Известие

Collapse
No announcement yet.

Дебитомери

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Xtrime7 Покажи съобщение
    Здравей.Аз работя в авто сервиз и колегата ми има ланчя 2,4 жтд.Смени си профилактично дебитомера с чисто нов на Бош,и точно след две седмици беше сдал багажа,пуше като локумотив.Така че нищо че е Бош-и те дават фира бързо.
    Моя Бош пък, вече две години не е мръднал.
    Колегата ти да си потърси гаранцията - Бош има 1 година гаранция!

Comment

Първоначално публикувано от spe4elist Покажи съобщение
      Моя Бош пък, вече две години не е мръднал.
      Колегата ти да си потърси гаранцията - Бош има 1 година гаранция!
      Вече сме в EU и по законите на EU всичко трябва да е с две години гаранция минимум!!!

Comment

Първоначално публикувано от Stranger65 Покажи съобщение
        Вече сме в EU и по законите на EU всичко трябва да е с две години гаранция минимум!!!
        Нещо си се объркал ...

Comment

Абе и на мен ми се струва че от юни 2006 година лицето издало гаранцията е обвързано с нея 2 години независимо какво е писал в гаранционната карта Вече ми правиха акт затова така че ......
          '08 Alfa Romeo 159SW ti 1.9 JTDm *'98 Alfa Romeo 145 1.6 T.S *
          Ex -'98 Alfa Romeo 156 1.9 JTD
          Ex - '93 Alfa Romeo 33 1,7 I.E, Ex - '90 Alfa Romeo 33 1,5 I.E

Comment

Първоначално публикувано от Neokill Покажи съобщение
            Абе и на мен ми се струва че от юни 2006 година лицето издало гаранцията е обвързано с нея 2 години независимо какво е писал в гаранционната карта Вече ми правиха акт затова така че ......
            Малко повече инфо ?

Comment

http://www.regal.bg/show.php?storyid=271546

Това най-добре го обяснява

Comment

@Neokill

http://www.bcnl.org/doc.php?DID=61

"Глава втора

ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЯНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Раздел I.

Общо задължение за предоставяне на информация

Чл. 4. Търговецът е длъжен да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:

1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;

2. цена, количество, начин на плащане и други договорни условия;

3. (отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.)

4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;

5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;

6. условия и срок на гаранцията;

7. срок на годност. "

Не съм юрист, но в глава II, , раздел I, чл.4, т.6 не се упоменава 2-годишна гаранция, а срок на гаранцията.

Сигурно има и Правилник за прилагане на този закон, но това забаление не е за мен.

Comment

Именно че не се споменава но в промяната на закона не се и споменава и че до 6 месеца повредата се смята че е възникнала в момента на покупката ама като дойдат от КЗП с бумагите и закониците на хартиен а не на електронен носител ти обясняват всичко. И ти пишат акт

Comment

Първоначално публикувано от Neokill Покажи съобщение
                    Именно че не се споменава но в промяната на закона не се и споменава и че до 6 месеца повредата се смята че е възникнала в момента на покупката ама като дойдат от КЗП с бумагите и закониците на хартиен а не на електронен носител ти обясняват всичко. И ти пишат акт
                    Утре ще продължим този въпрос...

Comment

• Първоначално публикувано от spe4elist Покажи съобщение
                      Нещо си се объркал ...
                      Преди да пишеш се консултирай малко или попрочети малко. Или най-добре питай адвокат по европейско право

Comment

@Neokill

"Глава втора

Раздел I.

Чл. 4. Търговецът е длъжен да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:

1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;

4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;

5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;

7. срок на годност. "

Не съм юрист, но в глава II, , раздел I, чл.4, т.6 не се упоменава 2-годишна гаранция, а срок на гаранцията.

Сигурно има и Правилник за прилагане на този закон, но това забаление не е за мен.
                        Последното ти изречение е много вярно, защото това касае не само нехранителните стоки. Ако сте забелязали в Практикер например дори и боклуците са с две години гаранция по закон

Comment

@Neokill

"Глава втора

Раздел I.

