Първоначално публикувано от fred
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Да спрем талибанизацията на Българското училище.
Collapse
X
-
Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
-
Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщениеИстина е, че голяма част от хората са неграмотни, но отново ти казвам, че това няма нищо общо с религията. Ако беше така по реме на средновековието, когато религията е била най-силна, хората щяха да са най-образовани, а определено не е така.
Колкото до духовността - по-нагоре Пинки много синтезирано го каза. Никой нормален човек, няма против знанието. Но знанието в многото му разновидности, а не праволинейно и догматично, както е през призмата на религията.
Отделно, пък че го казахме доста пъти-вероучението не е религиозно обучение, още една догма
Значи, аз споря, че отказа от вероучение е догаматичен, а не че вероучението ще издигне простака до нормален човек.
Самото заглавие на темата е чиста догма-вероучението било талибанизация.Ми вероучение е имало от векове, а талибаните са продукт на исляма, създаден в края на миналия век и няма нищо общо с вероучението.
Отделно изучаването на Корана в мюсулманските училища е съвсем различен от тези в християнските.Корана се учи наизустява , не знам дали сте чували, а никой не учи Библията наизуст.
Първоначално публикувано от myato Покажи съобщениеТочно поради естеството на занятието ми съм запознат с въпроса.Няма хромозоми,които не търпят мутации,но тъй като те са в идентични двойки,не могат да се проследят.Единствената уникална(различна) хромозома в генома на човека е Y ,за това и може да се проследи.Друг е въпросът,че при хората XY комбинацията детерминира мъжки пол,което не е така при някои други видове.
Ето какво пише у нашта уики:
"Митохондриалната ДНК (мтДНК) е ДНК, която се намира не в ядрото на клетката, а в митохондриите. Митохондриите са клетъчни органели, които синтезират аденозинтрифосфат (АТФ) - вещество, осигуряващо енергия за протичането на различни биохимични процеси в клетката.
..............
мтДНК обикновено се предава само от майката при полово размножаване (митохондриална генетика), което означава, че митохондриите са клонове. Това означава, че мтДНК се променя много малко от поколение на поколение за разлика от ядрената ДНК, която се променя с 50% с всяко следващо поколение. Тъй като по тази причина скоростта на мутациите е лесна за измерване, мтДНК е мощно средство за проследяване на произхода по майчина линия и се използва за проследяване на хиляди поколения в миналото при много биологични видове."
Целият тескт
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...94%D0%9D%D0%9ALast edited by fred; d.m.y г., 22:33.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеНе може да си най образован, във време на необразованост.А и честно казано, аз си мисля, че почти няма разлика от образоваността на средновековния човек и днешния.Днешния има едно лустро, което може да падне за часове, например виж действията на хората във войните, съвременните.
Отделно, пък че го казахме доста пъти-вероучението не е религиозно обучение, още една догма
Значи, аз споря, че отказа от вероучение е по догтамичен, а не че вероучението ще издигне простака до нормален човек
---------- Post added at 14:14 ---------- Previous post was at 14:12 ----------
Ето какво пише у нашта уики:
"Митохондриалната ДНК (мтДНК) е ДНК, която се намира не в ядрото на клетката, а в митохондриите. Митохондриите са клетъчни органели, които синтезират аденозинтрифосфат (АТФ) - вещество, осигуряващо енергия за протичането на различни биохимични процеси в клетката.
..............
мтДНК обикновено се предава само от майката при полово размножаване (митохондриална генетика), което означава, че митохондриите са клонове. Това означава, че мтДНК се променя много малко от поколение на поколение за разлика от ядрената ДНК, която се променя с 50% с всяко следващо поколение. Тъй като по тази причина скоростта на мутациите е лесна за измерване, мтДНК е мощно средство за проследяване на произхода по майчина линия и се използва за проследяване на хиляди поколения в миналото при много биологични видове."
