Известие

Collapse
No announcement yet.

Да спрем талибанизацията на Българското училище.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
    Ми миналата седмица бях на родителска среща и точно защото знам на какво прилича образованието съм на изложеното становище.
    Тогава ти с твоите знания, с помощта на това което си прочел в тази насока ще допълваш и коригираш - в същото време можеш да научиш нещо ново или да разбереш за друга гледна точка.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщение
      Така ли и кои са любимите ти четива ?!?

Между другото, хората които четат никога не биха се изказали че са прочели повече отколкото трябва, особено в минало време и особено на 25 години

Има ли смисъл да изброявам какво чета или колко съм прочел?Мисля че говорим за редно ли е в училище да се изучава вероучение?!Защо когато неможе да се даде смислен отговор,почва да се напада човека като личност?

Библията съм я чел като малък - Библия за деца с меки корици.Имам и библията на Доситей от 1938.Още "Свещеното писание на Сатрия и Новия заветъ - вярно и точно преведена отъ оригиналъ".Книгата на Мормон,история на Ционизма ,Илюминатското братство - истини и заблуди.Тамплиери. - всички тези съм прочел.

Ако някоя те интересува,с удоволствие ще ти я донеса на някоя сбирка. Човек първо трябва да има основа в къщи за да се изгради като обществено полезна личност.И след като ТИ успееш да му създадеш подходяща среда и ТОЙ/ТЯ разбере всички страни на религията,тогава може да говорим за някакъв тип ИЗУЧАВАНЕ.Всичко останало е ГРЕШНО!
      Защо мисля така ли?
      Защото; Религията се храни от вярващите (може да прочетеш и Тери Пратчет - "Малки богове" за да ти е по-лесно да го схванеш).Църквата като институция е една от най-богатите такива.Замисли се защо!Безброй ценни книги се пазят във ватиканската библиотека,сведения за някой може да намериш из нета. Тук искам да отворя една голяма скоба за Шумерската цивилизация.Данни за които също може да се намерят в нета.Рисунки на космически кораби,точен чартеж на летателен апарат с ядрен двигател,"богове" който имат силата да съживяват умрели...........Следиш ли ми мисълт?Защото тези неща няма да ги намериш в библията.На християнството това му пречи,защото се клатят основите и то ЯКО!Хората все повече поглеждат със скептицизъм,църквите са празни....Трябват им свежи сили,къде могат да се намерят освен в училищата?!И това нее само тук а по целия свят!Аз не обявявам религията като нещо вредно,а само безкрупулните и начини за "подчинение" като противни.

Всеки да си вярва в каквото иска,уважавам избора му,но когато някой се опита да ми наложи нещо...Е няма да стане.
      И това че няма развита личност без сериозно отношение към Господ - страхотна глупост!

Аз не деля хората на големи и малки,а на велики и жалки...

Comment

• На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
          Тогава ти с твоите знания, с помощта на това което си прочел в тази насока ще допълваш и коригираш - в същото време можеш да научиш нещо ново или да разбереш за друга гледна точка.
          Винаги оглеждам нещата от много страни.Ако искаш приеми го дори за професионална деформация.Също така,винаги съм отворен за нови знания,дори ги търся целенасочено.Може да си сигурен,че не от попа съм взел Библията и не хаджа ми е чел Коран.Пък епосът за Гилгамеш хептен никой не ми го е предлагал.Човек гради себе си цял живот.Ролята на училището е да изгради основите.Без здрави основи,сградите рухват.
          Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
            Просто ми е интересно как скачащите с рефрена талибанизация ще защитят тезата, че забраняването на някакво познание е полезно като цяло.
            По същия начин, както задължителността на нещо е полезно като цяло. Още повече, че никой не говори за забраняване. Аз поне не видях някой за твърди такова нещо! Да не си изопачаваме думите. Иначе в знанието лошо няма. Проблема е в изразните средства.
            Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 02:03.
            Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
            Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

• Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
              Кордовския халифат!!!
              Тласнал Европа не по-малко от богомилите по пътя на прогреса.
              Пример за толерантност и разцвет на мюсюлманската култура.
              Проводник на цялата наука дошла от времената на Харун Ал Рашид.
              Периода е много интересен.
              Мир, наука, образование и верска търпимост.
              Испания дължи на тоя период величието си.
              Архитектурата си също.
              Те ви сега и най-сладкото!
              Не е имало вероучение, но всеки е имал правото да ходи и в църква и в джамия!
              имало е титла свещенник, която не се е указвала, каква и точно.
              Това за пред закона.
              80 процента от архитектурата на Испания е от тоя период.
              Това само като сведение!
              Иначе, каквото и да предлагат в училище, ние като родители сме отговорни, какаво и как ще ги учат там.
              Аз лично, като разбрах, че децата ще пишат по тема:"Паисий като революционер" отидох и с гимназиалното си образование я направих даскалицата да съжалява, че се е родила.
              Иначе имам един приятел поп, както и двама други приятели ходжи, на които бих поверил децата, да им набиват в тиквите морала, ама това е на ниво лични контакти.
              Сега ме подсещат да ви кажа, че нашето вероучение го преподаваме успешно!
              Двама регистрирани и 60 гости!
              Това да ви е познато!?
              Хлапетата четат, а ние сме в диспут!
              И каква наука пък са развивали в Кордобския калифат. По-скоро са имали разцвет за около 200-300 години благодарение на стратегическото им място за търговия. Освен това, тази народност не произлиза от Европа а са се опитали да се населят там което в крайна сметка не е било много успешно. В интерес на истината, те са си били чисти араби.
              Last edited by pavlin; d.m.y г., 02:19.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                И каква наука пък са развивали в Кордобския калифат. По-скоро са имали разцвет за около 200-300 години благодарение на стратегическото им място за търговия. Освен това, тази народност не произлиза от Европа а са се опитали да се населят там което в крайна сметка не е било много успешно. В интерес на истината, те са си били чисти араби.
                Например математиката,във вида който познаваме и ползваме днес.Мавърска е управляващата династия.Населението си е от иберийци мюсюлнани,християни и доста евреи.След реконкистата доста от тях се изселват в северна Африка,а останалите са претопени от Инквизицията.

Comment

• На мен ми е чудно кога и къда изобщо в Християнската история има училища за талибани, в смисъла, който се влага в темата.Какво е това талибан въобще, ето малко от уикипедията:
                  Талибани (на пущу طالبان - ученици, студенти) е радикално ислямистко движение в Афганистан. Възниква в средите на пущунските младежи сунити, които по време на съветската окупация се обучават в ислямски школи в съседен Пакистан. Съществуват множество различни мнения кой и каква подкрепа е оказвал на споменатите религиозни училища. Възможни отговори на този въпрос са Пакистан, САЩ, както и източници от други страни. Фактите са, че Пакистан е приютил талибаните на своя територия поне през годините преди 1992, че талибаните като противник на интересите на СССР в Афганистан имат отношение към стратегическото противопоставяне САЩ-СССР и тактически са средство за противодействие на тогавашната съветска активност в региона. Едновременно с това, Пакистан е съюзник в съвместни военни действия със САЩ през 1991.

С други думи по времемето на съветската окупация възниква това движение, като е и стимулирано от САЩ.
                  А сега ми кажете къде е имало талибани в Християнската история?Сигурно Паисий е талибан или отце Матей Миткалото, Софроний Врачански, Антим I, Патриарх Евтимий или някои друг неизвестен нам отец или негов възпитаник?Не съм чувал никога и никъде християнин да се взривил в джамия или в тълпа мюсулманки на пазар.Отделно, че първите атентти, в по съвременната ни история са дело на българите от Македонската област
                  Подобни секти може да съществуват само и извън официалните християнски църкви.
                  А иначе аз съм талибан, но от Тамкуктувски произход, на нашия остров сме си такива, отделен подвид
                  Last edited by fred; d.m.y г., 09:17.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

• Използвал съм термина "талибан",точно в смисъла на ученик в религиозно училище,нещо в което не желая да се превръщат училищата.

