View Full Version : Общи приказки 166
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
И къде е това място?
Едно маркучле зад мотора.
endeavour
14-10-2013, 06:27
...Предполагам, че имаш проблем в редукторчето на въпростия фар и поради това моторът не може да спре и върти постоянно...
Сигурно е така, щом са свързани в паралел. Ама как ми се щеше проблема да е извън фара... Щото като знам колко гимнастика е докато стигнеш до това редукторче :bangin:
Bobiuzunov
18-10-2013, 22:21
В 156 раздела питах,но ще се вслушам и във вашето мнение.
Харесахме една 156 за брат ми,но е с кутия Selespeed,та въпроса ми е как са като здравина или да си търсим ръчка?
Linkestis
19-10-2013, 07:37
Освен че са проблемни лелеспийда,малко хора ги оправят.Аз не бих си купил. Иначе какво е лелеспийд?...нормална кутия с един проблемен топуз на нея.
Sent from my GT-P3100 using Tapatalk
Bobiuzunov
19-10-2013, 21:25
Ясно значи ще търсим ръчка.Иначе ето я колата.
http://www.mobile.bg/11382096709433704
Тази също ще я видя,но знам ли дали 156-ца струва толкова пари,иначе на снимките е ОК
http://www.mobile.bg/11365407526962346
leketo84
20-10-2013, 00:52
Ясно значи ще търсим ръчка.Иначе ето я колата.
http://www.mobile.bg/11382096709433704
Тази също ще я видя,но знам ли дали 156-ца струва толкова пари,иначе на снимките е ОК
http://www.mobile.bg/11365407526962346
Много въпроси задаваш ти , а действието се случва в далечни дати ! Споко 2-та си заслужава и докато решиш да я взимаш за брато ще е 4000ЛВ!!!
Bobiuzunov
20-10-2013, 09:17
По една случайност салона от твоята 166-ца продължава да живее в една от моите коли.:cheers:
Поздрави и честито за Тезиса,но и аз ще се наредя на опашката с чакащите да ги повозиш.
Карал съм Тезис 2.4 JTD,но 3.0 V6 е друга бира.
endeavour
22-10-2013, 06:50
Случайно някой да се е занимавал с ремонт на помпа за съединителя (или т.нар. горна помпа)? Новата, която сложих преди точно 45 дни, вчера протече и не ми остава друго, освен да пия една студена вода за 99 лв и да спомена женските роднини на "италианския" производител (и евентуално на Евро07) и да си спомня за ладо-москвичовия вариант със смяна на гумичките... стига да се намерят някакви със същия размер.
Моля, някой да ми обясни как се сваля помпичката от казанчето за течност на чистачките! Протече от нея и доста се мъчих да я измъкна, но не се получи...
Моля, някой да ми обясни как се сваля помпичката от казанчето за течност на чистачките! Протече от нея и доста се мъчих да я измъкна, но не се получи...
В горния край е фиксирана за казанчето. Хващаш я здраво и я дърпаш навън докато излезе от казанчето и я завърташ. Изглежда така все едно ще счупиш нещо но няма. След това я дърпаш в долния край за да я извадиш от гумичката влизаща в казанчето.
lordliness
22-10-2013, 12:29
Случайно някой да се е занимавал с ремонт на помпа за съединителя (или т.нар. горна помпа)? Новата, която сложих преди точно 45 дни, вчера протече и не ми остава друго, освен да пия една студена вода за 99 лв и да спомена женските роднини на "италианския" производител (и евентуално на Евро07) и да си спомня за ладо-москвичовия вариант със смяна на гумичките... стига да се намерят някакви със същия размер.
Аз :), ти сигурен ли си че въобще са ти я сменили, взе ли си старата?
[QUOTE=Boby;1262630]В горния край е фиксирана за казанчето. Хващаш я здраво и я дърпаш навън докато излезе от казанчето и я завърташ. Изглежда така все едно ще счупиш нещо но няма. След това я дърпаш в долния край за да я извадиш от гумичката влизаща в казанчето.[/QUOTЕ
Благодаря! Със свалянето се справих, но открих, че тече покрай оста на моторчето и гуменото оплътнение. Някой с някакви идеи? 300лв. са ми наистина много!
Попитай по моргите. Ново моторчето не е особено евтино.
Благодаря! Със свалянето се справих, но открих, че тече покрай оста на моторчето и гуменото оплътнение. Някой с някакви идеи? 300лв. са ми наистина много!
Разглоби го и виж къде е проблема. Ако трябва му сложи допълнителен О-пръстен. Може да се приспособи и обикновено моторче. Не е проблем, но не е много надеждно.
endeavour
24-10-2013, 13:02
Аз :), ти сигурен ли си че въобще са ти я сменили, взе ли си старата?
Смених си я сам, тъй че по-сигурен няма как да бъда :mrgreen:
ecotronic
24-10-2013, 13:13
Смених си я сам, тъй че по-сигурен няма как да бъда :mrgreen:
Разглоби я и виж да няма надиране по стените на цилиндъра. Ако няма, гумички все ще намериш, които да паснат, или някъде където ги правят по поръчка.
Тук Настев ги правеше, но той почина, лека му пръст.
endeavour
24-10-2013, 13:30
Разглоби я и виж да няма надиране по стените на цилиндъра. Ако няма, гумички все ще намериш, които да паснат, или някъде където ги правят по поръчка.
Тук Настев ги правеше, но той почина, лека му пръст.
Повече съм склонен да отремонтирам тая, която свалих преди месец+ , понеже не течеше, но не връщаше педала поради счупена пружина вътре в помпата. Май ще сваля новата течаща и ще взема нейната пружина, но ми се щеше да сменя и гумичките. Ех, къде е бай Шкодров, царство му небесно...
Когато взех новата 166ца я взех с педал на съединителя почти долу. Не се връщаше педала до горе и реших, че проблема е в счупена пружина в помпата. след дълго каране педала се качваше по-нагоре и така вече 1000км. Сега не знам как се получи, но педала се върна сам в горно положение и така остана. Явно не е от счупена пружина в помпата.:dunno:
ecotronic
24-10-2013, 13:59
Повече съм склонен да отремонтирам тая, която свалих преди месец+ , понеже не течеше, но не връщаше педала поради счупена пружина вътре в помпата. Май ще сваля новата течаща и ще взема нейната пружина, но ми се щеше да сменя и гумичките. Ех, къде е бай Шкодров, царство му небесно...
Щом старата не е текла а проблемът и е в пружината, слагай пружината от новата а пък нея ще си я отремонтираш и ще си имаш резерва. Погледни на новата доколко гладка е повърхността на цилиндъра и ако трябва я полирай. Нищо чудно гумичките да са се предали бързо заради грапави стени.
lordliness
24-10-2013, 16:56
Тук вече не продават ли, проверявал ли си?
https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=42.157256,24.745749&spn=0.006689,0.009645&t=m&z=17&layer=c&cbll=42.157337,24.745825&panoid=yYMGL4_Ckmmr8zrWn-JddA&cbp=12,82.76,,1,5.09
endeavour
25-10-2013, 07:12
Тук вече не продават ли, проверявал ли си?
https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=42.157256,24.745749&spn=0.006689,0.009645&t=m&z=17&layer=c&cbll=42.157337,24.745825&panoid=yYMGL4_Ckmmr8zrWn-JddA&cbp=12,82.76,,1,5.09
Не съм ходил скоро, защото един приятел ми каза,че наследниците на бизнеса на Шкодрата само зареждали магазини и старото дюкянче в уличката до Новотела не работи... Ама то като го няма вече и Башмайстора... Иначе комплекта за горна помпа го има в каталога на AUTOFREN, ама проблема е, че не мога да им открия сериозен вносител, дето да внася нещо друго освен хлопелно-ауди-фоксвагинални комплекти :-):-)
mitkomeg
25-10-2013, 17:02
Момчета, от известно време започна да скрибуца нещо от задната кора и ме подлудява гадния звук като карам по неравен път.Което в нашата мила родина никак не е кратко :( От какво може да скрибуца така? Извадих тая жабка по средата - пантичките и бяха счупени, което ме зарадва, че съм открил причинителя но работата стана "ко?не!". След като я махнах и почуках с ръка по кората и се чу пак гадния звук...прилича на на нещо метал в стъкло ама реално от какво е ...