Целият тескт
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...94%D0%9D%D0%9A
http://news.nationalgeographic.com/n...ncerwells.html
PS:Сега загледах,цитираната статия до края.В същност това е другият аспект на същото проучване,но на по-късен етап.Към старта на проучването,митохондриалното ДНК е било още във фаза на разработка на методология за обработване.Проучванията на Сайкс стигат до обща географска област,която се счита за люлка на съвременното Човечество.Last edited by myato; d.m.y г., 22:46.Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеНе може да си най образован, във време на необразованост.А и честно казано, аз си мисля, че почти няма разлика от образоваността на средновековния човек и днешния.. Иначе, е почти толкова вярно, колкото, че аз съм виден богослов, проповядващ словото господне.
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеОтделно, пък че го казахме доста пъти-вероучението не е религиозно обучение, още една догма
И кажи ми, в тоя ред на мисли, ти съгласен ли си децата ти да изучават ислям?!? Или пък Юдейство?!?
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеЗначи, аз споря, че отказа от вероучение е
догаматичен, а не че вероучението ще издигне простака до нормален човекДен без бира е загубен ден!
Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior
Comment
-
Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщениеТова ако го казваш от гледна точка на религиозното образование съм напълно съгласен с теб - последно време няма много богослови. Иначе, е почти толкова вярно, колкото, че аз съм виден богослов, проповядващ словото господне.
Добре, кажи какво е според теб!?!
И кажи ми, в тоя ред на мисли, ти съгласен ли си децата ти да изучават ислям?!? Или пък Юдейство?!?
А налагането му ЗАДЪЛЖИТЕЛНО какво е?
Действията на човека в средните векове и на съвременния са идентични.Ако например утре има война, някой ще влезе у вас, ще ограби каквото има и ще изнасили каквото има.Защото положените е извънаредно и човека действа без маска и грим, както е казал поета.
Древният човек не е бил по вярващ от съвременния, просто е бил по суеверен.Вярата е нещо различно, малко хора са вярващи, включително и в средите на духовенството, това също не се е променило.
Вероучението, по принцип е история на религиятте, принципите на християнството естествено би било най застъпено, но не е религиозно обучение, както например семинарията.
А защо да изучаваме задължително физика, химия, биология и т.н?Ти, ако не следвал някоя от тия науки какво ще ми кажеш че си научил от тях.Общи приказки и локуми, нищо друго.Е така е и с вероучението.Някой ще се захвене с него, а на други ще им мине покрай ушите, както им минава всичко друго.То тука се вижда, че половината от форума не знаят как се пише акумулатор, а уж са учили 11 години български, та ще научат религията, доста по сложно.
Та в тая насока-задължително трябва да бъде!Last edited by fred; d.m.y г., 22:42.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеВероучението, по принцип е история на религиятте, принципите на християнството естествено би било най застъпено, но не е религиозно обучение, както например семинарията.
А защо да изучаваме задължително физика, химия, биология и т.н?
Колкото до:
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеВярата е нещо различно, малко хора са вярващи, включително и в средите на духовенството, това също не се е променило.?
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщениеПрав си!
На кладата отиват не само богомили, вещици или просто инакомислещи, а и древната ни писменост.
В училище, може и да не си научил особено много, от физика, химия, биология и т.н., но поне няма да си учил и лицемерните приказки на тези, които проповядват, а не са особено вярващи. И затова не може да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
История на религиите. Това е, за което говоря от самото начало. Само, че тук влагам не само добрата страна на монетата. Тук имам в предвид и противоречията на самите учения. Тук имам предвид и още един куп неща, които съм сигурен, че никой близък до църквата няма да признае, а те са истина.
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщениеНа кладата отиват не само богомили, вещици или просто инакомислещи, а и древната ни писменост.Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 22:58.Ден без бира е загубен ден!
Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior
Comment
-
Колеги, определено ви се радвам и утре, ако скоропостижно си отида от пиенье, плюсканье или е...нье, тоест някой ревнивец да ме заколи, ще е със затворени очи!
