Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• България не е можела да се освободи сама не е имала необходимия ресурс въстанията са целяли да се предивика международната общност така и става
    sigpicAlfa Romeo 156 1.8ts-2000г
    Alfa Romeo 156 2.0ts-1998г

Comment

• Всички защитници на тезата, че нямаме и не можем сами, дали се замислят, че подобно мислене е от полза на всички други но не и на нас?!
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
        ...Що не се вземете в ръце и да си кажем,че независимо какъв се чувстваш в онова време си РОБ и си последна дупка на кавала, няма човешки права, няма никакви такива филми...
        Защото ако кажем това за тогава, то трябва да кажем същото и за днес. Коя дупка на кавала си днес и какви човешки права (реално) имаш? Ето тая заблуда се опитвам да разсея: "отървали сме се от страшното робство, а сега сме цъфнали, та и вързали даже". Затова ако онова ще го наричаме "робство", трябва поне и соца да наричаме "робство". А от вашите думи излиза, че при соца е по-добре отколкото при османското. Това обаче не е така. И не защото под османско и било много готино, а защото при соца е много по-гадно и от османското даже. Само че мнозина не желаят да признаят тъмната му страна и изтъкват само малкото положителни неща като реда например. Само че в някои държави има 100 пъти по-добър ред без да са соц.
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
          Защото ако кажем това за тогава, то трябва да кажем същото и за днес. Коя дупка на кавала си днес и какви човешки права (реално) имаш? Ето тая заблуда се опитвам да разсея: "отървали сме се от страшното робство, а сега сме цъфнали, та и вързали даже". Затова ако онова ще го наричаме "робство", трябва поне и соца да наричаме "робство". А от вашите думи излиза, че при соца е по-добре отколкото при османското. Това обаче не е така. И не защото под османско и било много готино, а защото при соца е много по-гадно и от османското даже. Само че мнозина не желаят да признаят тъмната му страна и изтъкват само малкото положителни неща като реда например. Само че в някои държави има 100 пъти по-добър ред без да са соц.
          Колега защо се опитваш да сравняваш две несравними епохи. По-същият начин началната форма на капитализъм е била нехуманна и тежка за обикновеният човек но не е правилно да се сравнява с епоха 100 години по-назад. Освен това по турско животът на обикновенната рая не имал никаква стойност. Те самите съвременници на тази епоха са го наричали тиранство което е равносилно на робство. Не знам с какво ще ни помогне ако омаловажаваме страданието на предците ни. Това би било един вид подигравка със всички тези достойни българи които са мрели за свободата на българският народ. Аз лично съм със двете ръце "за" че през соца е било по-добре отколкото при турско и едва ли някой трезво мослещ човек би твърдял обратното. Не съм ползвал никакви облаги през соца даже точно обратното, дядовците ми са били гонени от комунистите но това не ми дава право да отричам някои неоспорими факти.
          Last edited by pavlin; d.m.y г., 14:54.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
            Колега защо се опитваш да сравняваш две несравними епохи. По-същият начин началната форма на капитализъм е била нехуманна и тежка за обикновеният човек но не е правилно да се сравнява с епоха 100 години по-назад. Освен това по турско животът на обикновенната рая не имал никаква стойност. Те самите съвременници на тази епоха са го наричали тиранство което е равносилно на робство. Не знам с какво ще ни помогне ако омаловажаваме страданието на предците ни. Това би било един вид подигравка със всички тези достойни българи които са мрели за свободата на българският народ. Аз лично съм със двете ръце "за" че през соца е било по-добре отколкото при турско и едва ли някой трезво мослещ човек би твърдял обратното. Не съм ползвал никакви облаги през соца даже точно обратното, дядовците ми са били гонени от комунистите но това не ми дава право да отричам някои неоспорими факти.
            Точно там е проблема, повечето от "фактите" ти са си чиста соц. пропаганда.
            - Сам призоваваш да не сравняваме различни епохи, но не искаш да сравниш статуса на обикновения българин и този на обикновения руснак и испанец примерно в оная епоха.
            (Българина и испанеца - под чуждо владичество - Испания е била завладяна от маврите, а руснака под родно... сравни ги.)
            - Сам призоваваш да не омаловажаваме делата на борците за свобода, а ги принизяваш до борци за руска намеса и владичество.
            - Сам твърдиш, че говориш за факти, а не приемаш, че и в османската и в съветската империя, живота на обикновения българин не е струвал нищо за овластените.
            (справка - "народния съд", лагерите, разстрелите по границите и т.н.)

Излез от клишетата на пропагандата и ела пак...

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              6 септември и 22 септември имат неимоверно повече основания да са национален празник на България.
              На 3 Март се е сключил Сан Стефанският договор, което е било първата крачка към независимост на българските земи чрез създаване на местно християнско управление, собствена войска и органи на реда.
              Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:06.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                Точно там е проблема, повечето от "фактите" ти са си чиста соц. пропаганда.
                - Сам призоваваш да не сравняваме различни епохи, но не искаш да сравниш статуса на обикновения българин и този на обикновения руснак и испанец примерно в оная епоха.
                (Българина и испанеца - под чуждо владичество - Испания е била завладяна от маврите, а руснака под родно... сравни ги.)
                - Сам призоваваш да не омаловажаваме делата на борците за свобода, а ги принизяваш до борци за руска намеса и владичество.
                - Сам твърдиш, че говориш за факти, а не приемаш, че и в османската и в съветската империя, живота на обикновения българин не е струвал нищо за овластените.

