If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
...По въпроса с последователното произвеждане на искра от двете свещи на даден цилиндър, някъде има писано, че това е така, но някъде казват, че няма отместване между двете искри.
Аз лично не съм проверявал, как стоят реално нещата, но в една друга дискусия по въпроса, си спомням, че колегата OEM беше писал, че е мерил с осцилоскоп и отместване не е установил...
Ами твърде е възможно и да греша/грешим за офсета на 16-клапановите ТС. Аз това го говоря по спомен, щото когато си купих моя ТС, четох в Wikipedia, че това (размерите и отместването) са разликите между 8-клапановия и 16-клапановия Т.С. Ама както знаем, Wikipedia не е най-сигурния източник, а в никаква официална документация на двигателя не съм го чел, така че я е така, я не е така Щом ОЕМ го е мерил и е нямало, интересно, значи може и да няма наистина
Извинявам се за оф-топика!
Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015 Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997[Ex]
Не ми се сваля капака но по спомени май двата края на бобините на 16V не са на един и същ цилиндър.
1<->4, 2<->3
За да има искра едновременно на двете срещи в цилиндър трябва да се подава импулс едновременно на две бобини.
Ако са стандартни импулсите имам две искри в цилиндър по различно време.. при запалване и при изхвърляне на газовете.
Ако имаме две искри при запалване на сместа ще имаме и две искри при изхвърляне на газовете.
Не ми се сваля капака но по спомени май двата края на бобините на 16V не са на един и същ цилиндър.
1<->4, 2<->3
За да има искра едновременно на двете срещи в цилиндър трябва да се подава импулс едновременно на две бобини.
Ако са стандартни импулсите имам две искри в цилиндър по различно време.. при запалване и при изхвърляне на газовете.
Ако имаме две искри при запалване на сместа ще имаме и две искри при изхвърляне на газовете.
Така си мисля аз.. разубедете ме!
Снимката, която си показал е на CF2 мотор. При нея е така, както казваш - двете свещи на даден цилиндър се палят от различни бобини и 2 искри отиват навятъра (Wasted spark) в края на изпускателния такт на другия цилиндър.
При CF3 моторите всяка бобина пали свещите на своя цилиндър, няма искра навятъра в друг цилиндър и не е възможно отместване на двете искри по време.
Снимката, която си показал е на CF2 мотор. При нея е така, както казваш - двете свещи на даден цилиндър се палят от различни бобини и 2 искри отиват навятъра (Wasted spark) в края на изпускателния такт на другия цилиндър.
При CF3 моторите всяка бобина пали свещите на своя цилиндър, няма искра навятъра в друг цилиндър и не е възможно отместване на двете искри по време.
Мда.. тва го изпуснах за CF3
Все си мислех до сега, че при две свещи в цилиндър сместа се пали на две места едновременно....
То лесно се пробва де е истината... окъсявате малките свещи и карате само на големи
Не е ясно дали така товарът няма да стане прекалено голям за дадена бобина.
Може би.... а може и не.
Същата е ситуацията с мит двигател и пълни с вода гнезда на свещите. Всеки дето е работил в сервиз е виждал такава ситуация... и тия дето са си карали колите за проблема там. И сигурно е имало причина да посетят сервиза не мислите ли така?
Ако са пълни гнездата на малките свещи примерно. Какъв е ефекта тогава? Има ли пропадане в мощността и проблем в работата на двигателя?
Или ако са пълни гнездата на големите свещи. Двигателя ще работи ли изобщо?
Отговора на този въпроса дава и отговор на другия! Има ли някаква файда от втората свещ в съответния мотор. CF2, CF3 или който и да е друг.
Същата е ситуацията с мит двигател и пълни с вода гнезда на свещите. Всеки дето е работил в сервиз е виждал такава ситуация... и тия дето са си карали колите за проблема там. И сигурно е имало причина да посетят сервиза не мислите ли така?
Ако са пълни гнездата на малките свещи примерно. Какъв е ефекта тогава? Има ли пропадане в мощността и проблем в работата на двигателя?
Или ако са пълни гнездата на големите свещи. Двигателя ще работи ли изобщо?
Отговора на този въпроса дава и отговор на другия! Има ли някаква файда от втората свещ в съответния мотор. CF2, CF3 или който и да е друг.
Ако моторът е CF2, откачи кабелите, които излизат от 3 - та и 4 - та бобина и моторът ще работи само на големите свещи. Така ще усетиш разликата.