Comment

• Интересно ми е хората които са категорично против как приемат изучаването на др религии популярни още с названието митологии:древногръцка, древноримска ,
                      древноегипетска ...и така нататък( гледам по нагоре шумери прехвъркат ) И как така не са стресирани от присъствието им в учебния план в няколко изучавани предмета ?

---------- Post added at 12:09 ---------- Previous post was at 11:59 ----------

Първоначално публикувано от митака-пловдив Покажи съобщение
                      Има ли смисъл да изброявам какво чета или колко съм прочел?Мисля че говорим за редно ли е в училище да се изучава вероучение?!Защо когато неможе да се даде смислен отговор,почва да се напада човека като личност?
                      Не те нападам, провокирам те и не е нужно да изброяваш нищо просто ти намекнах че това което си прочел не е всичко и не е достатъчно още по-малко пък е повече отколкото трябва.Относно смисления отговор за едни може би е смислен за други пълни безсмислици .

---------- Post added at 12:17 ---------- Previous post was at 12:09 ----------

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                      Използвал съм термина "талибан",точно в смисъла на ученик в религиозно училище,нещо в което не желая да се превръщат училищата.
                      Моето мнение е че училището трябва да се запази светско но все пак там да се хвърля известна светлина към традиционните за страната религии - повече обща култура по широк мироглед .
                      Един вид децата трябва да знаят азбуката и таблицата на
                      Религията и после като пораснат да си решат какво да четат и смятат.А родителите трябва да знаят с какво и как занимават децата им в училище .
                      sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

• Според мен,"религията" трябва да се преподава в къщи.И най-добрата религия е тази която проповядва свобода за всички.

Comment

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                          Използвал съм термина "талибан",точно в смисъла на ученик в религиозно училище,нещо в което не желая да се превръщат училищата.
                          Ясно е, но мисълта ми че християнството например, особено в днешни дни е много далече от този термин.

---------- Post added at 15:01 ---------- Previous post was at 14:56 ----------

Първоначално публикувано от митака-пловдив Покажи съобщение
                          Според мен,"религията" трябва да се преподава в къщи.И най-добрата религия е тази която проповядва свобода за всички.
                          Християнството,а и не само то, не проповядва робство за другите.Но както е казал и Христос, не можеш да служиш на двама господари едновременно, в един момент трябва да направиш избор.Това е така, стига човек въобще да може и да мисли дали трябва ДА НЕ прави нещо си, което не е редно.
                          А и както пък казват една немного известна група "Джендема", която аз слушах през 80 години на миналия век:

Свободата брат е нещо относително
                          свободата брат е нещо приблизително
                          свободата брат е блюдото, което вчера си облизал
                          Това е една от аксиомите на филосфията-няма абсолютна величина, която да отговаря на 100% на нещо си там, което твърдим.
                          Та всичко е относително
                          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                          Нагоре по стълбата, която води надолу
                          sigpic

Comment

• Или "погледнато реално всичко е формално, погледнато формално всичко е реално".

Comment

• Дойдохме си на думата най-после

Свободата е да имаш избор!!

Пролет дойде и пиленце
                              по Балканът пее;
                              зеленее се тревица,
                              слива се белее;
                              а Мургаш е още черна,
                              като черна врана;
                              тя жалостно и печално
                              гледа към Балкана,
                              па му казва: "Ох, Балкане,
                              побратиме верни!
                              Темнее ми пред очите,
                              дните ми са черни!
                              Аз не мога и занапред
                              да търпя неволи
                              и да гледам как турчинът
                              детето ми коли;
                              аз не искам и занапред
                              мирно да робувам —
                              за свобода, за щастие
                              само да бълнувам...
                              Не вярвам аз, че калугер
                              ще спаси раята —
                              свободата не ще екзарх,
                              иска Караджата.

казал го е Каравелов,доста преди нас
                              Само че това е една друга тема,на която ми избива пяна когато някой ме зачекне по нея.

Comment

• В момента у нас действали над 150 секти. Регистрираните вероизповедания са около 110, а останалите секти са поне още толкова. Те действат под формата на фондации, сдружения и религиозни групи, обясни Панайотова.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/201089.html#ixzz13AiJbWc5
                                sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Working...
                                X