Звука ми е много познат тъй, като на предната ми кола (рено меган) го имаше абсолютно същия и беше от третия стоп и след заигравка със силикона изчезна завинаги.Тук обаче ми се чува по-напред звука, а не от него.Което не изключва и да не съм наред ушите де но до сега нямам такива оплаквания :D
ecotronic
25-10-2013, 17:14
Трябва да я свалиш и да понаместиш ватата под нея или да добавиш още. Има едни ленти, като от асфалт, които служат като демпфери, но от лятната жега се размекват а от студа се вкоравяват и разлепват, та спират да изпълняват предназначението си. Изхвърли тези които са се разлепили и я намажи тук-там със силикон.
След това, най-силният шум, който ще чуваш докато шофираш, че е този от часовника ти на ръката:)
mitkomeg
25-10-2013, 17:30
Супер! Благодаря за съвета.Сега само да видя как са сваля тая кора.Дано да не трябва да се сваля и седалката :(
ecotronic
25-10-2013, 17:41
Трябва да свалиш седалката. Няма как иначе.
1 - Сваляш седалката като дърпаш силно предните и ъгли нагоре за да излязат от гнездата си 2 метални езика, които я фиксират за пода.
2 - Развиваш 2 болта под облегалката с ключ 13
3 - Повдигаш облегалката нагоре, за да излезе от горните си куки и я вадиш от мястото и.
4 - По предния ръб на кората ще видиш няколко пластмасови щипки, които приличат на болтчета, но не са. С отвертка вадиш сърцевините им нагоре и така перифериите се свиват и излизат от отворите си.
5 - В багажника има 2 гайки М6, които държат конзолите на кората отдолу - развий ги.
6 - Свали третия стоп и изключи буксите за стопа и тази за приемника.
7 - Повдигаш нагоре кората, за да излязат от гнездата си онези резби, чиито гайки разви през багажника, като същевременно я теглиш напред внимателно (има и по една щипка, която държи кората спрямо страничните тапицерии но внимателно излизат без да се налага да сваляш и страниците.
Успех!
mitkomeg
25-10-2013, 18:19
Трябва да свалиш седалката. Няма как иначе.
1 - Сваляш седалката като дърпаш силно предните и ъгли нагоре за да излязат от гнездата си 2 метални езика, които я фиксират за пода.
2 - Развиваш 2 болта под облегалката с ключ 13
3 - Повдигаш облегалката нагоре, за да излезе от горните си куки и я вадиш от мястото и.
4 - По предния ръб на кората ще видиш няколко пластмасови щипки, които приличат на болтчета, но не са. С отвертка вадиш сърцевините им нагоре и така перифериите се свиват и излизат от отворите си.
5 - В багажника има 2 гайки М6, които държат конзолите на кората отдолу - развий ги.
6 - Свали третия стоп и изключи буксите за стопа и тази за приемника.
7 - Повдигаш нагоре кората, за да излязат от гнездата си онези резби, чиито гайки разви през багажника, като същевременно я теглиш напред внимателно (има и по една щипка, която държи кората спрямо страничните тапицерии но внимателно излизат без да се налага да сваляш и страниците.
Успех!
http://clubalfaromeo.com/forum/images/smilies/36_1_25%5B1%5D.gifhttp://clubalfaromeo.com/forum/images/smilies/36_1_25%5B1%5D.gifhttp://clubalfaromeo.com/forum/images/smilies/36_1_25%5B1%5D.gif
лелеееее...
endeavour
26-10-2013, 07:15
Спокойно, не е трудно и става за минути, просто колегата го е обяснил цветно и с висока разделителна способност :grin: Освен това при Алфа е традиция от много време да разглобиш половин кола, за да смениш примерно говорител на задната кора :tooth::tooth::tooth:
Колеги, колко трябва да зарежда при включени светлини колата?
mitkomeg
27-10-2013, 00:10
Моята зарежда 13,8V-13,9V на място с пуснати фарове.Към 2000 оборота се качва на 14V-14.1V. Миналата седмица го мерих заради подгрева на антифриза който слагах. Сложих модул с 4 свещи(не знам от каква кола). С включени 4 свещи на място пада до 12,8V-12,9V на място и на около 2000 оборота 13,1V-13,2V.
С ксенон съм - предполагам, че има значение обаче.
ecotronic
27-10-2013, 10:56
Без включени консуматори какво е напрежението при 2000 оборота?
Колеги, кой бушон изключва бензиновата помпа и евентуално нещо друго?:cry:
ecotronic
28-10-2013, 11:19
Колеги, кой бушон изключва бензиновата помпа и евентуално нещо друго?:cry:
Веригата на помпата е следната:
+12V от акумулатора > бушон B80 (30 амперов) между чистачките > релето на помпата (J15) пак там > бушон F3 (15 амперов) в таблото с бушоните под волана > помпа > инерционен изключвател под седалката > шаси.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bwy1382951743n.jpg
Колеги имам нужда от помощ
взех си едно фиат пунто 2003-та г. та да се таралянкам на по евтиничко :P че кораба бая похарчва :D
проблема е че има фабрично радио с код .....ама без код ... някои знае ли дали има калкулатори за фабричните Буалпункт-ове
P.S. Пиша ви защото колегите от фиат форума са ....
абе трагедия :hmm:
ecotronic
28-10-2013, 16:25
Колеги имам нужда от помощ
взех си едно фиат пунто 2003-та г. та да се таралянкам на по евтиничко :P че кораба бая похарчва :D
проблема е че има фабрично радио с код .....ама без код ... някои знае ли дали има калкулатори за фабричните Буалпункт-ове
P.S. Пиша ви защото колегите от фиат форума са ....
абе трагедия :hmm:
Погледни тази тема (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=81472) и потърси колегата Kraseto
Колеги моля да ме насочите към тема защото доста порових но не открих сменя ли се задният тампон (този който е с алуминиевата обвивка) на предните долни носачи Моите са поразхлабени (предполагам не е нормално) но не намерих тема за смяна цени и др. Изненадващо всичко друго по предницата е ОК без един шарнир на горен носач Дайте идеи или ако може да ме насочите към теми за тези тампони
Колеги моля да ме насочите към тема защото доста порових но не открих сменя ли се задният тампон (този който е с алуминиевата обвивка) на предните долни носачи Моите са поразхлабени (предполагам не е нормално) но не намерих тема за смяна цени и др. Изненадващо всичко друго по предницата е ОК без един шарнир на горен носач Дайте идеи или ако може да ме насочите към теми за тези тампони
Всичко се сменя(без шарнира), не знам защо ти е тема, сваляш носача и сменяш. ;) Или даваш на някой с преса да ти го смени и не се занимаваш.
