Известие
Collapse
No announcement yet.
Да спрем талибанизацията на Българското училище.
Collapse
X
-
Статия, куха като празна лейка.
Въпросната особа, след като направи документален филм за прослувотото "прекръстване" на турците и й пуснаха филма по ТВ /някъде преди десетина години/, само седмица след това, поиска "доброволно" да се спре произведението и, под предлог, че "разеъдинявало нацията"-защо ли, ако си го гледал лесно ще разбереш.Ако не си-във филма ставаше ясно, че Ахмед Джолан е ченге и никога не е бил фактор в турското движение против тоя процес, внедрена от ДС особа.Натиснали са я, не я съдя, ама след като си тръгнал да правиш нещо, прави го докрай.В интерес на истината, аз мисля, че тоя процес на преименуване трябваше да стане по тихо и дискретно, през 50 години, ама тогава се издаваха вестници на турски и такива влизаха без изпити, за да изпълнят повелите на Москва, но това е друга тема=
Утре ще я видиш тази мадама да ти говори, как фереджето е свободния избор на съвремената жена, примерно, защото това е модерно.Просто това са безплодни дрънканици на хора без корени под въздействието на някаква измислена демократинчонст.Продукт на масовата култура за мен.Изживяват се като някакви "космополити" надскочили битовия дух на съвременниците си.Според тях де, за тия Вазов е напила "Език свещен на моите деди"
Това за увод.Това са импотентните напъни на една част от интелигенцията, процес, който е характерен за нея, интелигенцията, във всичките и форми и времена, кухо и безплодно дрънкане.
Ето един такъв примерен цитат от статията й:
...........
Постепенното превръщане на мутрата в модел на подражание и подмяната на злото с добро просто не е феномен, породен от липсата на религиозност и затова не може да бъде преборван със средствата на задължителната религиозност. Той е социален феномен, породен от политически фактори. Изработването на добра политика в образованието е далеч по-успешното оръжие в борбата с това, което най-общо се определя като бездуховност. Ученици, които учат за Леонардо да Винчи в половин учебен час, а за Шекспир - в цели два изискват малко по-различна посока на нашия интерес към думата „духовност“. Половината от общественото усилие с религиозността да беше отишла към Гьоте, Бах или Вермеер, и разликата между доброто и злото щеше да има много повече шансове да изпъкне
Демек, учи за Леонардо и няма да си мутра.Е и аз и Васил Илиев сме уж живели в едно време! Ама разлика има, не че вВасил Илев няма добри качества, не ме разбирайте грешно.Всъщност му се възхищавам, като човек на действието и силата, мда.Той действа без да мисли, а ние мислим и не действаме
Мутрите са плод на беззаконието и на действието на импулсивния човек, пред бездействието на общществото.
Не знам кой би казал три стиха на кръст от Шекспир в целия свят, ама и там мутрите са минало.Мислете ли че в Швейцария повече от 10% са чували за Шекспир!?Но това не им пречеше да гласуват против издигането на минарета над джамиите строени там, резултата от тазгодишния референдум.А и мутри нямат, ама имат съдебна система, полиция, държавност.
Гьоте или еди кой са загадки и са били такива винаги за 80 процента от народонаселеинието във всяка епоха.Да не говорим, че защо пък точно Гьоте трябва да се учи, а не Байрон!Гьоте е дребен, спрямо Байрон, според мен разбира се, не че има някакво значение към темата, нито пък аз съм Учителят.
А нали съвременните ни "мутри" уж учиха творчеството на руската интелигенция, Толстой, Тургенев и прочее, освен другото.Учили са това, което и аз съм учил....Ами да беш чела и разбра Нушич например, ама явно не е.По негово време са учили и латински даже, ама никой не е станал след 2000 г. втори Вергилий, нито са били по умни от родените преди и след него.
Друг цитат:
......
Да не би липсата на религия да роди мутрите? Напротив, мутрите са даже богопослушни хора - викат поп да им освещава офиса, строят параклиси и задръстват гробищата с гранитени исполински кръстове...е това според нея е религиозност, аз съм Брад Пита, а ако бях, първата ми работа ще е да изгоня Джоли, ама не съм
Ами тя познава християнстовото колкото мутрите, според нея те са богонабожни, пропуснала е да спомене фолкпевицити със силиконовите цици и кръстове, те също би трябвало да са израз на вярата.,,
За мен между Татянчето, прозападен человек и нашенските селяни, станали мутри няма абсолютно никаква разлика.В главите им се гонят еднакви ветрове.
