Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Според мен е факт, че са ни дръпнали назад турците. Гледайки какво са оставили зад себе си, аз не виждам нищо положително.

А правите паралела с Цар Борис- вярно, че и той е клал за да въведе християнството, но едно е да те принуждават свои, едно е да дойде някой турчин да ти налага волята си. В първия случай не е толкова унизително и обидно, защото той го е направил за доброто на царството, а турчина го е правил за собствена облага.

Fred:
    какво по- обективно от признанието ти, че би се чувствал като роб живеейки при тези условия. Дали ще ти става по- добре от това, че някой страничен наблюдател ще излезе с довода, че робството, за да е такова, трябва да отговаря на определени критерии?
    Lexus IS200

Comment

Ами по-обективно, е че това чувство имах и преди 1989 г, а и сега се позапазва та чувствата са си чувства....Като те нагази някой бандит примерно, мутра или политик, последнто за което ще се сетя е дали е турчин или българин.
      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
      Нагоре по стълбата, която води надолу
      sigpic

Comment

за робството

Щом говорите за сравнения,нека да разгледаме сревненията които ползвате - с комунистическия/социалистическия строй.Той е развит 50-100 г. по-късно в цивилизацията след края на робството и не е редно да се сравнява с него; с негрите/роби в Щатите (горе-долу същия период) - разграничавайте статуса на робите, показвани че са роби и всъщност донесени отнякъде отвън което не им остава друго качество, с народ, който е поробен на територията си); с руския крепостен селянин по същото време (който е бил частна собственост) - причината да не сме били в тяхното положение е верските различия и нетърпимост между етносите на българи и турци; поради психологията и политиката на Османската империя, турските беи са целяли да лежат по цял ден на дувара без да пипат нищо (забележете че по нашите земи освен джамиите и някоя чешма построена в тяхна чест СЛЕД освобождението, няма 1 културно достояние останало от империята им за 500г.) и да слачат официално "раите" с какъвто данък си искате - кръвен, десятък и т.н., а неофициално и свободно - с кражби,изнудвания,изнасилвания,убийства...Впрочем еничерчетата са грабвани от БЪЛГАРСКИТЕ им семейства, което се наблюдава само при положения на робство.
        Тъй като примера е че всички съседни нам държави са правили по същото време наравно с нас героични или не дотам опити да се освободят от турците, подкрепям тезата за робството (при ситуация на владичество да речем защо например гърция не е стояла подчинена до 1вата Св.война?). Освен това причината да няма хиляди повече свидетелски писмени доказателства за издевателствата над българския народ от чуджи историци е проста - докъм 19ти век света не е бил толкова развит технологично че да се занимава обширно с болежките на съседите и обществените проблеми в Европа (както след Априлското въстание), пътуванията на чужди общественици в Империята не са били толкова многобройни.
        разсъждавам и в 1 друга насока-народ под владичество се предполага че би могъл да строи сгради и да създава свои културни места - еми вижте само за 5 г. след Освобождението колко сме готини и сме дигнали сградата на Софийския университет (гордея се с нея), и идете например в Италия, различни райони от която са били под еди какво си разцепление,управление, да видите че е пълно с архитектурни произведения на 3,4 и 5 века стари, но запазени и още тогава строени със замах - няма как да не ви заболи от това. Смисъл ако тук не беше робство в пълния смисъл на думата, и ние щяхме да се гордеем с храмове от типа "Ал.Невски", ама с 300 г. по-стари например.
        Last edited by adv_petrov; d.m.y г., 14:04. Основание: допълнително инфо
        Alfa 156 2.0 - ех,
        Lancia Z 2.0i 147hp - ex,
        Lancia Y 1.4LX 80hp -ex
        Още италианки би било мазохизъм и горене пари на клада.

Comment

Има ли?

По отношение на темата имам няколко въпроса:
          1.Има ли оторизирани историци в форума за да отговорят на любопитството на няколкото колеги,които незнайно защо преекспонират доста факти,използвайки някаква информация базирана не на 100% научно доказани факти, а на статии които използвани само в контекст се явяват противоречие с историческите факти?
          2.Мисля, че преди да накажете колегата alfageorgi , трябваше автора на темата да даде съгласието си за това, защото след това наказание ми се струва, че alfageorgi позна не само, че ще го изтрият, а излезе прав и в постановката на самата тема!Т.е., идеята му беше- възможно ли е някой да отваря тема, по която не се знае колко добре е подготвен и да чака другите да се хванат на въдицата му с цел да се получи всевдо дебат от непрофесионалисти, при което някой "по-знаещ" с нескрита ирония, изпъква пред другите?
          3. Интересно ми е защо колегата търтей не отговори на персоналните нападки на alfageorgi, като същевременно преди да бъде наказан му се даде право и на последна дума? Струва ми се и през Османско всеки е имал право на това! А тогава не е имало Демокрация!
          Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
            3. Интересно ми е защо колегата търтей не отговори на персоналните нападки на alfageorgi, като същевременно преди да бъде наказан му се даде право и на последна дума? Струва ми се и през Османско всеки е имал право на това! А тогава не е имало Демокрация!
            Защото не отговарям на персонални нападки в сериозна тема. Колегата, както виждате, не е наказан от мен, но така или иначе, както знаете, обсъждането на действията на модератор извън специално предвиденото за това място е забранено.

ПП Ако на някой не му е ясно защо робската психика е вредна, да продължава да възприема дядо си като роб.
            Last edited by търтей; d.m.y г., 13:38.
            Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              ПП Ако на някой не му е ясно защо робската психика е вредна, да продължава да възприема дядо си като роб.
              Ей за това иде реч ... ама не би ... по-лесно е да се мрази от колкото да се мисли
              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

!!!