По точно ме интересуваше дали тампона се сменява с алуминиевата част или се сменява само тампона
Казано накратко този тампон предлага ли се без металната част или само с металната При вторият вариант цената му най вероятно ще е около по2
Казано накратко този тампон предлага ли се без металната част или само с металната При вторият вариант цената му най вероятно ще е около по2
Няма варианти, това е тампона 23лв е на Birth. 40лв е на Moog т.е. по-истински, но на стар носач не знам дали си струва..
mitkomeg
31-10-2013, 03:42
Момчета, поредната тъпотия! Светна ми бега на таблото и не гасне от две седмици.Долу горе и от тогава се чува едно пристъргване на волана като въртя-не постоянно но на определено положение все едно се търка нещо в пластмаса такова...Може и да си внушавам, че се чува от тогава но... Не мога и да правя диагностика на беговете да видя какво ще каже.
endeavour
31-10-2013, 05:50
Момчета, поредната тъпотия! Светна ми бега на таблото и не гасне от две седмици...
Добре дошъл в отбора! Начините за действие са няколко. Първият е - задълбочено ровене по датчици, букси, централи, плюс диагностики и чистене на грешки, плюс псувните при следващото светване на лампата. Втори начин - вече писах някъде, че на оригиналното табло на моята бяха лепнали черно тиксо пред въпросния светодиод :noooo: Третият най-високотехнологичен способ е директното разпояване на диодчето - и това го видях на таблото, което си купих заради километража :-D Четвъртия начин го практикуваме доста хора - просто не му обръщаме внимание. А стърженето на волана няма връзка с лампата според мен.
mitkomeg
31-10-2013, 06:12
Стърженето го споменах заради лентовия кабел...мислех си да не се е измъкнал, протъркал и не знам още какво може да направи там и в следствие на което да светва лампата.А за диагностика на беговете трябва ли ми друг кабел понеже имам ваг-ком-ски но мисля, че няма да свърши работа.Може и да бъркам де :) Поне като гледах предния път не можа да се свърже.
endeavour
31-10-2013, 06:27
Стърженето го споменах заради лентовия кабел...мислех си да не се е измъкнал, протъркал и не знам още какво може да направи там и в следствие на което да светва лампата.А за диагностика на беговете трябва ли ми друг кабел понеже имам ваг-ком-ски но мисля, че няма да свърши работа.Може и да бъркам де :) Поне като гледах предния път не можа да се свърже.
Аз имам такъв кабел, но с превключвател на буксата и на една от позициите се диагностицира и тая система. С обикновения кабел не става. Виж в темата за ФиатЕКУСкан в Общ Технически раздел кои пинове се окъсяваха, за да ползваш твоя кабел.
Scrapera
31-10-2013, 08:23
Определено трябва да направиш диагностика и след това вече ще мислиш какво да правиш. Имах една кола, на коята и стържеше волана при въртене, съвсем леко. Като свалих волана един път видях, че има съпротивление точно преди лентовия кабел, което да лъже еку-то.
Колега много е вероятно да ти се е прецакала гривната на волана, мен веднъж ми светна лампата на бега заради разхлабена букса там. Свали пластмасите около волана, на два болта са и разгледай какво е положението.
Лампата обаче няма да изгасне докато не изчистиш грешката, за целта трябва да си преправиш кабела.
ecotronic
31-10-2013, 11:53
Момчета, поредната тъпотия! Светна ми бега на таблото и не гасне от две седмици.Долу горе и от тогава се чува едно пристъргване на волана като въртя-не постоянно но на определено положение все едно се търка нещо в пластмаса такова...Може и да си внушавам, че се чува от тогава но... Не мога и да правя диагностика на беговете да видя какво ще каже.
Най-добре направи диагностика и виж къде е проблема, отстрани го и накрая изчисти грешките.
К - линията на ербег централата излиза на 3-ти пин. Трябва само да осигуриш връзката между пин 7 от конектора на кабела и пин 3 от конектора на колата.
Т.е - да постигнеш схемата:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/arx1383212982o.jpg
mitkomeg
31-10-2013, 12:19
Така готов съм със запояването и диагностиката.Тия 3 грешки се появиха.ФиатЕкуСкана обаче не искаше да работи и само МултиЕкуСкан свърши работа.Изтррих грешката и подавах няколко пъти контакт, палих и гасих и за сега я няма пък да видим до кога.Предполагам, че скоро пак ще светне но ...
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/jdv1383214862h.png (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1383214862h.png)
Предния път като я закачах да видя дали всичко е ок преди 2 седмици - беше набила грешка 0101 за дебитомера.Та сега хвърлих един поглед и нямаше грешка.Пуснах да видя колко волта показва и си седи 2,93V и не се мени и подаване на газ(мени се де ... до 2,94-5V). Та въпроса ми е на студен двигател ли го прави това и като загрее вече си се оправя или нещо не му е наред.До колкото си спомням пишеше, че данните били непостоянни.
:big_bow_down::big_bow_down::big_bow_down:
ecotronic
31-10-2013, 12:30
За грешките по ербега те съветвам да почистиш буксата на централата. Откачи акумулатора преди да пипаш там.
За дебитомера направи лог докато караш колата при по-висока скорост.
mitkomeg
31-10-2013, 12:37
Log до сега не съм правил.Трябва да видя как става и ще кача файла тука.
Централата за бега - тази под жабката предполагам имаш предвид?
ecotronic
31-10-2013, 12:48
Зад ICS - а - най близо до двигателния отсек. Свали долната странична кора откъм пасажерското място и ще я видиш.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/opt1383216806c.jpg
Bobiuzunov
04-11-2013, 12:44
Помагайте,не мога да сверя часовника въпреки че откачих буксата на навигацията(една зелена),но пак не ме пуска в меню Settings?
ecotronic
04-11-2013, 13:03
Пробвай да рестартираш ICS - а с откачане на акумулатора за няколко секунди и след като си откачил въпросната букса.
Bobiuzunov
04-11-2013, 13:15
Ще пробвам така и ще видя дали ще стане иначе друго няма откаква да е?
ecotronic
04-11-2013, 13:39
Ще пробвам така и ще видя дали ще стане иначе друго няма откаква да е?
Друго няма. Така трябва да стане. Да напомня, че отиваш на TRIP > settings > date&time и там сверяваш.
Bobiuzunov
04-11-2013, 14:54
OK :-)
Bobiuzunov
04-11-2013, 18:31
Сверих го,но не съм откачал клемата на акумулатора,мислех да го свърша утре,но реших сега следобяда пак да пробвам И този път ИЦС-а реши да ме пусне в Settings и всичко е ОК.
Почвам да мисля че тези коли са с характер и имат собствено мнение.
ecotronic
04-11-2013, 20:12
Сверих го,но не съм откачал клемата на акумулатора,мислех да го свърша утре,но реших сега следобяда пак да пробвам И този път ИЦС-а реши да ме пусне в Settings и всичко е ОК.
Почвам да мисля че тези коли са с характер и имат собствено мнение.
За характера на колата и подобни предположения, не си единствения стигнал до подобни и дори по-сериозни заключения :)
Ето какво разказва колега от британския форум:
"No doubt, those of you who have worked on you own Alfas will know, that the Devil himself was involved in various design aspects.
