PDA

View Full Version : Общи приказки 166

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Megadet
05-01-2014, 14:04
Оригиналния ключ работи но искам да си направя нов понеже стария е доста очукан, ключаря каза че може само ключ да направи но не и да се отключва дистанционно?

ecotronic
05-01-2014, 16:02
Това означава, че не трябва да се сменя модула на централното а да се мисли единствено за приемника на дистанционното. Според мен вариантите са няколко:

1 - Обучава се приемника да приема команди от новия ключ.

2 - Старият приемник се подменя с нов, който върви в комплект с няколко дистанционни а добавянето на ново дистанционно не е трудно и не е свързано със сериозни разправии и разходи.

3 - Старият приемник си остава, но се добавя нов, който върви със съответните дистанционни. Така двата приемника работят заедно.

.......

Нов приемник с нови дистанционни струва около 50 лв, като всяко ново дистанционно е около 15.

lordliness
05-01-2014, 16:07
а защо не полираш стария си ключ?

Megadet
05-01-2014, 17:06
Самата кутия на стария ключ е счупена и изглежда доста кофти, ключа е с един бутон! От къде мога да закупя нов приемник с нови дистанционни и сложен ли е монтажа?

ecotronic
05-01-2014, 17:14
Примерно това (http://constructor.bg/shop/product_info.php?products_id=12021).
Добре е да се обърне внимание на защитата на въздушния протокол.

Megadet
05-01-2014, 17:20
Колега а това става ли http://prodavalnik.com/dvukanalen-programiruem-modul-za-distantsionno-upravlenie-i21019127

ecotronic
05-01-2014, 17:23
Колега а това става ли http://prodavalnik.com/dvukanalen-programiruem-modul-za-distantsionno-upravlenie-i21019127

Да, и това става.

Megadet
05-01-2014, 17:25
Ако го взема къде да го свържа, на мястото на стария приемник който е при третия стоп?

lordliness
05-01-2014, 17:28
Самата кутия на стария ключ е счупена и изглежда доста кофти, ключа е с един бутон! От къде мога да закупя нов приемник с нови дистанционни и сложен ли е монтажа?
някъде бях срещал, че продават само кутийки, зависи и каква е твоята.

ecotronic
05-01-2014, 17:29
Ако го взема къде да го свържа, на мястото на стария приемник който е при третия стоп?

Да, най-добре е там - само трябва да се направят новите връзки към стария кабелен сноп. Но това, когато е ясен конкретния приемник и описанието на изводите му.

Megadet
05-01-2014, 17:29
Моята е от червените с един бутон отгоре? След като го взема ще кача схема ако има!

Doomguy
05-01-2014, 17:31
Моя приемник го изхвърлих, останаха само кабелите. Като окъсиш няколко определени отключва и заключва. Ако си купя нов модул за централно, дали ще мога да си го монтирам сам на мястото на стария? Моя го хвърлих, защото отказа да отключва от дистанционното.

Megadet
05-01-2014, 17:36
Ето схема на предлаганото устройство в Продавалник,

ecotronic
05-01-2014, 17:36
Моята е от червените с един бутон отгоре? След като го взема ще кача схема ако има!

Разликата спрямо сегашното ти дистанционно ще се състои в това, че ще заключваш с един бутон а ще отключваш с друг. Ако си вземеш дистанционно с повече от 2 канала, ще можеш да го ползваш и за да управляваш други неща - примерно за отваряне на багажника.

Megadet
05-01-2014, 17:38
Ами за сега намирам само двуканални! Намерих едно http://constructor.bg/shop/product_info.php?products_id=12062
Ако на някой му се намира здрав червен ключ или заготовка с кутийка с един бутон да пише!

Doomguy
05-01-2014, 18:08
Аз имам сервизен, който няма бутони по него и е като нов. Ще ползвам него и дистанционно от отделен модул. Ако имаш такъв, ползвай него. Остава въпроса дали може да се сложи външно устройство без да се пипа стандартното окабеляване.

ecotronic
05-01-2014, 19:39
Ами за сега намирам само двуканални! Намерих едно http://constructor.bg/shop/product_info.php?products_id=12062
Ако на някой му се намира здрав червен ключ или заготовка с кутийка с един бутон да пише!

Точно това не ти го препоръчвам, защото е с фиксиран код. Търси такова със скачащ код.

Ако не намериш 3 канално, може да се добави една проста електроника към 2 каналното и така единият канал да се ползва за отключване/заключване на вратите, както сегашното а другият за багажника.

---------- Post added at 19:39 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

Аз имам сервизен, който няма бутони по него и е като нов. Ще ползвам него и дистанционно от отделен модул. Ако имаш такъв, ползвай него. Остава въпроса дали може да се сложи външно устройство без да се пипа стандартното окабеляване.

Добавянето на отделен приемник е много лесно. Модулът за централното има 2 релейни входа на които оригиналният приемник праща импулси с напрежение 0 V. - на единият за заключване а на другият за отключване.

Megadet
05-01-2014, 19:47
Аз мисля да поръчам това http://prodavalnik.com/dvukanalen-programiruem-modul-za-distantsionno-upravlenie-i21019127, какво мога да направя за да го ползвам и за багажника?

ecotronic
05-01-2014, 20:01
Аз мисля да поръчам това http://prodavalnik.com/dvukanalen-programiruem-modul-za-distantsionno-upravlenie-i21019127, какво мога да направя за да го ползвам и за багажника?

За да го ползваш и за багажника, трябва само едното от двете релета да се ползва за централното, като се добави един външен T - тригер. Така другият канал ще остане свободен и можеш да го ползваш за багажника.

Megadet
05-01-2014, 20:08
Ааа колега хич ме няма с електрониката, едва ли ще мога да го направя!

Doomguy
05-01-2014, 20:11
Добавянето на отделен приемник е много лесно. Модулът за централното има 2 релейни входа на които оригиналният приемник праща импулси с напрежение 0 V. - на единият за заключване а на другият за отключване.

Става въпрос за това дали е Plug n Play, тоест без да пипам снопа кабели а просто да го включа към оригиналната букса.

ecotronic
05-01-2014, 20:13
Ааа колега хич ме няма с електрониката, едва ли ще мога да го направя!

Спокойно. Ти си набави дистанционното, а аз ще ти дам най-лесното решение затова, как да го направиш сам, без никакви затруднения.

Megadet
05-01-2014, 20:15
Ок, когато го взема ще пиша! Поздрави!

ecotronic
05-01-2014, 20:19
Става въпрос за това дали е Plug n Play, тоест без да пипам снопа кабели а просто да го включа към оригиналната букса.

Е чак така вероятно няма да стане, но ако изключиш фабричния приемник и свържеш 4 проводника (+,- и двата входа на модула за централното) към новия приемник, ще стане. Всички тези връзки излизат на буксата на фабричния приемник, тъй че нови кабели не трябва да се пускат.

Doomguy
05-01-2014, 20:35
Знам кои са кабелите, значи не би трябвало да е проблем да се справя и сам.

mitkomeg
06-01-2014, 16:05
Имам навика да си закачам веднъж в месеца поне колата да видя за грешки ей така профилактично.Последните няколко пъти обаче ми дава едни и същи две грешки: P0101(непостоянен) и P1320(Няма). Изтривам ги и карам и не се появяват веднага или поне не във времето в което съм с лаптопа и пробвам.Дебитомера уж работи нормално(уж) - да кажем, че егр-а от време на време прави нещо и набива грешка...незнам. За втората грешка това "няма" до колкото разбирам е, че няма сигнал или поне някога се е загубил тоя сигнал.Но ако се загуби няма ли да изгасне колата? Защото не ми се е случвало да гасне или забие муцуна (да не чуе дявола :priest:).
А колата си работи нормално.Единствено което ме дразни е някой път когато чакам на светофар и е изключена от скорост и започва да се тресе леко колата и оборотите се менят с около 1 мм отклонение на стрелката...не мога да определя колко оборота са това но е гадно тва тресене.Не се появява винаги но на няколко спирания на място поне един път се появява.
Друго което ми прави впечатление е може би познато и на вас понеже съм чел и други да се оплакват от звънкането от към двигателя като загрее.Като е студена се чува много добър стегнат звук от 5-так дизел но като загрее и почва едно предзвънкване което утихва като натисна леко педала на газта.Чува се от към ремъците и предполагам, че е прословутата обтяжна ролка.
Та имат ли нещо общо нещата с втората грешка според вас?Ясно ми е, че от разстояние може само да се предполага но съм сигурен, че има хора който са си патили от същите неща който се повтарят при повечето екземпляри :)

Linkestis
06-01-2014, 22:01
Първо заминава ролката на самият обтяжен механизъм.После и самият той.Пробвай да смениш само ролката грубо по 40лв има.
Не се сещам с колко к.с. си?

mitkomeg
06-01-2014, 22:22
2.4 jtd 136

lordliness
06-01-2014, 22:52
Имах едни теми за ролките, погледни ги.

Linkestis
06-01-2014, 23:56
2.4 jtd 136

Имах едни теми за ролките, погледни ги.

Или където те праща Лорда в темата или веригата на баланс вала,болежка на 136 к.с. :small_cry:

Megadet
08-01-2014, 13:09
Днес взех модула, тук в упътването има дадени някакви режими които не мога да разбера за какво са? В кой режим трябва да го поставя и трябва ли да правя Т- тригер? Ако е в първия режим не може ли да се ползва и за багажника?

ecotronic
08-01-2014, 13:45
Днес взех модула, тук в упътването има дадени някакви режими които не мога да разбера за какво са? В кой режим трябва да го поставя и трябва ли да правя Т- тригер? Ако е в първия режим не може ли да се ползва и за багажника?

Подходящият режим е "режим 6". За целта постави само един jumper на втора позиция (JP-2).

Връзките към буксата на стария приемник направи по следния начин:

http://snimki.be//store/1/271389181216.jpg

Съветвам те да направиш връзките с проводници към старите проводници, които отиват на съответните пинове на буксата.

