Всеки "лъч" на кръговото се третира като отделно кръстовище. От това следва, че отново можем да си говорим за дясно-стоящи. И да не забравяме, че по принцип в закона положение от вида - който навлезе пръв е с предимство - не съществува.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Предимство при кръстовище с кръгово движение
Collapse
X
-
Раздел II
НЕРЕГУЛИРАНИ КРЪСТОВИЩА
Чл. 81. Нерегулирано е кръстовището, което е образувано от пресичането на равнозначни пътща, както и кръстовището само със светофар, който е изключен, повреден или е с включена жълта мигаща светлина.
Чл. 82. (1) На нерегулирано кръстовище предимство има пътното превозно средство, което се намира или приближава кръстовището от дясната страна на другите превозни средства, независимо от посоката на движението им. (2) Правилото от предходната алинея важи и за кръстовище с кръгово движение, означено със знак N: 78, както и за Т-образно кръстовище.
Comment
-
Първоначално публикувано от Geri_ms Покажи съобщениеРаздел II
НЕРЕГУЛИРАНИ КРЪСТОВИЩА
Чл. 81. Нерегулирано е кръстовището, което е образувано от пресичането на равнозначни пътща, както и кръстовището само със светофар, който е изключен, повреден или е с включена жълта мигаща светлина.
Чл. 82. (1) На нерегулирано кръстовище предимство има пътното превозно средство, което се намира или приближава кръстовището от дясната страна на другите превозни средства, независимо от посоката на движението им. (2) Правилото от предходната алинея важи и за кръстовище с кръгово движение, означено със знак N: 78, както и за Т-образно кръстовище.
Казвам ви го това, че да обръщате внимание, тъй като съм срещал НЕ на едно място, такъв знак за без предимство преди навлизане в колело.
AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
AR 155 2.0 16v SUPER
Toyota Corolla 2014 S Premium
Moskvich 2140
Comment
-
Първоначално публикувано от Tonimir Покажи съобщениеТова е така. Обаче, ако има конкретен знак, че си без предимство (обърнатия триъгълник) преди кръговото движение (колело) , тогава това правило отпада. И става, че този, който се върти вътре е С предимство.
Казвам ви го това, че да обръщате внимание, тъй като съм срещал НЕ на едно място, такъв знак за без предимство преди навлизане в колело.
Comment
-
Интересно как тази отдавна започната тема съм я изпуснал... не мога да не се възмутя, че към днешна дата, 119 човека са за отнемане на книжката!
В страна като Франция, кръговите ги има дори сред малки квартални кръстовища, с цел по-добра динамика на движението, по-добра видимост и намаляване на глупавите инциденти от вида "не те видях", и точно тези кръгови нямат никаква регулация - правилото на десния важи там, че го и спазват франсетата.
Истина е, че може би голяма част от тези 119 са се заблудили, защото у нас я има 10 кръгови, я не, при това са големи и всичките имат знаци, указващи кой е с предимство (най-често - предимство за тези в кръговото). Въпреки това обаче - колко да са се заблудили? Една част? Отделно пък - не знам кое не е ясно в питането "при НЕрегулирано кръгово...". Убеден съм, че тези, които с увереност са цъкнали първия отговор в анкетата, са от онези, които вярват, че на Т-образно нерегулирано, с предимство са движещите се направо!Две черни перли...
Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93
Comment
-
Ако се поразрови човек, ще се окаже, че в Европа, САЩ, Канада и др, нещата стоят по следния начин (моля, обърнете внимание на точка 2, която е точно обратното на правилото за предимство на дясностоящия):
Първоначално публикувано от -Bobby- Покажи съобщениеИнтересно как тази отдавна започната тема съм я изпуснал... не мога да не се възмутя, че към днешна дата, 119 човека са за отнемане на книжката!
В страна като Франция, кръговите ги има дори сред малки квартални кръстовища, с цел по-добра динамика на движението, по-добра видимост и намаляване на глупавите инциденти от вида "не те видях", и точно тези кръгови нямат никаква регулация - правилото на десния важи там, че го и спазват франсетата.
Истина е, че може би голяма част от тези 119 са се заблудили, защото у нас я има 10 кръгови, я не, при това са големи и всичките имат знаци, указващи кой е с предимство (най-често - предимство за тези в кръговото). Въпреки това обаче - колко да са се заблудили? Една част? Отделно пък - не знам кое не е ясно в питането "при НЕрегулирано кръгово...". Убеден съм, че тези, които с увереност са цъкнали първия отговор в анкетата, са от онези, които вярват, че на Т-образно нерегулирано, с предимство са движещите се направо!
Клик за Франция - не е както казваш.