He's a busy entity, so how he found time to lend a hand with designing the 166 speaker cover (the large one towards the bottom of the door) I don't know, but you can see his handy work all over it!
So why a post on such a seemingly insignificant item, well you might want to removed it to recover it if the fabric is ripped or replace (as in my case) it if your can't get the fabric. More importantly you will have to remove it to remove the doorcard, yes that's right, there are a couple of screws behind the speaker itself (which itself is held in with 4 screws) that need to be removed in order to take the doorcard off to access such goodies as the lock motors or power window motors. The lock motors as everyone knows is a hot topic on this board.
Anyway removing the speaker covers without breaking them is probably the task that takes the most time of any in the process of removing the door card.
First you must remove the chrome ring around the edge, this is relatively easy to pry an edge up and follow around with your fingers to remove.
The cover itself is held on with 4 clips (and this is where the Devil comes in) which you cannot just pry them out (see photo), well you can't if you one the cover to remain in one piece or damage the doorcard!
The drivers door one is the easiest cover to remove, but to do so you must first remove the power window/mirror control (you don't have to but it makes life easier), this will allow you to see the top of the speaker and importantly two of the clips (top one and one at 3 o'clock position when looking at front of cover). If you push them from the inside of the door out using a large flathead screwdriver you will be halfway there. Pushing them forward exposes a bit of them at the front. Then starting with the top clip use a very small screwdriver (one for mending eyeglasses) to push the inside of the clip in (compresses the clip allowing it to release from speaker frame) do this as close to the front face of the cover as possible as this closes the open end of the clip and keeps it from catching the speaker frame and gently pull the cover forward at the top, this releases the first clip. Next do the same with the 3 o'clock clip. Having freed those 2 clips the next two are easier to get to. I found the one nearest the hinged door edge (9 o'clock) easiest to reach next because you can then see it. Finally with three out the bottom one is easy to see and again press the clip in from front of the clip and off it comes!
The other doors are slightly harder, this is because the window control mechanism is much smaller and does not afford you access to the clips from the back as the drivers door does. In this case, once again remove the chrome ring and then gently prise around the cover, being careful not to mark your doorcard. You will find that the clip nearest the door hinge (9 o'clock position) is the easiest to see and so remove it first, again work your eyeglass screwdriver in depress the clip (from inside out) and gently pull forward. Then do the same with the opposite clip (9 o'clock) as you will now have enough access to it, then the top clip will be accessible and finally the bottom one.
The whole process should only take a couple of minutes per cover, rather than 20+ minutes and significantly reduce the risk breaking the cover or damaging the doorcard area around the speaker."
.....
:cheers:
Bobiuzunov
04-11-2013, 20:31
Ми прав си е човека.:cheers:
Колеги, някой от София да е ходил да гледа тая мръсница?
Май само тя остана от тия дето са на пазара, която да не съм погледнал.
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11372073317702580&f1=details&slink=4pdpnb
Говорих с джамбазина и в събота ще я погледна профилактично. Той отрича да има каквито и да е проблеми по колата -турбо, автомат, окачване- всичко било 6.
Ако някой е ходил и е открил нещо, може да сподели да знам за какво да се оглеждам и за какво да се дър;ям с продавача за цената:bangin:
Не съм ходил да я гледам, ама като собственик на такава същата - добре изглежда на пръв поглед.... Само дето километрите и са измислени, но това си е ясно. Провери като седнеш да покараш - автоматът трябва да се превключва въобще без да усетиш нищо. Ако има дори и леки удари или го усещаш ясно как превключва, то навярно има проблем. За друго ако мога да съм полезен...
mitkomeg
07-11-2013, 14:34
За дебитомера направи лог докато караш колата при по-висока скорост.
Направих днес няколко лога.Дано да свършат работа:
http://dox.bg/files/dw?a=724217339a
http://dox.bg/files/dw?a=c320d372fd
http://dox.bg/files/dw?a=ed5674e3c8 (http://www.megafileupload.com/en/file/466752/123n-csv.html)
И благодаря предварително.:cheers:
п.п. Тези логове ги правих от 1-ва до 4-та до към 4500-5000 оборота. Предполагам, че е достатъчно.За повече нямаше път.
Снощи ходих до Шумен и на магистралата можеше да го направя на макс ама не се сетих да взема лаптопа и кабела.Иначе днес пак имаше грешка Р0101.Виждам, че са занижени постигнатите стойности ама ... да каже някой по-разбиращ.ЕГР-според мен работи нормално.
Не съм ходил да я гледам, ама като собственик на такава същата - добре изглежда на пръв поглед.... Само дето километрите и са измислени, но това си е ясно. Провери като седнеш да покараш - автоматът трябва да се превключва въобще без да усетиш нищо. Ако има дори и леки удари или го усещаш ясно как превключва, то навярно има проблем. За друго ако мога да съм полезен...
Благодарско човек. Ще я карам в събота, ако ми дадат де, щото няма номера като гледам. Там съм се фокусирал, върху автомата щото само там нямам хал-хабер. Ще пиша какво е станало, но посмъртно няма да платя повече от 5500 за нея, щото е без регистрация, еко такса, преглед, ГО и без обслужване, оборудване и тн. Демек минимум, в идеалния случах без да има повреди +1500 лева към цената на табелата
Благодарско човек. Ще я карам в събота, ако ми дадат де, щото няма номера като гледам. Там съм се фокусирал, върху автомата щото само там нямам хал-хабер. Ще пиша какво е станало, но посмъртно няма да платя повече от 5500 за нея, щото е без регистрация, еко такса, преглед, ГО и без обслужване, оборудване и тн. Демек минимум, в идеалния случах без да има повреди +1500 лева към цената на табелата
То и да не караш, ако удря автомата - ще почустваш. Ако е пазен до сега - има после прости правила за експлоатация - ще те кара и тебе дълги години. Обаче ако е тръгнал отнякъде отиваш на 1500 + само за него. Гледай лампичката - една червена в ляво на таблото със стърчаща сопа - сигнализира за грешки в автомата. Въобще ако можеш да намериш кабел за диагностика ( 40 лв от интернет) и лаптоп - пиши ми на лични да ти пратя нещо за проверка на автомата. Хем ще видиш всичко по колата което може да се види с програма...
Аз като купих моята уж всичко гледах, пък се оказа ходовата дроп. За около 2000 лв. я оправих. Смяна на консумативи - ремъци и филтри ти е около 500 лева. Предполагам тия неща ги знаеш, но да споделя за всеки случай :)
То и да не караш, ако удря автомата - ще почустваш. Ако е пазен до сега - има после прости правила за експлоатация - ще те кара и тебе дълги години. Обаче ако е тръгнал отнякъде отиваш на 1500 + само за него. Гледай лампичката - една червена в ляво на таблото със стърчаща сопа - сигнализира за грешки в автомата. Въобще ако можеш да намериш кабел за диагностика ( 40 лв от интернет) и лаптоп - пиши ми на лични да ти пратя нещо за проверка на автомата. Хем ще видиш всичко по колата което може да се види с програма...
