Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
    Всъщност няма значение. Просто един от тия дето не са си бъркали в носа.
    Мисълта ми е, че знам какви са били условията. Пише го по разни т. нар. извори, освен семейните хроники (леле как звучи) и не говоря пет за четири.
    Ами това, което аз мога да ти кажа от личния опит на прадядо ми, е че заради турците е изгубил много земя в днешна гърция, около 50 000 глави добитък и няколко десетки кила злато...

От друга страна ако не са били турците да го преебат и да трябва да се изсели аз е нямало да се родя сигурно- и какво, излиза, че курбан трябва да им правя
    Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
      Колега, личната свобода на българите БЕШЕ съвсем символична при соца, а не под османско. Няколко примера:

1. При соца хората нямаха право на свободна бизнес инициатива, а под османско са имали - факт. В допълнение, производителите са имали огромен пазар - цялата империя.

2. При соца имаше куп ограничения да излизаш в (несоц) чужбина, а под османско не е било проблем да отидеш и в Русия (враг на Османската империя), и другаде - факт.

3. При соца имаше куп ограничения на правото на собственост: колко кв. м. жилищна площ, само 1 жилище и 1 вила на семейство, не можеш да имаш микробус, джип или камион и т.н., а под османско са имали и къщи и ниви и каруци и занаятчийски работилници - факт.

Оносно пренебрегването на личната свобода: кърджалиите са обикновени бандити, каквито има и сега. Всеки може да разкаже случки за гамени или мутри, които са му налитали на бой, защото ги е засякъл с колата или не ги е оставил те да го засекат или ... просто е свирнал с клаксона. Да не говорим за полицейското и съдебното своеволие и т.н.

Значи както в периода на соца, така и в периода на "преход" имат къде повече, къде по-малко незачитане и потъпкване на личната свобода. Защо тогава не определяме тези периоди като периоди на робство? Не ми отговаряй.

Аз пък се опитвам да обясня, че тежкото положение е едно, а националното достойнство - друго. И объркването на двете понятия води до много дълбоки заблуди, което всъщност е и целта на пропагандаторите на българо-руската и българо-съветската дружба.

Нека поясня нещо: по-горе изброих някои прилики между положението под османско, при соца и при "прехода". Нека ги обобщим под условното понятие социална несправедливост. А каква е основната разлика? Основната разлика е, че при османското политическата власт е била у представители на чужд етнос, а при другите два периода властта е у българи.

И така: социалната несправедливост води до недоволство у народа - факт: под османско са викали "д...ба тия турци!", при соца викахме "д...ба тия комунисти!", а сега викаме "д...ба тия управляващи!". И единствената разлика всъщност е, че в първия случай омразата към властта се омешва с омраза към другия етнос, а пък стремежа към социална справедливост се омешва с идеята да имаш собствена държава. Само че, както казах по-горе, а и както историята оттогава до днес го показва, фактът че имаш собствена държава не означава, че имаш социална справедливост.

С всичко това бих искал да покажа, че:

1. Социалната несправедливост под османското се пресилва, а тази при соца и "прехода" се омаловажава;

2. Ролята на Русия за нашето освобождение се пресилва, а ролята на българите, включително великите борци за свобода се омаловажава. Русия е водена от геополитически интереси, а борците за свобода са водени от родолюбие. Русия се е борила за територии и влияние, а борците за свобода са се борили за свобода и социална справедливост. И както казах по-горе борците за свобода са имали по-високи цели от просто премахването на политическата власт на султана. Цели, отговарящи на идеала за "свята и чиста република". Ето защо съм против статута на 3-ти март като национален празник - тази дата има общо с постигането на користните цели на Русия, но няма толкова общо с борбата и саможертвата на националните герои Левски, Ботев и героите от Априлското въстание, загинали в тази борба в името на един светъл национален идеал.
      Колега,
      Съществена разлика между кържалиите и съвременните разбойници е че кържалиите са били ненаказани и даже поощрявани от управниците в Османската империя.