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                Ей за това иде реч ... ама не би ... по-лесно е да се мрази от колкото да се мисли
                Хубава фраза ама се явявя малко сервилна!
                За омразата ... не е сигурно кой кого мрази, но всяка тема касаеща историята неминуемо ще е пропита с омраза!
                А да се мисли...? Ами за миналото няма какво да се измисли! Тя историята иска само знания! Виж ако се отвори тема за настоящето или бъдещето, то тогава нека всеки измисли нещо полезно, без омраза, а дори с любов!
                Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Тук изобщо не иде реч за история (която се оказва, че може да бъде доста неточна наука когато попадне в нечии ръце), а за мироглед, емоционална основа, начин на мислене и възприемане.

Докато робските вериги са в умовете ни, няма да спрат да ни ги надяват и в реалноста.

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Здравейте всички, редовно чета форума, но не пиша по обясними причини. В тази тема, обаче, мисля да се включа, защото имам скромни познания. Мнението ми за термина "робство" е следното: той е и теоритично, и практически правилен. До започването на Танзимата през 1839 г. от Махмуд ІІ в Османската империя имаме държавна система наречена от една моя нелюбима личност източна деспотия.Има два принципа, върху които е изградена империята, наречени кул и мирие - първият урежда въпроса за поданиците на империята: всички те са роби на султана(без изключение), а вторият гласи, че султанът е единственият собственик на земята в империята. Затова терминът "робство" е напълно валиден до 1839г. След това може да се говори за "владичество", но в никакъв случай за "присъствие". Такова има в провинции като Либия, Египет, Сирия и т.н, защото там турците се натъкват на по-развита култура и запазват местната администрация. В провинциите Румелия(Балканите) и Анадола(Мала Азия), смятани за териториално ядро на империята, е разгърната изцяло турска администрация, затова там за термин като "присъствие" не може да става и дума.

ПП Робската психика се възпитава, и не зависи от това дали дядо ти е бил роб, или не. Битието не определя съзнанието.
                    '02 Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение

Че не е имало робство е ясно на всички.
                      ми мен не ми е.
                      какво празнуваме тогава на 3ти март бе философе?

Освобождение от България от турско неробство?

и какво общо има ДДС с десятъка?
                      Last edited by vladu; d.m.y г., 15:41.
                      Ex: 146ti, 146JTD, 147JTD, Lexus IS220D, Lexus IS200 Auto, Swift Sport, Subaru Legacy IV
                      Subaru Outback '09 & Alfa Romeo 156 2.4JTD

Comment

Първоначално публикувано от Thunder Покажи съобщение
                        Битието не определя съзнанието.
                        Хименно, колега ... съзнанието определя битието.

Comment

Първоначално публикувано от vladu Покажи съобщение

и какво общо има ДДС с десятъка?
                          Общото е, че тогава си плащал само 10% данък, а сега плащаш 20% върху всички стоки, а отделно ти дърпат 30-40% от заплатата.
                          Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                            Общото е, че тогава си плащал само 10% данък, а сега плащаш 20% върху всички стоки, а отделно ти дърпат 30-40% от заплатата.
                            хмм като краен потребител/консуматор плащам ДДС, ма никой не ме кара да консумирам ... ако си копам сам доматите вместо да ги купувам, никой не ме кара да му давам всеки десети...

ако да кажем съм производител, държавата сега пак се интересува от моите разходи, преди да ми бие балтията и реално ти взема 20% от разликата между получено и разходвано... и ще е 10%/десятък само ако работя с 50% марж/надценка, както искайте му викайте... отдлено държавата го прави с лица с големи обороти, за които се предполага, че приозведеното не е за лични нужди...

държавата тогава не се е интересувала, а просто е вземала 10% от всичко произведено. причината пък да е известен като кървав десятък познайте от 3 пъти каква е? ок, търтея пак ще каже, че няма документи и доказателства за това колко точно е бил десятъка и как точно е бил събиран ...
                            Last edited by vladu; d.m.y г., 17:22.
                            Ex: 146ti, 146JTD, 147JTD, Lexus IS220D, Lexus IS200 Auto, Swift Sport, Subaru Legacy IV
                            Subaru Outback '09 & Alfa Romeo 156 2.4JTD

Comment

Обърнахте темата в икономическа, а идеята й май не беше такава. Пропускате да отбележите, че тогава не се е плащал само десятък, а и данъци като владичина, джизие и "кръвен". Не смятате още и ангарията.Отделно да не говорим за издевателствата на различните спахии, които източват по всякакъв начин предоставените им от султана поземлени участъци.

ПП Държавата е най-скъпото удоволствие.
                              '02 Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v

Comment

Има два принципа, върху които е изградена империята, наречени кул и мирие - първият урежда въпроса за поданиците на империята: всички те са роби на султана(без изключение), а вторият гласи, че султанът е единственият собственик на земята в империята.
                                Ако ще ставаме буквоеди, единственият собственик на земята е Алах. Султанът (щото по съвместителство е халиф - което не всички мюсюлмани, обаче, признават) е прост наместник на земята и може да бъде сменен винаги.

---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:44 ----------

Обърнахте темата в икономическа, а идеята й май не беше такава. Пропускате да отбележите, че тогава не се е плащал само десятък, а и данъци като владичина, джизие и "кръвен". Не смятате още и ангарията.Отделно да не говорим за издевателствата на различните спахии, които източват по всякакъв начин предоставените им от султана поземлени участъци.
                                Мндаа, а какво ще кажеш за един град в югозападна България и едни братя там ... Те кви са? Моделът що е съвсем същия?
                                Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Working...
                                X