Технически форум сме, мамка му, а вижте какви теми се обсъждат и по-точно на какво ниво, включително и от пикльовци, за които моето поколение казва, че не струват за нищо!
Не се засягайте, пикали сте ни по главите и раменете и сте ни правили щастливи!
Пра-баба ми беше много мъдър човек!
Тя казваше, че всяко следващо поколение, обявява следващото за негодно и там е проблема.Все пак света не се е затрил от това и явно дъртите грешат.
Цитирам я точно!
Мисълта и беше, че всяко следващо поколение си има свои ценности и своя скорост на живот.
Времената се менят, но човек винаги има нужда от морален кодекс.Някаква религия, идеология или просто идол!
Всичко зависи от нивото на интелекта му.
Квинсистенцията на морала е доброто и злото. Деня и нощта.Бялото и черното. Бога и дявола.
Просто е.
Тука въпроса е що е Бог и що е дявол!?
Бог е всичко това, което ни прави щастливи: любовта, честта, достойнството, почитта към възрастните, семейството, децата....
Дявола е всичко онова, което ни прави нещастни: омразата, зависта,стребролюбието, предателството, изневярата, половите извращения , лошата наследственост...
Това е крайъгълния камък на всички религии.
по-горе съм уточнил кои.
Както и това, че е много важно, кой точно ще ги преподава.
По тоя въпрос си мисля, че сме единодушни.
Иначе. 2/3 от човечеството си има свое мнение, отностно Дарвинизма.
То дава една добра подредба, но слабата му страна е фактологията.
Човечеството явно е много по-древно и е самостоятелен клон.
Това за произхода ни от маймуните...
Няма как да имаме спомени във всички народи за динозаврите и предхождащите ни атланти, лемури и небесните, ако не сме съществували.
Първият Бонпо Буда се е появил преди 13 023 години и по описанията е бил Лемуроатлант.
Последния Буда е бил точно атлант.
Писмените факти са прекалено много за да ги игнорираме.
Според източните, те пребивават в страните Шамбала и Агарти, които имат в различните езици различни имена.
Тука става интересно, защото те изобщо не отричат Мойсей, Мохамед и Исус Христос.
Говорейки им за тях, те утвърдително кимат с глава и потвърждават, че те са учители на човечеството и са обучени от Древните.
Разликата в ученията им се обяснява с разликата в средата и, че все пак са били хора с индивидуални ценности!
Бил съм в Йерусалим, Мека, Медина, даже и на извора Зем-Зем. Бил съм и в манастира Сент Мишел, където според легендата Арх. Михаил е победил Сатаната и го е пратил в ада.
Всичке те, до едно са древни светилища.
Който може ще усети особената енергия, която има там.
Същата я има в Рилския манастир, на Кръстова гора и други места у нас.
Баси и лекцията ви дръпнах!
От виното ще да е!
Набарах една дамаджанка с червено вино, изпълнено от сорта "широка мелнишка"
Може и от лука в пържолите да е!?
Все пак, както казва др. Сталин- хора бдете!
Не оставяйте нито на талибаните да омърсяват мозъците на децата ни, нито на гяури да рушат крехката им ценностна система.
Що е гяур, научих от един просветен ходжа!
Оказа се просто.
Човек без вяра и ценностна система.
Такива като него са рядкост и това ме подсеща да напиша една весела история свързана с него, подопечното му село, попа и трите му щерки!Last edited by mordohy; d.m.y г., 01:19.На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщениеИ ако трябва да обучаваме децата в омраза към инакомислещия - не мерси.
---------- Post added at 02:06 ---------- Previous post was at 02:03 ----------
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщениеДявола е всичко онова, което ни прави нещастни: омразата, зависта,стребролюбието, предателството, изневярата, половите извращения , лошата наследственост...
Това е крайъгълния камък на всички религии.
по-горе съм уточнил кои.
