Известие

Collapse
No announcement yet.

Търся работеща версия на Alfadiag

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

На какъв порт ще работи зависи от адаптера, който се използва.
    Тази схема, която дадох съм я правил за Виса, но същата работи с преходник от USB към СОМ.
    Най-често срещаните са реализирани с Prolfici PL2303 чип, при тях с регистър се пускат нестандартните скорости.Най-подходящ е преходник с FTDI чип.

На който не му се занимава да запоява - предполагам, че един KKL USB кабел ще му свърши работа.
    Унидиага има едно предимство пред Висата, на грешките им изписва кодовете.
    Недостатък - в риъл тайм се наблюдават само по 2 параметъра.

Ама като искате давайте по 120лв или колкото са там.
    ex - 147 16v multijet

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
      ако работи само през ком порт , то тогава ,няма смисъл ... защото визата е за ком порт ,н естават вирт ,или емулации, иска си стар комп с ком порт . ако това е същата работа ,просто няма смисъл да се глед адори ....освен да сваляш всеки път стат компютъра от вас с удължител ,и да работиш ...което е меко казано тъпо ....Просто нямам доверие на тази програма , както и в точността и
      Алфадиага ,поне си е направен за алфи ,и позволява работа с лаптоп

а и визата чете доста повече от тоя простотия
      Колега мисля, че генерални заключения за едно нещо дали е простотия или не се правят след като го познаваш или поне изпробваш! От поста Ви разбирам че нямате и грам понятие за какво става въпрос така че ще Ви помоля да запазите мненията си за себе си!
      Като подкрепа за това което казвам погледнете какво са написали хората и за AlfaDiag:
      Q. The requirements say one free RS232 serial port is needed, and that a USB to serial connector wont work, Why is this?
      A. The USB to RS232 interface adaptors use their own drivers and custom ASICS which do not support the baud rates required by the cars ECU. A PC Card/PCMCIA card interface will work as they contain a real serial port IC that maps to physical ports addresses. The USB to J1962 diagnostic cables do not suffer from this limitation as they provide a fully compatible 8250/16450 UART, which the software can alter the baudrate configuration.
      Това разбира се не означава, че няма да тръгне през USB но определено Вие не сте човек който сам би могъл да я пусне! Все пак Ви пожелавам успех и добри приятели!

Първоначално публикувано от emzo Покажи съобщение
      На какъв порт ще работи зависи от адаптера, който се използва.
      Тази схема, която дадох съм я правил за Виса, но същата работи с преходник от USB към СОМ.
      Най-често срещаните са реализирани с Prolfici PL2303 чип, при тях с регистър се пускат нестандартните скорости.Най-подходящ е преходник с FTDI чип.
      Определено ще се прави на COM порт това с преходниците е ... пък и имам лаптоп с СОМ порт който е само за тази работа! Аз съм си намерил друга схема която е с защита срещу обръщане на посоките на захранването и ... но елементната база ще е по скъпа разбира се. Предполагам, че себестойността ще е към 50 лв на интерфейсния кабел. Цената на куплунга OBD II само е към 15 лв.

Унидиага има едно предимство пред Висата, на грешките им изписва кодовете.
      Недостатък - в риъл тайм се наблюдават само по 2 параметъра.
      Всъщност нужно ли е повече за аматьорски тестове?
      Достатъчно е че можеш да си отриеш грешките...
      Другото което се сещам е че трябва интерфейса да може да се превкл на 3 пин за ABS и AirBag...
      Не съм се задълбочавал дали това е реализирано при AlfaDiag и какви интерфейсни кабели те препоръчват. Но ще го изясня това скоро.

Ама като искате давайте по 120лв или колкото са там.
      Не връзвайте на Plug & Play "диагностиците"!
      П.П.
      И още нещо се сетих да питам, имате ли идея колега emzo какъв протокол ползва оригиналния examiner ... KWP2000?
      Have A Nice Day
      o/_______\o
      (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
      []=о===о=[]

Comment

Предполагам различни протоколи поддържа.За коли с К Line - ISO9141.

Има много по-добри и защитени схеми, просто тази я дадох като ориентир и поради причината, че е с най-ниска стойност.

Най-различни схеми сме постнали във Фиат форума:
        http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=35515

Забравих да спомена, че има и софтуер (отделен) за ЕКУ на ABS & Airbag:
        http://free.hit.bg/emzo/kwp71diag.zip
        Адресите за Airbag & ABS не ги помня наизуст, в yahoo групата ги има описани.

Kaто за без пари е перфектна.
        ex - 147 16v multijet

Comment

Предполагам различни протоколи поддържа.За коли с К Line - ISO9141.
          ....
          Благодаря, и аз така предполагах, но все пак реших да попитам.
          Най-различни схеми сме постнали във Фиат форума:
          http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=35515
          Благодаря за темата в линка ... много ще ми бъде полезна информацията от нея и то на български!

