини??? Няли не сте министри всичките? нали не всичките работите на мечтаната работа , ама работите нали ......защо ли не е ли по лесно да сте прислуга на някой и да ви хвърлят по едно пърче хляб от време на време ?!?!?!? Така дали по достъпно го обясних ????
---------- Post added at 21:10 ---------- Previous post was at 21:06 ----------
"Позицията на България по АСТА няма да е прецедент в ЕС, коментира Трайков след днешното заседание. Германия първоначално е приела на ниво правителство документа, но след това заради гражданското недоволство се е отказала. "
А ето ви и отговора за АСТА
Абе прочел съм си аз линковете, ти за това не се притеснявай. И да, руски технологии в автомобилостроенето е оксиморон. Но ти ще продължиш да твърдиш, че руските коли са най-коли. Сега чакам и другия мислител да се вкючи.
И да си прочел нищо не си разбрал и никой не е казал че руските коли са най- коли за друго нещо ставаше дума ама и това не си разбрал. Абе май само следаш сеир да има и да пускаш по някой шаблон от време на време.
---------- Post added at 21:36 ---------- Previous post was at 21:34 ----------
Глупости, Ладата НЕ запали. Няма защити, няма педали,няма филми, колата просто не запали в присъствието на тогавашния премиер на Русия. Ако някъде е излизала информация за подобна щуротия, то тя е само и единствено за замазване на положението,защото беше представяне на бъдещия топ модел на марката. Лада се продава в Русия,защото е евтина и пригодена за условията там,това обаче не значи,че е нещо в технологичен аспект. А това,че имала GPS - вие луди ли сте,телефон за 100 лв има,вие за кола се притеснявате :crazy: Новите двигатели са на Рено,които придобиват дял от АвтоВАЗ след едни "преговори" на Путин с Рено. Та като е така върхова технология и гъзария пак питам защо се продава само в Русия и съветски републики? Знаете ли "Жигулата" на колко години е? А Лада Нива?
Ето да гледаш и да видиш дали не е запалила.
http://en.rian.ru/video/20110512/163990358.html
rossenvn
17-06-2012, 00:49
Това е само като напишеш в гугъл , продадени лади ;)
http://fakti.bg/avto/5686-prodajbite-na-avtovaz-sa-narasnali-s-31
http://www.dnes.bg/cars/2012/05/16/avtovaz-proizvede-27-milionniia-si-avtomobil.158942#13398409404361&if_height=376
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=623437
http://autoplanet1.com/novina/10346-prodazhbite-na-avtovaz-sa-narasnali-s-227procenta-za-polovin-godina
Както винаги видя една дума и се закачи за нея , губейки смисъла на казаното почна да обсъждаш техническите данни на ладата , не става дума за това , ние нямаме лада , ние нищо нямаме .... Те нисан и рено са идиоти да инвесттират там нали...... както и да е ..аста сме били спряли :clapping:
---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 20:53 ----------
Бахти ако бях казал за производство на мариновани гъби пак ли щяхте да спорите , аз не казвам че ладата е колата на колите , аз казвам че дори за такава сбъркана кола се намира пазар. И е подобре да правиш нещо отколкото да не правиш , вие всичките що не седите вкъщи и не просите от по богатите си роднини??? Няли не сте министри всичките? нали не всичките работите на мечтаната работа , ама работите нали ......защо ли не е ли по лесно да сте прислуга на някой и да ви хвърлят по едно пърче хляб от време на време ?!?!?!? Така дали по достъпно го обясних ????
---------- Post added at 21:10 ---------- Previous post was at 21:06 ----------
"Позицията на България по АСТА няма да е прецедент в ЕС, коментира Трайков след днешното заседание. Германия първоначално е приела на ниво правителство документа, но след това заради гражданското недоволство се е отказала. "
А ето ви и отговора за АСТА
Ние нали сглобяваме китайки вече - и като съм говорил с хора, които карат служебни джип и пикап, май са много светлинни години по-напред от ладичките. Колкото и да ме мъчи носталгия. Все пак взех книжка на 2105, червена. Лошото от цялата работа е, че като гледам, че не могат да направят един модерен автомобил, започвам да се питам как по дяволите ще направят модерен реактор? Или казваш - те реакторите са като ладите - щом се продават яко значи са много убави? Или има друга причина да се продават яко?