Пробвай дали всичко е ОК с централното и след това ще ти кажа какво да направиш за да пуснеш и отварянето на багажника.
Остава един проблем със светването на мигачите при сработване на централното, но това ще го помисля и ще ти обадя решението допълнително.

Megadet
08-01-2014, 13:52
Ок колега, утре когато имам време ще се занимавам и ще пиша, значи връзвам + и - а другите два кабела само на едното реле, в режим 1 няма ли как да се свържат?

ecotronic
08-01-2014, 13:58
Ок колега, утре когато имам време ще се занимавам и ще пиша, а в режим 1 няма ли как да се свържат?

Режим 1 е неподходащ поради 2 причини:

1 - За да сработи централното му е необходим само кратковременен импулс а не постоянно включено реле на приемника.

2 - Ако все пак се реализира управлението с този режим, това означава, че при включено състояние на релето, консумацията на схемата ще е доста над "дежурните" 10 mА и ако стои така продължително време ще ти изтощава акумулатора.

А ти защо държиш да се ползва този режим?

Megadet
08-01-2014, 14:01
И аз не знам, ще бъде в режим 6, а свързването става само на едното реле така ли, в смисъл плюса и минуса са ясни, а другите два кабела има ли значение кой къде да сложа на дадените от теб позиций?

ecotronic
08-01-2014, 14:10
И аз не знам, ще бъде в режим 6, а свързването става само на едното реле така ли, в смисъл плюса и минуса са ясни, а другите два кабела има ли значение кой къде да сложа на дадените от теб позиций?

Не, няма значение това как свържеш пинове 5 и 6 спрямо COM1 и NO1

Megadet
08-01-2014, 14:15
Ок, утре ще се занимавам и ще пиша резултата, мерси колега и се извинявам за тъпите въпроси!

ecotronic
08-01-2014, 14:18
Ок, утре ще се занимавам и ще пиша резултата, мерси колега и се извинявам за тъпите въпроси!

Няма защо да се извиняваш, защото няма нищо тъпо в това човек да се интересува и да пита. :)

Bobiuzunov
08-01-2014, 19:36
Тези дни си карам JTD-то че нали на другата кола съм за смяна на водна помпа и докато чакам пети и помпа си карам другата кола.Видях че не свети единия заден габараит,по точно левия който е на капака на багажника.Реших че е изгоряла грушката и я смених,но греда пак не свети.Веднага загрях че ставa въпрос за снопа кабели който е между купето и капака на багажника,размърдах го и светна.Явно някъде там има прекъснат кабел.Въпроса ми е как да процедирам,как да махна самия маншон и кой кабел да проверя,по цвят ли как ли?
П.С само габарита не свети крушката на задна и тази за мъгла си бачкат.

Доко
08-01-2014, 19:46
Тези дни си карам JTD-то че нали на другата кола съм за смяна на водна помпа и докато чакам пети и помпа си карам другата кола.Видях че не свети единия заден габараит,по точно левия който е на капака на багажника.Реших че е изгоряла грушката и я смених,но греда пак не свети.Веднага загрях че ставa въпрос за снопа кабели който е между купето и капака на багажника,размърдах го и светна.Явно някъде там има прекъснат кабел.Въпроса ми е как да процедирам,как да махна самия маншон и кой кабел да проверя,по цвят ли как ли?

Цепни гумения маншон, вероятно са напукани изолациите на жиците, възможно е и да имаш прекъсната, изолирай всички които не ти харесат, ронят се, и са твърди. При мен беше много интересно като включвах задна скорост, се отваряше багажника. :mrgreen:

Linkestis
08-01-2014, 19:53
Те снимки:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=408599&postcount=10

lordliness
08-01-2014, 20:24
Аз резнах целия сноп, купих си силиконови кабели парчета около 50 см и ги съединих с устър клеми. Това накратко.

ecotronic
08-01-2014, 20:38
Аз резнах целия сноп, купих си силиконови кабели парчета около 50 см и ги съединих с устър клеми. Това накратко.

И аз мисля, че е най-добре да се сменят всички проводници. Щом на един му е дошло времето да прави мизерии, вероятно ще го последват и други.

Bobiuzunov
08-01-2014, 20:51
Това ще го правя в събота,че през седмицата е тъмно докато свърша работа.Такива малки устер клеми имали?
П.С няма мира от тия 166-ци ден не минава без да съм в някое приключение,но пък ми е интересно и забавно,не си ги давам и това е. :whistle:

ecotronic
08-01-2014, 21:11
Това ще го правя в събота,че през седмицата е тъмно докато свърша работа.Такива малки устер клеми имали?
П.С няма мира от тия 166-ци ден не минава без да съм в някое приключение,но пък ми е интересно и забавно,не си ги давам и това е. :whistle:

Още по-добре от клемите е проводниците да се запоят посредством калайдисани спайки и термофитен шлаух отгоре. Може и качествена изолационна лента. Така става по-здраво и по-компактно.

lordliness
08-01-2014, 21:41
Още по-добре от клемите е проводниците да се запоят посредством калайдисани спайки и термофитен шлаух отгоре. Може и качествена изолационна лента. Така става по-здраво и по-компактно.

Устър клемите не са в шлауха, едните са в капака другите са под кората. И въобще не пречат, кой ще си играе да запоява, с клеми стана супер.

Linkestis
08-01-2014, 22:17
Любо,"копни" ги тия снимки в твоята тема че вече трудно ги намирам :)

thecleaner
08-01-2014, 22:45

Точно така, в автомобилите устер клеми никои не слага, защото от вибрации, понякога се охлабват и си навличаш неприятности.

didod
08-01-2014, 22:50
А може и с т.н. бързи връзки - стискат се кабелите и после се загряват, при което пускат нещо като силикон и се запечатват.

bobi_kvo
09-01-2014, 09:40
Точно така, в автомобилите устер клеми никои не слага, защото от вибрации, понякога се охлабват и си навличаш неприятности.

с тези клеми няма проблем те са пробивни т.е. има крачета които се забиват в проводника и контактуват , няма как да се разхлабят :prescription:

https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1% 80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B 2%D0%B0%D0%B3%D0%BE&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IlLOUt-hMabFyQOBjYCYCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1680&bih=924

lordliness
09-01-2014, 12:40
Нищо не се саморазвива, ако беше така доста винтови връзки и най вече рапидни винтове щяха да хвърчат, клемите не се слагат по съвсем други причини.

Megadet
09-01-2014, 12:44
Днес си поиграх и монтирах модула, на буксата имаше изкарани кабели и за багажника, вързах ги към второто реле и сега с бутон 2 отварям багажника което е супер:dance:! Единствено не светят мигачите! Интересно но забелязах, че пиновете от които вземам плюс и минус като ги допра един до друг и мигачите започват да светят! Дали ще има начин да се направят и мигачите?

ecotronic
09-01-2014, 12:49
Днес си поиграх и монтирах модула, на буксата имаше изкарани кабели и за багажника, вързах ги към второто реле и сега с бутон 2 отварям багажника което е супер:dance:! Единствено не светят мигачите! Интересно но забелязах, че пиновете от които вземам плюс и минус като ги допра един до друг и мигачите започват да светят! Дали ще има начин да се направят и мигачите?

Централното работи ли нормално с бутон 1 ?

Това с допирането на пиновете и светенето на мигачите не би трябвало да е така.

Megadet
09-01-2014, 12:54
Централното работи ли нормално с бутон 1 ?

Това с допирането на пиновете и светенето на мигачите не би трябвало да е така.
Ами да работи, с бутон 1 отключва и заключва без проблем! А за мигачите не знам но така се получава! Да не би да не е + и - на тези пинове, но пък захранва модула!

ecotronic
09-01-2014, 12:59
Ако по някаква причина си взел +12V за захранване на приемника от пин 1 вместо от пин 3, ще се получава този ефект с мигачите, когато окъсиш захранването, защото релето за мигачите се управлява с подаване на шаси през пин 1.

Fr0sT
09-01-2014, 12:59
Нищо не се саморазвива, ако беше така доста винтови връзки и най вече рапидни винтове щяха да хвърчат, клемите не се слагат по съвсем други причини.

Какви са причините колега, че и аз обичам навсякъде да слагам клеми...

Megadet
09-01-2014, 13:02
Подходящият режим е "режим 6". За целта постави само един jumper на втора позиция (JP-2).

Връзките към буксата на стария приемник направи по следния начин:

http://snimki.be//store/1/271389181216.jpg

Съветвам те да направиш връзките с проводници към старите проводници, които отиват на съответните пинове на буксата.

Пробвай дали всичко е ОК с централното и след това ще ти кажа какво да направиш за да пуснеш и отварянето на багажника.
Остава един проблем със светването на мигачите при сработване на централното, но това ще го помисля и ще ти обадя решението допълнително.

Захранването го взех от номер 6 и 12 по твоята снимка на буксата!

ecotronic
09-01-2014, 13:10
Какви са причините колега, че и аз обичам навсякъде да слагам клеми...

Не става въпрос за саморазвиване на винтчетата на клемата а по-скоро затова, че проводник, който може да се движи спрямо клемата обикновено се прекършва непосредствено преди клемата. Ако се бандажират проводниците така че това прегъване да не е възможно, този проблем не съществува в такава степен.

Накратко - клемите са по-лесни и удобни за ползване, защото за целта трябва само отвертка.

Но запояването на проводниците и обличането на мястото на снаждане с добра изолация, макар и по-трудно като манипулация води до доста по-надеждна връзка.

---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:07 ----------

Захранването го взех от номер 6 и 12 по твоята снимка на буксата!

А защо от 6 и 12?
Нали съм означил пин 4 за шаси и пин 3 за +12V ?

Megadet
09-01-2014, 13:13
Ами 6 и 12 от буксата на стария приемник, там ми се включи модула!

ecotronic
09-01-2014, 13:17
Ами 6 и 12 от буксата на стария приемник, там ми се включи модула!