7. срок на годност. "

Чети по-добре:
                          "С новия закон и срокът, в който потребителят може да направи рекламация на закупена стока, се увеличава на две години. "
                          Пише го малко по-нагоре в статията

Comment

• Точно така, в рамките на две години може да предяви рекламация, ако не е упомената началната дата за започване на експлоатация!!! Гаранцията започва да тече от датата на започване на екслоатация. Това се доказва с документ!

Например: Купувате си ремък!
                            На опаковката пише: Търговска гаранция - 1 година.
                            Вземате си касов бон от магазина и си го пазите. Но гаранцията все още не е започнала да тече. Хвърляте си го в багажника "за всеки случай".
                            И така, сещате се в един слънчев ден, че си имате нов ремък в багажника и решавате да си го смените.
                            Имате две опции:

1. Отивате в доверен сервиз, сменят Ви го там, докато си пиете кайвенцето, плащате си, взимате си Фактурата! за извършената услуга и спокойни отпрашвате в неизвестна посока. Гаранцията започва да тече от този момент. И рекламация може да се предяви в срока на гаранция.

2. Нахлузвате гащеризона, въоръжени с инструменти, в неделя сутринта и си го сменяте сам на паркинга пред дома. Нали сме си майстори все пак. И тъй като нямате фактура за монтаж, имате две години да си предявявате рекламация. Да, ама не! Гаранция се дава при монтаж в специализиран сервиз!

Ако един ден, този ремък се скъса, разтегли, изгубите го по пътя и др., в първия случай имате документи и гаранционния сервиз ви удовлетворява исканията в рамките на гаранционния срок - подменя ви ремъка безплатно. Във втория обаче - пиввате студена водица.

Не ми ли вярвате ?!?
                            Last edited by spe4elist; d.m.y г., 15:20.

Comment

• Има една друга тънкост. Трябва при закупуване на съответната стока да е упоменато условията на гаранция. Само дето на 99% от стоките не е. Има някакви общи такива като при умишлена щета и тн, но никъде не се описва точно как и при какви условия започва да тече гаранцията. ДОбре като си купя ДВД трябва да идва инженер по радио и теевизионна техника да ми го пуска ли. И ти говориш за резервни части - да така е принципно но даже и в най-големите магазини е пропуснато. Пример - 2 дюзи и 2 бр разпръсквачи за Пежо и никъде не пишеше че трябва да се сменят даже и в сервиз. Единствено като си купувах уреди за вграждане гаранцията важеше след като ми се разпише и подпечата майстора който ми ги монтира изпратен от магазина.

Comment

• Първоначално публикувано от Neokill Покажи съобщение
                                Има една друга тънкост. Трябва при закупуване на съответната стока да е упоменато условията на гаранция. Само дето на 99% от стоките не е. Има някакви общи такива като при умишлена щета и тн, но никъде не се описва точно как и при какви условия започва да тече гаранцията. ДОбре като си купя ДВД трябва да идва инженер по радио и теевизионна техника да ми го пуска ли. И ти говориш за резервни части - да така е принципно но даже и в най-големите магазини е пропуснато. Пример - 2 дюзи и 2 бр разпръсквачи за Пежо и никъде не пишеше че трябва да се сменят даже и в сервиз. Единствено като си купувах уреди за вграждане гаранцията важеше след като ми се разпише и подпечата майстора който ми ги монтира изпратен от магазина.

ДВДто е краен продукт - готов за експлоатация. Естествено,че няма да дойде инженер...
                                Но дюзите и разпръсквачите са Резервна част и се монтират в специализиран сервиз. бтв Всеки вносител е длъжен да поставя етикет върху всяка стока, където е упоменато това. Няма да правя реклама на частите, които продавам, но на всяка от тях пише:

Артикул:...
                                Производител:...
                                Вносител:...
                                Препоръчва се монтаж в ... сервиз.
                                Гаранционни условия и оторизирани сервизи: www.___.bg
                                Търговска гаранция - 1 година.(например, но има и такива с 2 и 3 години)

Comment

Working...
                                X