---------- Post added at 00:49 ---------- Previous post was at 00:37 ----------
Ти наистина си много нагъл - пускаш някакъв клип монтиран от държавната агенция, на който е заглушено дългото въртене на стартер без да запали, изрязан е в сравнение с другите клипове, появили се в нета. То бива простотия и наглост, но такова нещо не съм виждал. На теб плащат ли ти да бъдеш такъв? И дори на тоя клип се вижда перфектно как на тая самоделка не може да й се затвори багажника. С това клипче те признах! На черното бяло ще кажеш само за да защитиш изгубената си кауза. Молодец!
Ние нали сглобяваме китайки вече - и като съм говорил с хора, които карат служебни джип и пикап, май са много светлинни години по-напред от ладичките. Колкото и да ме мъчи носталгия. Все пак взех книжка на 2105, червена. Лошото от цялата работа е, че като гледам, че не могат да направят един модерен автомобил, започвам да се питам как по дяволите ще направят модерен реактор? Или казваш - те реакторите са като ладите - щом се продават яко значи са много убави? Или има друга причина да се продават яко?
Какво значи модерен реактор ???? Ти чуваш ли се какво говориш ?!?!?!!? И аз се чудя тиянемци как правят БМВ и Мерцедес , като едно шкембе не могат да сготвят..........
---------- Post added at 21:52 ---------- Previous post was at 21:50 ----------
Ти наистина си много нагъл - пускаш някакъв клип монтиран от държавната агенция, на който е заглушено дългото въртене на стартер без да запали, изрязан е в сравнение с другите клипове, появили се в нета. То бива простотия и наглост, но такова нещо не съм виждал. На теб плащат ли ти да бъдеш такъв? И дори на тоя клип се вижда перфектно как на тая самоделка не може да й се затвори багажника. С това клипче те признах! На черното бяло ще кажеш само за да защитиш изгубената си кауза. Молодец!
Знаеш ли колко алфи в момента не могат да запалят :) Какво сте се хванали за тези глупости - пали не пали... става дума за съвсем друго
rossenvn
17-06-2012, 00:56
Какво значи модерен реактор ???? Ти чуваш ли се какво говориш ?!?!?!!? И аз се чудя тиянемци как правят БМВ и Мерцедес , като едно шкембе не могат да сготвят..........
Значи, че има различни поколения. За съжаление съм завършил корабни двигатели, а не ядрени реактори. Ако поровиш в нета ще намериш кое поколение са реакторите предвидени за Белене и кое поколение е последното. И може и да откриеш, че нямаме съвпадение. Колко пъти си си поръчвал шкембе в Германия, че знаеш, че не могат да го сготвят? И ти сериозно ли поръча шкембе в немски ресторант? Признах та! Евала!
Глупости на търкалета отново. Абе някои хора съвсем са изтрещяли. Ти чули коментара от клипа, колата имала електронен датчик на педал на газта.
Значи, че има различни поколения. За съжаление съм завършил корабни двигатели, а не ядрени реактори. Ако поровиш в нета ще намериш кое поколение са реакторите предвидени за Белене и кое поколение е последното. И може и да откриеш, че нямаме съвпадение. Колко пъти си си поръчвал шкембе в Германия, че знаеш, че не могат да го сготвят? И ти сериозно ли поръча шкембе в немски ресторант? Признах та! Евала!
За шкембето и Германия предположих , мислех че ще проявиш малко фантазия .......... а за реакторите наистина ще взема да прочета утре че сега не ми се занимава ...
http://pics.rbcdaily.ru/rbcdaily_pics/uniora/889/148/566/b1e837de7ed8013d6af84537dd670018.jpg
Въпреки драконовските мерки на руското правителство ограничаващи вноса на нови и употребявани автомобили в Русия спада в продажбите на лидера Лада е очевиден. За разлика, заводите на чуждите компании построени на територията на Русия бележат все по-голям ръст в продажбите.
А относно "електронният датчик" в педала на незепалилото от ряз руско изделие е най-обикновен опит за прикриване на конфуза.
http://pics.rbcdaily.ru/rbcdaily_pics/uniora/889/148/566/b1e837de7ed8013d6af84537dd670018.jpg
Въпреки драконовските мерки на руското правителство ограничаващи вноса на нови и употребявани автомобили в Русия спада в продажбите на лидера Лада е очевиден. За разлика, заводите на чуждите компании построени на територията на Русия бележат все по-голям ръст в продажбите.
А относно "електронният датчик" в педала на незепалилото от ряз руско изделие е най-обикновен опит за прикриване на конфуза.