От друга страна по това време селата и градовете са били собственост на различни турски управници които с волята на султана са си определяли каквито си искат данъци, налози и дефакто са си правели каквото искат с местното население, затова някои го определят като робовладение.
      При социализма нещата са били далеч по-либерални и сравнение въобще не може да става. Аз лично не оправдавам и не одобрявам социализма но да го сравняваш с Османското иго е съвсем неправилно. По твоята логика и капитализма в ранният му стадий ограничава личната свобода но в различна степен и там е разликата.

Относно българо-съветската дружба, пак повтарям че никога не съм твърдял че Русия в последствие и СССР са действали единствено и изцяло в наша полза. Естествено те са гонели свои лични интереси. Проблемът е че нашите управници не са успяли да защитят нашите интереси.
      Националното самочувствие идва от зачитането на историята и всички неини факти а не от отричането на някои от тях за сметка на други. Нямам никакво намерения да смесвам "тежко положение" с " национално достойнство".
      По високите цели за които говориш при борците за свобода явно са свързани с погазването на личните права и свободи. Точно за това май се говори в модела за чистата и свята република. Грубото погазване на личните права е един от основните признаци на робовладение.
      Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:22.

Comment

• @СВЕТ,
        Колега темата се измества защото точно през ония години за които се отплесваме беше натоварена с тонове съветска пропаганда.
        А в момента последствията от тая пропаганда ни правят за пореден път манипулируеми с трикове в стил хАтака/ДПС и Болен Лидеров/Доган Ефенди... което определено не ни е от полза.
        А това което пропагандата не иска да признае е, че и Ботев и Левски и З. Стоянов са се борили за национални идеали, за "Чиста и свята република" а не за смяната на османските владетели с руски/съветски!

@pavlin,
        Колега, не съди онези времена по нашите стандарти, сравнявай ги със стандартите тогава.
        Last edited by morfius; d.m.y г., 16:56.
        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
          Аз съм се аргументирал неколкократно, но получавам насреща само повторения на просъветската пропаганда, обясни ми инак защо ще принизяваш ти делата на Ботев и Левски до смяна на едни владетели с други?
          А ти колега защо се опитваш да принизиш и омаловажиш страданието на един народ и аз въобще не съм си и помислял да омаловажавам дейността на Ботев и Левски, напротив опитвам се да защитя тяхната теза. Тяхната идея за чиста и свята република е свързана пряко с премахването на тираните( турците) по това време.
          Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:10.

Comment

@Коки,
            Колега пропускаш едно много важно нещо - Османската империя не е забранила религията ни и въпреки, че е третирала християните като втора ръка хора, християнството е оцеляло по нашите земи през цялото и владение.
            А руснаците (СССР) и нашите цървули и каскети го затриха успешно за 50.
            Абсолютно си прав - списъкът може да се допълва много. Просто не се старая да съм изчерпателен, а само да дам няколко примера, колкото да илюстрирам тезата.
            Last edited by Коки; d.m.y г., 11:26.
            Alfa Romeo 166 2.4 JTD
            Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

@Коки,
              Колега пропускаш едно много важно нещо - Османската империя не е забранила религията ни и въпреки, че е третирала християните като втора ръка хора, християнството е оцеляло по нашите земи през цялото и владение.
              А руснаците (СССР) и нашите цървули и каскети го затриха успешно за 50.
              Ти да не би вече да не се чувстваш християнин. Аз го нямам този проблем даже и по времето на социализма съм си се чувствал 100% християнин.

---------- Post added at 15:19 ---------- Previous post was at 15:15 ----------

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              Веднъж вече обяснявах кой е дядо ми и защо съм почетен граждани на един град, стига толко реклама. Но вервай ми, не е бил амбулантен търговец никога. А и търговията е бил само един от бизнесите на семейството.
              Ами дай факти за да видим какво е направил дядо ти за България, след като му е било толкова хубаво през турско.

---------- Post added at 15:27 ---------- Previous post was at 15:19 ----------

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              Ми, как да кажа, на мен дядо ми е продавал стоки в Йерусалим. Което е повече от 300 км.
              А в семейните хроники пише ли колко подкупи е трябвало да плати на турците за да може стоката му да стигне до Ерусалим.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                А ти колега защо се опитваш да принизиш и омаловажиш страданието на един народ и аз въобще не съм си и помислял да омаловажавам дейността на Ботев и Левски, напротив опитвам се да защитя тяхната теза. Тяхната идея за чиста и свята република е свързана пряко с премахването на тираните( турците) по това време.
                Турци е нация, а империята е била мулти-етническа, като за да имаш просперитет в нея е трябвало да бъдеш мюсюлманин, а не просто турчин.

