Известие

Collapse
No announcement yet.

Hi-Fi или поне нещо близко...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
    Не се замергайте много с килохерци, защото средностатистическото човешко ухо долавя около 14-15 KHz - само хора с по-изтънчен слух чуват повече, а диригентите трябва да чуват 18 KHz.
    Не се замеряме , просто дадох характеристика на говорителя, аз лично до 17 KHz чувам, убедих се лично онази вечер.
    ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
    ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
    ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

• Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение

...
      Един от цитираните от теб мисли малко по-различно.
      Лентовите високоговорители са изодинамични говорители с разпределена магнитна система и каптонова мембрана с много добра чувствителност и горна граница над 40kHz.

Опааа... не ви прави чест колега да вадите цитат от пост на Румен Суванджиев без да го публикувате целият само за да поддържате тезата си!

Когато преди много години за пръв път взех в ръка благоевградската пищялка ВЛД-40, за мен беше загадка защо този говорител е изпълнен с рупор. Честно казано и досега това остава мистерия за мен. Може би причината е била ниската му чувствителност, но комбинацията е всепризната като безкрайно неподходяща. Още преди двадесет години повечето правячи на колони просто го демонтираха и нещата тръгваха малко по-добре. По-късничко се нароиха всякакви разновидности с различен преден панел и брой на лентичките, но според мен нищо не се е променило коренно като звук. И по мой стар обичай ще дам предимствата и недостатъците на този говорител.
      Предимства:
      1. Чудесна честотна лента: 40-те килохерца са истински!
      2. Ниски нелинейни изкривявания
      3. Отлична ремонтопригодност (ремонтът се състои в подмяната на металната лентичка от обикновено алуминиево фолио, което става за минути)
      Недостатъци:
      1. Насоченост, която няма как да се избегне (за човек като мен, свикнал да седи на определено място, докато слуша музика, това не е кой знае какъв проблем)
      2. Ниска чувствителност
      3. Необходимост от филтър от висок ред с всички произтичащи от това проблеми
      4. Наличие на преходен трансформатор, преобразуващ много ниския импеданс на трептящата лентичка до желаните 8 Ома. Колкото и добре да е изпълнен (което за не може да се каже продукцията на Благоевград ), този елемент внася твърде високи фазови и интермодулационни изкривявания, които омазват иначе ясната звукова картина.

За мен този говорител отдавна принадлежи на историята.

Но съвсем по друг начин стоуи въпросът със съвременните лентови говорители. Ако искаме да бъдем точни, това са най-често изостатични говорители с разпределена магнитна система, каптонова мембрана и медна или сребърна звукова "бобина".

Нека разгледаме един типичен представител на такава пищялка - чудесният FT7RP на Fostex.
      Това на вид невзрачно говорителче има система от шест мощни неодимов магнитa, която му осигурява 93dB/W/m, на които могат да завидят доста куполни пищялки, 45kHz горна граница, импеданс опънат като конец и най-важното - невероятно изчистен брилянтен звук, според моите лични впечатления. Нуждае се от съвсем непретенциозен филтър (3,3uF/0.18mH) и работи чудесно от 3,5 kHz, което го прави подходящ и за двулентова колона.
      Изостатичният говорител се различава много, ама много от оригиналният лентов говорител. Верно е че си приличат външно но в действителност конструкцията им вътре е доста различна!
      Докато не пубуликувхте снимките отблизо нямаше как да знаем, че става въпрос за такива говорители нали!

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
      ...
      С усилвателя ми обаче ще се разделяме. Като се обзаведа и нанеса на новото място ще послушам един предложен ми лампов амп за да реша дали го искам. До тогава ще пробвам един-два транзисторни усилвателя и ресивъра за да избера правилния за мен.
      По-нататък ще кача и АЧХ на колоните.

Продължавам да съм доволен от колоните, пък и покрай тях и вас взех да понаучавам по нещо. Четенето и слушането продължават ...

Това са снимки на високочестотните и средночестотния говорител. Фостер е оригиналният.
      Ами не исках да Ви разочаровам за този Grundig. Той е продукт на бранда Grundig, но няма нищо общо с легендата. Имам такъв усилвател от 90 те, само, че е City Line 6 (който като конструкция е почити същият)
      Подариха ми го за части, но понеже повредата беше много малка си го възстанових защото беше с изкл. добър външен вид. За съжаление радоста ми от придобивката беше помрачена от сухият и безжизнен звук. Доскоро си бях пуснал домашният компютър през него, но вече дори тази чест му е отнета и сега има привлегията само да събира прах
      Attached Files
      Have A Nice Day
      o/_______\o
      (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
      []=о===о=[]

