Известие

Collapse
No announcement yet.

Качеството на бензин/газ в България

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Мой познат скоро с Renault (не им знам моделите, от тия 7+1 семейните) зарежда от една бензиностанция, така да се каже квартална, не и знам дори името, но е от нашия град. Там само дизел има, нямат бензин или газ. Направо си е дизелстанция. Обаче е най-евтиното в града, макар, че е при едни гаражи (тя е фирмена) и не е от най-посещаваните, но не и това целта и де. Та ходи там да зарежда веднъж, 20 литра ми каза, че заредил - така не я бил чувствал досега колата, никаква енергия нямала, мудна и гадна станала. После сипва на най-близкия Lukoil още 20 да ги смеси и изразходва. Така или иначе доста километри прави, свързано е с работата му. Иначе там фирмени тирове зареждат и уж нямат проблеми, не знам какво му се е случило с Renault-а, ама каза, че било доста зле. Такава нафта не бил виждал.

Та явно има разлика от-до. А и от автомобил до автомобил, макар, че това е за дизел, но е същото за бензин или газ.

Аз все още нямам обяснение как за 32 км. изразходих 10 литра Shell-ска газ. Как я изхарчи, какво направи - не знам. Налях в Petrol нови 10 л. и оправих положението с газта.

Явно и от газ до газ, и от бензин до бензин, и най-вече пък от дизел то дизел - разликата я има.

Лошото е, че не може човек да има доверие на определен бранд бензиностанция, заради масовия "франчайзинг", мисля, че Shell са точно такива. Подобно на Lafka, примерно - все за себе си, под обща "шапка". Не знам дали и Lukoil не са така.
    Alfa Romeo 156 1.8 SW TS 144hp

Comment

Ами нека приятелят ти подаде оплакване относно това зареждане, но трябва да си пази фискалния бон.По-голяма част от бензиностанциите на големите вериги не са франчайз. За всяка конкретна може да разбереш по фирмата изписана на фискалния бон- ако не пише ОМВ, Еко или т.н.(както е брандирана) значи е франчайз.
      Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
        Ще ти го напиша по по друг начин, пък белкем ме разбереш:

"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно, отколкото да разделиш атома на частици."
        О....ВО,излишно се напрягаш като философ...)...нали беше химик(лаборант) там с горивата...нещо, или не разбрах....сега ми се правиш на физик...така и не се обоснова, играеш си с думи....Моля те, ако не искаш да се обзаложим на това , което твърдя....по добре подмини тоя пост.....повтарям...с по качествено гориво, колата ми харчи по малко и върви повече....вържи някой лев, ако си еркек....иначе....бля, бля....игра на думи...

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:04 ----------

Първоначално публикувано от Ali.Sali Покажи съобщение
        Мой познат скоро с Renault (не им знам моделите, от тия 7+1 семейните) зарежда от една бензиностанция, така да се каже квартална, не и знам дори името, но е от нашия град. Там само дизел има, нямат бензин или газ. Направо си е дизелстанция. Обаче е най-евтиното в града, макар, че е при едни гаражи (тя е фирмена) и не е от най-посещаваните, но не и това целта и де. Та ходи там да зарежда веднъж, 20 литра ми каза, че заредил - така не я бил чувствал досега колата, никаква енергия нямала, мудна и гадна станала. После сипва на най-близкия Lukoil още 20 да ги смеси и изразходва. Така или иначе доста километри прави, свързано е с работата му. Иначе там фирмени тирове зареждат и уж нямат проблеми, не знам какво му се е случило с Renault-а, ама каза, че било доста зле. Такава нафта не бил виждал.

Та явно има разлика от-до. А и от автомобил до автомобил, макар, че това е за дизел, но е същото за бензин или газ.

Аз все още нямам обяснение как за 32 км. изразходих 10 литра Shell-ска газ. Как я изхарчи, какво направи - не знам. Налях в Petrol нови 10 л. и оправих положението с газта.