И понеже не искаш да чуеш мен - чуй апостола:

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.

Чуй Захари Стоянов:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.З.СтояновИз предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.0

Едит:

Ти на това дето го имаме в момента църква и християнство ли му викаш... поповете се карат за имоти и власт, храмовете се рушат, традициите са само за показ и печалби.
                Last edited by morfius; d.m.y г., 17:32.
                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                  Сега едно по едно:

1. Огромния пазар на османската империя

Как според Коки, един занаятчия ще си продава стоката на 200-300 или повече километри по онова време? Как ще си търси клиентите или ще си назначи търговски представител ...
                  Много просто: занаятчията товари стоката на една или няколко каруци и отива в Цариград, където я продава на пазара. Или: търговецът купува стока от няколко занаятчии, товари на каруците и нататък е същото.

И не разбирам защо говориш в бъдеще време като това реално е било така - факт! Може лесно да се провери в първия музей, който ти попадне пред очите като отидеш в Копривщица. Пише го и по книгите, ама не мога да цитирам конкретни. Мога да цитирам обаче книгата на Евгений Дайнов, в която са изложени исторически факти, сочещи, че българите бидейки 1/10 от населението на империята, са реализирали 1/5 от търговския оборот.

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                  + По онова време е нямало крупни предприятия на българи в България- ФАКТ....
                  Ама не е имало крупни предприятия и на турци. Изобщо, Османската империя не е била сред индустриалните сили като Англия и Франция.

БТВ, първата българска фабрика е построена през 1836 г. в Сливен от Добри Желязков - Фабрикаджията.

---------- Post added at 17:38 ---------- Previous post was at 17:34 ----------

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                  ...А в семейните хроники пише ли колко подкупи е трябвало да плати на турците за да може стоката му да стигне до Ерусалим.
                  Колега, извинявай ако съм те разбрал погрешно, но това ми звучи като заяждане. Тук просто дискутираме една тема и не е идеята да се храним един другиго. И нека ти отговоря с въпрос: колко подкупи ДНЕС трябва да платиш на БЪЛГАРСКИТЕ чиновници, за да стигне стоката ти пак там?
                  Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                  Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Турци е нация, а империята е била мулти-етническа, като за да имаш просперитет в нея е трябвало да бъдеш мюсюлманин, а не просто турчин.

И понеже не искаш да чуеш мен - чуй апостола:

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.

Чуй Захари Стоянов:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”Русчук, 1-й Март 1886 г.З.СтояновИз предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.0

Едит:

Ти на това дето го имаме в момента църква и християнство ли му викаш... поповете се карат за имоти и власт, храмовете се рушат, традициите са само за показ и печалби.
                    Ами те поповете винаги са се карали, така е било и по турско. А Левски е имал в предвид като турци малцинствата които ще останат по нашите земи след премахаването на султанската власт.

---------- Post added at 15:45 ---------- Previous post was at 15:40 ----------

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение

Колега, извинявай ако съм те разбрал погрешно, но това ми звучи като заяждане. Тук просто дискутираме една тема и не е идеята да се храним един другиго. И нека ти отговоря с въпрос: колко подкупи ДНЕС трябва да платиш на БЪЛГАРСКИТЕ чиновници, за да стигне стоката ти пак там?
                    Не не е заяждане просто такива са били порядките по време на Османската империя и явно още ни държат влага.

Comment

Ами дай факти за да видим какво е направил дядо ти за България, след като му е било толкова хубаво през турско.
                      Със сигурност повече от твоя, ако изобщо знаеш какво е правил по това време. Просто съсе братовчедите си основават градския революционен комитет, при Левски, а после някои отиват в Диарбекир (не на екскурзия).

Като това всъщност, че ми е дядо няма никакво значение.

Именно тия, дето не са си бъркали в носа и са обикаляли света и са правили пари са пробудили страната.