Дали има полза от двете искри може да се разбере на газов анализатор. Може и след пробег от към 1к км(като си видиш разходът). Едни 10%(примерно) разлика в мощноста или разходът, на око трудно се установяват, на са съществени, когато погледнем в дългосрочен план. Имам 3 схеми на ЕКУ на двуискров мотор, в две от схемите е посочено че малката и голяма свещ са на различни бубини. В третата не присъства разпределението на свещите по бубините. Сигурно ли е че има мотор, на който и двете свещи са на една и съща бубина? Интересна ми е постановката при издирване дефазирането с осцилограф, ако е двулъчев, ако не е - не ми е интересна.
Дали има полза от двете искри може да се разбере на газов анализатор. Може и след пробег от към 1к км(като си видиш разходът). Едни 10%(примерно) разлика в мощноста или разходът, на око трудно се установяват, на са съществени, когато погледнем в дългосрочен план. Имам 3 схеми на ЕКУ на двуискров мотор, в две от схемите е посочено че малката и голяма свещ са на различни бубини. В третата не присъства разпределението на свещите по бубините. Сигурно ли е че има мотор, на който и двете свещи са на една и съща бубина? Интересна ми е постановката при издирване дефазирането с осцилограф, ако е двулъчев, ако не е - не ми е интересна.
Да, 16V CF3 e такъв. При мен пробвах и двата варианта. Разлика на теория не трябва да има, но аз сякаш долових такава (ако не е втълпяване). Накрая върнах схемата при която двете свещи се палят от различни бобини.
Това чудо с какъв компютър е? Много безсмислено ми изглежда, да слагаш още 4-ри свещи и бубини, за да постигнеш нещо, което можеш и само с промяната на данни в табличка. Двете искри имат смисъл, ако търсим по добро изгаряне, без поява на детонации, а това с паленето на горивото в две точки, едновременно..... незная, може би ми е бедно въобръжението....
Това чудо с какъв компютър е? Много безсмислено ми изглежда, да слагаш още 4-ри свещи и бубини, за да постигнеш нещо, което можеш и само с промяната на данни в табличка. Двете искри имат смисъл, ако търсим по добро изгаряне, без поява на детонации, а това с паленето на горивото в две точки, едновременно..... незная, може би ми е бедно въоръжението....
Аз съм с мотор CF2. ECU - то е bosch motronic 1.5.5.
Както колегата по-горе каза - във уикипедията пише, че замисълът е на малката свещ да се подава искра с малко времезакъснение спрямо голямата, когато сместта е полу-запалена и в свръх плътно състояние.
Напрактика обаче май не е така.
Иначе плюс на тази схема е това, че и 2 бобини да изгорят (зависи кои де) моторът пак ще работи.
Недостатък е оскъпяването и наполовина по-малкото време за насищане, което може да си казва думата при по-високи обороти.
За двете искри и идеята за тях, уйки вероятно е права. Смущава ме твърдението че има вързани голяма и малка свещ на една бубина. Тъкмо времето за насищсане не позволява идеята да се реализира с по малко бубини и свещи, и това е оправданието за оскъпяването. При вариянта на свързване на М2.10 и М2.10.3 дете искри могат да бъдат дефазирани, без това да доведе до по малко енергия при високи обороти. А точно тоя М1.5.5 при моята схема е без означение на свещите, но пък казваш че е CF2, пълна мъгла е при тия хора и схемите им, отдавна спрях да броя колко грешки съм открил. Въпросният CF3 все пак с какъв комп е?
Недейте винаги да приемате на 100% за меродавно написаното в Уикипедие. Имайте предвид, че всеки може да пише там. Дори и Вие. Така, че търсете друга литература. И мислете не само за електрониката, а и за механиката. Механично малката свещ е безполезна в ТС 16В.
Защото един двигател е предимно механика, после е електроника.
Аз се доверявам на логиката. Смисъл да набуташ две свещи има, ако ги ползваш последователно във времето. Идеята е да се скъси времето за изгаряне, без това да доведе до детонация. Ако палят едновремено, по скоро се получава обратният ефект. Един стробоскоп би хвърлил светлина по въпросът.
Като се разрових за инфо....видях, че тая тема е коментирана и от старите кучета в форума. ..http://clubalfaromeo.com/forum/showt...p?t=16981.но и те до никъде не са я докарали....така, че както казва адаша....липсва ни правилната литература.. )
Comment