Аз като купих моята уж всичко гледах, пък се оказа ходовата дроп. За около 2000 лв. я оправих. Смяна на консумативи - ремъци и филтри ти е около 500 лева. Предполагам тия неща ги знаеш, но да споделя за всеки случай :)
Безценни съвети, колега. Мисля, че ще е филм да търся софт, да се уча и да търся кабел до събота. Ще разчитам на това, което виждам и знам до тоя момент, пък и на това което казваш. Надявам се да сполуча, но от това което казваш явно автомата е много балансиран и надежден. На това се надявам и аз:comphits:
Ако може да добавя - автомата е добре да загрее. Щото понякога май на топло масло проявява проблемите...
mitkomeg
07-11-2013, 21:25
Направих днес няколко лога.Дано да свършат работа:
http://www.megafileupload.com/en/file/466752/123n-csv.html
http://www.megafileupload.com/en/file/466753/jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjhhhhhh-csv.html
http://www.megafileupload.com/en/file/466754/jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj-csv.html
Чака се 15 секунди и по-надолу има линк за download. Ако има проблем със свалянето кажи да ги кача другаде.
И благодаря предварително.:cheers:
п.п. Тези логове ги правих от 1-ва до 4-та до към 4500-5000 оборота. Предполагам, че е достатъчно.За повече нямаше път.
Снощи ходих до Шумен и на магистралата можеше да го направя на макс ама не се сетих да взема лаптопа и кабела.Иначе днес пак имаше грешка Р0101.Виждам, че са занижени постигнатите стойности ама ... да каже някой по-разбиращ.ЕГР-според мен работи нормално.
Някой нещо за тия логове може ли да каже? По скоро за състоянието на дебитомера.:cheers:
Колеги, вече оригиналният ми алфа ромео акумулатор след 14 години вярна служба е почти мъртвец.Днес го свалих да го позаредя малко.Той е 12v, 100Ah, 470A и на негово място сложих един 12v, 50Ah, 420A и направо върти двигателя та го скъсва.Може би защото е на малко повече от година и според вас как ще се представи това малкото Магнети Марели в студовете?
lordliness
10-11-2013, 17:07
Колеги, вече оригиналният ми алфа ромео акумулатор след 14 години вярна служба е почти мъртвец.Днес го свалих да го позаредя малко.Той е 12v, 100Ah, 470A и на негово място сложих един 12v, 50Ah, 420A и направо върти двигателя та го скъсва.Може би защото е на малко повече от година и според вас как ще се представи това малкото Магнети Марели в студовете?
14 години? Не съм виждал такъв!
Моят, оригиналният, се предаде миналата година - точно 10-годишен.
ecotronic
10-11-2013, 17:28
Ако караш колата често (през 2 - 3 дена), не ползваш много консуматори, когато двигателят не работи и нямаш проблеми с паленето, съществена разлика може и да не усетиш. Аз съм със 60 Ah акумулатор на около 4 години.
При минусови температури трудно паля след едноседмичен престой.
Ако искаш мога да ти подаря моя от Т.С.-ка 12 годишен още е с гаранционна карта:grin: За съжаление се предаде след като му долях вода и реших да го заредя. Можеше още да пали с него.
С гаранционната карта си е.Акумулатора е Алфа Ромео.
Иначе доста често я карам и едва ли ще престои и ден без да я разходя на поне 20км.
Мерси колеги за мненията.
lordliness
10-11-2013, 18:51
аз преди три години сложих един енекси 100 ач и пали така както и в първия ден за сега.
И на мен ми се е случвало да долея дестилирана вода(проверена), внимателно да не размътя утайките, да заредя и да умре клетка. Не виждам никаква логика. Сега доливам само, ако нивото е стигнало до клетките.
С гаранционната карта си е.Акумулатора е Алфа Ромео.
Иначе доста често я карам и едва ли ще престои и ден без да я разходя на поне 20км.
Мерси колеги за мненията.
Алфа Ромео не произвеждат акумулатори. Ползват Exide за първоначално вграждане, на който лепят лепенки. Аз в момента карам със същата марка, чудесни са за парите си.
Какви са парите и къде ги има?
http://www.didi94.com/batteries/exide/premium.php
Ето информация и цени, може да варират в различните магазини. На мен ми изкупиха стария и ми направиха отстъпка, излезе 190лв общо за 77Ah модела. Като ми го премериха показа 100А повече, от това, което пише на етикета.
Даже и плевенчани били! Що не ги знаех миналата година!
Благодаря за линка!
Ето ме пак.
Ходих да гледам тая http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11372073317702580&f1=details&slink=4r05q2
както говорихме миналата седмица. На първо четене - свети една грешка на таблото, която не мога да опиша. Лампата се намира на същото място, където на пре-фейсовите свети дюза. Лампата прилича на най-общо казано на двигател. Обяснението беше че няма акумулатор и се бустер и грешката идва оттам. Гумите са като нови. Двигателя има много спокоен и плътен ход. Автомата сменя режимите (D<N<P<+<--) без да се усети въобще. Единствено след 2000 оборота се чува свистене от турбото. Не знам до колко е нормални, не вие, просто се чува как пълни сякаш. Салона е много запазен. Няма код на ICS. Отвън колата е садрана на няколко места. Задна дясна врата има 40см бразда. На предния капак много странно има две симетрични кривини. Все едно е подпиран капака някъде. Не свети грешка в скоростите. Мисля, че ще я дадат за 5400 и няма да свалят повече. С регистрациите, еко-таксите, застраховките, прегледа и обслужването отиваме на 6500.
Е какво мислите?
П.С Главата ми го не побира как може да има повече Lancia Thesis отколкото Alfa 166 FL. Чудна работа. С прегледа на тази може да се каже, че няма фейсливотва 66 в тоя ценови диапазон, която да не съм видял
Ето ме пак.
Ходих да гледам тая http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11372073317702580&f1=details&slink=4r05q2
както говорихме миналата седмица. На първо четене - свети една грешка на таблото, която не мога да опиша. Лампата се намира на същото място, където на пре-фейсовите свети дюза. Лампата прилича на най-общо казано на двигател. Обяснението беше че няма акумулатор и се бустер и грешката идва оттам. Гумите са като нови. Двигателя има много спокоен и плътен ход. Автомата сменя режимите (D<N<P<+<--) без да се усети въобще. Единствено след 2000 оборота се чува свистене от турбото. Не знам до колко е нормални, не вие, просто се чува как пълни сякаш. Салона е много запазен. Няма код на ICS. Отвън колата е садрана на няколко места. Задна дясна врата има 40см бразда. На предния капак много странно има две симетрични кривини. Все едно е подпиран капака някъде. Не свети грешка в скоростите. Мисля, че ще я дадат за 5400 и няма да свалят повече. С регистрациите, еко-таксите, застраховките, прегледа и обслужването отиваме на 6500.
Е какво мислите?
П.С Главата ми го не побира как може да има повече Lancia Thesis отколкото Alfa 166 FL. Чудна работа. С прегледа на тази може да се каже, че няма фейсливотва 66 в тоя ценови диапазон, която да не съм видял
Ако съм на теб, ще питам джамбазина - харесва ми колата, ама кажи ми харабийската - на колко реални километра е. Ако каже, ще я взема, ако не - обръщам се и си тръгвам.
Задължителната диагностика си остава, разбира се.
Ако съм на теб, ще питам джамбазина - харесва ми колата, ама кажи ми харабийската - на колко реални километра е. Ако каже, ще я взема, ако не - обръщам се и си тръгвам.
Задължителната диагностика си остава, разбира се.