Нещо не разбирам. На схемата в червения правоъгълник съм оградил номерата на пиновете от старата букса за да е ясно кой-къде трябва да се свърже към новия модул.
А ако си броил погрешно пиновете и приемаш пин 6 а той всъщност е пин 1 - това обяснява онова с мигачите.

Megadet
09-01-2014, 13:20
Ами да броил съм ги грешно, ще сляза да погледна!

ecotronic
09-01-2014, 13:26
Ами да броил съм ги грешно, ще сляза да погледна!

За да не стане грешка и така да се повреди новия модул, ти препоръчвам следната методика:

1 - Разкачи новия приемник
2 - Закачи един проводник към шаси а с другия му край допирай последователно пинове 5 и 6 от старата букса. Ако правилно си определил тези 2 пина, трябва при допиране на единия централното да заключна а при допиране на другия да отключва.
3 - След като вече си локализирал пинове 5 и 6, то свържи новия приемник като гледаш оградените в червено пинове от схемата:

4 >>> GND
3 >>> +12V
5 >>> NO1
6 >>> COM1

Megadet
09-01-2014, 13:51
Оправих ги!

ecotronic
09-01-2014, 13:57
Оправих ги!

ОК! :)

Сега не пробвай да окъсяваш захранването, защото ще изгориш предпазител.

По въпроса с мигачите.....

Най-лесният начин да ги пуснеш в действие, без никаква допълнителна електроника и елементи - това е да изтеглиш 2 проводника от буксата на задна лява врата до релето, което се намира над акумулатора.

Единственото неудобство ще е това, че мигачите ще светват винаги по веднъж, независимо дали колата се отключва или заключва, а не както е оригинално - 1 път при заключване и 2 пъти при отключване.

Megadet
09-01-2014, 14:33
Сега ми отказа багажника, релето се чува отзад но не иска да се отваря, дори иот копчето в жабката

ecotronic
09-01-2014, 14:35
Сега ми отказа багажника, релето се чува отзад но не иска да се отваря, дори иот копчето в жабката

А ти как точно си свързал веригата за багажника към приемника?

1 - Свържи с един проводник изводи CO2 и GND на приемника.
2 - Свържи пин 10 от буксата на стария приемник към извод NO2 на новия.

Така трябва багажника да работи.

Megadet
09-01-2014, 14:44
Бях вързал пин 10 към NC2 а маса към COM, но ги махнах и сега въобще не се отваря багажника а релето го чувам че цъка, да не съм изгорил нещо?

ecotronic
09-01-2014, 14:46
Бях вързал пин 10 към NC2 а маса към COM, но ги махнах и сега въобще не се отваря багажника а релето го чувам че цъка, да не съм изгорил нещо?

Не си го повредил. просто направи двете описани връзки в предишния ми пост.

PS свързвайки нещата по начина, както си го описал, си подал постоянно напрежение към мотора на бравата на багажника (за продължително време). Има вероятност да се е предал от това.

Megadet
09-01-2014, 14:51
Добре но багажника не се отваря дори от копчето в жабката

ecotronic
09-01-2014, 14:55
Добре но багажника не се отваря дори от копчето в жабката

Натискането на копчето в жабката, завъртането на ключа в ключалката или свързването на пин 10 към шаси водят до задействането на едно реле, което подава напрежение на мотора на бравата.

Като си свързал пин 10 към NC2 въпросното реле е било постоянно задействано. Това не е проблем за релето, но е проблем за мотора, който не е разчетен да стои дълго време под напрежение.

В дясната част на багажника има едни релета и предпазители. Заслушай се дали цъка там реле в момент в който натискаш бутона в жабката. Ако не цъка - търси там изгорял предпазител (20 амперов) и да се надяваме, че в това е проблема а не в мотора.

Оставам с впечатлението, че много бързаш, като правиш това и стават грешки.

Megadet
09-01-2014, 15:01
Значи може да съм изгорил мотора на багажника!

ecotronic
09-01-2014, 15:03
Значи може да съм изгорил мотора на багажника!

Цъка ли реле в багажника или не?

Megadet
09-01-2014, 15:07
Чувам го да цъка!

ecotronic
09-01-2014, 15:11
Чувам го да цъка!

Говорим за релето в дясната част на багажника нали? Не това на приемника.
Ако е така, вероятно моторът е заминал.

Megadet
09-01-2014, 15:14
Ами тогава ще търсим мотор!

ecotronic
09-01-2014, 15:20
Ами тогава ще търсим мотор!

Може би е и моя грешката, че преди всичко не ти разясних значенията на изводите на новия приемник.

COM - (от common) - това е общият извод на превключващия контакт.

NO - (от normal open) - това е нормално отворения контакт

NC - (от normal closed) - това е нормално затворения контакт.

Т.е когато релето не е задействано съществува верига между COM и NC а когато е задействано, тази верига се разпада и се осъществява друга между COM и NO.

Megadet
09-01-2014, 15:22
Нищо важното е, че стана. Мотор ще се намери!

ecotronic
09-01-2014, 15:30
Нищо важното е, че стана. Мотор ще се намери!

Не е зле преди да търсиш нов мотор, да провериш дали идва напрежение непосредствено на клемата му:

http://snimki.be//store/1/151389274131.jpg

Свържи една крушка между пинове 1 и 3 и виж дали светва когато багажникът трябва да се отключи.

Megadet
09-01-2014, 15:34
Ок! Проверих има ток на буксата, мотора е заминал, нищо! Колега ако искаш да направим отделна тема за монтажа и да я сложим при другите!

ecotronic
09-01-2014, 17:56
Ок! Проверих има ток на буксата, мотора е заминал, нищо! Колега ако искаш да направим отделна тема за монтажа и да я сложим при другите!

Може, но това касае конкретен модел приемник и не знам доколко ще е полезна. Освен това още не сме приключили с онова за мигачите.

Megadet
11-01-2014, 22:13
Колега а за мигачите от друго място не може ли да се върже освен от вратата! И това реле при акумулатора може ли някаква схема, видях едно черно до акумулатора, за него ли става въпрос?

ecotronic
11-01-2014, 22:33
Колега а за мигачите от друго място не може ли да се върже освен от вратата! И това реле при акумулатора може ли някаква схема, видях едно черно до акумулатора, за него ли става въпрос?

Релето ще го познаеш по цокъла му.
Откачи проводниците от пинове 85 и 86 и на тяхно място закачи тези, които ще пуснеш от пинове 4 и 5 от буксата на задна лява врата:

http://snimki.be//store/1/711389472219.jpg

Не се сещам за друга по-лесна връзка.

Megadet
11-01-2014, 22:50
А как да сваля пластмасите от средната греда за да стигна до буксата на вратата? Тази букса от снимката не е ли на жълтия модул в средната конзола?

ecotronic
11-01-2014, 23:05
Най-долната пластмаса в основата на колонката е на щипки и се сваля с напъване към седалката. Вътрешната облицовка на колонката се свала по схемата:

http://snimki.be//store/1/611389474134.jpg

На скицата в предишния ми пост е изобразен цокъла на въпросното реле над акумулатора.

Megadet
11-01-2014, 23:10
Ок, утре ще погледна, мерси. Поздрави!

CHEFO666
13-01-2014, 23:20
Момци...тия коли нашите имат ли ...така наречения фитър на купето...?...или не знам точно как се казва...че ако има..не знам сменян ли е...и къде се намира...?

ecotronic
13-01-2014, 23:26
Момци...тия коли нашите имат ли ...така наречения фитър на купето...?...или не знам точно как се казва...че ако има..не знам сменян ли е...и къде се намира...?

Поленовия филтър - свали пластмасовия капак между чистачките и ще го видиш.

CHEFO666
14-01-2014, 09:23
Поленовия филтър - свали пластмасовия капак между чистачките и ще го видиш.

пластмасов капак между чистачки...хм....май не съм му обръщал внимаие грам,че има капак там...ок...мерси Любо.

Bobiuzunov
14-01-2014, 20:13
Помагайте,този проблем беше изчезнал от лятото до преди 10-на дни.Чека светва и педала на газта става като гумен,колата трудно реагира на подаване на газта.Гасиш я,палиш отново и проблем няма даже и чека след 20-на секуди гасне.Закачам си я на лаптопа и излиза грешна позиция сензор педал на газта.Педала е сменен от колегата Rasi преди колата да попадне в мен.Любо казваше че има букса някъде зад жабката ли се падаше или нещо такова беше,откъде е достъпа за тази букса за да я почистя и да видя дали ще е от нея или ще трябва друг педал на газта.Само да вметна че буксата която е при педала я няма,а кабелите са направо запоени и затова се насочвам към тази около жабката.Да не забравя става въпрос за 3.0 V6.

ecotronic
14-01-2014, 20:48
Да, въпросната междинна букса е D23B:

http://snimki.be//store/1/251389725216.jpg

Bobiuzunov
14-01-2014, 21:07
Любо това доколкото се ориентирам на схемата трябва да се пада под пластмасите на чистачките,така ли?Как да разпозная буксата която търся по цвят или по друг ориентир?

ecotronic
14-01-2014, 21:18
Или е там, или е вътре зад жабката - 8 пинова бяла на цвят. Това за цвета е според документацията а там цветовете не винаги са точно описани.

Единият вариант е да чистиш всичко наред, от което лошо няма.
Другият вариант е да я локализираш като мериш съпротивлението на потенциометрите на пиновете на буксата.

Bobiuzunov
14-01-2014, 21:27
Това с меренето не е в моята компетенция,такаче ще се чисти и пръска с контактен спрей всичко.Ако е зад жабката как се стига до там?

ecotronic
14-01-2014, 21:32
Пред краката на пасажера има една пластмаса която се крепи с 2 гайки за пода и с 3 рапидки под жабката. Като я свалиш, ще ти се открие достъп.

