Известие

Collapse
No announcement yet.

Време ли е за зимните гуми?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Време ли е за зимните гуми?

Миналия уикенд бях до Брашов - централна Румъния, по работа. Та там някъде не много високо в Карпатите посред нощ ми дрънна камбанката на външния термометър, и кво да видя - навън температурата паднала на 3 гр. целзий, леко ръмеше, а по завоите седалката бая ме подпираше отстрани... На Шипка пък в мъглата температурата беше 5-6 градуса.

Днес пък сутринта в дъжда на "автомагистрала" /нарочно е в кавички/ Тракия, близо до Пазарджик в посока София един джип с бая широки гуми беше навирил петалата върху страничната мантинела, минах бавно - кран, полиция, и имах време да го поогледам, нито от него, нито от мантинелата беше останало нещо здраво, за пътниците на знам...

Та си зададох въпроса - дали не е време вече за зимните гумета
    Alfa Romeo 147 JTD 115hp+
    Fiat Croma 2.4 Mjet 200hp

Като пуснат парното-тогава
    156SW JTD 20V Distinctive - Injected with a poison

OEM & Ventura Garage
    http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1111314 -как аз бях измамен от Аrti156SW

Comment

Зимни гуми сега за мен си е чисто износване на гумите.
      Преди два дена минавах Шипка и Троян и беше 5 градуса, и с гуми 17 износени доста (тъкмо си поръчах новите гуми), си държаха прилично, марката е Мишелин, но са на 5 годинки по ДОТ. Зимни гуми може да се купят, но да се слагат още си е за мен само търкане на мекия калчук! Още е рано, докато не падне постоянна температура около 5 градуса нищо не слагам!
      sigpic
      Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Не пречи от сега да се подготвиш с баланса, но зимните гуми само на сняг.
        I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
        Roosevelt

Comment

Това и аз казвах, да стоят в мазето готови директно за монтаж!
          sigpic

Comment

Аз пък от много мислене и отлагане цяло лято си изкарах със зимните, а летните си прекараха приятна почивка в мазето :d.A на зимните това ще им е последната зима На 2г гуми или на около 15 000км. Но реално погледнато е рано още за зимните.

Comment

Направо ги хвърляй "зимните" ...

Аз ги слагам към края на октомври, въпреки че в Пловдив си е топличко дори тогава...

Comment

правилото е, че когато дневната температура падне под 10 градуса целзии е време за зимните гуми

според един познат гумаджия, точно когато вече се чудиш дали е време за зимните гуми, точно тогава е крайно време да ги сложиш

а лично според мен в точно този период с които и гуми да караш ги прецакваш защото не е нито за летни, нито за зимни... преценяваш кои да прецакаш малко повече от другите...

с това, че зимните са само за сняг съм силно несъгласен с колегата Pinky, но тъй като няма законово изискване за тая работа, явно някой е преценил, че не е достатъчно важна и всеки сам си решава

Comment

аз лично до 1-2 седмици мисля да я обувам,че вече не им е време за летните!!!
                  alfa romeo 156 1.8ts-спортно окачване!! R.I.P!Now Alfa Romeo 159sw

Comment

Зимните гуми наистина не са само за сняг ... Съставките на протектора имат огромно значение при поведението на гумата в различните температурни диапазони. Затова като се казва "зимна гума" не се има в предвид задължително "гума за сняг".
                    Давам прост пример - моите "зимни" гуми са Vredestein Wintrac - шарката и големината на ламелите на протектора са доста по-различни от тези на уж същата Vredestein Snowtrac ... Надявам се разбирате какво точно искам да ви подсетя
                    Ето шарката на Wintrac-а, която е по-скоро за студено :

А ето и Snowtrac-а, дето си е точно за сняг :

Естествено всеки ще си сложи гумите, които си е харесал, или които просто му седят в гаража/мазето от една-две години вече. Но е хубаво като дойде време наистина за зимни гуми, да не караме все още с летните галоши, каквато е масовата практика на "пестеливия" българин ... Щото от едно спестяване за надеждни гуми после има много обикновено.
                    155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                    Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от AntiLuuP
                      На 2г гуми или на около 15 000км. Но реално погледнато е рано още за зимните.
                      Не е ли малко? То зависи колко са износени де, НО възрастта ми се струва малко!
                      Иначе за зимните гуми винаги е рано - като падне сняг, евентуално, може би, случайно.... но пак зависи
                      sigpic

Comment

Принципно е когато температурата на асфалта падне под 7гр по Целзий, тогава изчезват необходимите качества на лятната гума и тя става като пласмаса. Имайте предвид че падат слани, така че не чакайте да падне сняг за да сложите зимните гуми. Говорим за гуми все пак, не за вериги...
                        Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
                        Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
                        Горе главата, нищо че е празна...

Comment

В Русе сняг нямаме преди януари, зимни слагам в началото на декември вече три години. Сега в събота и чисто нови 17 ще слагам, мисля няма да съм в риск за никой. Като дойде зимата декември ще нанижа и зимните и съм чук!
                          sigpic

Comment

Дългосрочната за месеца май все още дава температури над 10 градуса... рано им е на теория.
                            На практика, дано няма сняг изненада, че пак ще спре живота.
                            Инак аз обикновено сменям ноември.
                            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Да ви кажа, тъй като нямам втори коплект джанти... не ми се реди на опашка и да загубя един ден пред някаква гумаджийница, защото "снега ни изненада"
                              Края на месеца слагам зимни и това е

В Пловдив, си е загуба на пари, ама то един път става белята...

Comment

Working...
                              X