Явно и от газ до газ, и от бензин до бензин, и най-вече пък от дизел то дизел - разликата я има.

Лошото е, че не може човек да има доверие на определен бранд бензиностанция, заради масовия "франчайзинг", мисля, че Shell са точно такива. Подобно на Lafka, примерно - все за себе си, под обща "шапка". Не знам дали и Lukoil не са така.
        Напротив ОМВ е така...Шел и Еко нямат франчайз у нас....

---------- Post added at 21:19 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

п.п...не съм много сигурен за франчайза....някой който е запознат да сподели...
        По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
        https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
          ....вържи някой лев, ако си еркек...
          Ето, връзвам. Ти си наред да ми докажеш статистически (за разхода) и лабораторно (за качеството), че си прав.
          A20DTH ЖТД ама не баш
          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Ето, връзвам. Ти си наред да ми докажеш статистически (за разхода) и лабораторно (за качеството), че си прав.
            Иначе всичко е - бля, бля(да добавя аз).
            Коя кола върви по добре с по качествено гориво? Кое гориво е по качествено?
            Ако колата е предвидена за 95, по добре ли върви с по високо октаново гориво? Къде, кога!? И най вече - защо?
            Когато отговорът е - "щото тъй", дебатите си губят смисъла.
            Тук се включих, понеже се знае че ползваме руски нефт, който е сигурно че е по некачествен от много други. Това си личи от покупките и цената му. Интерсно ми беше да видя някакви данни по въпроса. Е видях ги. Бях предубеден, вече - не.
            По въпросът за количествата - смехотворно е да очакваш пеавилна оценка, на база нивомерът на колата. А то си е и очевидно де.
            Накратко - баси темата! Темата е за качество, авторът говори за количество(бърка ли ги понятията, умишлено ли е !?). Като стана въпрос за качество, стигнахме до - "вЕрвайте ми".
            Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Лабораторията я оставям на теб, статистиката също.....
              Ето и облога....взимаме две туби. от пет или десет литра без значение...едната е пълним на Шел с ви- паур, а другата например на Марешки.....засичаме от празно до празно, по един и същи маршрут с една и съща скорост...имаш право на избор, нафта или бензин........накрая на експеримента.... ти гарантирам 1л. разлика на 100 км. в полза на по скъпото и качествено гориво според мен.....
              Ако си съгласен за 200- 300 лв.....?...да се обзаложим пред целият форум...даже може някой за свидетел да помолим......

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
              Иначе всичко е - бля, бля(да добавя аз).
              Коя кола върви по добре с по качествено гориво? Кое гориво е по качествено?
              Ако колата е предвидена за 95, по добре ли върви с по високо октаново гориво? Къде, кога!? И най вече - защо?
              Когато отговорът е - "щото тъй", дебатите си губят смисъла.
              Тук се включих, понеже се знае че ползваме руски нефт, който е сигурно че е по некачествен от много други. Това си личи от покупките и цената му. Интерсно ми беше да видя някакви данни по въпроса. Е видях ги. Бях предубеден, вече - не.
              По въпросът за количествата - смехотворно е да очакваш пеавилна оценка, на база нивомерът на колата. А то си е и очевидно де.
              Накратко - баси темата! Темата е за качество, авторът говори за количество(бърка ли ги понятията, умишлено ли е !?). Като стана въпрос за качество, стигнахме до - "вЕрвайте ми".
              Всичко има значение Иване,....момчето е младо и малко е объркал заглавието, относно качеството и теорията ВО да отговори, аз съм практик и залагам едни пари, някой ако е навит да се обзаложим, ако не здраве.....на думи не вярвам...производителя ти казва, че една кола харчи 6/100 например, но на практика не е така....затова предлагам практически да видим как стоят нещата.....

