Известие

Collapse
No announcement yet.

Дойранската епопея

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Момчета, научих нещо полезно.
    Я да попитам нещо - защо навремето комунягите ни учеха, че нашите войници винаги са били гладни, върлувала е чума, тиф, дизинтерия. нямали са здрави дрехи. Аз не мисля, че такава армия би могла да разгроми такива противници в съотношение 7:1 (Аз на французите признавам само Чуждестранния легион)
    Иве, за фъшкиите ми е позволено - аз не пия алкохол

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
      Я да попитам нещо - защо навремето комунягите ни учеха, че нашите войници винаги са били гладни, върлувала е чума, тиф, дизинтерия. нямали са здрави дрехи. Аз не мисля, че такава армия би могла да разгроми такива противници в съотношение 7:1 (Аз на французите признавам само Чуждестранния легион)
      ти бате си изключително зле защото си потомствено комунЕ. Ти бате ако разредиш постовете си 7:1 с нещо умно ние ще си леко отдъхнем да знайш, просто го имай предвид
      глей са послепис ти слагам - френския чуждестранен легион ама въобще не го пиши защото твоя опит тази тема е все едно аз да пиша, че съм чукал Мадона и аз ще съм по-близо до истината от тебе

Comment

Първоначално публикувано от nickgaidarov Покажи съобщение
        И все пак аз ще задам своя въпрос, този път не към колегата mordohy, а към всички в този форум, защото който даде правилния отговор, той наистина е показателен за изключителното мъжество на българина (разбира се - от онова време имам предвид).
        Знае ли някой от вас защо по време на тримесечната обсада преди превземането на Одринската крепост нито един български войник не се разболява от тиф, малария или холера?

P.S. Също така имайте предвид, че и вас като колегата mordohy няма да ви чакам дълго, и ако до около половин час никой не даде правилния отговор, то по "стар български обичай" ще бъда принудена да го даде скромната ми персона.
        Докторе, надеждите ми са най-вече към теб...
        Не толкова че около половин час вече мина, а защото имам чувството, че колежката която се включи по темата може да ме изпревари, давам правилния отговор. Това се дължи на писмена заповед на генерал Георги Вазов: "Български войник, хванат да пие непреварена вода, да се разстрелва на място без обяснения!"
        Докторе,
        Умишлено в първия си пост по темата съм пропуснал останалите подвизи на Желязната дивизия край Дойран между началото на войната и края й, т.е. между геройството на „нас - майничките“ и вашето наистина уникално геройство в последните дни на войната, на което всъщност съм посветил тази тема.
        Идеята ми е не само аз, а и останалите колеги да се включат в описанието на тези наистина героични събития, още повече, че те са свързани най-вече също с Девета пехотна плевенска дивизия, край казармите на която си израснал.
        Ето защо очаквам такива включвания, и то да си призная най-вече от теб.
        Защото в края на краищата – след като не можем да се гордеем с настоящето си, а очевидно и с поне близкото бъдеще, нищо ни ни пречи да се гордеем с миналото си.
        Имаш думата.

P.S. Като цяло неща като това кой на какви митинги бил, каква пенсия ще получава и дали въобще ще я получава и т.н. не мисля, че са уместни тук. Отклонения може, но само ако са свързани с мъжеството на българина в онези години. Други не, моля всички.
        Няколко дена не бях влизал във форума, а и сега, в интерес на истината исках да проверя само, зачистено ли е "насраното" в началото. Нещата обаче видно са се развили

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
        Пропаганда. Сега да не е по-различно. Всеки тъпак смята, че историята започва с него. Но както казах и преди, имало е и умни хора, дето да съхранят надписа на портите. А тогава там беше ШЗО-то, преди да го изместят до Панорамата. Демек търсила се е някаква "наследственост". После тръгнахме да рушим всичко, а който не знае от къде идва, не знае и на къде отива.
        Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
          Няколко дена не бях влизал във форума, а и сега, в интерес на истината исках да проверя само, зачистено ли е "насраното" в началото. Нещата обаче видно са се развили