Boby
14-01-2014, 22:27
Жабката се сваля като отвиеш болтовете на пантите и, но зад нея има друга пластмаса от таблото и няма никакъв достъп до кабелите. Ако колата ти е с компютър в краката на пасажера тогава свали кората за която говори Любо и ще се открие достъп до всички кабели и букси.

koolio
14-01-2014, 22:50
Помагайте,този проблем беше изчезнал от лятото до преди 10-на дни.Чека светва и педала на газта става като гумен,колата трудно реагира на подаване на газта.Гасиш я,палиш отново и проблем няма даже и чека след 20-на секуди гасне.Закачам си я на лаптопа и излиза грешна позиция сензор педал на газта.Педала е сменен от колегата Rasi преди колата да попадне в мен.Любо казваше че има букса някъде зад жабката ли се падаше или нещо такова беше,откъде е достъпа за тази букса за да я почистя и да видя дали ще е от нея или ще трябва друг педал на газта.Само да вметна че буксата която е при педала я няма,а кабелите са направо запоени и затова се насочвам към тази около жабката.Да не забравя става въпрос за 3.0 V6.

При мен това се е случвало веднъж, след превземане на нарязан асфалт с голяма скорост. Според майстора, който я гледа, това е било причинено от разместване на турбината от удара. След изчистване на грешката вече година и половина не се е появявал този проблем.

Bobiuzunov
15-01-2014, 18:56
Винаги откакто съм я купил тази 166-ца се чудя каква е тази пластмаса и дойде ред да разбера.:thumbup:При JTD-то я нямам.В събота ще я сваля и почвам да чистя и пръскам с контактен спрей де що видя букса.

didod
16-01-2014, 15:15
Колеги с дизели, колко ви показва километража при 2000 об./мин. съответно на 5-та и 6-та предавка?

Fear
16-01-2014, 15:34
Аз имам идиотски въпрос - какви са крушките на габаритите, че ми е изгорял левия?
Намирам само, че халогените са Н3, късите Х7 и това е...

Благодаря предварително! :)

Doomguy
16-01-2014, 16:25
Това е от книжката на фейслифта, но би трябвало крушките да са същите.

http://i44.tinypic.com/2a5gp47.png

ecotronic
16-01-2014, 16:25
Аз имам идиотски въпрос - какви са крушките на габаритите, че ми е изгорял левия?
Намирам само, че халогените са Н3, късите Х7 и това е...

Благодаря предварително! :)

Ако говориш за предните, те са H6W:

http://hq-auto-lighting.co.uk/images/H6W-2.jpg

Аз на мойта там съм сложил светодиодни с обикновен цокъл, като съм им изпилил едната пъпка за да могат да паснат.

Fear
16-01-2014, 16:32
Благодарности колеги. :)

Bobiuzunov
16-01-2014, 19:20
Проблема с кабелите на капака на багажника е решен имаше три прекъснати които удължих с нови с поялник и калай.Сега остава в събота да видя буксата на педала на газта и все си мисля че в нея е проблема,ако беше самият педал(разбирам под педал потенциометъра) нямаше при повторно палене всичко да е ОК,а проблема шеше да си остава.Имам и друго питане,сега през тъмната част на годината при отключване на колата плафоните един път светват,а друг път не,предполагам че има някаква загадка но каква е?

lordliness
16-01-2014, 19:40
Проблема с кабелите на капака на багажника е решен имаше три прекъснати които удължих с нови с поялник и калай.Сега остава в събота да видя буксата на педала на газта и все си мисля че в нея е проблема,ако беше самият педал(разбирам под педал потенциометъра) нямаше при повторно палене всичко да е ОК,а проблема шеше да си остава.Имам и друго питане,сега през тъмната част на годината при отключване на колата плафоните един път светват,а друг път не,предполагам че има някаква загадка но каква е?

При моята, ако заключа докато лампите светят, при отключване пак светват

Bobiuzunov
16-01-2014, 20:02
При моята, ако заключа докато лампите светят, при отключване пак светват

То и аз я заключвам докато светят,нали след определен интервал и да е отворена някоя врата осветлението гасне?При мен не винаги при отключване светват,да не би да има някаква закономерност и аз да пропускам нещо?

code
16-01-2014, 20:11
Освен да са вързани с часовника в ICS-а ..

Bobiuzunov
16-01-2014, 20:19
Освен да са вързани с часовника в ICS-а ..

Тоест?

Boby
16-01-2014, 20:49
Закономерността се нарича "китайско ключе в бравата на шофьорската врата".

Bobiuzunov
16-01-2014, 20:55
Закономерността се нарича "китайско ключе в бравата на шофьорската врата".

Това пък ключе какво е?И проблема в него ли е?

ecotronic
16-01-2014, 21:06
Прегледай релето за осветлението (сивото, което е зад ICS - а и е най-близо до двигателния отсек) за следи от наводняване и му почисти буксата. Причина за това, което ти се случва може и да е лоша връзка на пин 11 от букса "B" на арматурното табло.
Според мен е малко вероятно проблемът да идва от ключетата на предните врати, защото трябва ключетата и на двете врати да са се скапали. Освен това ако тези ключета правят мизерии, това ще се отразява и на работата на централното заключване.

Bobiuzunov
16-01-2014, 21:16
Прегледай релето за осветлението (сивото, което е зад ICS - а и е най-близо до двигателния отсек) за следи от наводняване и му почисти буксата. Причина за това, което ти се случва може и да е лоша връзка на пин 11 от букса "B" на арматурното табло.
Според мен е малко вероятно проблемът да идва от ключетата на предните врати, защото трябва ключетата и на двете врати да са се скапали. Освен това ако тези ключета правят мизерии, това ще се отразява и на работата на централното заключване.
Релето разбрах къде е щом става въпрос за теч на антифриз(предполагам че е при жълтата и зелената кутийка зад ICS-а?),но тази букса B къде е?

ecotronic
16-01-2014, 21:22
Релето разбрах къде е щом става въпрос за теч на антифриз(предполагам че е при жълтата и зелената кутийка зад ICS-а?),но тази букса B къде е?

Релето е точно там. Букса "B" а на гърба на арматурното табло (средната). Почисти ги всичките.

Boby
16-01-2014, 22:07
На предните врати са две ключета във всяка брава. Едното не е ли само за осветлението?

На мен ми е правила същата мизерия с плафоните от ключето в шофьорската врата. Тогава не ми светваше и индикацията за отворена врата.

Bobiuzunov
16-01-2014, 22:24
ОК в събота ше е ден за профилактика на букси и тем подобни.Така или иначе ще се човърка в тази зона(одпред вдясно) първо ше пробвам със сивото реле и ако пак светка когат си поиска при отключване,тогава ще сваля арматурното табло което предполагам не е филофия?
П.С Пак да подчертая че осветлението си работи нормално,само при отключване не светва винаги,а при другата ми 166-ца винаги при отключване осветлението светва.Любо мерси за насоките и помоща,когато се видим някога бирата е от мен.:cheers:
При мен индикацията за отворена врата си работи,не съм имал проблем с това.

ecotronic
16-01-2014, 22:25
На предните врати са две ключета във всяка брава. Едното не е ли само за осветлението?

На мен ми е правила същата мизерия с плафоните от ключето в шофьорската врата. Тогава не ми светваше и индикацията за отворена врата.

Точно така - 2 ключета са в предните брави. Едното е за отворена/затворена врата а другото за отключена/заключена. Осветлението реагира на състоянието и на двете ключета. Т.е - лампите светват при отваряне на която и да е от четирите врати или при отключването на някоя от предните.

Boby
16-01-2014, 22:58
Точно така - 2 ключета са в предните брави. Едното е за отворена/затворена врата а другото за отключена/заключена. Осветлението реагира на състоянието и на двете ключета. Т.е - лампите светват при отваряне на която и да е от четирите врати или при отключването на някоя от предните.

Ти монтира ли новата музика да споделиш как е?

mian4o
17-01-2014, 05:28
Някой гледал ли е тази кола. http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11373901722375555&f1=details&slink=5dwjbk

code
17-01-2014, 08:59
Тоест?

Т.е. да разсъждава кога е ден и кога нощ, но не съм го наблюдавал. :)

ecotronic
17-01-2014, 10:07
Ти монтира ли новата музика да споделиш как е?

На този етап съм с DSP усилвателя и говорителите за него във вратите. На задната кора съм сложил едни bose - та от 147-ца, които свирят добре, но са малко слабички.
Така музиката звучи много добре и няма нищо общо с това, което беше преди. Тази неделя мисля да сменя bose - тата с оригиналните говорители за задната кора и очаквам нещата да си дойдат съвсем намястото.
Следващото което мисля да променям е това да закача и един Xcarlink.

Fear
17-01-2014, 16:19
Някой може ли да ми каже, откъде да си купя кабел за диагностика и кой е точно, че да не поръчам грешния такъв?
За колата от подписа, модела е от 2002г.

Мерси предварително. :)

ecotronic
17-01-2014, 16:35
Някой може ли да ми каже, откъде да си купя кабел за диагностика и кой е точно, че да не поръчам грешния такъв?
За колата от подписа, модела е от 2002г.

Мерси предварително. :)

http://sklad66.com/cms/FiatECUScan-KKL.html

Fear
17-01-2014, 16:38
http://sklad66.com/cms/FiatECUScan-KKL.html
Благодаря.
Аз току-що попаднах на същия линк, пуснат пак от теб, но в Alfaowner. :bowdown:

oriono
17-01-2014, 19:21
Момчета този и-бей, го нямате за нищо. Тези момчета откъде мислите, че го купуват. ето линк към и-бей. Цената там е около 13долара. Лошото е, че трябва да се чака три-четири седмици. Ако някой няма карта, с която да плаща в интернет мога да му го поръчам и, като пристигне да му го изпратя. http://www.ebay.com/itm/Newest-vag-409-VAG-KKL-USB-Fiat-Ecu-Scan-Diagnostic-Interface-Tool-A-2-O130-/181185575261?pt=Motors_Automotive_Tools&hash=item2a2f80795d&vxp=mtr#ht_4597wt_1092 Ако пък ст по-упоритии играете на тръг, може да го купите и за 9-10долара.