Викам му, ще трябва да я закараме някъде дето да и прочетат скоростите и двигателя...и той вика: ми тук са малко хора, как ще стане, тя няма номера и тн и тн. Но с цените се разбираме бързо. Без разправии 500 лева надолу.
ecotronic
11-11-2013, 11:37
Викам му, ще трябва да я закараме някъде дето да и прочетат скоростите и двигателя...и той вика: ми тук са малко хора, как ще стане, тя няма номера и тн и тн. Но с цените се разбираме бързо. Без разправии 500 лева надолу.
Като цяло нещата изглеждат обещаващи. Това, което мисля, че следва да направиш е да жертваш една малка сума и да отидете заедно с човек от доверен сервиз, да я преслуша намясто. Забележките по външния вид могат да се изключат от уравнението.
Така преценяваш окончателно и евентуално скачаш в кюпа.
Scrapera
11-11-2013, 12:30
Аз го помня как изглеждаше този капак като пуснаха колата за пръв път в мобилето. Изглеждаше така, че никой да не им се обади за нея, да не говорим да отиде на оглед. :yes: Сега на снимките не личи да му има нещо, но явно на живо ремонта се вижда. Беше мнооого зле, изтумбен целия. Тя се продава от половин година вече.
За мен това би било червена лампичка повече да не се занимавам с тази кола.
Абе нещо не и се работи като хората на мойта баба, претриса отвреме-навреме една такава .. И вървенето и толкова. И сега нали 9-ката ми е за боя и я покарах 2-3 дена я наблюдавам, по-едно време гледам аз ел.стъклата нещо не им се работи в темпо .. Като прибавим към това:
- свещи Шампион НЕиридиеви (черпят повече ток)
- олекотена шайба на пистовия (с по-малък диаметър, съответно по-бавно въртяща динамото)
- "олекотен" акумулатор - 62Ah :priest:
- каране много градско ..
и то не ти трябва да си висшист, свалих батерийката я позаредих и долях, че е Монбат :) и сега спи градът :punk: В най-скоро време ще получи батерията на 9-ката, а нея ще я глезим с нещо по-така. :)
Та ето ви още една причина за зле работещ TS - умалял акумулатор.
пп и разбира се:
-постоянно на фарове :)
На моя Бош му бяха останали 100A стартов ток от 700, и въпреки това не съм забелязал подобно нещо.
п.п. Нормално ли е при отвъртяна капачка за маслото на празен ход мотора да глъхне? Направо смени звука и оборотите паднаха.
thecleaner
11-11-2013, 20:24
На моя Бош му бяха останали 100A стартов ток от 700, и въпреки това не съм забелязал подобно нещо.
п.п. Нормално ли е при отвъртяна капачка за маслото на празен ход мотора да глъхне? Направо смени звука и оборотите паднаха.
Не е нормално. Сутрешните проблеми глъхнене, замисляне и т.н. имаш ли ги?
Да, като е студена глъхне и се замисля, поне, докато не загрее.
thecleaner
11-11-2013, 20:48
До голяма степен двата яда са свързани ;) Тука в 166 разд ела има грамотни колеги, ще те светнат как да процедираш в случая.
lordliness
11-11-2013, 20:53
Мога да ти кажа какво и е , ама нали се сещаш - ноу- хау.
Благодаря за мненията, изобщо няма да си правя труда да се занимавам с нея, освен ако не ми народи малки туинспаркчета. Върви добре, гори нормално, звучи чудесно, разхода на масло е поносим, а самото то изглежда като преди 5000км. За сега ще си седи така.
lordliness
11-11-2013, 21:59
Не я карай без капачка за маслото:)
Благодаря за мненията, изобщо няма да си правя труда да се занимавам с нея, освен ако не ми народи малки туинспаркчета. Върви добре, гори нормално, звучи чудесно, разхода на масло е поносим, а самото то изглежда като преди 5000км. За сега ще си седи така.
Нищо му няма на двигателя. Не пипай нищо. Нормално е при добре работеща вентилация на картерните газове. И на моя Т.С. е така. Дори като махна капачката и си сложа ръката я засмуква леко.
endeavour
13-11-2013, 06:38
Някой да се сеща в коя тема "ремонтирахме" прословутата клапа за циркулацията, че с търсачките не стигнах до резултат? Мисля тия дни да се заяждам с нея, че взе да ми омръзва от любезния надпис на дисплея ...
lordliness
13-11-2013, 07:43
Някой да се сеща в коя тема "ремонтирахме" прословутата клапа за циркулацията, че с търсачките не стигнах до резултат? Мисля тия дни да се заяждам с нея, че взе да ми омръзва от любезния надпис на дисплея ...
Попай беше тясно специализиран в тази област.
Ето:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=48764
mitkomeg
13-11-2013, 13:50
Днес реших да видя какво хлопа в задницата и какво открих...
При хващане на стабилизиращата щанга и за опора с длан съм подпрял задния мост и с пръсти дърпам щангата надолу - долната част на дясната биалетка се изнася надясно(към джантата навън). Като се преместя от лявата страна на колата и направя същото упражнение - лявата биалетка прави по-леко движение и то долната и част се изнася леко напред(посока предницата)...Как трябва да е нормално тъй като явно едната страна не е наред и какво може да е проблема ... тампоните или биалетките ... или и двете.Чувал съм, че едното е следствие на другото но по-компетентните на споделят, че само днес почивам и да ходя да купувам и сменям докато има време :big_beer:
Linkestis
13-11-2013, 16:22
И двете "дедо попе..и двете".
mitkomeg
13-11-2013, 19:20
И двете "дедо попе..и двете".
Така проблема е решен вече.Нови тампони и спи града вече.Мислих сам да си ги сменя ама като не успях и на сервиз при един познат иии като видях ква хамалогия еее ... Дано да държат тези поне :)
От както съм взел Т.С.-ка изписва две грешки, но чека не ми свети и не им обръщах внимание, то и сега не свети де. Грешките са Р1177 и Р1178. Някой знае ли за какво са защото не ги намирам никъде?:gruebel:
ecotronic
14-11-2013, 13:27
От както съм взел Т.С.-ка изписва две грешки, но чека не ми свети и не им обръщах внимание, то и сега не свети де. Грешките са Р1177 и Р1178. Някой знае ли за какво са защото не ги намирам никъде?:gruebel:
Това намерих по въпроса:
Codes:
P1178 Mixture 2 strength
P1177 Mixture correction
Fiat ECU Possible causes:
- Engine temp sensor/circuit defective, but signal in realistic range
- Fuel pressure incorrect
- Fuel injectors leaking
- Fuel injectore clogged
- Incomplete combustion ( ignition or compression problem, excess O2 in exhaust)
- Vacuum leak (lean mixture)
- Oxygen sensor defective or contimated
- Exhaust system leak up stream of O2 sensor
- Fuel evaporation control system defective
- Vehcile driven out of fuel
Дискутирани са и в тази тема (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=45455&highlight=P1177).
Ясно. На бензин я няма грешката, явно ще се настройва пак газовото:paddle:
Любо с коя версия си на Елърн-а? Моята е някаква много орязана. Няма списък с грешките, няма ел. схемите на колите, диаграми, нищо.
Linkestis
14-11-2013, 20:01
Така проблема е решен вече.Нови тампони и спи града вече.Мислих сам да си ги сменя ама като не успях и на сервиз при един познат иии като видях ква хамалогия еее ... Дано да държат тези поне :)
А биалетките?
Да знаеш че 166-те ги разбиват по-лесно отзад от колкото отпред.
А биалетките?
Да знаеш че 166-те ги разбиват по-лесно отзад от колкото отпред.