Пропаганда. Сега да не е по-различно. Всеки тъпак смята, че историята започва с него. Но както казах и преди, имало е и умни хора, дето да съхранят надписа на портите. А тогава там беше ШЗО-то, преди да го изместят до Панорамата. Демек търсила се е някаква "наследственост". После тръгнахме да рушим всичко, а който не знае от къде идва, не знае и на къде отива.
          Целият комунизъм се крепеше на една умела пропаганда, подкрепена със страх от ДС и милиция. Капитализмът също е пропаганда. Но уважението, което са отдали на ген. Вазов победените от него не би могло да се случи тук. Още повече, че по история навремето, аз не съм учил нищо подробно от тези славни времена. А когато една държава и един народ се отказват от славната си история, то това не е нито държава, нито народ. То и затова комунизмът си отиде, щото беше лесно - работиш, неработиш, получаваш си заплатата. Ала никой не мислеше докога ще може така. Точно тази пропаганда и начините на реализацията и в действие ни научи на това, което сме сега

Comment

...
            Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 00:58.

Comment

[QUOTE=nickgaidarov;1492676]
              Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение

Докторе, благодаря за това включване!
              Горенаписаното е вярно, но ще ти напомня и това, че аз (а предполагам го казвам от името на всички тук) очаквам и да напишеш нещо за Желязната дивизия. И то не само ти, а и останалите колеги от как беше, че почти го забравих "Плевен, Ловеч, Троян, Свищов и прилежащите им по-малки градове и села...".

---------- Post added at 13:01 ---------- Previous post was at 12:56 ----------

Браво, Цвятко!
              От тук нататък, вече каквото и да напишеш и както и да го напишеш, дори няма и да помисля за игнора...
              Ти по-добре дай малко инфо или линк за да прочета повече за Генерала като кмет на София

Те ще постигнат най-голямата военна победа в цялата ни повече от тринайсетвековна история, която ще спаси България
              С това не съм съгласен. Нека не умаловажаваме Българските царе, битките при Ахелой, Клокотница, Шипка и т.н. Нека напишем една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

А това
              През 1936 г. Англия прави грандиозни тържества по случай победата си в Първата световна война.
              Поканени са всички участващи страни, включително победените. България е представена от генерал Владимир Вазов.
              Със златни букви в българските учебници по история (а за съжаление Дойранската епопея като че ли въобще я няма в тях) трябва да се напишат думите, с които командващият парада майор Хамилтън го представя:
              „Уважаеми Дами и Господа,
              Пред вас е генерал Владимир Вазов – победителят от Дойран!
              Военните знамена – за почест!“
              При което знаменният полк на английската армия свежда почтително знамената си в знак на респект към изключителния български военачалник.

А и ти знаеш, Уотсън, че в съответствие с неписаните правила на джентълменството това наистина е така – вие англичаните свеждате глави единствено пред този, който ви е победил!
              В тази връзка съвсем логично подобна чест не е оказана на нито един друг представител на победените във войната страни – а там са били най-големите военачалници на Германия, Австрия, Унгария и Турция.
              не знам за кой път го чета с умиление и гордост. Как бих искал да го видя на кинолента
              Last edited by Alex_26; d.m.y г., 14:22.

Comment

...
                Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 00:59.

Comment

Цвятко, отговор и на трите неща поред:

1. Линк за Генерала няма да ти дам. Ако исках да ти дам, щях да ти дам досега. Както ти написах, искам сам ти да намериш колкото се може повече. Дал съм ти достатъчно "сламки". А ако не успееш сам, както ти писах "обади се на Коко" или някой друг, докато успеете. Таман повече хора да сте в час на нещата.

2. Наистина Дойранската епопея е най-голямата ни победа в цялата ни история. Само смятай - даваме само четиристотин деветдесет и четири жертви срещу повече от седемдесет и пет хиляди съглашенци - над 47 000 британци, над 20 000 гърци и над 8 000 французи. Тази смразяваща кръвта безпристрастна статистика е още едно доказателство за военния гений на генерал Владимир Вазов. Да не говорим за изключителното ЗНАЧЕНИЕ на тази победа.