Comment

• на мен ми стана ясно много отдавна какъв е тоя говорител, назад съм писал. а тука почнаха да обсъждат влд-то който си е баш с трансформатор.
        с тази система си на прав път към верния звук, но ти трябват колони няколко класа над тези за да чуеш как ти свири усилвателя. тогава ще ти трябва усилвател няколко класа над тоя и вече ще чуеш отчетливо разликата в аналоговата част на дак-а /ОУ-тата които са буфер/. след игра там, вече може и да чуеш самия дак.
        пак ти казвам, системата ти е много добра. купи си хубав усилвател, но за тия колони не лампов(всъщност това че усилвателя е лампов не е гаранция как свири).
        ако си вземеш лампов от човека който ти е мерил колоните, скоропостижно ще се разделиш с тях. тия кондензатори и индуктивности които си снимал дърпат яко от бистротата. всъщност говори си с него и прослушайте разни неща.
        точка

Comment

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
          Опааа... не ви прави чест колега да вадите цитат от пост на Румен Суванджиев без да го публикувате целият само за да поддържате тезата си!

Аз, колега теза нямам, а имах молба за информация за ОТ. Просто отговарям на вашите тези! И няма как да намеря по-правилните думи от цитираните. Бяха ми казани лично, както и още неща, но просто не исках да го намесвам в тая тема поименно. Не съм го направил за да демонстрирам знания, каквито се разбра че нямам. Пийс!
          Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
          Докато не пубуликувхте снимките отблизо нямаше как да знаем, че става въпрос за такива говорители нали!
          А по тази логика как знаехте че става въпрос за други?
          Наистина не искам да се получава пост със заяждане от моя страна. Казвам го с шеговит тон и естествено съм благодарен за споделената информация в темата.
          С домашното кино нещата може да станат с изработването на център, който да си "пасне" с тези колони. Но и до там ще стигнем като му дойде времето...

Comment

Не се замеряме , просто дадох характеристика на говорителя, аз лично до 17 KHz чувам, убедих се лично онази вечер.
            Напъни са още 1 кхц и ставаш диригент.
            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Аз, колега теза нямам, а имах молба за информация за ОТ. Просто отговарям на вашите тези! И няма как да намеря по-правилните думи от цитираните. Бяха ми казани лично, както и още неща, но просто не исках да го намесвам в тая тема поименно. Не съм го направил за да демонстрирам знания, каквито се разбра че нямам. Пийс!
              Трябваше да се обърнете към Румен още в началото, а не към автомобилен форум!
              "Ако искаш хляб, върви при хлебар!"

А по тази логика как знаехте че става въпрос за други?
              Наистина не искам да се получава пост със заяждане от моя страна. Казвам го с шеговит тон и естествено съм благодарен за споделената информация в темата.
              С домашното кино нещата може да станат с изработването на център, който да си "пасне" с тези колони. Но и до там ще стигнем като му дойде времето...
              Ами някой напред в темата каза че са лентови... не съм следил темата с много подробности защото повечето постове са общи приказки.
              Няма проблем колега не приемам поста ви като заяждане просто си отстоявам позицията относно лентовите говорители!
              Според мен колоните са добри, като гледам изпълнението на филтрите... Ако на вас Ви харесват не слушайте други мнения!
              Накрая едно предупреждение пътя по който сте тръгнали е доста стръмен и за да вървите по него горивото е със зелен цвят и етикета на тубите е с лика на американски президенти

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
              Напъни са още 1 кхц и ставаш диригент.

колега от къде ви идват на ума тия мъдрости... смях се тука минута като малоумен ахахаха
              Last edited by fade; d.m.y г., 12:56.
              Have A Nice Day
              o/_______\o
              []=о===о=[]

Comment

• Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                Не се замергайте много с килохерци, защото средностатистическото човешко ухо долавя около 14-15 KHz - само хора с по-изтънчен слух чуват повече, а диригентите трябва да чуват 18 KHz.
                От тия двамата.
                По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Понеже в момента слушам тази, може да си я пуснеш за да си пробваш басите :