Bobiuzunov
17-01-2014, 19:22
Т.е. да разсъждава кога е ден и кога нощ, но не съм го наблюдавал. :)

Едва ли е така,при мен на тъмно забелязах че не винаги светва при отключване.Започвам да мисля че Лорда е прав,сега си направих проба и ако заключа колата докато осветлението още свети и после я отключа,то светка с отключването,но ако слезна,затворя вратата и осветлението изгасне преди да съм заключил при следващо отключване осветлението не светва при отключване.Пфффф дано стана ясно,че аз се омотах отключване,заключване и т.н.
П.С За малко да забравя днес ми донесоха от UK тампоните за горните нодачи от паурфлекс,другата седмица ще се монтират и тогава ще имам пряки наблюдения.За справка цената е 67 паунда.

didod
17-01-2014, 19:29
Пак да питам, че потъна някъде поста...

Колеги с дизели, колко ви показва километража при 2000 об./мин. съответно на 5-та и 6-та предавка?

cvetelin
17-01-2014, 19:36
една питанка ... ако си купя мулти волан има ли шанс да го подкарам на 166-цата

lordliness
17-01-2014, 19:47
Лорда е прав
Аз винаги съм прав :).
Обърнах внимание на това защото имам аларма, която заключва вратите, ако случайно я отключа, но това не става, ако заключа при светещи лампи.

oriono
17-01-2014, 19:55
Много си скромен лорде.

Аз винаги съм прав :).
Обърнах внимание на това защото имам аларма, която заключва вратите, ако случайно я отключа, но това не става, ако заключа при светещи лампи.

Bobiuzunov
17-01-2014, 19:59

Става,но май беше играчка,накъде имаше тема потърси и я разгледай.
Дидо аз утре ще пътувам с дизеловата и ше видя на 5-та И 6-та на какви обороти е.Вярвайте ми този въпрос ме хвърли в размисли,нямам представа при 100кмh какви са оборотите на JTD-то.

ecotronic
17-01-2014, 20:19

Да, има. Вече е правено:

http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1188157&postcount=34

mitkomeg
17-01-2014, 20:19
Става,но май беше играчка,накъде имаше тема потърси и я разгледай.
Дидо аз утре ще пътувам с дизеловата и ше видя на 5-та И 6-та на какви обороти е.Вярвайте ми този въпрос ме хвърли в размисли,нямам представа при 100кмh какви са оборотите на JTD-то.

на 6-та с 2000 оборота е към 120 почти ... може би 115 нещо такова беше.

Linkestis
17-01-2014, 22:28
На 6-та с 90км/ч близо 1300об.,120км/ч близо 1900об.,200км/ч близо 4200об. 240км/ч близо 4700об.
На равен път

lordliness
17-01-2014, 22:38
аз като си бръмча по магистралата карам 140- 160 на равно към 2500, поддържам една и съща скорост, когато оборотите стигнат докъм 3000 и другите коли изглеждат като спрели- значи катеря баир.

Boby
18-01-2014, 09:33
На този етап съм с DSP усилвателя и говорителите за него във вратите. На задната кора съм сложил едни bose - та от 147-ца, които свирят добре, но са малко слабички.
Така музиката звучи много добре и няма нищо общо с това, което беше преди. Тази неделя мисля да сменя bose - тата с оригиналните говорители за задната кора и очаквам нещата да си дойдат съвсем намястото.
Следващото което мисля да променям е това да закача и един Xcarlink.

А кабел за усилвателя взе от някоя кола или преправи буксата и направи нов сноп?

ecotronic
18-01-2014, 15:51
Едната букса - голямата я намерих лесно от друг кораб, защото е доста разпространена. Другата - тази за управлението май я няма никъде другаде по колата, но ми я даде на Мариан (Linkestis), хвала нему :respect:
Усилвателят монтирах пред краката на пасажера, като кабелите към вратите стигнаха точно, като ги откачих от ICS-а. Пуснах кабели само до задната кора - общо около 10 м. и няколко кабелчета за управлението и захранването до ICS-а. При положение, че колата няма оригиналния кабел до багажника, мисля че това е по-добрият вариант.

code
18-01-2014, 18:45
Нещо не сте наясно с тези обороти - едни и същи са без значение дали е баир или надолнище. :hehe:

didod
18-01-2014, 18:52
Ха, ако съединителя е тръгнал, не се знае :)

ся и за 5-та ако имаше кой да каже...

lordliness
18-01-2014, 19:23
Нещо не сте наясно с тези обороти - едни и същи са без значение дали е баир или надолнище. :hehe:
напротив, нали пише 160км, на баир настъпваш малко и скоростта се вдига, наравно пак 140

Bravo_
19-01-2014, 15:40

Да можеш. От 2007г. имам автомомобил като твоя и постоянно добавях разни екстри. Всичко е окабелено и само трябва да си добавяш разните части. Смених обикновените седялки с електрически с подгрев, обикновеното огледало за обратно виждане с автоматично, добавих и круиз контрол, чейнджра замених с Xcarlink, а обикновения волан с мултифункционален. Но за волана по особеното е, че когато го купуваш, трябва да го вземеш с лентовия кабел. Иначе няма да ти върши работа. Така че смело...

Linkestis
19-01-2014, 17:15
... Всичко е окабелено и само трябва да си добавяш разните части. ......

Това не е вярно!

didod
19-01-2014, 17:31
Хм, според епер на 136 к.с. версия се монтират скоростни кутии с 3 различни диференциала. 140 и 150 версии само с по един вид.

Bravo_
19-01-2014, 20:58
Това не е вярно!

И кое точно не е вярно?
Както споменах доста отдавна притежавам 166 2.0ТС FL. Освен това съм описал и нещата които съм сменил..Но пък знам ли може само моята кола да е така... Другите ги продават без кабели...

За справка можеш да се обърнеш към сервиза на Алфа Ромео във Варна. Те сменяха повечето неща в мое присъствие.

Linkestis
19-01-2014, 22:29
И кое точно не е вярно?
Както споменах доста отдавна притежавам 166 2.0ТС FL. Освен това съм описал и нещата които съм сменил..Но пък знам ли може само моята кола да е така... Другите ги продават без кабели...

За справка можеш да се обърнеш към сервиза на Алфа Ромео във Варна. Те сменяха повечето неща в мое присъствие.

В предишния си коментар съм подчертал твоето твърдение,което не е вярно.Ако съдиш само по твоя автомобил е още по-невярно.

Bravo_
19-01-2014, 22:47
В предишния си коментар съм подчертал твоето твърдение,което не е вярно.Ако съдиш само по твоя автомобил е още по-невярно.

Навярно познаваш моят автомобил по-добре от самият мен и няколко доказани майстори... Но това е друга тема.
А би ли споделил за коя екстра липсва окабеляване във фейс лифта на 166, освен за люк на тавана? Или пък за изброените по-горе от мен?

Boby
19-01-2014, 22:54
Окабеляването май не е много ясно от какво зависи така, че няма смисъл да се карате.
При мен на ТС-ка също няма кабели за темпомат и трябва да пускам инсталация.

На турбото трябваше да има инсталация за огледало с автоматично затъмняване ама к... Една допълнителна жичка в кабелния сноп е ама я нямаше. Други колеги които са сложили такова огледало само са щракнали буксата му, както и за темпомата....

Bravo_
19-01-2014, 23:07
Окабеляването май не е много ясно от какво зависи така, че няма смисъл да се карате.
При мен на ТС-ка също няма кабели за темпомат и трябва да пускам инсталация.

На турбото трябваше да има инсталация за огледало с автоматично затъмняване ама к... Една допълнителна жичка в кабелния сноп е ама я нямаше. Други колеги които са сложили такова огледало само са щракнали буксата му, както и за темпомата....

Не се караме. Аз само споделих лични премеждия. Не случайно посочих къде могат да се проверят твърденията ми.
А първоначалната ми идея беше да помогна на колегата, който си е купил АР 166 2.0ТС фейслифт.

Linkestis
20-01-2014, 02:14
Аз не казвам че лъжеш за твоя автомобил,а че твърдението ти е невярно!
Кое не разбра колега?

Fr0sT
20-01-2014, 09:14
2000 оборота при мен на 5-та са 90км/ч а на 6-та - 110км/ч

didod
20-01-2014, 11:47
Благодаря.

Fear
20-01-2014, 15:09
Aз имам още странни въпроси, за които не намирам информация.
В случая, защо на панела с бушоните, на най-горния ред нямам бушони?
Хайде, services 1, 2 и 4 може да са за някакви екстри, които моята кола ги няма, ама този бушон, под който пише fuel pump?
Колата си работи и върви де, значи помпата работи, но ми е интересно. :D

Прилагам и картинка, за по нагледно - тази е от Нет-а, на моят панел това оранжевото на services 1 го няма.
То за какво служи?
http://www.easyautoparts.eu/images/0H58739-1091755-640.jpg

П.П.
"Конфигурацията" ми от релета над бушоните също е различна, в багажника на колата намерих няколко, които не ги знам откъде са, та се чудя... :tooth:

Fr0sT
20-01-2014, 15:18
Оранжевото е щипка да си вадиш бушоните, свободните гнезда, както и тези вертикално наредените бушони на снимката са за бекъп бушончета - вместо да си ги държиш в торбичка в багажника примерно. Колкото до надписите предполагам заготовката на това табло се слага на една камара модели, щото и моята горивна помпа бачка без бушон :shock:

didod
20-01-2014, 15:34
Аз доколкото видим, означенията за бушоните са НАД, а не под самите бушони.

ecotronic
20-01-2014, 15:38
Надписът би трябвало да се отнася за бушона, който е под а не над него.