Comment

Като безпристрастен наблюдател да си изкажа мнението, че подобни тестове са малко като доказване, че лепенка с надпис "турбо" качва 2-3 коня мощност. Няма как да пресъздадеш еднакви условия в неконтролирана среда. Пък и да сравняваш гориво от Марешки (и без да съм посещавал обектите му) дори с нафта, източена от ТИР или локомотив, не съм сигурен дали резултатът ще е в полза на първия.

Comment

Първоначално публикувано от acho_ Покажи съобщение
                  Като безпристрастен наблюдател да си изкажа мнението, че подобни тестове са малко като доказване, че лепенка с надпис "турбо" качва 2-3 коня мощност. Няма как да пресъздадеш еднакви условия в неконтролирана среда. Пък и да сравняваш гориво от Марешки (и без да съм посещавал обектите му) дори с нафта, източена от ТИР или локомотив, не съм сигурен дали резултатът ще е в полза на първия.
                  Ало кибиците...реплика от един култов филм, да не вземе да се засегнеш...)...ако ти стиска се обзаложи, ако не...защо говориш за лепенка "турбо"....ни в клин, ни в ръкав....не говорим за мощност, а за разход и по добър вървеж....сега да ти обяснявам, че когато горивото е с по ниско качество, заради самият петролен продукт или разни мешавици....ами има значение...при горенето се образуват детонации при най простите двигатели, а при съвременните дето е бъкано с електроника и се следят изгорели газове, температури и тем подобни ....самата електроника управлява този процес.....и компесира с някакво изменение, на гориво, въздух и т.н...а замислете се малко, преди да се изхвърляте....с заучени фрази от народният фолклор...
                  п.п...нищо лично, просто спорим...
                  Last edited by Бобби; d.m.y г., 01:22.

Comment

Боби, аз съм готов да се обзаложа, че по един и същ маршрут, с една и съща кола, с едно и също гориво мога да докарам с 30 процента по висок разход като разликата е само 3 часа във времето. Ако ги направим 5 часа и по голяма разлика в консумацията може да дойде.
                    Ти ми казваш че като излезеш навън, с по качественото гориво там, сваляш разхода с 1/100. Как си сигурен, че такава разлика се получава точно заради горивото?
                    Точно така - всичко има значение, и за това "усещам си колата" е ..... бла,бла. И аз усещам че моята върви по добре по хубави пътища. Само дето, у нас рядко се случва.
                    Има хора, които си мислят че за разходът няма значение колко товариш колата. Има и такива, които си мисят че стилът на каране газ/спирачки няма значение.
                    Като погледнеш по назад, оплакванията предизвикали проверките и резултатите от тях и ......

Comment

Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                      Боби, аз съм готов да се обзаложа, че по един и същ маршрут, с една и съща кола, с едно и също гориво мога да докарам с 30 процента по висок разход като разликата е само 3 часа във времето. Ако ги направим 5 часа и по голяма разлика в консумацията може да дойде.
                      Ти ми казваш че като излезеш навън, с по качественото гориво там, сваляш разхода с 1/100. Как си сигурен, че такава разлика се получава точно заради горивото?
                      Точно така - всичко има значение, и за това "усещам си колата" е ..... бла,бла. И аз усещам че моята върви по добре по хубави пътища. Само дето, у нас рядко се случва.
                      Има хора, които си мислят че за разходът няма значение колко товариш колата. Има и такива, които си мисят че стилът на каране газ/спирачки няма значение.
                      Като погледнеш по назад, оплакванията предизвикали проверките и резултатите от тях и ......
                      ))...при твоят облог има уловка.....аз говоря за различни по качество горива, а ти за едно и също.....няма да се хвана...).......то ясно, че има разлика в разхода при различни пътни условия, метеорологични, товар на колата и т.н...влияния много...дай сега да търсим аеродинамичен тунел за решаване на спора.....хванахте се за тоя моя, прословут усет....ами проследете мненията ми в темата и вижте, че твърдя това което смятам за сигурно според моето виждане и опит, а за другото питам.....тъп и последователен съм и не обръщам внимание на определен израз....не поствам инфо от нета, говоря просто..... това което знам от прословутият си усет...