Заради такива като Татянчето сме и на това дередже, между нея и Кеворкян разликата е малка, едния гони парите, а другата се прави на извънземна и на "ЕнтЕлигентКа", това е някакъв изроден плод на напредналата иначе западна цивилизация.Ако според нея това е набожност... нямам думи, все едно слушам АЛ.Лилов(
Татянчето знае сигурно два три езика, Осамата занае сигурно 5-6, а аз съм прост "постсъветски" затворник, нито комунист, нито даже и еврей, а и езизи не знам- закачка със стих на ВЛ.Висоцкий.
Та в държвата, в която живеем ние, Татянчето е фактор, да ви е честита
Айде наздраве и от мен, че се разписах..smoke:Last edited by fred; d.m.y г., 19:43.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Филма не съм го гледал, но ще го потърся и ще го гледам.
Колкото до останалото. Да наистина християнството, не е виновна за мутрите, така както и липсата на християнство не е причината за мутрите.
Очевидно не си разбрал лайт мотива на статията, а именно че не абсолютизирането на едно или други прави хората свестни или боклуци. Абсолютизирането на християнството няма да направи децата по-добри. Добрите качества, за които говориш не са харектирни само за християните. Добрите качества на един човек, са продукт на възпитанието му, което отново ще кажа идва от семейството, не от религията, която изповядва. Ако семейството в което е израснал е читаво(без значение дали вярва в някой бог или не) -човек голямата вероятност да е читав. Ако според теб добър човек=християнин, или единствената добродетел е християнството - си прав. Аз и хората като мен, които не сме християни не сме добри, не сме стойностни.
Неколкократно в постовете си говориш как липсата на Християнство е причина за чалгата, сектите и т.н., дори и едни проценти цитираш (много интересно откъде ги имаш). Не се сърди, ама това са празни приказки. Да наистина огромната част от нехристияните са простаци, чалгаджии и т.н, но това се отнася и за същата част от християните - просто това е проблем на обществото като цяло.
Когато насилствено се налага на цялото общество един стереотип се случва още по-голямото изкривяване. Стига се до фанатизъм, стига се до лицемерие като:"викат поп да им освещава офиса, строят параклиси и задръстват гробищата с гранитени исполински кръстове...". Стига се профанизиране на обществото около една идея.
И тука идваме до основното в този ни спор - правото на избор. Ти очевидно си направил твоя избор. Аз също съм направил моя. Ти няма да приемеш моя, аз аз твоя още по-малко.Ден без бира е загубен ден!
Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior
Comment
-
Семейството е клетка на обществото, не може да се развива добро семейство в гнило общество, а тая идея, да се оправим чрез просвещение, наречена народнячество / може и да има и други тълкувания / я има още преди 200 години, дайте да просветим народа. Е не става обаче.Народа прост, животът тежък, скучен ...
Маркс е казал, че човека е отражение на битието си, значи, за да му смениш съзнанието трябва да му смени битието, а как да му се смени битието, като не знае какво иска? Уж знае де, ама нищо не знае .. Кобурга каза, че трябва да си сменим чипа и .... окраде, каквото можа.На него чипа му наред, мдааааа
ПП Филма е добър, като документалистика, не помня как се казва, лошото е, че самата авторка се отрече от него.Затова казвам, че в крайна сметка всичко това е гнила интелигенция, по определението на на Казандзакис, Ленин и т.н- писане, заради писането, писане, което възпроивежда безплодието на автораската тиква.
Извън темата, много ми хареса филмът "Прокурора", по Джагаров, с Йордан Матев и Геца, ако можеш да го намериш, го гледай, иначе няма нищо общо с темата, пряко де, а пиесата е друга манджа ...
А тая снимка от Ловешката църква, която е посещавана от Левски е образ на нашето съвремие, объркано и бедно, както и негово време.В нея е служил и поп Кръстьо, оплют справедливо или не..., на тоя етап не е ясно, някои казват пък че може да е предаден от Марит Поплуканов, прадядото на Андрей Луканов...