Fr0sT
20-01-2014, 15:43
Да, така е :bash:

Fear
20-01-2014, 15:53
Да бе, вярно... :brickwall:
Ей до такива резултати води многото бачкане - почивайте си повече!:throw:

ecotronic
20-01-2014, 16:01
Така или иначе тези надписи, с малки изключения не говорят нищо.

iveli
22-01-2014, 18:30
От коя страна трябваше да започна с ваденето на плафона на тавана че ми изгоря едната крушка Преди го свалях но забравих как Че времето студено и доста пластмаси пращят

Bobiuzunov
22-01-2014, 19:53
Сега не се сещам точно дали трябваше да се дръпне на страни без значение на коя страна или напред или назад?Пробвай и двата варианта не е филисофия.Успех.

Boby
22-01-2014, 20:04
Хващаш го в задния край и дърпаш надолу.

CHEFO666
22-01-2014, 20:37
Пичове,един кратък въпрос.От къде на дизеларката е най добре да се вземе въздух за Бууст метър?Искам да гледам какво прави турбината.Не искам да дупча колектора.ЕГР клапана е шутиран....мисля да пробия плочката която затапва отвора на егра горе на изхода на всмукателя,и от там да дръпна въздух.Други идей ... ама без да се дупчи колектор ;)

lordliness
22-01-2014, 20:47
в 156 раздела го коментират днес

mian4o
22-01-2014, 21:10
Понеже темата е обща та имам една голяма дилема. Сегашната ми алфа умря( скъса биела на трети цилиндър от към буталото и всичко беше нарязано като със резачка) та дилемата е пак ще е 166 обаче дали да е 2.0 ТС или 2.4 ЖТД или 2.4 ЖТДм. Дизел не съм карал никога.

Поздрави на всички.

iveli
22-01-2014, 21:22
CHEFO666 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=20285) аз направо премахнах част от тръбата за ЕГР клапана На входа на колектора за клапана направих тапа от дебела ламарина на която в центъра сложих вентил от гума на кола Вентила е от старите с металните захвати Преди като мерих налягане развивам игличката слагам дълъг шлаух и манометъра е при мен в колата през прозореца

lordliness
22-01-2014, 21:23
Понеже темата е обща та имам една голяма дилема. Сегашната ми алфа умря( скъса биела на трети цилиндър от към буталото и всичко беше нарязано като със резачка) та дилемата е пак ще е 166 обаче дали да е 2.0 ТС или 2.4 ЖТД или 2.4 ЖТДм. Дизел не съм карал никога.

Поздрави на всички.

дизела е приятен за каране. може да оставиш колата да избере мотора, намери си кола, която ти харесва, а мотора какъвто се случи :) аз така правя.

Doomguy
22-01-2014, 21:31

Поздрави на всички.

Никоя от изброените. Търси си V6, слагаш една газова и си имаш здрава и вървяща 166-ца.

ecotronic
22-01-2014, 21:33

Поздрави на всички.

При какви обстоятелства се случи това с биелата?

Хвърли едно око на тази обява (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=73377&highlight=%E4%E2%E8%E3%E0%F2%E5%EB).

Bobiuzunov
22-01-2014, 22:17
Напълно подкрепям това твърдение,но ще трябва да опровергая Лорда,дизела е приятен,но неговата тяга идва много експлозивна и свършва бързо,докато 3.0 е друга бира,много по равномерно и постоянно идва силата на мотора,респективно тяга има до края на оборотомера.
Към колегата който се чуди за избора на кола,Лорда е прав в това си твърдение според мен,ти намери правилната кола пък двигателя какъвто е такъв.

mian4o
22-01-2014, 22:51
Нямам отговор и аз просто се чудя. Чу се едно силно ДУМ РРРРРРРР колата се разтресе и всичко утихна. Скорост около 110. Маслото беше за смяна ама нямаще още точно 10000 км. Лики Моли. Четвърта смяна щеше да е само с такова. Колата е на около 170 000 км. Преди около 7000 смених ролки и ремъци. В сферата на догатките дали би могло да е от детонация от качествено гориво. Без да чукне, да тропне, да светне лампичка. Просто масивен инфаркт и край. Харесал съм една но да видим като почивам ще ходя да я гледам.

П.П. Иначе харесва ми шест цилиндрова обаче тук в Бургас ме гледат много умно откъм двигател.

Поздрави.

ecotronic
22-01-2014, 22:59
Щом очевидно колата не е юркана и не е карана на ниска скорост и висока предавка, според мен вероятни причини са или калпаво гориво или дефект в самата биела.

Както и да е - неприятна история, но всяко зло за добро.
Дано излезеш по най-добрия начин от създалата се ситуация и скоро отново да си на пътя :)

Doomguy
22-01-2014, 23:07
Нямам отговор и аз просто се чудя. Чу се едно силно ДУМ РРРРРРРР колата се разтресе и всичко утихна. Скорост около 110. Маслото беше за смяна ама нямаще още точно 10000 км. Лики Моли. Четвърта смяна щеше да е само с такова. Колата е на около 170 000 км. Преди около 7000 смених ролки и ремъци. В сферата на догатките дали би могло да е от детонация от качествено гориво. Без да чукне, да тропне, да светне лампичка. Просто масивен инфаркт и край. Харесал съм една но да видим като почивам ще ходя да я гледам.

П.П. Иначе харесва ми шест цилиндрова обаче тук в Бургас ме гледат много умно откъм двигател.

Поздрави.

Какво точно Лики Моли, 10W-40?

mian4o
23-01-2014, 08:23
Да с молибден.

code
23-01-2014, 08:45
Айде и ликимолито го видяхме. За мен това масло е за кола за продаване или на доизживяване. Не, че с 10W40 каквато и да е марка не си е хазарт..

lordliness
23-01-2014, 10:18
Айде и ликимолито го видяхме. За мен това масло е за кола за продаване или на доизживяване. Не, че с 10W40 каквато и да е марка не си е хазарт..
:) какво отношение има счупената мотовилка към маслото, това е несериозно

cvetelin
23-01-2014, 11:14
да питам пак нещо
4-ри бутални апарати от 3.0 в6 брембо захвата към шенкела същия ли е ?
имат ли разлика с оригиналните ?
некви преходни планки ще трябва ли да се правят
и какъв диск може да се сложи 310мм?
от там 16цола мин джанта?

digitalundgrd
23-01-2014, 11:27
Всичко е директно вграждане, никакви планки не са ти нужни с диск 310мм, заспива;) Напоследък много чест ъпгрейд на 166-ците, откакто паднаха цените на тия златни брембовци...

Джантите 16ки минимум, и то само някои модели :)

... Без да чукне, да тропне, да светне лампичка. Просто масивен инфаркт и край.

Колега това с масивния инфаркт ми хареса :) Също така (защото гледам се чудиш за причината) има един много правилен и верен лаф, който важи с пълна сила за ТС - "Живота на една Алфа Ромео е бурен, но кратък..."

Doomguy
23-01-2014, 12:11
Всичко е директно вграждане, никакви планки не са ти нужни с диск 310мм, заспива;) Напоследък много чест ъпгрейд на 166-ците, откакто паднаха цените на тия златни брембовци...

Джантите 16ки минимум, и то само някои модели :)

Джантите трябва да са поне лъскавите 16-ки на алфа, или други със сходен J.

cvetelin
23-01-2014, 12:15
Джантите трябва да са поне лъскавите 16-ки на алфа, или други със сходен J.

http://img01.prodavalnik.com/images_prodavalnikcom/33034125_5_585x461.jpg
тва са зимните 16"

а летните са 18" за тях няма проблем

Doomguy
23-01-2014, 12:18
http://img01.prodavalnik.com/images_prodavalnikcom/33034125_5_585x461.jpg
тва са зимните 16"

а летните са 18" за тях няма проблем

В зимните мисля, че няма да влезе спирачния апарат.

Fear
23-01-2014, 12:22
Би трябвало да влезе, виждал съм други 3.0 с такива джанти, а и моята резервна гума е с такава джанта. :)

cvetelin
23-01-2014, 12:28
В зимните мисля, че няма да влезе спирачния апарат.

http://www.autoplenum.de/Bilder/P/p0007975/ALFA-ROMEO/ALFA-ROMEO-Alfa-166-3-0-V6-24V--1998-2000-.jpg

не вярвам да има 17" такъв модел

сега гледах в мобиле.де масово 3.0 -литровите са с тези телефони шайби... следователно не би трявбало да има проблем

digitalundgrd
23-01-2014, 12:34
Няма 17ка, но има 2 модела 16ки :) Тези, които стават са "вдълбнати" в средата, докато тези които не стават са равни...

Ето снимки на тези, които стават :

http://motorhog-greypartsimages.s3.amazonaws.com/PartsImage_6e2d72e6-3e75-46cc-9189-7164aa64cbc8.jpg

Fr0sT
23-01-2014, 12:37
Телефонната шайба са 2 модела - този дето става на брембото е полиран алуминий и става на юфка, казвам го от опит.
И аз не съм сигурен, че тези на снимката ще станат.

Превариха ме :)

cvetelin
23-01-2014, 12:54
Няма 17ка, но има 2 модела 16ки :) Тези, които стават са "вдълбнати" в средата, докато тези които не стават са равни...

Ето снимки на тези, които стават :

http://motorhog-greypartsimages.s3.amazonaws.com/PartsImage_6e2d72e6-3e75-46cc-9189-7164aa64cbc8.jpg

http://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=125407&d=1388774977
мойте май са такива или греша ?

едит: ся видях пф няма да станат

CHEFO666
23-01-2014, 13:07
Вече с монтиран буус метър,друга работа е да имаш представа кво се случва.
Надува до 1.5 бара...но не ги държи,връща на 1 бар.

Doomguy
23-01-2014, 13:57
Телефонната шайба са 2 модела - този дето става на брембото е полиран алуминий и става на юфка, казвам го от опит.
И аз не съм сигурен, че тези на снимката ще станат.