Излез от клишетата на пропагандата и ела пак...
                Силно преувеличаваш и изкривяваш нещата, положението на българите е било несравнимо по тежко и това е отразено от множество чужди наблюдатели.
                Като например пирамиди от черепи в опустошени български села и т.н.
                Никого не принизявам ами казвам че борците за национална свобода са тачили повече руснаците отколкото турците или там разните му западни политици. Затова и в народното ни творчество руският княз е наречен като дядо Иван. Няма дядо Осман, Бисмарк или Гладстоун. Затова и бълг. опълчение се е присъединило към Руските войски.
                При социализма поне е имало съд докато по турско често се е случвало да се затриват християни без никой да си мръдне и малкият пръст.
                В заключение искам да ти кажа че не ползвам клишета ами ти давам факти обаче ти явно не искаш да ги приемеш. Дразни ме сервилността с която някои се опитват да изопачат историята. Посочи кои от фактите които съм дал са соц. пропаганда.
                Last edited by pavlin; d.m.y г., 16:15.

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                  И кое е било по- гадното? Че е нямало кока кола на корем ли? Соца е гадна работа в сравнение с пазарната икономика, но за да тръвдиш, че е било по- гадно от турското робство трябва да си, с много промит мозък. Да те избиват, както си поискат в собствената ти поробена държава хич не ми се вижда да е по- яко от соца.
                  Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 16:25.
                  Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                    Това въобще не е вярно и ние никога не сме били част от Съветската империя.

Comment

• Я вземете двамата по-горе поговорете с останалите живи от соца, прочетете малко независими историци и слезте на земята.

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                        Да те избиват, както си поискат в собствената ти поробена държава
                        е една от характеристиките на комунизЪма.

Ама верно - земете почете малко книжки, помислете евентуално и после пишете. Зе да ми писва вече - първосигналните мнения много моля в чат раздела.
                        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение

Ама верно - земете почете малко книжки, помислете евентуално и после пишете. Зе да ми писва вече - първосигналните мнения много моля в чат раздела.
                          Ние в комунизъм не сме живяли и това което казваш е доста пресилено. Пак казвам че двете епохи не могат да се сравняват и темата все пак беше за Османската Империя и положението на българите. Не смятам че защитниците на тезата за османското насилие граничещо с робство оправдават социализмът по някакъв начин.

---------- Post added at 16:13 ---------- Previous post was at 16:09 ----------

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                          Я вземете двамата по-горе поговорете с останалите живи от соца, прочетете малко независими историци и слезте на земята.
                          За съжаление това което казваш са само общи приказки. За твое сведение аз съм живял през соца. По същият начин можем да посочим светата инквизиция, жертвите на френската революция, геноцидъд на Пиночет и т.н. но това са неща които не могат да се сравняват помежду си и нямат нищо общо с темата.
                          Last edited by pavlin; d.m.y г., 18:37.

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                            И кое е било по- гадното? Че е нямало кока кола на корем ли? Соца е гадна работа в сравнение с пазарната икономика, но за да тръвдиш, че е било по- гадно от турското робство трябва да си, с много промит мозък. Да те избиват, както си поискат в собствената ти поробена държава хич не ми се вижда да е по- яко от соца.

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:12 ----------

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                            Я вземете двамата по-горе поговорете с останалите живи от соца, прочетете малко независими историци и слезте на земята.
                            Родителите ми са живи, не са комунисти, но смятат, че тогава се е живело значително по-спокойно, без стрес и с малко грижи. На всичкото отгоре майка ми е била частна шивачка с доста добър доход като се замисля много добър и за сегашните стандарти. Единствения досег с власта е бил, че веднъж са идвали тогавашните данъчни и са искали да внесе някакъв данък за частната си дейност. Та мисълта ми е, че и частната инициатива не ебила смазана, не е могло да се работи с замах, но е могло да си работиш за себе си.

---------- Post added at 18:23 ---------- Previous post was at 18:19 ----------

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение

Найстина е имало убийства особено в началните години на соца, не е много за хвалене ама имам роднина участвал в подобни мероприятия, но това е за няколко години в началото и обикновения човек не го е касаело, докато в турско си е било дива работа, по всяко време над вратлето ти виси ятаган.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

• Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:12 ----------

Родителите ми са живи, не са комунисти, но смятат, че тогава се е живело значително по-спокойно, без стрес и с малко грижи. На всичкото отгоре майка ми е била частна шивачка с доста добър доход като се замисля много добър и за сегашните стандарти. Единствения досег с власта е бил, че веднъж са идвали тогавашните данъчни и са искали да внесе някакъв данък за частната си дейност. Та мисълта ми е, че и частната инициатива не ебила смазана, не е могло да се работи с замах, но е могло да си работиш за себе си.

---------- Post added at 18:23 ---------- Previous post was at 18:19 ----------

Найстина е имало убийства особено в началните години на соца, не е много за хвалене ама имам роднина участвал в подобни мероприятия, но това е за няколко години в началото и обикновения човек не го е касаело, докато в турско си е било дива работа, по всяко време над вратлето ти виси ятаган.
                              Дери, убиства без съд и присъда е имало и в по-късните години на соца!
                              И то не малко!
                              Май верно турците по-малко са ни клали отколкото политиците ни в новата ни история!
                              А колко осакатени съдби има!?Колко хора не бяха допуснати да учат и да се развиват!
                              Аз съм един от тях!
                              Майка ми и вуйчо ми също!
                              Това по турско не го е имало.
                              Който не го е изживял това унижение, не знае за какво изобщо става въпрос!
                              На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                              Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Ей заради това късопаметие ще сме задунайска губерния и ще сме бананова република ама с вносни банани.
                                Аз излизам от тая дискусия... дано се намери нов Моисей да ви излекува от робския манталитет!

Comment

Working...
                                X