Comment

(4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2005 г., изм. и доп., бр. 76 от 2007 г.) Лицата, които разпространяват течни горива на пазара, включително крайните разпространители, са длъжни да извършват тази дейност с течни горива, които съответстват на посоченото в декларацията за съответствие, съгласно наименованията по чл. 6, предназначението им по § 1, т. 1 - 7 от допълнителната разпоредба и обявените от тях търговски марки.

(5) (Нова - ДВ, бр. 76 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 и 4 са длъжни да поставят в местата по чл. 3, ал. 1, т. 5 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ):

1. на видно място - информация за вида на течното гориво, изискванията за качество, на които отговаря горивото, и декларация за съответствие на разпространяваната
                        партида;

2. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) върху дозиращата помпа или съд, използван за разпространяване на течно гориво, се поставя следната информация:

а) маркировка за наименованието на вида течно гориво и търговската му марка;

б) съдържание на биоетанол в автомобилните бензини, в % (V/V), и указания за начина на употреба на съответните смеси;

в) съдържание на биодизел в горивата за дизелови двигатели, в % (V/V), и указания за начина на употреба на съответните смеси;

https://www.moew.government.bg/stati...iva_1-2015.rtf
                        Last edited by stu; d.m.y г., 11:21.
                        Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Comment

))...при твоят облог има уловка.....аз говоря за различни по качество горива, а ти за едно и също.....няма да се хвана...).......то ясно, че има разлика в разхода при различни пътни условия, метеорологични, товар на колата и т.н...влияния много...дай сега да търсим аеродинамичен тунел за решаване на спора.....хванахте се за тоя моя, прословут усет....ами проследете мненията ми в темата и вижте, че твърдя това което смятам за сигурно според моето виждане и опит, а за другото питам.....тъп и последователен съм и не обръщам внимание на определен израз....не поствам инфо от нета, говоря просто..... това което знам от прословутият си усет...
                          Да де, усет! И аз имам. Като карам по равен път - все едно не е моята кола. Ахааа да спра да видя - да не сме се менкали с някого(историята помни и такива случаи с москвич). Ама рядко се случва, щото тук 50м равен асфалт рядко се среща. Поне в тоя край на България.
                          За това те питах - взимаш ли предвид условията, ти ми отговори - не.
                          Е-е!? Питам аз! Как разбра че заради горивото колата се държи по добре? Явно си съгласен че с едно и също гориво даже, при различни условия, разходът е различен.
                          Единият се опарил от 27 градуса и го "минали", понеже налял по малко от колкото събира резервоарът. Другият го разпенили, въпреки че цистерните са с долно пълнене и никоя помпа не може да засмуче пяна и да я "представи" за гориво(що е то кавитация и обратното на това явление). Някой очаква нивомерът да отчете 2л, друг има усет. Нечий познат се оплакъл, на леля, тя на баба, дядо дочул и твърди. Все много точни измервания. И си твърдим нещо си. А насреща - данни от проверките.
                          Хм! Ти да видиш!
                          Да, знаем че руският нефт има по вече сяра. Е, и!?
                          Ако някой изпляска тук резултати от анализ които показат некачествено гориво - добре. Край на спорът!
                          Обааааааче......

Първоначално публикувано от stu Покажи съобщение
                          (4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2005 г., изм. и доп., бр. 76 от 2007 г.) Лицата, които разпространяват течни горива на пазара, включително крайните разпространители, са длъжни да извършват тази дейност с течни горива, които съответстват на посоченото в декларацията за съответствие, съгласно наименованията по чл. 6, предназначението им по § 1, т. 1 - 7 от допълнителната разпоредба и обявените от тях търговски марки.