И къде го тоя очевиден спад ???
nikolaaaay
17-06-2012, 10:04
Икономиката ни сега произвежда много повече БВП от времето през социализма. Това въпреки , че и по-точно и заради това, че затворихме нерентабилните соц. заводи и производства. Проумей ако можеш, че да работиш само за да работиш нещо НЕ Е начина да постигнеш висок БВП и съответно висок стандарт на живот.
firedragon
17-06-2012, 10:24
ХАхахахахахаха, дай да видим истинското клипче, където колата върти поне 1 мин,тази пропаганда не я пробутвай тук.
Знаеш ли колко алфи в момента не могат да запалят Какво сте се хванали за тези глупости - пали не пали... става дума за съвсем друго
А знаеш ли,че тези Алфи са Н-та употреба с неясно минало и поддръжка и 10+ годишни. Къде ги сравняваш с чисто нова руска машина. Виждал ли си как пали 20 и много годишна 75-ца,която не е оставена да умре?
И къде го тоя очевиден спад ???
Явно имаш проблем с разчитането на таблицата.
Ето ти смляно-
На фоне общего роста лидер продаж АвтоВАЗ (http://www.rbcdaily.ru/tags/562949982830379) показывает отрицательную динамику. В ноябре завод сумел реализовать лишь 42 тыс. автомобилей, что на 17% меньше, чем за аналогичный период прошлого года. По итогам 11 месяцев волжский автогигант прибавил всего 13%, до 535,2 тыс. автомобилей. Снижение спроса на свои прежние хиты АвтоВАЗ рассчитывает компенсировать за счет запуска Lada Granta. На заводе отметили, что в будущем году планируется выпустить около 150 тыс. автомобилей этой модели. Lada Granta имеет все шансы стать бестселлером отечественного рынка.
Вторую строчку в общем объеме продаж занимает Chevrolet с результатом в 157 тыс. автомобилей (+51%). Ему на пятки наступает корейский Hyundai, чьи продажи за 11 месяцев выросли на 89%, до 146,9 тыс. машин.
Своим солидным продажам корейский автопроизводитель обязан своему бестселлеру — Hyundai Solaris, который с апреля текущего года является самой продаваемой иномаркой на российском рынке. В ноябре было продано 9,9 тыс. машин Solaris, что позволило корейскому флагману обойти недавний вазовский бестселлер — Lada Priora. «В целом мы видим, что сегмент иномарок российского производства пользуется большим спросом», — указывает руководитель аналитического отдела PwC Леонид Кострома.
Предполагам кара Лада...като имам предвид какви часовници "кара" (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=915086).
Това са долни клевети той има часовници Стрела и Победа.......:sleepy:
Предлагам на публиката следният клип, на него се вижда как вожда Путин управлява Лада Калина, ескортиран от няколко уазки и зилове, но най-интересна е платформата към края на клипа
http://www.youtube.com/watch?v=nC4VYG0eXEM
Ограничената гледна точка на тълпата винаги помага на по умните да печелят , вие си карйте алфите за по 1000лв и се смейте на половин милион продадени коли за по малко от година . Вие сте хора на по над 30г , и не може да проумеете как ни го турват по зле от преди. Като папагали повтаряте казаното на някакви гейчета по телевизията, хващате се на лъскави упаковки и красиви думи , не забелязвате как ви обират ... Това си е ваш проблем изобщо не ми дреме щом не искате да си включите мозъците за малко , винаги са ви лъгали и ще ви лъжат, защото вие плюет вашето , не оценявате нищо освен лъжите предоставени от запада, рушите всичко свое и на негово място строите чуждо .... това е ! Успех с целуването на задници , с което се занимавате от 70 години насам. Това е от мен !!!!
Ограничената гледна точка на тълпата винаги помага на по умните да печелят , вие си карйте алфите за по 1000лв и се смейте на половин милион продадени коли за по малко от година . Вие сте хора на по над 30г , и не може да проумеете как ни го турват по зле от преди. Като папагали повтаряте казаното на някакви гейчета по телевизията, хващате се на лъскави упаковки и красиви думи , не забелязвате как ви обират ... Това си е ваш проблем изобщо не ми дреме щом не искате да си включите мозъците за малко , винаги са ви лъгали и ще ви лъжат, защото вие плюет вашето , не оценявате нищо освен лъжите предоставени от запада, рушите всичко свое и на негово място строите чуждо .... това е ! Успех с целуването на задници , с което се занимавате от 70 години насам. Това е от мен !!!!