3. Британците може и да имат филм от това знаменателно събитие, но не съм запознат с това. Те по принцип тачат традициите, така че нищо чудно. Дори ще кажа на сина ми да провери това на място, защото след броени дни той се прибира там, за да продължи следването си. Само между другото - той е един от тези българи, които близо век след Дойранската епопея ежедневно са за пример на "гордите британци" с наистина характерните черти на българина - трудолюбие, ум, начетеност, жажда за труд и знания, честност, непреклонност пред трудностите и др. А на мен пък, вечният непукист, общо взето дори това не ми прави впечатление. Всъщност единственото, което ми прави впечатление, а и за което съм толкова горд с него, е че е истински син на своите майка и баща.
                  По точка 1. ще го направя и без Коко. М/у другото Коко го давам защото е един от малкото коректни търговци на части втора употреба. Така, че забележката ти е стил ала ВО
                  По 2. - хубаво, но все пак всяка героична битка сама по себе си е от НАЙ
                  По 3. - Да сте живи и здрави да се радвате на успехите му! И поне ще имам връзки да дадат едно рамо евентуално на моите деца
                  Поздрави
                  П.П. Нека потърси нещо там за този парад

Comment

...
                    Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 01:00.

Comment

Общо взето съм съгласен. Само това сравнение с ВО откъде ти хрумна не знам, но както и да е.
                      А за връзките едва ли ще стане - моят син, въпреки че е един от отличниците на випуска, а отгоре на това успя и сам да си намери високоплатена работа там едновременно със следването си - представи си е решил след дипломирането си да се върне в България...
                      И моля не ме карай непрекъснато да отговарям на постовете ти, а да дадем думата на останалите колеги от как беше, че почти го забравих "Плевен, Ловеч, Троян, Свищов и прилежащите им по-малки градове и села...".
                      Да, ама те мълчат. Може да се въргалят по плажовете, ще изчакаме. Пиши ми на ЛС да не пълним темата тук с други неща.
                      Намерих видео за парада1936г. Но я няма началната част, приемането на парада и тази, която нас ни вълнува. Бесен съм

Comment

...

Comment

Желязната дивизия е по-известна като Шопската дивизия. За бойните ѝ качества говорят военните кореспонденти. За героичния, тридневен марш към нападналата ни вероломно Румъния, те казват, че шопите вървяха под дъжда, като една сива маса, която не знае да спира. В тишина и със злобно погледи, те вървяха напред и нищо не беше способно да ги разколебае. Шопът, дори и разкъсан от снаряд и умираш, стискаше зъби и не издаваше и стон.
                          За железния характер на бойците си е наречена "Желязната дивизия".
                          Тя остава непобедена във всички войни.
                          Аз обаче съм вечният скептик. Ровя, каквото мога да изровя. Не вярвам, че само шопският инат е причината тая дивизия да е толкова устойчива.
                          Веднага се набива в очи, че нач. шаба е подполковник Иван Луков. Щабът, това е мозъкът на дивизията. Там се изготвят оперативните планове и от там се води цялото управление.
                          Да, това е бъдещият ген. лейтенант Луков, извървял за нула време всички стъпала на служебната стълбица. Бил е военен аташе във Франция и Русия, където завършва генерал щабната Академия в санкт. Петербург. Изобщо офицер от висша класа.
                          Там в щаба не е сам. Там е оперативния отдел, разузнаването, инженерната, снабдителната.... та чак до историческия отдел.
                          Всички тия хора ги назначава нач. щаба. Това е най-стриктният и най-отговорният човек в управлението на дивизията.
                          Явно се е справил добре, защото щабът за в бъдеще показва само качества.
                          До тук за главата, а сега малко за тялото.
                          Една дивизия се състои по принцип от три пехотни полка и един артилерийски. Освен това има картечна рота и други малки части.
                          Шопската дивизия.... дивизия, ама друг път!
                          Тя има в различните години от шест до осем пехотни полка, отделни бригади, два тежко-картечни батальона (на много места изобщо липсват или се споменават слабо).
                          А сега се дръжте!
                          Две артилерийски бригади(бригадата е нещо средно между полк и дивизия) и три артилерийски полка, включително и полк тежка артилерия.
                          Всеки полк има освен разузнавачите-насочвачи и собствен аеростат за наводка на артилериския огън.
                          Освен това и два "кукурузника", които обаче са били безценни за разузнаването.
                          Това може да се нарече по-скоро артилерийски корпус, отколкото пехотна дивизия.
                          Войниците са въоръжени с пушки манлихер, едно великолепно оръжие. Подобни имат само руснаците, англичаните и германците. Останалите воюват с пушкала от средата на 19-ти век.
                          Нищо не е могло да ги спре. Ако са ги оставили, да са смазали и Австро-Унгарската империя и историята ни сега да е съвсем друга.
                          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