Забравих да спомена, че има и софтуер (отделен) за ЕКУ на ABS & Airbag:...
          Това го знаех даже имам и софтуера, все пак

П.П.
          Май ще трябва да се регистрирам във вашият форум, хареса ми дружеската атмосфера и нивото в темата за OBD II. Можем да сме си взаимно полезни си мисля.
          Last edited by fade; d.m.y г., 14:16.
          Have A Nice Day
          o/_______\o
          []=о===о=[]

Comment

Точно това е идеята - взаимопомощ, просто останах учуден, че се дават пари за алфадиаг.
            ex - 147 16v multijet

Comment

Еми дават се ,щот не са много . И съм сигурен ,че тези неща ,които ми чете алфадиага , това не може дапрочете ,като например система селеспиид , както и калибриране на селеспиид ,тест селеспиид,дали работи коректно и куп други неща ... а пък 120 лева ,не мисля ,че са кой знае колко много ....то аз дадох 5000 за ктс и всяка жодина по около 900 ,така че ...
              а и го взех точно с мисълта ,че освен оригинален софт , ктс например не ми чете селеспиид системата .
              Както се казва имал ,дал .. доволен съм . Е сега ферариста си тръгна всичко сивърви прекрасно .
              ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ НИКИ . Изгуби 3 часа да прави настройките на вирт ком порт ...

sigpic
              Alfa Romeo 159 EX

Comment

AlfaDiag всъщност е хубава програма, интерфейса и е много по-дружелюбен и разбираем и най-вероятно аз също бих си я купил защото наистина 60 евро не са кой знае какво... но пък като има почити равностойна безплатна алтернатива мога поне да я прегледам!
                Това, че ще се прави интерфейсен кабел и за двете то е ясно, а ако не ми хареса UniDiag мога да го ползвам за AlfaDiag

П.П. Всъщност UniDiag чете и Selespeed
                Last edited by fade; d.m.y г., 18:02.
                Have A Nice Day
                o/_______\o
                []=о===о=[]

Comment

Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
                  AlfaDiag всъщност е хубава програма, интерфейса и е много по-дружелюбен и разбираем и най-вероятно аз също бих си я купил защото наистина 60 евро не са кой знае какво... но пък като има почити равностойна безплатна алтернатива мога поне да я прегледам!
                  Това, че ще се прави интерфейсен кабел и за двете то е ясно, а ако не ми хареса UniDiag мога да го ползвам за AlfaDiag

П.П. Всъщност UniDiag чете и Selespeed
                  ето това ми е интересно ... дали с един и същ виртуален ком порт и интерфейс може да се използва този унидиаг ? Когато си я сложиш на лаптопа ,ако си от софия ,може да се видим и да разгледаме ти алфа диага ,а аз уни..

sigpic
                  Alfa Romeo 159 EX

Comment

Какъв виртуален ком те гони ?
                    Определено не знаеш какво говориш.

Човек Ви предлага безплатна алтернатива, Вие само дето не го линчувате, ще я разгледам алфадиага и хич няма да се учудя ако се окаже 1:1 като функционалност с Унидиага. Само дето ще има по-приятен интерфейс.... голяма работа ......
                    ex - 147 16v multijet

Comment

Какъв виртуален ком те гони ?
                      Определено не знаеш какво говориш.

Човек Ви предлага безплатна алтернатива, Вие само дето не го линчувате, ще я разгледам алфадиага и хич няма да се учудя ако се окаже 1:1 като функционалност с Унидиага. Само дето ще има по-приятен интерфейс.... голяма работа ......
                      гони ме ,не ,ама без виртуален КОМ ПОРТ ,ще подкараш алфадиага ,ама на кукуво лято . Ае пробвай след това обвинявай .
                      За тази безплатна версия съм почти сигурен ,че без този вирт ком порт няма да тръгне

sigpic
                      Alfa Romeo 159 EX

Comment

като имам ком на лаптопа за какво ми е виртуален ?
                        ex - 147 16v multijet

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
                          ето това ми е интересно ... дали с един и същ виртуален ком порт и интерфейс може да се използва този унидиаг ? Когато си я сложиш на лаптопа ,ако си от софия ,може да се видим и да разгледаме ти алфа диага ,а аз уни..
                          За съжаление колега не съм от Сф... но ще напиша впечатления в тази тема съвсем скоро!

като имам ком на лаптопа за какво ми е виртуален ?
                          Колеги не влизайте в дребни спорове... няма смисъл!
                          Поръчах вече компонентите за интерфейса и до една седмица ще имаме отговори на някой въпроси!

Колега emzo в една друга тема в нашия форум се обсъждаше, че оригиналния Examiner е в пъти по бърз от AlfaDiag и мисля, че вече съм наясно защо е така и за съжаление съм почити сигурен че и при UniDiag ще е същият проблема. За сега няма да бързам, обаче със заключенията и предположенията защото искам да проверя как ще се държи програмата през СОМ порт. Може би до края на другата седмица ще имам някой наблюдения и ще обобщим.
                          И пак призовавам към толерантност и двете страни!
                          Last edited by fade; d.m.y г., 14:32.
                          Have A Nice Day
                          o/_______\o
                          []=о===о=[]

Comment

http://free.hit.bg/emzo/UniDiagKWP2000_0_4_0_3.rar

Колата ти коя година е ?

С OBD конектор или 3 пиновия фиат-алфа конектор ?

Ето елементарна схема:
                            http://pinouts.ru/CarElectronics/obd...e_pinout.shtml

Работи с USB to RS232 (СОМ) преходник под WIN.
                            Да вметна и аз един въпрос...
                            Може ли да се ползва адаптера на визата, като се ползва само единия му ком?
                            Alfa Romeo 1.8 TS `98
                            sigpic

Comment

Да, може.
                              ex - 147 16v multijet

Comment

Е с ком порт може и да тръгне ..... не знам обаче дали знаеш ,че новите лаптопи просто нямат ком портове ,моя също няма ,затова съм принуден да правя такива галимации. А и с преходник не става ,пише си н сайта на алфа диаг

sigpic
                                Alfa Romeo 159 EX

Comment

Working...
                                X