Поредният изблик на слабост, водопад от глупост, комплексарщина и късогледство.
И какви са тези драконовски мерки. Ти знаеш ли че повечето чужди марки където си посочил са произведени в Русия. Всяка компания може да има спадове в продажбите за определен период, все пак като абсолютни продажби са далеч пред останалите.
rossenvn
17-06-2012, 15:43
вие си карйте алфите за по 1000лв
Айде сега хиляда лева - само музиката ми струва толкова, въобще не слагам носачите:devil2:
Поредният изблик на слабост, водопад от глупост, комплексарщина и късогледство.
Изблик на по-умен от нас човек. ТОЙ ще победи! Венсеремос!
---------- Post added at 15:43 ---------- Previous post was at 15:41 ----------
И какви са тези драконовски мерки. Ти знаеш ли че повечето чужди марки където си посочил са произведени в Русия. Всяка компания може да има спадове в продажбите за определен период, все пак като абсолютни продажби са далеч пред останалите.
А ти знаеш ли какви са митата на внесените втора употреба автомобили? Цената им става двойна и тройна. Това го знам от истински москвич:idea2:.
Не четеш Павлине, не четеш! Ясно съм го написал, но ти пак бързаш да се изложиш по въпроса. Драконовските мерки са за ВНОС на нови и стари автомобили отвън, от тук и лидерската позиция АутоВАЗ, но.........както и ти си подочул много западни и източни компании строят свои заводи в Русия собствени или кооперирани. И какво става с АутоВАЗ???? 17% спад в ръста на продажби и 103% ръст на продажбите на конкурента Хюндай. Като цяло продажбата на чужди автомобили в Русия е в пъти по-висока. Протекционистката търговска политика е добре за местните производители, но не успеят ли да влезнат в крак, то чуждите пак ще ги изместят, но вече на техен терен, а надали Путин ще изгони чуждите инвеститори от Русия. Рано или късно АутоВАЗ ще продадат на някой останалите си 75% от собствеността си, щото тия дървета които произвеждат технологично са на повече от 50 години.
Икономиката ни сега произвежда много повече БВП от времето през социализма. Това въпреки , че и по-точно и заради това, че затворихме нерентабилните соц. заводи и производства. Проумей ако можеш, че да работиш само за да работиш нещо НЕ Е начина да постигнеш висок БВП и съответно висок стандарт на живот.
Абе Никалай, пак се излагаш и говориш глупости. Произвеждаме повече другия път, тези напомпени суми на БВП където ги гледаш нищо не разбираш от тях.
Абе Никалай, пак се излагаш и говориш глупости. Произвеждаме повече другия път, тези напомпени суми на БВП където ги гледаш нищо не разбираш от тях.
Павлине, наистина не ти прави чест да даваш такива квалификации още повече, когато ти грешиш. Безсмислено е да се говори за БВП при плановата икономика, това е понятие важещо за свободният пазар. Когато плановата икономика влезна в рецесия, другарите го обясниха с термина "не реалистични планове". При плановата икономика не се отчиташе нищо, просто защото Партийната повеля отрича съществуването на инфлация, на конкурентоспособност на безработица и на всички други понятия и норми от пазарната икономика. Плановата икономика е глупост и е отречена даже и от създателите си. Прост пример. При нормалните условия на пазара, фалита на някоя фирма от индустриалния сектор води в най-тежкият случай да криза в отрасъла, а при плановата фалира всичко. Сега ще ме нападнеш без изобщо да си направиш труда да проумееш за какво става въпрос.
Плановата икономика произвеждаше ДЕФЕЦИТ , не те знам ти сигурно си партийно отроче и не знаеш,но тогава в България нямахме нищо освен земеделска продукция и то само в сезона. Забравили, че за една лада (впрочем същите като тези които и в момента са хит в Русия) се чакаше с години, за жилище цял живот, всичко от битовите ел. уреди беше с "връзки" .......сега плачещите червени кратунки твърдят, че корупцията била патент на "демокрацията".........