Превариха ме :)

Точно. Полираните са по-широки, матираните не стават за тези апарати. Не виждам проблем, продай тези и си вземи другите.

Linkestis
23-01-2014, 14:43
Стават и 16-ки метални.Има изписано като библия,не знам що го дъвчете пак.Има търсачка.

cvetelin
23-01-2014, 15:01
Стават и 16-ки метални.Има изписано като библия,не знам що го дъвчете пак.Има търсачка.

щото ни е хубаво, а ти нещо против ли имаш ?

Linkestis
23-01-2014, 20:21
Нещо на въпреки си го подкарал?

Bobiuzunov
23-01-2014, 20:46
Точно така е,два модела са и в допълнение само да вметна че тези от полирания алуминий ги слагат оригинално 2.0 V6 турбо.Колега тези твоите няма да станат на Брембо-то.
И моята резервна на 3.0 е 16-ка,но точно такава от полирам алуминий.
П.С вече си имам пети за зацепване на 3.0 V6 стават И за 2.5 май.Ако на някой му се налага мога да му ги дам на заем.

cvetelin
23-01-2014, 21:11
тюх, тря да си купя други 16" за зимните гуми ....

Gecata
27-01-2014, 20:16
Колеги искам да помоля за нощна снимка на таблото с уредите (циферблатите заедно с таблото и ICS-а) на 166-ца. Дали ще може да се уреди? Интересува ме осветлението как изглежда на тъмно.

Doomguy
27-01-2014, 21:17
Нищо особено не е.

http://s24.postimg.org/52pgx1i6t/P1080625.jpg

http://s24.postimg.org/51fj3mgd1/P1080628.jpg

Gecata
27-01-2014, 23:06
Колега голямо благодаря от мен! Ако се видим някъде имаш почерпка. Случайно да знаеш подсветката на циферблатите и бутоните с лампи ли е или с диоди?

code
28-01-2014, 08:08
Колега голямо благодаря от мен! Ако се видим някъде имаш почерпка. Случайно да знаеш подсветката на циферблатите и бутоните с лампи ли е или с диоди?

Циферблатите са с лампички.

Bobiuzunov
29-01-2014, 20:47
Влехнала ми е муха в главата и искам съвет от вас,на моята 3.0 катализатора е изтърбушен и има един нали знаете специфичен звук?Ако взема това дали ще стане по тиха?
http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROMEO-166-Catalytic-Converter-Exhaust-90787-3-0-ltr-1-1999-12-2000-/331045170208?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4d13d46c20

code
29-01-2014, 20:53
Влехнала ми е муха в главата и искам съвет от вас,на моята 3.0 катализатора е изтърбушен и има един нали знаете специфичен звук?Ако взема това дали ще стане по тиха?
http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROMEO-166-Catalytic-Converter-Exhaust-90787-3-0-ltr-1-1999-12-2000-/331045170208?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4d13d46c20

Хората се чудят как да ги махат ти ще слагаш :) Сложи на мястото на катализатора едно хубаво резонаторно гърне и готово.

Bobiuzunov
29-01-2014, 21:00
Нали има чугунени фланци и знам ли дали ще стане?Иначе тук има един цех в който правят всякакви от алпака по поръчка и си мисля ако няма да е от Еbay-я,ще сваля катализатора от фланците и да ми направят по него едно от алпака.

code
30-01-2014, 12:49
Чета сега из разни чужди форуми как някой отваря тема от сорта "нормално ли е туин спарк да гори толкова масло" и след него още 10 казват, че и техните горят, че е нормално, така за от завода и т.н. А в бг форум като пита някой що му гори 10 след него се надпреварват да обясняват как маслото им седи от смяна на смяна. Да се чудиш на кой да вярваш, всичките не горят пък не е като да не съм доливал по 2л масло на доста туинспаркове .. Та моята я следя напоследък, пак ми се струва, че хапва масълце сега ще я засека, такива работи ..

Fear
30-01-2014, 13:42
То в книжката си го пише, че е нормално да гори, за V6 пише че максималното допустимо е 400г. на 1000км., смЕтай, това колко литра са за 1 смяна, май една голяма туба. :)
За TS-а не помня колко пише, ама едва ли е по-малко от 200г. на 1000км.
GTV-то не съм го засичал точно колко му доливам, но със сигурност е повече от литър, обикновено отива към 1.5-2л. май...

Doomguy
30-01-2014, 14:27
Същата работа е и с разхода. Въобще, българина е патологичен лъжец. Аз доливам остатъка от 5-те литра, но не знам точно колко гори, понеже има теч.

to_lose_HEART
30-01-2014, 14:50
3 години имах 156 ца 1.8 тс, от още толкова имам 166 жтд и не помня някога да съм доливал масло в мотора и на двете. Или карам бавно или съм късметлия незнам

code
30-01-2014, 14:54
То в книжката си го пише, че е нормално да гори, за V6 пише че максималното допустимо е 400г. на 1000км., смЕтай, това колко литра са за 1 смяна, май една голяма туба. :)
За TS-а не помня колко пише, ама едва ли е по-малко от 200г. на 1000км.
GTV-то не съм го засичал точно колко му доливам, но със сигурност е повече от литър, обикновено отива към 1.5-2л. май...

До литър на 1000 пише в моята книжка - CF2 :tooth:

Fear
30-01-2014, 15:08
До литър на 1000 пише в моята книжка - CF2 :tooth:
Значи и на GTV-то е толкова, със същия мотор е. И явно съм късметлия, че не доливам по 10-ина литра до смяна. :priest:

Bobiuzunov
30-01-2014, 19:09
JTD-то е друга бира на моето за година и половина съм направил 30К и от смяна до смяна не доливам масло,ако гори то е незабележимо на пръчката за маслото,виж 3.0 V6 е друга история,откакто сипах 10W60 разхода на масло е в границите на 100-150мл. на 1000км. и това с уговорката че маслото ми е на 8К, те му дават 20к,но аз мисля на 10к да си го сменявам 20к ми се струва много.
П.С за следващата смяна ще знам и ще си взема направо 8 литра.:grin:

Fear
31-01-2014, 09:25
Моята 166 пък за ~1600км. не го е пипнала на практика. Може би е мръднало с около милиметър на пръчката - като го сложих, беше точно на маркера за максимум, сега е пак там или мм. надолу, трудно е да се прецени.
Просто изглежда от кола до кола има разлика, 'талЯнска му работа... :)

k.andreev
31-01-2014, 18:17
Здравей те колеги ,от година съм собственик на алфа ,като купувах я взех със спортно окачване ,амортисьори Билщайн и пружини Ейбах ,
да колата има невероятна стойка ,стабилност в завоите , но за жалост установих че карането на такава кола при нашите пътища е прекалено неудобно
затова реших ако има колега ,който иска да си резменим нормално за спортно окачване да пиша тук или ако няма да се насоча към купуване .

code
31-01-2014, 19:52
Здравей те колеги ,от година съм собственик на алфа ,като купувах я взех със спортно окачване ,амортисьори Билщайн и пружини Ейбах ,
да колата има невероятна стойка ,стабилност в завоите , но за жалост установих че карането на такава кола при нашите пътища е прекалено неудобно
затова реших ако има колега ,който иска да си резменим нормално за спортно окачване да пиша тук или ако няма да се насоча към купуване .

С колко цола джанти си?

koolio
31-01-2014, 19:53

Пиши ми на лични.

k.andreev
31-01-2014, 20:26
16 цола

code
31-01-2014, 20:44
16 цола

Ако си с 16 не би трябвало да вози кофти, може да минеш на по-високи гуми примерно 215/55, колата ще се вдигне малко и ще вози по-добре, карай ги на 2,1(примерно), ако си с туинспарк под картера има една планка, която може да отстраниш да не дереш по бордюрите и да не чупиш картери ;) И дотук с евтините варианти, другите си ги знаеш.

k.andreev
31-01-2014, 20:58
проблема не е във возията ,вози повече от добре , но живея на място където улиците са повечето павета и на бабуни и след като потроших и картера ,разбрах че това окачване не е за мен ,затова се насочих към варианта на смяна

ecotronic
31-01-2014, 21:09
И аз карам доста градско. Карал съм 166 - ца със спортно окачване и 17 - ки. Не бих заменил моето окачване и цолаж за такова.

mitkomeg
31-01-2014, 22:29

Или гуми с по-мек борд. Континенталките бяха май с мек борд и по-меко возиха.И други има сигурно де но за тях се сетих.

Bobiuzunov
01-02-2014, 11:32
Колеги моля за жокер,как се сваля сензора за чистачките от предното стъкло,трябва ли да остане нещо от стария на стъклото или не?

cvetelin
01-02-2014, 13:42
И аз карам доста градско. Карал съм 166 - ца със спортно окачване и 17 - ки. Не бих заменил моето окачване и цолаж за такова.

аз карам на 18" мисслех си за пружини само...
мнение ?

Tasho
02-02-2014, 07:43
Колеги, сеща ли се някой за номера на ламбда сондата на 2.0 TS 99г.?
Мерси предварително!

mitkomeg
02-02-2014, 19:18
Като първа дизелова кола до сега не бях обръщал внимание на оборотите докато е студена колата и още повече като е студено и навън.Та не трябва ли като е студено и мотора е студен да са по-високи оборотите на място? Така ли е попринцип, че мойте са си все едни на топло и студено?

lordliness
02-02-2014, 19:45
Винаги стои на 900 оборота. Бензина студен на 1100 като загрее 900

code
02-02-2014, 19:48
Колеги, сеща ли се някой за номера на ламбда сондата на 2.0 TS 99г.?
Мерси предварително!

