Известие

Collapse
No announcement yet.

Hi-Fi или поне нещо близко...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Когато се говори за високо качество на звука, не следва да се подминава това:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_loudspeaker

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• този тип ОТ нямат баси. трябва да бъде поставен и нискочестотен драйвер който пък се съгласува много трудно с тях и на практика са почти неприложими.
      точка

Comment

• Имат, но ОТ трябва да са с доста по голяма площ от класическите.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от Peter_63 Покажи съобщение
          +1
          При едно условие. От плеъра да се подава кач.сигнал, което изисква кач. ДАК.

БТВ какъв е плеъра?
          Имам MED1000X3D 3D Full HD Network медия плеър, който в момента е включен в телевизора с HDMI, а телевизора е включен в ресивъра с оптичен кабел.
          Плеъра има и аналогови стерео изходи, които бих могъл да включа в стерео усилвателя, но съм сигурен че DAK-а в медия плеъра не струва. От друга страна усилвателя няма цифрови входове и няма друг начин за свързване с плеъра. Остава да си купя или отделен DAK, или ресивър

Между другото, заменения лентов говорител е същия като в тези колони.
          Тези дни ще сваля говорителите и ще ги снимам.
          Last edited by bager; d.m.y г., 12:45.
          ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
          ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
          ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
          ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

• Чудесен плеър за филми, но дакът му наистина не струва.

Външен ДАК си струва да вземеш, само ако си сигурен, че ще останеш със стерео система без рисивър. Или ако имаш голяма колекция качествени флакове, които искаш да слушаш през усилвателя, а не през рисивъра.

Ако можеш намери временно от някой приятел външен дак, за да прослушаш как звучат филмите на стерео.
            Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 2000 ех

Comment

• с тоя усилвател и колони едва ли може да се чуе как свири дака, така че пусни едни чинчове и пробвай.
              точка

Comment

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
                Колеги, понеже за да има дискусия ще трябва да говорим на едни и същи езици нека първо ви покажа как изглежда оригинала Decca Kelly 30 от който са копирани лентовите говорители дето се произвеждаха в Благоевград и на които най вероятно сте правили лентички.

Сега нека разгледаме и АЧХ:

Я по от близо...

Нещо не ви ли смущава?
                Тва е въпрос entry level!
                искам само да си говорим на едни и същи език за да има дискусия. Щото понятия като "изгладен" хистерезис, "всепризнати лампови усилватели", 2х200W и прочие... изобщо не ме подтикват да водя дискусия.
                Ок теоретично това е един добър говорител за високочестотната част от спектъра, но на практика изобщо не е така според мен. Въпреки, че е един от малкото които успяват да възпроизведът правоъгълен импулс, моите лични впечатления са за затруднено възпроизвеждане на шиптящи звуци, С често се превръща в З. Звука на саксофон (който е един от най богатите на хармоници звук) през него е в голяма степен осакатен в следствие на изчезнали по незнайни причини обертонове. Сега аз имам едно подозрение каква е причината ама ... то си е моето обяснение, и може да е в следствие на неправилни входящи данни.
                На всичкото отгоре след тези трансформатори освен от хистерезис страда и от неясно с колко изместване на фазата заради бобините им. От тук некохерентна връзка с останалата картина което обикновенно се усеща като открояване или още по лошо доминиране на високите честоти. На всичкото отгоре заради тясната му насоченост в характеристиката трябва да си застанал в sweet point-a, иначе пък ти пропадат високите. Предно натовареният рупор пък още повече влошава положението с насоченоста ...
                Абе с две думи не ми харесва!
                Планарните се справят според мен по добре, но пък от тях съм имал възможност да слушам само един екземпляр.
                Общо взето аз съм си намерил моя звук и вече много-много не се впускам в разни изследователски приключения.
                // ОФФ: Колега, никой не твърди че лентовият говорител е най-доброто решение. Обаче твърдението Ви, че лентовите говорители не били съвместими с понятието хай-фи е малко пресилено, не мислите ли? Аз лично смятам, че един добре направен лентов говорител, какъвто е например модифицираният вариант на влд 80 от проф. Вълчев е не по-лош от повечето планарни говорители от среден клас, които се продават в момента. Въпреки съпътстващите проблеми, свързани с наличието на изходен трансформатор.
                Онтносно "изчезналите" обертонове също не ми е много ясно какво имате предвид - не би ли трябвало да се появят нови, вследствие на нелинейността на траф-а?
                ПП: картинките не се виждат.
                '05 166 V6
                '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

• На някои другари не им е много приятно да си говорим за 2х200, но гледам, че сухарските ви теоретични постановки нещо не се нравят на много хора - сега ви показвам как в момента се топля на "печката", докато свири това :
                  DEF LEPPART"Miss You In A Heartbeat"