Абе не съм съгласен. Предните ги смених на 160000км, а задните са още оригиналните вече на 195000км. Виж за тампоните съм съгласен.
mitkomeg
14-11-2013, 21:48
Абе не съм съгласен. Предните ги смених на 160000км, а задните са още оригиналните вече на 195000км. Виж за тампоните съм съгласен.
Ами изрично ги питах биалетките в какво състояние са като смъкнаха щангата ако трябва да ги сменяме и тях но ми казаха, че са бетон. А аз бях тръгнал да ги сменям пред нас с леко надигната на крик кола хахаха...сам си се посмях като видях как се сменят и, че ш*бания болт е от горе надолу, а не както си мислех от долу с две гайки и хоп хоп разбираш ли за 20 минути работа хахаха ... баси колите...ма иначе кефа от возията и всичко си заслужава ;)
endeavour
15-11-2013, 06:18
... баси колите...ма иначе кефа от возията и всичко си заслужава ;)
Много от нас са стигали до тоя извод...В един момент обаче, когато си отворил едно пивце и си гледаш тефтера с разходите за ремонт, констатираш, че май си дал повече от цената на самия автомобил :new_Eyecrazy: И някъде в дъното на душата почва да те гризе едно леко съмнение в собствения ти психичен статус... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ами изрично ги питах биалетките в какво състояние са като смъкнаха щангата ако трябва да ги сменяме и тях но ми казаха, че са бетон. А аз бях тръгнал да ги сменям пред нас с леко надигната на крик кола хахаха...сам си се посмях като видях как се сменят и, че ш*бания болт е от горе надолу, а не както си мислех от долу с две гайки и хоп хоп разбираш ли за 20 минути работа хахаха ... баси колите...ма иначе кефа от возията и всичко си заслужава ;)
Щом са здрави няма за какво да ги сменяш. Тампоните само първия път се сменят трудно заради разпробиването. После е лесно.:pancake:
ecotronic
15-11-2013, 10:38
Любо с коя версия си на Елърн-а? Моята е някаква много орязана. Няма списък с грешките, няма ел. схемите на колите, диаграми, нищо.
AppVersion=1.3.2
File version: 1.00
Product version: 1.00
Check sum: B8E9 DB3C A702 212C 377D EA10
Ако искаш, казвай да ти я пращам.
Качи я някъде, ако обичаш.
Много от нас са стигали до тоя извод...В един момент обаче, когато си отворил едно пивце и си гледаш тефтера с разходите за ремонт, констатираш, че май си дал повече от цената на самия автомобил :new_Eyecrazy: И някъде в дъното на душата почва да те гризе едно леко съмнение в собствения ти психичен статус... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Тогава отваряш офертите за нови коли от рода на Поло, Корса и т.н. , сравняваш какво даваш и какво получаваш и ти става по-спокойно. ;)
ecotronic
15-11-2013, 11:46
Качи я някъде, ако обичаш.
Свалял съм го от тук (http://www.zamunda.net/details.php?id=163613&hit=1).
Иначе само Е-learn за АР-166 съм го качил тук (http://www.filedropper.com/alfa166elearn).
Свалял съм го от тук (http://www.zamunda.net/details.php?id=163613&hit=1).
Иначе само Е-learn за АР-166 съм го качил тук (http://www.filedropper.com/alfa166elearn).
Същото съм свалил и аз, но само за 166 и няма ел. схеми и картинки.
Има една чекия дето трябва да си я инсталираш за да ти визуализира картинките, в папката svg и се казва SVGView.
ecotronic
15-11-2013, 12:18
Същото съм свалил и аз, но само за 166 и няма ел. схеми и картинки.
Много странно. С каква операционна система и и с какъв дефолтен браузер? От физическо CD ли зареждаш ISO-то или от виртуално?
Изобщо стигаш ли до този интерфейс? :
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1384510282b.jpg
---------- Post added at 12:15 ---------- Previous post was at 12:11 ----------
Да не би да не си направил първоначалната инсталация, стартирайки "setup.exe" ?
---------- Post added at 12:18 ---------- Previous post was at 12:15 ----------
Има една чекия дето трябва да си я инсталираш за да ти визуализира картинките, в папката svg и се казва SVGView.
Това трябва да стане автоматично в процеса на първоначалната инсталация.
:grin: Вече имам картинки. Мерси!:cheers:
---------- Post added at 12:26 ---------- Previous post was at 12:23 ----------
Много странно. С каква операционна система и и с какъв дефолтен браузер? От физическо CD ли зареждаш ISO-то или от виртуално?
Изобщо стигаш ли до този интерфейс? :
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1384510282b.jpg
---------- Post added at 12:15 ---------- Previous post was at 12:11 ----------
Да не би да не си направил първоначалната инсталация, стартирайки "setup.exe" ?
---------- Post added at 12:18 ---------- Previous post was at 12:15 ----------
Това трябва да стане автоматично в процеса на първоначалната инсталация.
Нещо явно не е станали и го инсталирах сега допълнително. Нямаше само картинките със стрелките, +, - = всичко друго работеше, но вече и тях ги има.
Колеги, въпросче:
Предният лагер, тоест главината еднаква ли за 166 дизел и бензин?И има ли значение , понеже ще го взема със шенкела ляв или десен е?
Лагера е еднакъв за всички 166-ци. Шенкелите са различни ляв и десен. Нов лагер на Стамболийски 155 беше около 80лв.
Избиване набиване....Цялата главина чисто нова ми я дават за 120лв....Но нещо искам да пробвам и тук един колега ми я дава със шенкела за добра сума.
Няма как да го избиеш лагера цял.
Няма как да го избиеш лагера цял.
To ясно затова барабар с шенкела или пак няма да стане?
Е не можеш да сложиш десен шенкел отляво или обратното.
Ясно де имах напредвид че ще го взема заедно с шенкела , а не да слагам ляв от дясно или обратното :)
Някой варненец отнесе тая за 2 дни от както беше публикувана.
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11384167074104165&f1=details&slink=4th8s3
С хубавите обикновено така се получава...
Bobiuzunov
19-11-2013, 12:11
Колеги търся радиатор за 166-ца 3.0 V6 и съм пуснал тема в купува,но ме е интересно само от този мотор ли става или и от някоя друга 166-ца?
endeavour
19-11-2013, 13:00
Някой варненец отнесе тая за 2 дни от както беше публикувана.
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11384167074104165&f1=details&slink=4th8s3
Еееех, само ако знаехте колко "пирфьектни" автомобила и в частност алфи съм огледал в Пейзбърг...(за неосведомените това е кодовото име на Пазарджик) И сякаш стана правило - не съм се спрял на нито една... И още нещо - понятията "Алфа" и "автоматик" са несъвместими:grandpa::grandpa::grandpa:. Уф, забравих, че става дума за фиати :thumbdown::thumbdown::thumbdown:
Еееех, само ако знаехте колко "пирфьектни" автомобила и в частност алфи съм огледал в Пейзбърг...(за неосведомените това е кодовото име на Пазарджик) И сякаш стана правило - не съм се спрял на нито една... И още нещо - понятията "Алфа" и "автоматик" са несъвместими:grandpa::grandpa::grandpa:. Уф, забравих, че става дума за фиати :thumbdown::thumbdown::thumbdown:
Ти виждал ли си я въпросната кола, или само си чешеш пръстите по клавиатурата?