Не четеш Павлине, не четеш! Ясно съм го написал, но ти пак бързаш да се изложиш по въпроса. Драконовските мерки са за ВНОС на нови и стари автомобили отвън, от тук и лидерската позиция АутоВАЗ, но.........както и ти си подочул много западни и източни компании строят свои заводи в Русия собствени или кооперирани. И какво става с АутоВАЗ???? 17% спад в ръста на продажби и 103% ръст на продажбите на конкурента Хюндай. Като цяло продажбата на чужди автомобили в Русия е в пъти по-висока. Протекционистката търговска политика е добре за местните производители, но не успеят ли да влезнат в крак, то чуждите пак ще ги изместят, но вече на техен терен, а надали Путин ще изгони чуждите инвеститори от Русия. Рано или късно АутоВАЗ ще продадат на някой останалите си 75% от собствеността си, щото тия дървета които произвеждат технологично са на повече от 50 години.
Ами Автоваз също ще сглобяват Рена, какво лошо има в това да се стимулира местното производство. Нали затова става дума запазване и увеличаване на производството а не закриването му. Автоваз излизат с нови модели нова програма и пак ще имат водеща роля в Русия. Дори и навигацията която се монтира в колите е руската Глонус. Между другото много от новите телефони са съвместими с тази навигация.
Ами Автоваз също ще сглобяват Рена, какво лошо има в това да се стимулира местното производство. Нали затова става дума запазване и увеличаване на производството а не закриването му. Автоваз излизат с нови модели нова програма и пак ще имат водеща роля в Русия. Дори и навигацията която се монтира в колите е руската Глонус. Между другото много от новите телефони са съвместими с тази навигация.
Мисля, че говорихме за социалистическото технологично наследство? Ако Русия с огромните си ресурси е можела да поддържа изкуствено не рентабилни производства, то в България това не можеше да се случи. И в крайна сметка при свободният пазар Русия пак опира да кооперирани производства или въобще до чужди производства на собствена територия. По времето на комунизма имаха за малко надмощие единствено в космоса и военната техника, но не издържаха икономически.
Гледам оня ден един комшия, възрастен, боядиса с баданарката си любимия си москвич - червен беше. После го напече на обедното слънце.
Разбираемо е, човекът си го пази-пия си ракията даже вътре с някои приятел, слуша радио.Това си му е кътчето, в което обича да си седи.Рядко го кара, иначе е с номер и в движение.
Това се сетих, като гледам тези дето плещят глупости и вадят едни глупави изводи от миналото не ми е ясно какво пазят освен, това, дето са им набивали в мозъците.А най често това е набито в мозъците на родителите им.Социализмът братя, умря и никога няма да възкръсне-умря бързо и скоропостижно.От историческа гледна точка умря мигновено и от естествена смърт.Беше непригоден като общество.
Във всяко едно общество масата е мудно ориентирана към всяко ново нещо, склонна е да "бяга" в миналото.
Гледам оня ден един комшия, възрастен, боядиса с баданарката си любимия си москвич - червен беше. После го напече на обедното слънце.
Разбираемо е, човекът си го пази-пия си ракията даже вътре с някои приятел, слуша радио.Това си му е кътчето, в което обича да си седи.Рядко го кара, иначе е с номер и в движение.
Това се сетих, като гледам тези дето плещят глупости и вадят едни глупави изводи от миналото не ми е ясно какво пазят освен, това, дето са им набивали в мозъците.А най често това е набито в мозъците на родителите им.Социализмът братя, умря и никога няма да възкръсне-умря бързо и скоропостижно.От историческа гледна точка умря мигновено и от естествена смърт.Беше непригоден като общество.
Във всяко едно общество масата е мудно ориентирана към всяко ново нещо, склонна е да "бяга" в миналото.
Аз за това твърдя, че мнението на мнозинството е винаги погрешно.
Особено, когато се говори за нещо, което не си изживял!
Аз за това твърдя, че мнението на мнозинството е винаги погрешно.
Особено, когато се говори за нещо, което не си изживял!
Това се опитвам да кажа, като добавям към твоите думи и недоверието към нещо, което е непознато за човека.
Това ми направи впечатление още като юноша бледен, четейки "Синята лента на Атлантика".Ставаше дума за един от първите железни кораби, който остава непризнат, казано най общо.В основни линии в това се крие страхът от новото и мнението, че "желязото не може да плува."
http://www.mediapool.bg/пожарът-на-витоша-още-гори-държавата-няма-ресурс-да-се-справи-news194691.html
Къде лиса всички тези ЕС , НАТО и всякакви там лъжеорганизации дето членуваме ...... 2 хеликоптера не можем да намерим ... а вие продължавайте да говорите глупости колко сме напреднали с влизането в ЕС ......както и да е!!!!