50 CENT - P.I.M.P
                  Това е цензурираната версия.
                  Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                  Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                  Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                  sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
                    Колега прочетох линка! Но не разбрах какво точно е казано в него. Видях няколко човека да се превъзнасят по DIY говорител, който даже май вече не се произвежда. Нямам нищо против, нека е добър говорителя, аз лично нямам впечатления от говорителя и както казах и в предният пост нямам право да си изказвам личното мнение. За мен говорител който е с обърната на 180* фаза е с много, много спорна стойност. Не че не може да се сфазира през филтъра обаче това е...
                    Нека се изразя така:
                    Параметрите са необходимо условие, но не са достатъчно!
                    Съгласен съм с това. Но все пак параметрите са единствения обективен критерий, по който да сравняваме конкурентите.
                    Сигурен съм, че ако чуете музика през референтен усилвател с изкл ниско THD изобщо няма да Ви хареса. Сигурен съм също така и, че ако видите THD графиката на един лампов усилвател ще се учудите колко е крив, въпреки всичко хората харесват звученето им. Моят съвет е да не сравнявате изобщо изходящите трансформатори на един лампов усилвател (през който минава цялата честотна лента) с трансформатора на един говорител със сравнително тясна лента. Да не говорим, че останалите говорители които са в ОТ не минават през въпросният трансформатор.
                    Добре де ето Тук е направено сравнение на NRDL и конкурентите му, които са съвременни магнетостати. При това от независим източник (Hobby HIFI). За честотите, за които се използва (>3кХц) е <1 % и така като гледам другите не са по-напред. Waterfall-ът също ми се стува супер, а АЧХ-то е почти идеално гладко. Няма особена насоченост. Импулсната характеристика също изглежда отлична. По тези параметри, за мен това е един достоен за уважение говорител. А на всичкото отгоре е и "made in bulgaria". И не е само той. Има и други примери на добри БГ аудио компоненти, както от миналото, когато сме изнасяли дори за скандинавските страни, така и сега. Това е доста хора не го знаят, а си е повод за гордост, не мислите ли?
                    Относно линка който сте сложили към bgaudioclub.org. Вижте, следя HiFi и аудиофилското i-net общество, още от основаването на сайта bgaudio.org (мисля че са повече от 10г). Bgaudioclub.org възникна доста по-късно и бе основан от Ангел Деспотов и още няколко човека с наранено Его, заради непреодолимите им различия с модераторският екип и в bgaudio.org и по специално с Иван Рачев (когато все още беше модератор). Определено Ангел има сериозни познания за аудиото, но пред Аспарух Желязков, Иван Рачев, Кирил Кирилов, Румен Суванджиев и още няколко други пуристи от bgaudio.org е просто като ученик от кръжок по ТНТМ. Съжалявам ако нещо Ви разочаровам.
                    Колега, нека не пренасяме караниците от аудио форумите тук. И аз ги следя от около 10 години и съм отвратен от злобата на някои хора - и от двете страни. Просто дадох линк към бгаудиоклуб, защото там има тема за въпросните лентови драйвери. Иначе специално от Румен Суванджиев имам отлични впечатления, въпреки че не го познавам лично.
                    Относно лошите впечатления от "фуниите" ВЛД 40 - според мен се дължи на това, че качеството е варирало в големи граници, нещо типично за производство в соц. страна. Аз се запалих по тях, може би защото съм слушал варианта им за износ, брандиран като GAMMA HiFi. Бяха свързани с един музикален център Phillips висок клас, от 70-те и просто ми падна ченето. Не казвам, че са нещо мега хипер гига хай енд, но за времето си са били повече от адекватна алтернатива на масово продаваните сонита, техникси и т.н. Така си мисля аз де, никой не ангажирам с мнението си.

---------- Post added at 16:54 ---------- Previous post was at 16:53 ----------

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                    Понеже в момента слушам тази, може да си я пуснеш за да си пробваш басите :

50 CENT - P.I.M.P
                    Това е цензурираната версия.

Ето и една от мен: http://www.youtube.com/watch?v=9oZ03sNTE14
                    Last edited by 156; d.m.y г., 17:01.
                    '05 166 V6
                    '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