Attached Thumbnails
                  Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                  Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                  Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                  sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                    // ОФФ: Колега, никой не твърди че лентовият говорител е най-доброто решение. Обаче твърдението Ви, че лентовите говорители не били съвместими с понятието хай-фи е малко пресилено, не мислите ли? Аз лично смятам, че един добре направен лентов говорител, какъвто е например модифицираният вариант на влд 80 от проф. Вълчев е не по-лош от повечето планарни говорители от среден клас, които се продават в момента. Въпреки съпътстващите проблеми, свързани с наличието на изходен трансформатор.
                    Онтносно "изчезналите" обертонове също не ми е много ясно какво имате предвид - не би ли трябвало да се появят нови, вследствие на нелинейността на траф-а?
                    ПП: картинките не се виждат.
                    Ами не съм имал честа да слушам ВЛД 80 на проф. Вълчев
                    Знам, че е голямо име в аудиофилските среди, но наистина нямам преки впечатления. Знам и каква е модификацията която е правил на българските ВЛД. Не съм я правил щото отдавна съм отписал този говорител като потенциал. Имам няколко в мазето, ако има мераклии мога да ги реставрирам и да ги пусна на пазара
                    Въпросният БГ говорител ВЛД е обсъждан в няколко теми в няколко аудиофорума можете сам да си проверите какви са изводите.
                    Хистерезиса изкривява измествайки времево една част от формата на сигнала, също така подавя някой части в следствие на магнитните загуби, но не генерира хармонични съставляващи!
                    Ето вижте за какво става въпрос:

Погледнете какъв "водопад" и то в най дразнещата част на чуваемата област 1-2 кHz.

Модификацията на проф. Вълчев е коригирала точно този недостатък.

Аз Ви предлагам да си призная, че твърдението ми, че ribbon tweeter е несъвместем с HiFi e пресилено и е просто лично мнение (макар, че това няколко пъти го подчертавах в предишните си постове) и да спрем с подобни дискусии.
                    Струва ми се, че досаждаме на останалите и може би им разбиваме представите и илюзиите за качествена музика и връзката и с ватовете. Казах Ви неколкократно не говоря на един и същ език с мнозинството в този форум и това ги дразни, а сигурно и комплексира. Мястото за подобни дискусии са аудио форумите. Единственто което ще получим ако продължим с подобни безсмислени дебати е неприязън.
                    Аз лично смятам да спра до тук, дори и съжалявам, че изобщо изказах мнението си!

П.П. Сложих картинките в предишният пост... сетих се какво точно обърках, при ъплоудването и в последствие при закачането на картинките към поста. Явно имаме нова сърварна политика Мисля, че преди време тоя номер май работеше, но сега явно не работи.
                    Last edited by fade; d.m.y г., 08:47.
                    Have A Nice Day
                    o/_______\o
                    (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
                    []=о===о=[]

Comment

• Качествената музика от изкуствени източници е субективно понятие, което се изгражда с времето -свързано е и със сравнението - който не е имал възможност да слуша различни източници не би могъл да изгради това понятие.
                      Теорията е хубаво нещо, но когато не обвързана с практиката остава неразбрана - както и обратното.
                      sigpic

Comment

• Колега Fade, намирам дискусията за смислена и интересна, макар и да се води в автомобилен форум. При това - доста по смислена от много други тук.
                        Накратко - притесненията ти са неоснователни.

Сега по въпроса с лентовите пищялки.....

Държа да напомня все пак обстоятелството, че това дали трансформаторното съгласуване води или не до генериране на хармоници зависи само от формата на сигнала.
                        Ако за синусоидален сигнал ще има само отместване по фаза, то за правоъгълни импулси очевидно ще има и безброй много хармоници.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

• да ти е хай-фи системата изобщо не е трудно. просто трябва да се вмести в няколко технически параметъра. проблема е че ти не слушаш параметри. влд-то не свири (някак си е harsh),а и като цяло трябва много да се внимава със средните честоти защото точно там човешкото ухо е най-чувствително.
                          Last edited by kolev; d.m.y г., 07:19.
                          точка

Comment

• В наши дни може да се намерят много добри устройства, настаро вкл, на добри цени.Има и разни "дръжкофони", които също свирят добре.
                            Лично аз си кретам с уредбата си "техникс", купена като нова от мен преди 20 години, хубави български колони, а на компютара имам едни "мако рейзър", които макар и за игри имат страхотен звук и в крайна сметка слушам основно тях.
                            Last edited by fred; d.m.y г., 20:54.
                            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                            Нагоре по стълбата, която води надолу
                            sigpic

Comment

• За съжаление все по-рядко имаме психологическата нагласа да слушаме музика - дори да имаме свободно време, налична Hi Fi техника, както и качествено записани носители.
                              sigpic

Comment

• Абсолютно вярно, на млади години много слушахме, а нямаше с какво, дет се вика, сега има, ама не ни се слуша
                                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                                Нагоре по стълбата, която води надолу
                                sigpic

Comment

Working...
                                X