Колега, темата не е нито за пожар, нито за хеликоптери ... Да беше отворил дума за новата цена на тока от 01.07.2012 ...?
http://www.mediapool.bg/пожарът-на-витоша-още-гори-държавата-няма-ресурс-да-се-справи-news194691.html
Къде лиса всички тези ЕС , НАТО и всякакви там лъжеорганизации дето членуваме ...... 2 хеликоптера не можем да намерим ... а вие продължавайте да говорите глупости колко сме напреднали с влизането в ЕС ......както и да е!!!!
Срам и позор.
---------- Post added at 14:12 ---------- Previous post was at 14:10 ----------
Колега, темата не е нито за пожар, нито за хеликоптери ... Да беше отворил дума за новата цена на тока от 01.07.2012 ...?
Ами увеличението е следствие от така периспективната зелена енергия, която ще излезе през носа на данъкоплатците.
50 декара ... са повече въпрос на организация от колкото на рев за помощ.
А зелената енергия, хайде прочетете кой държи най-голям дял в нея у нас!
:) Като няма какво да организираш каква организация бе човек :) е я, тя изгоря цялата а ЕС сигурно са насрочили за разглеждане през септември дали да отпуснат 2-3 хеликоптера......
А за тока , аз до сега знаех:bg: че тия неща се монтират за да е по евтин тока ... но при нас (сигурно щото сме мнооого развита страна - членка на ЕС) е обратното
---------- Post added at 16:46 ---------- Previous post was at 16:27 ----------
Абе , дали сега като изгори витоша ще се решат выпросите със ски пистите?????
А зелената енергия, хайде прочетете кой държи най-голям дял в нея у нас!
Кой държи най-големия дял и с какво ни помага ако го знаем това нещо.
:) Като няма какво да организираш каква организация бе човек :) е я, тя изгоря цялата а ЕС сигурно са насрочили за разглеждане през септември дали да отпуснат 2-3 хеликоптера......
А за тока , аз до сега знаех:bg: че тия неща се монтират за да е по евтин тока ... но при нас (сигурно щото сме мнооого развита страна - членка на ЕС) е обратното
---------- Post added at 16:46 ---------- Previous post was at 16:27 ----------
Абе , дали сега като изгори витоша ще се решат выпросите със ски пистите?????
Навсякъде по света тия неща все още се дотират.
Виж ако намериш на сайта на НЕК... едно време имаше, цена по която НЕК изкупува от различни източници.
Нещо като прословутите енергоспестяващи лампички... дето междувременно струват колкото 10 нормални и 2 пъти тока от тях.
Израел дето не е в ЕС беше готов с 2 самолета, нашите ги отказаха, няма нужда все навън да са ни виновни.
А най-големия участник на пазара на ВЕИ в момента е Цветелина Бориславова - там отидоха парите от продажбата на дяла в коя банка беше (мързи ме да гугля).
---------- Post added at 21:54 ---------- Previous post was at 21:53 ----------
Кой държи най-големия дял и с какво ни помага ако го знаем това нещо.
Кой - по-горе... а какво, са казали криминолозите преди доста време - винаги гледайте кой има интерес.
Mind_Control
04-07-2012, 14:06
Навсякъде по света тия неща все още се дотират.
Виж ако намериш на сайта на НЕК... едно време имаше, цена по която НЕК изкупува от различни източници.
Нещо като прословутите енергоспестяващи лампички... дето междувременно струват колкото 10 нормални и 2 пъти тока от тях.
Израел дето не е в ЕС беше готов с 2 самолета, нашите ги отказаха, няма нужда все навън да са ни виновни.
А най-големия участник на пазара на ВЕИ в момента е Цветелина Бориславова - там отидоха парите от продажбата на дяла в коя банка беше (мързи ме да гугля).
---------- Post added at 21:54 ---------- Previous post was at 21:53 ----------
Кой - по-горе... а какво, са казали криминолозите преди доста време - винаги гледайте кой има интерес.
Не ти е съвсем вярна информацията. Доган стой зад големите фотоволтаични централи.
А дамата по-горе зад вятърните... все тая, цената е същата.
Mind_Control
04-07-2012, 17:26
А дамата по-горе зад вятърните... все тая, цената е същата.
Е за вятърните може.. :)
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/07/01/1857113_desetki_protestiraha_v_iaponiia_sreshtu_pu skaneto_na/
Абе за каква АЕЦ бълнувате, като "убавците" са си раздали лицензи за 12GWt от ВЕИ.Я ударете молива да видите, колко АЕЦ-а прави това?