0 258 006 190

mitkomeg
02-02-2014, 19:48
10х значи си е нормално :)

Bobiuzunov
02-02-2014, 20:28
Никой ли няма да удари едно рамо за свалянето на сензора за чистачките?
П.С При 3.0 V6 май са по малко Лорде не са 900 иначе и при моята печка е така студена,топла все тая.

ecotronic
02-02-2014, 20:34
http://snimki.be//store/1/311391366047.jpg

iveli
02-02-2014, 20:48
Моите обороти понякога примърдват с 50-60 оборота на празен ход Предполагам че не е нормално Забелязвам го на светофарите Филтрите горивен и въздушен са сменяни Къде евентуално другаде мога да потърся проблем Горивото уж е добро РОМПЕТРОЛ

mitkomeg
02-02-2014, 21:00
Моите обороти понякога примърдват с 50-60 оборота на празен ход Предполагам че не е нормално Забелязвам го на светофарите Филтрите горивен и въздушен са сменяни Къде евентуално другаде мога да потърся проблем Горивото уж е добро РОМПЕТРОЛ

Това и аз го имам и като го прави усещам и клатене на купето леко с оборотите и не знам от какво е.Някоя дюза ли не знам ама е много неприятно.

Boby
03-02-2014, 16:28
Никой ли няма да удари едно рамо за свалянето на сензора за чистачките?

Не съм правил тази операция и честно казано не знам как става, но като сменяме челни стъкла в сервиза, като има залепени детайли по тях колегите ползват много тънко ножче тип стъргалка за стикери и върши идеална работа.

---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:20 ----------

аз карам на 18" мислех си за пружини само...
мнение ?

Препоръчвам ти да си сложиш окачване от Т.С. след 2001г. Много високо окачване и вози доста приятно.
Щом твоето окачване е спортно би трябвало и амортисьорите да са спортни, което ще рече, че са с къс ход на буталото. Стандартните пружини са високи и ще разпънат много амортисьори и най-вероятно возията ще се влуши.

Doomguy
03-02-2014, 17:19
Препоръчвам ти да си сложиш окачване от Т.С. след 2001г. Много високо окачване и вози доста приятно.
Щом твоето окачване е спортно би трябвало и амортисьорите да са спортни, което ще рече, че са с къс ход на буталото. Стандартните пружини са високи и ще разпънат много амортисьори и най-вероятно возията ще се влуши.

Какво е по различното в окачването след 2001г?

Boby
03-02-2014, 17:50
Какво е по различното в окачването след 2001г?

Нищо. Просто лекия двигател Т.С. не амортизира толкова пружините.

cvetelin
04-02-2014, 10:50
Не съм правил тази операция и честно казано не знам как става, но като сменяме челни стъкла в сервиза, като има залепени детайли по тях колегите ползват много тънко ножче тип стъргалка за стикери и върши идеална работа.

---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:20 ----------

аз в момента съм си със стандартно окачване.
то си е добре сега

Vesko84
04-02-2014, 23:49
Това и аз го имам и като го прави усещам и клатене на купето леко с оборотите и не знам от какво е.Някоя дюза ли не знам ама е много неприятно.

При мен този проблем се оказа умиращи бубини - на Горубляне като са измили двигателя им бяха разказали играта. Понеже преди карах 2.0 16 клапана и реших че е от моторчето за празен ход, ама не беше това.

mitkomeg
05-02-2014, 01:49
При мен този проблем се оказа умиращи бубини - на Горубляне като са измили двигателя им бяха разказали играта. Понеже преди карах 2.0 16 клапана и реших че е от моторчето за празен ход, ама не беше това.

За 2,4 JTD говорим в случая :)

Boby
06-02-2014, 19:39
Някой знае ли кога светва лампата за ниско ниво на маслото? И по-скоро, на какво ниво спрямо щеката?

Bobiuzunov
06-02-2014, 19:50
Това е въпрос на който отговора ще ми е интересен и на мен.Имах един Ваген 4-ка 1.6 бензин SR(егати и недоразумението,поне с този мотор) та той си хапваше масло порядъчно и лампата за ниско ниво на маслото светкаше когато трудно маслото което е останало в картера се отбелязваше на щеката.

oriono
06-02-2014, 21:32
[QUOTE=mitkomeg;1296005]За 2,4 JTD говорим в случая :)[/QUOTE

При мен се е случвало два-три пъти и винаги е било, заради лошо гориво според мен, въпреки че винаги зареждам от бензиностанции на лукойл.

Boby
06-02-2014, 22:37
Това е въпрос на който отговора ще ми е интересен и на мен.Имах един Ваген 4-ка 1.6 бензин SR(егати и недоразумението,поне с този мотор) та той си хапваше масло порядъчно и лампата за ниско ниво на маслото светкаше когато трудно маслото което е останало в картера се отбелязваше на щеката.

На 164-та лампата винаги светваше когато маслото е точно на минимума на пръчката. Сега и при двете 166-ци го чаках да спадне на минимум, но и при двете не светна. Явно ще светне заедно с тази за налягането, като повлече мотора.:dunno:

code
06-02-2014, 22:55
На 164-та лампата винаги светваше когато маслото е точно на минимума на пръчката. Сега и при двете 166-ци го чаках да спадне на минимум, но и при двете не светна. Явно ще светне заедно с тази за налягането, като повлече мотора.:dunno:

Нещо такова ще се получи, доливал съм на TS 3л масло и момчето каза, че нищо не му е светело. :) Моята един път я бях изтървал под минимума - нищо не свети. А 159-ката свети дори когато маслото е точно на средата, ако я запалиш сутрин да качи в главата и я угасиш, на следващото палене, ако не е сварило да се стече светва веднага щека.

Fr0sT
07-02-2014, 09:34
Докато сте на тема лампа на маслото да попитам и аз нещо - понякога при първото палене лампата на аладин остава да ми свети няколко секунди след като запали мотора и чак тогава си изгасва. Трябва ли да се притеснявам или да продължавам да не му обръщам внимание :gruebel:

ecotronic
07-02-2014, 10:30
Докато сте на тема лампа на маслото да попитам и аз нещо - понякога при първото палене лампата на аладин остава да ми свети няколко секунди след като запали мотора и чак тогава си изгасва. Трябва ли да се притеснявам или да продължавам да не му обръщам внимание :gruebel:

Може възвратният клапан на масления филтър да не работи добре.

Doomguy
07-02-2014, 11:47
При нафтите маслото подкачва по-бавно и ако е първо палене за деня е възможно малко по-бавно да загасне лампата.

Fr0sT
07-02-2014, 12:08
Да, при първото палене е и то доста рядко. Да поясня само че става дума за лампата за налягане на маслото.

ecotronic
07-02-2014, 12:11
Да, при първото палене е и то доста рядко. Да поясня само че става дума за лампата за налягане на маслото.

Нормално при гасене на мотора трябва възвратният клапан на филтъра да затвори и така маслото да си стои в магистралата нагоре до главата.
Ако този клапан не затваря добре винаги, магистралата се изпразва и при следващото палене минава време докато се напълни и се развие нужното налягане за да изгасне лампата.

PS:

Ако гореописаното е причината, обикновено и въпросното палене при което лампата се бави да изгасне е съпроводено и с по-силен тракащ звук откъм мотора.

Fr0sT
07-02-2014, 12:49
Мерси Любо, сега като го спомена тоя клапан изкопах следната тема:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=67553

Сега карам с FIAAM филтър ама май ще го сменям. Малко тъп въпрос ама може ли да се смени само филтъра без маслото или трябва и двете ?
Ако трябва и двете мога ли да карам така до следващата смяна на масло (след около 7к км, на есен), при положение че лампата светва доста рядко и през останалото време няма проблем ?

ecotronic
07-02-2014, 12:53

Сега карам с FIAAM филтър ама май ще го сменям. Малко тъп въпрос ама може ли да се смени само филтъра без маслото или трябва и двете ?
Ако трябва и двете мога ли да карам така до следващата смяна на масло (след около 7к км, на есен), при положение че лампата светва доста рядко и през останалото време няма проблем ?

Може да смениш само филтъра. Направи го на студен мотор. Няма да изтече много масло.

lordliness
07-02-2014, 13:11

не се шашкай излишно, нищо и няма

Fr0sT
07-02-2014, 13:11
Супер, мерси :cheers:
При следващото влизане в бокса ще го свърша и това.

k.andreev
07-02-2014, 19:33
Здравей те колеги ще помоля по запознатите да кажат как най-лесно се сваля картера на 166-ца 2.4 136 к.с .

Boby
07-02-2014, 22:53
Супер, мерси :cheers:
При следващото влизане в бокса ще го свърша и това.

А с какво масло караш?

---------- Post added at 22:53 ---------- Previous post was at 22:51 ----------

Нещо такова ще се получи, доливал съм на TS 3л масло и момчето каза, че нищо не му е светело. :) Моята един път я бях изтървал под минимума - нищо не свети. А 159-ката свети дори когато маслото е точно на средата, ако я запалиш сутрин да качи в главата и я угасиш, на следващото палене, ако не е сварило да се стече светва веднага щека.

Нормално. 159-та си е Опел. :-P

code
08-02-2014, 08:54
Нормално. 159-та си е Опел. :-P
По-скоро и двете са Фиат, ама като ги сложиш трите автомобила един до друг се оказва, че 2-та са фон :) ебаси фена как ги нагласих! :hehehm::hehehm:

Doomguy
08-02-2014, 15:19
Тъй като обичам всичко по колата ми да е перфектно, а пазарджишките улици буквално и е***а майката, ми хрумна идеята да разглобя двете предни врати и да им сменя всички пластмасови щипки, както и ако се налага да уплътня с нещо евентуално пукащите части. Може ли някаква насока относно типа на щипките, които ми трябват, от къде да ги намеря и някаква схема как се разглобяват самите врати. Главния виновник за шумовете в купето са именно корите на предните врати. Явно от блъскане са се прецакали.

lordliness
08-02-2014, 15:48
Има една хубава тема как се свалят корите.

NeDkY
08-02-2014, 18:23
http://www.youtube.com/watch?v=XOda64kNgQM на някой може да му е интересно :)