• 156, за това парче трябва много "здрави гащи" - звукозаписния носител трябва да е истински, както и всичко останало по веригата стигащо до непредубеденото човешко ухо.
                      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                      sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                        Съгласен съм с това. Но все пак параметрите са единствения обективен критерий, по който да сравняваме конкурентите.
                        Колега каква е ползата от обективният критерий, когато изхарчиш една сума поръчаш го, идва и ... почваш да се чудиш как да го вкараш в общата картина. Почват едни игри с филтри и т.н. и накрая пак резултата не е къвто си очаквал.
                        Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение
                        Добре де ето Тук е направено сравнение на NRDL и конкурентите му, които са съвременни магнетостати. При това от независим източник (Hobby HIFI). За честотите, за които се използва (>3кХц) е <1 % и така като гледам другите не са по-напред. Waterfall-ът също ми се стува супер, а АЧХ-то е почти идеално гладко. Няма особена насоченост. Импулсната характеристика също изглежда отлична. По тези параметри, за мен това е един достоен за уважение говорител. А на всичкото отгоре е и "made in bulgaria". И не е само той. Има и други примери на добри БГ аудио компоненти, както от миналото, когато сме изнасяли дори за скандинавските страни, така и сега. Това е доста хора не го знаят, а си е повод за гордост, не мислите ли?
                        Ами повод за гордост и ... омерзение едновременно. Защото съсипаха едно производство, което с помоща на хора като Р. Суванджиев примерно можеше да дава хляба на хората и да популяризира малката ни държавичка. Обаче никой не го е грижа ...
                        А иначе за NRDL няма да кажа че е добър докато не го чуя! Разбрах че не е някаква цифромания може пък ако почнат да го продават да си поръчам един комплект. И без това имам тука едни широки Altec 403 дето отдавна им се точа за някой проект
                        Може да ги сложа като допълнение към тях макар че съм противник на многолентовите ОТ Ама тва си е пак лично мнение

Първоначално публикувано от 156 Покажи съобщение

Колега, нека не пренасяме караниците от аудио форумите тук. И аз ги следя от около 10 години и съм отвратен от злобата на някои хора - и от двете страни. Просто дадох линк към бгаудиоклуб, защото там има тема за въпросните лентови драйвери. Иначе специално от Румен Суванджиев имам отлични впечатления, въпреки че не го познавам лично.
                        Относно лошите впечатления от "фуниите" ВЛД 40 - според мен се дължи на това, че качеството е варирало в големи граници, нещо типично за производство в соц. страна. Аз се запалих по тях, може би защото съм слушал варианта им за износ, брандиран като GAMMA HiFi. Бяха свързани с един музикален център Phillips висок клас, от 70-те и просто ми падна ченето. Не казвам, че са нещо мега хипер гига хай енд, но за времето си са били повече от адекватна алтернатива на масово продаваните сонита, техникси и т.н. Така си мисля аз де, никой не ангажирам с мнението си.[COLOR="Silver"]
                        Няма колега и аз също като вас съм доста разочарован от българското аудифилско общество но не мога да не призная заслугите на някой от членовете му!
                        Иначе продължавам да поддържам тезата си че ВЛД е поначало грешна концепция, не е виновно качеството... ама изобщо!
                        Концепцията му е неуспешна и то още на първоизточника Decca Kelley 30. Просто лично мнение!
                        Last edited by fade; d.m.y г., 17:25.
                        Have A Nice Day
                        o/_______\o
                        []=о===о=[]

Comment

• Повдигам темата с едно конкретно питане и ще съм благодарен ако някой може да ми отговори.
                          Искам да си взема един ресивър Sony Str-da2400es, защото четох че не е лош за кино, а в същото време има Pre Out за да мога да извадя сигнал за стерео усилвател.

Има Dolby HD както и DTS HD, но не може да пропуска 3D сигнал през HDMI.
                          Имам мултимедиен плеър MED1000X3D, който ползвам за да гледам филми, но той е само с един HDMI изход.
                          Бих могъл да извадя звук от телевизора с оптичен кабел, но губя HD звука.

Как мога да подам HD звук към ресивъра и 3D картина към телевизора, като имам един HDMI?

Конкретния ми въпрос е - има ли HDMI сплитери, които разделят сигнала на две, но да пропускат 1080p, т.е. да са HDMI 1.4?
                          Всичко е заради 3D-то и HD саунда , но ако има начин с тоя ресивър да стане ще е добре.
                          Или да не се занимавам с него и да взимам нещо друго?
                          Някой с опит?

Comment

• Телевизора има ли HDMI ARC? Т.е. един от HDMI входовете става изход и може да изкараш оттам звук за ресивъра.
                            Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                            Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

• Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
                              Телевизора има ли HDMI ARC? Т.е. един от HDMI входовете става изход и може да изкараш оттам звук за ресивъра.
                              Това са изходите, т.е. входовете. Не мислех че мога да извадя директен сигнал от там. Супер ще е ако става, но сигурно ли е? Все пак символа над HDMI 1(ARC) е само за вход?!?
                              Last edited by bager; d.m.y г., 15:00.

Comment

• Ще стане значи. Виж си и упътването на ТВ-то. Ето и малко обяснено:
                                Audio Return Channel is a feature built into the latest versions of HDMI (1.4, and presumably future versions). In its most basic description, ARC sends audio from the TV back down the HDMI cable to something like a soundbar, home theater in a box, and even a few A/V receivers.

Или напиши в гугъл 'какво е хдми арк' и виж.
                                Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                                Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Working...
                                X