Снимка на купола:Last edited by fred; d.m.y г., 22:12.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеа тая идея, да се оправим чрез просвещение, наречена народнячество / може и да има и други тълкувания / я има още преди 200 години, дайте да просветим народа. Е не става обаче.Народа прост, животът тежък, скучен ...
Времето, когато образованието, просвещението е било "вредно" и науката е единствено и само религиозна си отиде. И тогава обществото не е било по-малко гнило. Определено това е времето, в което религията, християнството е било силно, всеобхватно и в същото време арогантно и жестоко.Ден без бира е загубен ден!
Comment
-
Свещенек и Осама Бин Ладен спорят за силата на вярата си.
Свещеника размахва разпалено библията и заявявя:
Вашата вяра е нищо.Може ли тя да мести планини като нашата?
Осама приглажда брадата си и казва:
Е,планини може и да не мести,но с небостъргачи се справя добре.
P.S. Понеже забелязах,че има вече обидени от вица,държа да кажа,че не е мое твоение.
Трябва да има и малко лирични отклонения.Last edited by myato; d.m.y г., 23:47.Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от myato Покажи съобщениеСвещенек и Осама Бин Ладен спорят за силата на вярата си.
Свещеника размахва разпалено библията и заявявя:
Вашата вяра е нищо.Може ли тя да мести планини като нашата?
Осама приглажда брадата си и казва:
Е,планини може и да не мести,но с небостъргачи се справя добре.
P.S. Понеже забелязах,че има вече обидени от вица,държа да кажа,че не е мое твоение.
Трябва да има и малко лирични отклонения.sigpicAlfa 155 2.0 16v
Comment
-
Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщение...ти ли ми говореше за талибанизация .....ц ц ц цAlfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщениеВ тия твърдения ти е основната грешка.
Времето, когато образованието, просвещението е било "вредно" и науката е единствено и само религиозна си отиде. И тогава обществото не е било по-малко гнило. Определено това е времето, в което религията, християнството е било силно, всеобхватно и в същото време арогантно и жестоко.
Давам за пример, едно течение в Русия, което няма нищо общо с църквата иначе.Това течение смята, че народа, като се просвети, ще му дойде акъла и ще стане умен, свободен и прочее, ще се осъзнае че е овче стадо и т.н.Ми никога не се осъзнава, отделни хора да, но народа не.Та затова народнячеството е използвано като пример в поста ми.
Отделно можеш да проследиш цялата човешка цивилизация.Та това че една известна журналистка, смята, че народа се просвещава като чете еди какво си е неграмтно.Ми той иска да слуша чалга и да чете вестник Спорт, а не да слуша Лист и да чете Вергилий, Дантие и т.н.Винаги е било така и ще бъде пак така.Пак давам пример, описан е много добре в Записки по българските въстнания от З.Стоянов.
Във всяко време голямата маса от хора не чете нищо, или четат лесните и масови бъртвежи, дрънкат локуми и се манипулират лесно.Поради тия причини промените в съзнанието на масите стават мнооооооооооооооооооООООоооого бавно.За да станеш Европа, в сегашния ни вид са необходими около 3 000 години, може и повече де.
Та освен народняци, има и социалсти употисти, фантасти и какво ли не, ама народа си остава, както го е определил Вапцаров в един мой цитат по горе.
А това, че християнстовто е било еди какво си е според тем е смешно да се твърди.Християнството е едно, официалната власт е друго нещо.Я дай сега да разстреляме Хегел примерно, защото като философ и Маркс и ЕНгелс са взаимствали от него, а накрая Ленин е осрал всичко и даже ние страдаме от сифилистичния му мозък.
Всяко нещо, което се институционализира, приведе се като инструмент на държавата се изражда.В крайна сметка ученията и на Маркс и Енгелс на много положителни, но изражденето им, по скоро цитирането им с повод и без повод и позоваването на тях води до някаква изродска политика, провеждана от едни с червени знамена, да не говорим за политика де.
Та и твоята локига е такава-понеже църквата е била преди 500 години еди каква си, то тя е вредна.....
Ми то и философията е вредна, дайте да не я учим, защото само през 20 век позовавайки се разни философски учения бяха избити над 200 милиона души, брой две войни, революциите и тн(.