...

Comment

Хайде малко инфо и от мен, правих реферат за Плевен и засегнах и тази тема...

Съответната реакция на жителите на Плевен и областта.
                              “През май 1936 г. бившият командир на 9-та дивизия генерал-лейтенант Владимир Вазов посещава Англия като гост на конгреса на организацията “Британски легион”. В отговор през юни 1936 г. делегация на “Британски легион” гостува в България. На 17 и 18 юни 1936 г. тя посещава Плевен. В обширен уводен материал под заглавие “От фронта на войната до фронта на мира” в.”Северно ехо” пише: “Още отрано в петък – деня на пристигането – градът бе напълно в празничен вид. Многолюден народ – гражданки и граждани – се отправиха към гарата, където бе определено да стане официалното посрещане. Още от 8 часа улиците, по които трябваше да минат гостите бяха заети от учащата се младеж. На гарата бойците, водени от майор Фредерик Годли, бяха посрещнати от бившия началник на 9-та Плевенска дивизия генерал-лейтенант Вазов, пом. Кмета Крум Лингоров, представители на гарнизона, запасните офицери и пострадалите от войните, от една чета юнаци, отряд скаути, девойки, облечени в национални носии и множество граждани. С навлизането на влака в гарата военна музика изсвири английския химн. Още със слизането си, на легионерите бяха поднесени живи цветя, а след това поздравени от ген. Вазов, пом. Кмета Кр. Лингоров и др. От гарата легионерите бяха отправени за Военния клуб. По пътя те бяха бурно акламирани от учащата се младеж. В отговор на словото на плевенския кмет Никола Маринов майор Годли казва: “Няма в света войник, който учейки военната история на народите да не знае за Плевен. С подвига си при Дойран плевенци прославиха още повече името на своя исторически град. Нека те бъдат гордост за своето хубаво отечество и за своя храбър народ”. Вечерта в “Мъртвата долина” се представя възстановка на бойните действия при Дойран и заря с церемония, по време на която майор Годли полага венец за падналите във войната плевенци, а гайдарят Микълсън изпълнява няколко траурни английски песни. След зарята голямо факелно шествие от учащи стига пред Военния клуб със светещи лампиони и образува буквите “Б” и “Е” (началните букви на английския крал и нашия цар). В своята реч полковник Джон Браун подчертава: “За нас, англичаните, обикновено се казва, че сме студени хора, които мъчно се трогват. Тази легенда тази вечер беше опровергана. Това, което видяхме в Плевен, засегна силно сърцата ни” - вестник Северно ехо, № 902, 21 юни 1936.

А най тъпото е, че в този град Плевен никой не знае за предците си герой. Още по глупавото е, че няма паметник за тази несравнима военна победа във световната история... победа равна на Шипка а почетена със шест тротоарни плочки иии едно паметно камъче... позор. То за това града затихва бавно но славно и всеки бяга от там. Както се казва който не помни миналото си, няма бъдеще.
                              Last edited by xxxxx13; d.m.y г., 22:49.

Comment

...
                                Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 01:01.

Comment

Working...
                                X