Както и това, че е много важно, кой точно ще ги преподава.
По тоя въпрос си мисля, че сме единодушни.
Иначе. 2/3 от човечеството си има свое мнение, отностно Дарвинизма....
Набарах една дамаджанка с червено вино, изпълнено от сорта "широка мелнишка"
Може и от лука в пържолите да е!?...
Все пак, както казва др. Сталин- хора бдете!
Не оставяйте нито на талибаните да омърсяват мозъците на децата ни, нито на гяури да рушат крехката им ценностна система.
Що е гяур, научих от един просветен ходжа!
Оказа се просто.
Човек без вяра и ценностна система.Last edited by fred; d.m.y г., 13:48.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщениеКолега, Ramsezsh избора е изцяло твой - ако се въведе задължително, може да намериш извинителни причини да не пускаш децата си в тези часове.
Учудвам се, че точно хората, които винаги са защитавали толерантността в други теми, сега се опитват чрез задължаване да наложат нещо на останалите, погазвайки толерантността.
---------- Post added at 15:20 ---------- Previous post was at 15:03 ----------
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение...Така е, защото там непрекъснато се внушава, че свещеника не се коментира. Каквото и да прави.
Децата се зомбират още в училище и ако това има впредвид Рамзес, аз съм напълно съгласен с него...
---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:20 ----------
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение...Че трябва да се въведе някакво обучение трябва, въпроса не е дали трябва, а КАКВО!
И вместо да скачате на тема религиозност/атеизъм/емоции и т.н. вземете помислете по въпроса КАКВО, какво би било от полза, как може да се постигне.
И да попитам, че не ми стана ясно: каква всъщност е ролята на църквата в цялата работа? Защо в държавното училище ще преподават вероучение, а църквата ще си драпа макарите в това време?
Comment
-
Давай направо да закриваме училищата... щом на трици ги обърна
Прави разлика м/у познаване на вероизповеданията/религиите и религиозност.
А нашата църква отдавна е потънала в триците... и драпането.Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеДавай направо да закриваме училищата... щом на трици ги обърна...
Мисълта ми беше, че трудно се намират учители за основните предмети, а камо ли за нови такива.
А по-важната мисъл беше, че църквата трябва да си поддържа неделни училища или каквото там иска, а не държавата да се занимава с това.
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеА по-важната мисъл беше, че църквата трябва да си поддържа неделни училища или каквото там иска, а не държавата да се занимава с това.
Че не знаеш кой какво и как обучава децата в тия училища... то не е само до нашата църква тая работа.
Ами сектите, християнски, мюсулмански и т.н.... а радикалните течения?
Познанието е работа на образованието, верските въпроси на църквата.Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеСакън нидей!!!
Че не знаеш кой какво и как обучава децата в тия училища... то не е само до нашата църква тая работа.
Ами сектите, християнски, мюсулмански и т.н.... а радикалните течения?
Познанието е работа на образованието, верските въпроси на църквата.
Светът върви към повече лични права и свободи, към толерантност и прочее, а вие зорлем дърпате към ориента. Ми тогава и ние да махнем светските закони и да въведем "христиански" такива.
Comment
-
Нищо не си разбрал за жалост... и фундаментализма извира точно от твоите доводи.
Значи ти не искаш детето ти да научи нещо за религиите, но не ти пука за това, че 3 комшийчета ще им промият главите в секта, а те после ще прикоткат твоето защото нищо не отбира от това.Welcome to the real world
Comment
-
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеНищо не си разбрал за жалост... и фундаментализма извира точно от твоите доводи.
Значи ти не искаш детето ти да научи нещо за религиите, но не ти пука за това, че 3 комшийчета ще им промият главите в секта, а те после ще прикоткат твоето защото нищо не отбира от това.
---------- Post added at 16:47 ---------- Previous post was at 16:42 ----------
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеНищо не си разбрал за жалост...Last edited by Коки; d.m.y г., 16:44.
Comment
Comment