Пак се чудя, горе споменха едни автори, чел ли си колега /но серизно/ Казандзакис, Стайнбек, Еко, Сенкевич, Гогол, Тургенев, Достоевски, тукспокойно може да сложа някои от нашите - Елин Пелин, Йовков, З.Стоянов, Вазов и т.н. и да добавя пак и т.н.
Защото моите изводи са оттам, а не от учебниците или вестниците.А ако си ги чел, добре, ама явно аз съм ги разбрал по друг начин, а наздраве от менLast edited by fred; d.m.y г., 20:24.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Лист,Вергилий и Данте ли са ти модел на подражание и критерий за образованост?Християнството също се "извърта" накъдето му е богоугодно,замисъла му е един,а приложението съвсем друго.Коя е философията която е избила 200 милиона души?
И нали точно за това спорим?!?С поредната доза овчедушие и безхаберие ли ще позволим да правят каквото решат?Така ли се дава пример на едно дете?!На ТВОЕТО дете?
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеНещо не се разбираме май.
Отново ще кажа, че всеки има правото да определи какъв е, да определи в какво вярва. А желанието на патриаршията за насилствено разширение на пазарен дял е нарушение именно на това право. Ако ти се смяташ за християнин - това си е твое право, което всеки трябва да уважава. Обаче аз, и голяма част от съвременните хора сме стигнали, че това не е нашата истина, че това не е нещото с което искаме да се олицетворяваме. Това пък си е мое право, което също трябва да се уважава.
Говориш че:
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеА това, че християнстовто е било еди какво си е смешно да се твърди.
и още:
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеТа и твоята локига е такава-понеже църквата е била преди 500 години еди каква си, то тя е вредна.....
Така до какъв извод стигаме? Че твоите твърдения, както и твърденията на журналистаката са също толкова "кухи като градинска лейка", понеже се основават на едностранчивото разбиране на нещата.
Затова отново ще ти кажа - бъде какъвто ти е приятно - християнин, мюсюлманин, будист и т.н. Това е твое право. Не искай обаче, всички да са като теб. Не нарушавай правото на всеки да се определи като такъв, какъвто той самия си избере. Точно затова християнството трябва да си стои където му е мястото, и където ще бъде оценено по начина, по който ти го разбираш.
Колкото до:
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеПак се чудя, горе споменха едни автори, чел ли си колега /но серизно/ Казандзакис, Стайнбек, Еко, Сенкевич, Гогол, Тургенев, Достоевски, тукспокойно може да сложа някои от нашите - Елин Пелин, Йовков, З.Стоянов, Вазов и т.н. и да добавя пак и т.н.
Защото моите изводи са оттам, а не от учебниците или вестниците.А ако си ги чел, добре, ама явно аз съм ги разбрал по друг начин, а наздраве от менLast edited by Ramsezsh; d.m.y г., 20:49.Ден без бира е загубен ден!
Comment
-
Фред твърди две неща, които съм ги казал много отдавна.едното е мое ,а другото съм го чел някъде.
Мнението на мнозинството е винаги погрешно!
Всяка морална ценност, когато се превърне в юридическо правило се извращава!
Мнозинството разбира само от принуда!
Можеме да стигнеме запада, но само с методите на обществена принуда, прилагани в гр.Кюстендил до края на 80-те години.
За хвърлем фас метеш цялата улица и ако не ти стигне деня, метеш и на другия ден, след като преспиш в ареста.
Метлата може да ти я връчи всеки съвестен гражданин.
При отказ, метеш 15 дена всички останали улици.
Закачане на жени се наказва на място с щедри шамари, както е в Япония.
Няма разрешени часове за дънене на музика.
Такива заведения са под земята и с поне три предверия.
Тряскането нощем на врата на кола се наказва с акт за нарушение на нощната тишина и акт за техническа неизправност свързана с безопасността.Тоест спиране от движение.
Да ти хареса!
И още явни нарушения, но...
На всеки му харесваше и града беше градина.
Та мисълта ми е, че много лесно ще станеме европейци, ако управляващите ни бяха такива!На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
"Всяка морална ценност, когато се превърне в юридическо правило се извращава!"
Тука си много прав. Ама точно това си говориме!
А колкото до: "Мнението на мнозинството е винаги погрешно!", ще кажа че е така, особено когато е манипулирано.....Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 21:40.Ден без бира е загубен ден!
Comment
Comment