(5) (Нова - ДВ, бр. 76 от 2007 г.) Лицата по ал. 1 и 4 са длъжни да поставят в местата по чл. 3, ал. 1, т. 5 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ):

1. на видно място - информация за вида на течното гориво, изискванията за качество, на които отговаря горивото, и декларация за съответствие на разпространяваната
                          партида;

2. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) върху дозиращата помпа или съд, използван за разпространяване на течно гориво, се поставя следната информация:

а) маркировка за наименованието на вида течно гориво и търговската му марка;

б) съдържание на биоетанол в автомобилните бензини, в % (V/V), и указания за начина на употреба на съответните смеси;

в) съдържание на биодизел в горивата за дизелови двигатели, в % (V/V), и указания за начина на употреба на съответните смеси;

https://www.moew.government.bg/stati...iva_1-2015.rtf
                          Мхм. С уговорката че - така трябва да бъде. А дали е така, вече е съвсем друг въпрос.
                          Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 19:04.

Comment

Иване...ти приключи тотално тая тема....всеки нареди подобаващо....

Comment

Лабораторията я оставям на теб, статистиката също.....
                              Ето и облога....взимаме две туби. от пет или десет литра без значение...едната е пълним на Шел с ви- паур, а другата например на Марешки.....засичаме от празно до празно, по един и същи маршрут с една и съща скорост...имаш право на избор, нафта или бензин........накрая на експеримента.... ти гарантирам 1л. разлика на 100 км. в полза на по скъпото и качествено гориво според мен.....
                              Ако си съгласен за 200- 300 лв.....?...да се обзаложим пред целият форум...
                              Голям си, спор няма. За това приемам облога да видя как ще ми докараш автомобила да ми харчи по-малко с 1 литър!
                              И малко статистика от мен, че ми е хоби. От почти две десетилетия нямам нито едно зареждане на мой автомобил, което да не е записано и отчетено чинно.
                              Та от последните ~9500 км карам с гориво от Марешки. Като си сравня разхода за този пробег с премиум гориво, което зареждах преди това, разликата в разхода ми е под 0.1/100 спрямо статистиката. Или за да сме точни 0.03/100.
                              Та от празно до празно ще засичаме само с твой автомобил. Хем няма да ме обвиниш в лъжа след това. Казвай кога и къде да правим теста.
                              A20DTH ЖТД ама не баш
                              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Голям си, спор няма. За това приемам облога да видя как ще ми докараш автомобила да ми харчи по-малко с 1 литър!
                                И малко статистика от мен, че ми е хоби. От почти две десетилетия нямам нито едно зареждане на мой автомобил, което да не е записано и отчетено чинно.
                                Та от последните ~9500 км карам с гориво от Марешки. Като си сравня разхода за този пробег с премиум гориво, което зареждах преди това, разликата в разхода ми е под 0.1/100 спрямо статистиката. Или за да сме точни 0.03/100.
                                Та от празно до празно ще засичаме само с твой автомобил. Хем няма да ме обвиниш в лъжа след това. Казвай кога и къде да правим теста.
                                Това го виждам от подписа ти.......
                                Говорим за моя усет и моята кола.......даже ще ти дам и аванта.....с горивото от Марешки, ще карам аз с 80 км/ч...а с горивото от Шел ще караш ти с 100км/ч...по един и същи маршрут.......кажи кога ти е удобно....на 3-ти септември съм в София, от утре излизам в отпуска....почивни дни са ми сряда, събота и неделя......за 300 лв, добре ли е да се обзаложим...?....гарантирам 1 л. икономия с ви-паура на Шел....и то ти ще караш с него колата, заради Иван давам тоя бонус, ако е под 1 л....или случайно го изравниш разхода ти давам парите, ако не обратното....
                                Колата е Алфа 155 1.8 129 к.с.
                                п.п....надявам се, че ме разбра какво предложих, да не се обясняваме допълнително....

Comment

Working...
                                X