Известие

Collapse
No announcement yet.

Зарядно за акумулатор

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

..

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
    ейнхел от евтините /~50/ в практикер - състав - трансформатор,грец,бушон и нещо като ампермер.
    липсва електроника следяща заряда по какъвто и да е начин. питай ме от къде знам
    Ами кажи някой читав със сходен бюджет колега
    Бивша:156 2.4 JTD-140 Distinctive
    Настояща: Opel Vectra Caravan 1.9 CDTI- 150 h.p.живички мъркат.

Comment

зависи какво искаш от зарядното -импулсно или конвенционално,специални режими - десулфатизация,подзаряд, разреждане и т.н.т.
      проблема е че хубавите почват от 200лв. иначе ейнхела си върши работа. трафа му е така навит че след греца имаш точно 14,4волта и не можеш да презаредиш. даваха му мисля ток 5А и ефективно 3,5А.
      точка

Comment

5 ампера ще са малко за твоите акумулатори
        Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

какво значи "5ампера са малко" !?!
          като знаем че оптималния заряден ток е 1/10 от капацитета на батерията /за 74Ач=7А и 60Ач=6А/ тоест единствения недостатък е увеличение на времето за заряд. но въпреки че ейнхела върши работа, не го препоръчвам.
          точка

Comment

зависи какво искаш от зарядното -импулсно или конвенционално,специални режими - десулфатизация,подзаряд, разреждане и т.н.т.
            проблема е че хубавите почват от 200лв. иначе ейнхела си върши работа. трафа му е така навит че след греца имаш точно 14,4волта и не можеш да презаредиш. даваха му мисля ток 5А и ефективно 3,5А.
            Мисля, че еФтинджосите са 10А, моето е 5 но беше над 100 лева със сигурност (сега може и да е по-евтино ама наполовина не ми се вярва)...
            А аз много не разбирам от електротехника, ама като седи батерията на зарядното и амперметъра на моето постепенно леко намалява и като се е заредила, стрелката показва нула и реално така може да го забравиш включено няколко дена без да се случи нищо (питай ме и ти как знам)... Това не означава ли, че всъщност си има нещо дето да следи заряда или..?

Comment

Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщение
              Мисля, че еФтинджосите са 10А, моето е 5 но беше над 100 лева със сигурност (сега може и да е по-евтино ама наполовина не ми се вярва)...
              А аз много не разбирам от електротехника, ама като седи батерията на зарядното и амперметъра на моето постепенно леко намалява и като се е заредила, стрелката показва нула и реално така може да го забравиш включено няколко дена без да се случи нищо (питай ме и ти как знам)... Това не означава ли, че всъщност си има нещо дето да следи заряда или..?
              за това зарядно говорим
              http://einhell.bg/?p=1289
              цената му е такава и в практикер. плавното намаляне на зарядния ток с времето се дължи на изравняването на потенциалите на трансформатора и акумулатора. когато акумулатора стигне 14,4волта - тоест се изравни със зарядното , ток не протича.
              за ограничаване на тока /когато той е най-висок - в началото на зареждането/ се разчита на самия трансформатор. тоест няма токоограничаване.
              точка

Comment

Да допълня това, което обясни Колев - зарядният ток не трябва да надвишава 1/10 от капацитета на акумулатора.
                С оглед на това правило, дискутираното зарядно ще върши що-годе добра работа за акумулатори с капацитет 50 - 60 А/h.
                Акумулатори с по-висок капацитет ще се зареждат по-бавно.
                Основният му недостатък обаче се състои в това, че след като не може да му се задава зарядния ток, практически е неприложимо за заряд на акумулатори с по-малък капацитет - примерно 36 - 40 А/h или по-малки.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

какво значи "5ампера са малко" !?!
                  като знаем че оптималния заряден ток е 1/10 от капацитета на батерията /за 74Ач=7А и 60Ач=6А/ тоест единствения недостатък е увеличение на времето за заряд. но въпреки че ейнхела върши работа, не го препоръчвам.
                  Малко означава малко, имам зарядно Absaar 5 ампера ,когато зареждам акумулатор 62 Ah и 100 Ah индикацията, че са заредени не светва никога, въпреки че съм ги държал включени близо 48 часа, акумулатор който съответства се зарежда за 15 часа

---------- Post added at 18:15 ---------- Previous post was at 18:13 ----------

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  Да допълня това, което обясни Колев - зарядният ток не трябва да надвишава 1/10 от капацитета на акумулатора.
                  С оглед на това правило, дискутираното зарядно ще върши що-годе добра работа за акумулатори с капацитет 50 - 60 А/h.
                  Акумулатори с по-висок капацитет ще се зареждат по-бавно.
                  Основният му недостатък обаче се състои в това, че след като не може да му се задава зарядния ток, практически е неприложимо за заряд на акумулатори с по-малък капацитет - примерно 36 - 40 А/h или по-малки.
                  Зарежда с по малък капацитет перфектно, без проблеми имам доста опит .