Та ако твоите са били роби и са чакали на руснаците да ги освободят, моите са направили нещо сами.

А аз съм обикновен софийски дришлю.
                      Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                        Със сигурност повече от твоя, ако изобщо знаеш какво е правил по това време. Просто съсе братовчедите си основават градския революционен комитет, при Левски, а после някои отиват в Диарбекир (не на екскурзия).

Като това всъщност, че ми е дядо няма никакво значение.

Именно тия, дето не са си бъркали в носа и са обикаляли света и са правили пари са пробудили страната.

Та ако твоите са били роби и са чакали на руснаците да ги освободят, моите са направили нещо сами.

А аз съм обикновен софийски дришлю.
                        Не знам откъде знаеш моите дядовци какво са правили по това време и дали е било в повече или по малко от твоите, но не ми отговори конкретно на въпроса.
                        Все пак държа да не даваш лични оценки за това дали прадедите ми са били роби или не.

---------- Post added at 17:46 ---------- Previous post was at 17:38 ----------

На мен дядо ми е бил главен редактор на вестник Тракия , патриотично издание на българите от Беломорска Тракия след бежанският процес. В последствие е кметувал известно време и е бил също уважаван човек. Нямам данни да си е бъркал в носът.

Comment

• Като ви чета постовете си мисля, че от омраза към Русия заобичахте турция. Пишете ми за бизнес инициатива, свободни пътешествия и така нататък. Тука не знам не сте ли чували за Батак, кръвен данък, еничари, на някои баба му изнасилена от турци, на дригите им бъркали в носа за разнообразие, от време на време за весело на селото или града обесят един-двама или вземат, че ги изненадат и ги разчекнат. Що не се вземете в ръце и да си кажем,че независимо какъв се чувстваш в онова време си РОБ и си последна дупка на кавала, няма човешки права, няма никакви такива филми. Даже и сръбска музика е нямало. Русия независимо от какви подбуди е прекарала войската си през България и е разкарала турчолята, не вярвам да е било от братска любов ама ни е свършила черната работа дето кажи-речи 500 години сами не сме могли да си я свършим.

Нещо напоследък се забелязвам, че докато се опитвам да мисля си бъркам в носа, почти съм убеден, че е наследствено.
                          Last edited by Derry; d.m.y г., 20:19.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

• [QUOTE=търтей;668197]

.
                            Last edited by pavlin; d.m.y г., 07:37.

Comment

Точно това е била стратегията на революционните комитети на Левски. Да привлечем внимание така че някои от великите сили включително Русия да се намеси.
                              Излиза че твоите дядовци бидейки в тези комитети са чакали помощ от руснаците.
                              Колега, това за тази "идея" на Левски може да е на вестник Работническо дело, ама не е на Васил Левски.Ако си си направил труда да му прочетеш писмата и спомените за него ще разбереш, ако си ги чел и не си разбрал....
                              Айде, да не определям какво е.
                              Last edited by fred; d.m.y г., 21:42.
                              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                              Нагоре по стълбата, която води надолу
                              sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
                                Като ви чета постовете си мисля, че от омраза към Русия заобичахте турция. Пишете ми за бизнес инициатива, свободни пътешествия и така нататък. Тука не знам не сте ли чували за Батак, кръвен данък, еничари, на някои баба му изнасилена от турци, на дригите им бъркали в носа за разнообразие, от време на време за весело на селото или града обесят един-двама или вземат, че ги изненадат и ги разчекнат. Що не се вземете в ръце и да си кажем,че независимо какъв се чувстваш в онова време си РОБ и си последна дупка на кавала, няма човешки права, няма никакви такива филми. Даже и сръбска музика е нямало. Русия независимо от какви подбуди е прекарала войската си през България и е разкарала турчолята, не вярвам да е било от братска любов ама ни е свършила черната работа дето кажи-речи 500 години сами не сме могли да си я свършим.

Нещо напоследък се забелязвам, че докато се опитвам да мисля си бъркам в носа, почти съм убеден, че е наследствено.
                                Хайде още един ще приветстваме с Добре дошъл в клуба!

Русофобите са на ред
                                Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Working...
                                X