French motoring laws.
- When approaching a roundabout give way to traffic already on the roundabout, on your left, unless signed otherwise.
156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
Bosch Motronic M2.10.4 MPFi
Comment
-
А всъщност истината е, че докато закона е такъв, той трябва да се спазва без значение какво правят във Франция, САЩ, Уганда и т.н. Също така отговорите са си написани много ясно и точно, както и закона в конкретната част, касаеща темата. В България може наистина много неща да са направени по начин, позволяващ оспорване и "шикалкавене", но точно конкретния случай не е такъв и мърдане няма. Ако все пак попаднеш на нерегулирано кръгово и се случи ПТП, виновния е идващия от ляво.
П.П. Като се замисли човек, като че ли дори в тази си част закона е написан много по-добре от цитираните, защото се избягва изключението и винаги се знае, че дясно-стоящия има предимство. Недостатъка му (логично е тези в кръговот да се изнесат преди да влязат други) се преодолява като просто се поставят съответните знаци. По-скъпо за държавата (данъкоплатците), по-лесно за ползвателите.Alfa Romeo 145, 1.6i boxer - продадена
Alfa Romeo 164 Super, 2.0 TSPARK
Lancia Kappa 2.4 5.20
Comment
-
Видях темата сега покрай листовките на дъщеря ми.Звучи малко като кокошката и яйцето - да ама не!Нека ВСИЧКИТЕ които сте отличници и знаете закона кажете какво правите по ЗАКОН като навлезете в кръстовище регулирано със светофар и точно когато сте в центъра му светне червено:А - спирате на място и чакате някой да ви блъсне :Б - излизате от кръстовището по най - бързия начин?Тази ситуация не е ли единтична с тази ако вече сте навлезли в НЕРЕГУЛИРАНО кръстовище с кръгово движение?Името му е такова ДВИЖЕНИЕ и всички останали се включват в движението - а този който се включва е движението прави по ЗАКОН маневра и е без предимство Хайде кажете как някой лапач някога е взел някакви пари за нещо от което и представа си няма а вие му се кланяте.Офроуд форума предприеха акция за малаумни знаци!Защо тук не се повдигне въпроса за закони убиващи хора?Аз съм от тези който инстуктора ме е научил по правилния начин и нямам нито едно птп.С чиста съвест гласувам против закона!
послепис:
пък може и да не съм прав - поради САМО този закон ще сложим 10...000...хиляди знака,ще нагушим някого и ще осигурим работа на много хора-нима тота е пазарна икономика?Last edited by hkoko; d.m.y г., 21:17.
Romeo 146 1,4 97г.
Comment
-
Вариант 1-ако те е хванало червеното по средата на кръстовището значи си влязъл на жълто.Жълтото свети на всички едновременно, за теб ти възможност да се изтеглиш безопасно , за другите да се подготвят за влизане в кръстовището, КОГАТО СВЕТНЕ ЗЕЛЕНОТО.
Вариант 2-влязъл си на зелено обаче в другия край се е получило задръстване по някаква причина.Трябва да прецениш дали можеш да излезеш на зелено, ако не можеш не навлизаш дори и да ти свети зелено.
Всекидневно се сблъсквам с този проблем и резултата е че се блокираме взаимно.
По въпроса за кокошкото и яйцото, отговора е - кура на петела.Демек, черния жип е с предимство.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Comment
-
Димитър благодаря за написаното.В СЗ секундите м/у зелено и червено са 4 почти винаги стигат за всичко.Сега карам не черен а бял джип и това не е критерий.За разлика от преди когато карах алфа /още ми е на сърцето/сега карам бавно и преценям светофарите ами не е кура на петела закона е.
Romeo 146 1,4 97г.
Comment
-
Не мога да разбера какво толкова ги коментирате тези кръстовища, те са два вида - регулирани и нерегулирани.
Регулираните са ясни, а при нерегулираните предимство има този който пръв е влязъл в кръга, и правото на десностоящия, действащо при обикновените кръстовища отпада.
Когато вливащите пътища са на много малко разстояние едно от друго се преминава с повишено внимание, защото момента на влизане в кръга е много кратък и няма време за размисъл и реакция.Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
Ми тука поне може да се изясни нещо и да е в полза на безопасноста, за разлика от едни други теми дето много приказваме и накрая циганите ще вземат властта.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Comment
-
а при нерегулираните предимство има този който пръв е влязъл в кръга, и правото на десностоящия, действащо при обикновените кръстовища отпадаAlfa Romeo 145, 1.6i boxer - продадена
Alfa Romeo 164 Super, 2.0 TSPARK
Lancia Kappa 2.4 5.20
Comment
Comment