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                    Малко означава малко, имам зарядно Absaar 5 ампера ,когато зареждам акумулатор 62 Ah и 100 Ah индикацията, че са заредени не светва никога, въпреки че съм ги държал включени близо 48 часа, акумулатор който съответства се зарежда за 15 часа

---------- Post added at 18:15 ---------- Previous post was at 18:13 ----------

Зарежда с по малък капацитет перфектно, без проблеми имам доста опит .
                    То за зареждане, ще ги зарежда. Проблемът е в това, че когато ги зарежда с ток по-голям от 1/10 от капацитета им и то за продължително време, им скъсява живота.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

То за зареждане, ще ги зарежда. Проблемът е в това, че когато ги зарежда с ток по-голям от 1/10 от капацитета им и то за продължително време, им скъсява живота.
                      Само и единствено ако се допусне електролита да кипи неудържимо и дълго. Купувам винаги оловни акумулатори с електролит. Винаги на най- ниската цена която намеря( технологията е сходна качеството също, срока на експлоатация също , няма смисъл да се купуват скъпи акумулатори), винаги ги дозареждам през три месеца. Средно ги използвам по пет години.

Comment

Само и единствено ако се допусне електролита да кипи неудържимо и дълго. Купувам винаги оловни акумулатори с електролит. Винаги на най- ниската цена която намеря( технологията е сходна качеството също, срока на експлоатация също , няма смисъл да се купуват скъпи акумулатори), винаги ги дозареждам през три месеца. Средно ги използвам по пет години.
                        Аз също си купувам по-скоро евтини акумулатори. Основно поради 2 причини:

1 - Експлоатирам возилото си в условия при които винаги мога да подменя грохналия акумулатор с друг.

2 - Някак ми е странно да платя 1/10 от стойността на колата ми за един акумулатор

Това не означава, че не ценя достойнствата на качествените акумулатори. А те не са малко.
                        Ще спомена само едно от тях. В определена ситуация могат да ти спасят живота.

Та ако си си купил акумулатор за 500 лв, сигурно малко ще се замислиш с какво да го зареждаш.
                        И ако си запознат с принципа на действие на качествените зарядни устройства, едва ли ще ползваш зарядно за 50 лв.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз също си купувам по-скоро евтини акумулатори. Основно поради 2 причини:

1 - Експлоатирам возилото си в условия при които винаги мога да подменя грохналия акумулатор с друг.

2 - Някак ми е странно да платя 1/10 от стойността на колата ми за един акумулатор

Това не означава, че не ценя достойнствата на качествените акумулатори. А те не са малко.
                          Ще спомена само едно от тях. В определена ситуация могат да ти спасят живота.

Та ако си си купил акумулатор за 500 лв, сигурно малко ще се замислиш с какво да го зареждаш.
                          И ако си запознат с принципа на действие на качествените зарядни устройства, едва ли ще ползваш зарядно за 50 лв.
                          За 500 лева колко години кара?

Comment

Пак сте се отплеснали.
                            Като ви чета, все едно не говорим за зарядно за акумулатор, а за космическа ракета.
                            Като изключим сложните зарядни с регулируем ток, импулсни захранвания, променлив ток и прочие шукарийки, останалите се делят основно на два типа:
                            Старите със селенови пакети и стабилен ток през целия период на заряд и по-новите от Зрънчо, със силициеви диоди.
                            Старите със селеновите пакети са с напрежение 19-22 волта. При тях се използува свойството на селеновият пакет да действа като стабилизатор по ток. Там тока, дори и при пълно късо се ограничава от рязкото повишаване на съпротивлението на пакета.
                            Те са прости по устройство и невероятно надеждни.
                            С тях заряда е прост и ефективен.
                            Включваш и чакаш. Започне ли буйно газоотделяне, засичаме два часа и акумулатора е готов.
                            По-новите са с един тъп силициев грец и напрежение 14.2-14.4 волта.
                            Силициевите диоди не "клякат" от тока и всичко, от трафа до акумулатора започва да грее.
                            Някой се изказа по-горе отрицателно за тънките кабели на въпросният токоизправител.
                            Колега, точно там е тънкият момент с тия токоизправител.
                            Тънкият кабел играе ролята на баретор в системата. Тоест на ограничител по ток.
                            Ако грее то не му се притеснявайте. За това са го сложили толкова тънък. Да грее той, а не акумулатора.
                            Ако е по-дебел, гарантирано при паднал акумулатор тока ще може да достигне стойности далеч над 1/10 от номинала.
                            То това всъщност си става при всяко стартиране на мотора.
                            За това не си мислете, че е от кой знае какво значение временното повишаване на зарядният ток,
                            На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                            Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

За 500 лева колко години кара?
                              Годините, които издържа един качествен акумулатор, доколкото знам са 5 - 6.
                              Но не това го отличава от евтиния акумулатор.
                              Основните разлики между качествения и некачествения акумулатор са:

- Качественият акумулатор запазва номиналния си капацитет значително по-дълго време.

- Качественият акумулатор в много по-малка степен се саморазрежда.

- Качественият акумулатор може да осигури по-голям стартов ток (при едни и същи каталожни обещания)

- Качественият акумулатор е по-работоспособен при ниски температури.

.........това е основното.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Годините, които издържа един качествен акумулатор, доколкото знам са 5 - 6.
                                Но не това го отличава от евтиния акумулатор.
                                Основните разлики между качествения и некачествения акумулатор са:

- Качественият акумулатор запазва номиналния си капацитет значително по-дълго време.

- Качественият акумулатор в много по-малка степен се саморазрежда.

- Качественият акумулатор може да осигури по-голям стартов ток (при едни и същи каталожни обещания)

- Качественият акумулатор е по-работоспособен при ниски температури.

.........това е основното.
                                Моят акумулатор 100Ah / 200 лева прави всичко това.

Comment

Working...
                                X