Не брато. Тази е верно много добра. Аз просто не виждам забележки по нея, а факта, че замина за 3 дни бие и рекорда на колегата Leshoiad http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=80158&highlight=166 от форума, дето си продаде туин спарковата за 1 седмица, която верно беше "пиерфекта" без капка ирония. Иначе чепели се продават в Пазарджик, толкова колкото и в другите градове. Особено в село Труд до Пловдив, не че се опитвам да кажа нещо разбира се.:director:
endeavour
19-11-2013, 16:29
Ти виждал ли си я въпросната кола, или само си чешеш пръстите по клавиатурата?
След като пиша в раздел "Общи приказки", не виждам на тебе какъв ти е проблемът, дори и да си чеша пръстите? Ако си ме нарочил за поредния, с който смяташ да се заядеш, няма да стане, не се хаби :no::no::no:
Изобщо не смятам да се заяждам, просто те карам да се досетиш, че пишеш глупости. Където и да е в България има бисери, има и лайна. Категоризациите са за идиоти, а аз не мисля, че си такъв. Човек като търси кола ако се води по такива клишета, нищо няма да си купи, освен от магазина.
Да тушираме малко работата-
Влезе ми мухата да сменя маслото с Selenia HPX 20W60. Гледам, че английските колеги го хвалят особено при по-стари дизелаци. Определено подобрявал работата двигателя и особено тракането на маслената помпа.
Някой да има преки впечатления и да е слагал на неговата такова?:big_whoops:
Сутрин в студа ще има вискозитет на желе, сам се досещай как се отразява на турбината, докато колата загрее... ;)
Сутрин в студа ще има вискозитет на желе, сам се досещай как се отразява на турбината, докато колата загрее... ;)
Че кво му е да поработи на място 1-2 минути .. Във всеки случай срещу зима не е много оптимално, за мен максимумът гъстота при минусови температури е 15W50 и то пак зависи на каква кола.
Че кво му е да поработи на място 1-2 минути .. Във всеки случай срещу зима не е много оптимално, за мен максимумът гъстота при минусови температури е 15W50 и то пак зависи на каква кола.
Разбирам ви, но си мисля еднакви ли са условията на двигателя, когато е нов и когато е на 500 000 км. Говоря за това, че в книжката се препоръчва 10W40 когато е нова, ама след толкова много километри и нормално износване не е ли добре да се слага масло с по-висок вискозитет особено след W-то, ерго когато е топла. Щото тогава износените двигатели ще покажат слабост примерно с 5W-30 да кажем. Под слабост разбирам намалена компресия, оттам и динамични характеристики на двигателя. Та определено мисля за масло с по-висок вискозитет
lordliness
19-11-2013, 19:56
Според мен много мислите :)
ecotronic
19-11-2013, 20:13
Според мен логичният избор вместо 10W40 е 10W60.
20W60 идва малко тегаво за нашите зими.
lordliness
19-11-2013, 20:34
аз си карам с предписания от производителя вискозитет и не мога да се оплача
Според мен логичният избор вместо 10W40 е 10W60.
20W60 идва малко тегаво за нашите зими.
Има ли 10W60? Според каталога на SAE такова няма:big_whoops: Иначе се вмества точно в това, което говоря. Защото като загрее колата и маслото оредее почва да трака веригата.
ecotronic
19-11-2013, 20:50
Има ли 10W60? Според каталога на SAE такова няма:big_whoops: Иначе се вмества точно в това, което говоря. Защото като загрее колата и маслото оредее почва да трака веригата.
Аз карам с такова Castrol edge sport. Много съм доволен.
Аз карам с такова Castrol edge sport. Много съм доволен.
Значи ще се пробва. Щото не ме радва като загрее да трака като тракторна редосеялка. Ако до тогава не съм взел 20 клапановия автоматик де
Linkestis
19-11-2013, 21:32
Махни веригата и вала де.По-евтино е от 20 кл.
Bobiuzunov
19-11-2013, 22:01
Махни веригата и вала де.По-евтино е от 20 кл.
:bouncing_smiley:
---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:47 ----------
Аз на JTD-то съм с WR 5W40 и нямам никакви ядове с 10W60 съм на V6-kа и съм нмого доволен.Не съм много в час но 10W60 става ли за дизелови двигатели?
То тракането - тракане. Но икономията идва с по-ниския вискозитет...
endeavour
20-11-2013, 06:23
Че има такова - има, много добре се понася от туинспарковете, да не кажа и че е задължително при тях след примерно 150 к км :devil: Но ако мислиш, че тракането на жтд 136 ще спре от такова масло, ще трябва да те разочаровам - изходът е само премахване на вала и веригата :-)
http://s9.postimg.org/lirgfsl27/oil.png
Това е от последните издания на менюъла за 166, фейслифт моделите. Забележете, че за v6 моторите е дадено 10W-40 и 5W-30 за студените климати, а за Туинспарк е дадено само 10W-60. При нашите условия, 10W-60 e идеално. Температурите рядко падат под -5 градуса, летата започнаха да стават доста горещи. Представям си какво се случва с температурата и вискозитета на маслото, когато лятото при 40 градуса температура на асфалта караш от София до Бургас с около 5000 оборота...
lordliness
20-11-2013, 21:47
Нещо мислите сбъркано за тези вискозитети, нормалната работна температура на двигателя е да кажем 90 градуса, много важно дали асфалта 40 или 50 градуса.
Важни са студените стартирания, всяко палене на двигателя се брои за студен старт, след като маслото вече се е стекло в картера, а това става бързо
90 градуса на водата, на маслото кой знае колко. Италианците са счели за ненужна тази информация, като не са сложили въобще такъв уред в 166...
lordliness
20-11-2013, 22:45
90 градуса на водата, на маслото кой знае колко. Италианците са счели за ненужна тази информация, като не са сложили въобще такъв уред в 166...
То затова е измислено охлаждане всичко да се върти около 90 градуса, маслото се охлажда допълнително, чрез обдухване на картера и маслени радиатори.
До колкото съм запознат, има един топлообменник около масления филтър, маслени радиатори при Туинспарк няма. Съмнява ме да върши особена работа това решение.
ecotronic
21-11-2013, 00:20
Че върши работа - върши. Интересното е, защо само при TS мотора е реализирано по този начин термостатирането на маслото.
lordliness
21-11-2013, 04:26
Спазването инструкциите на производителя, те не се образоват от интернет.
Не яжте само буквите при TS трябва да се мисли нестандартно понеже е нестандартен мотор :stretcher: Само вискозитети с 50 отзад и нагоре :picnic:
Аз това и правя, в новите издания на книжките за ТС се споменава единствено 10W-60. Явно са имали случаи и на гаранционно родили автомобили и са си изкарали поука. Сега е на мода да се кара с 5-30, 0-40 и разни подобни, но тези масла въобще не са за нашите мотори. За първото поколение JTS се отнася същото.
Да измислят някакви космически лагери на вала, а 3-ти цилиндър някакъв галактически, да нямат нужда от никакво мазане и ще караме с 5-40 :hehehm::hehehm:
Че върши работа - върши. Интересното е, защо само при TS мотора е реализирано по този начин термостатирането на маслото.
Виждал съм на много коли такова решение.
Защо да е само при него?
ecotronic
21-11-2013, 10:40
Защо да е само при него?
Доколкото знам при гамата мотори, влагани при 166, само TS е с такъв охладител. Всички останали са с въздушни.
Не. JTD 10 клапана след 1999 еди кой си месец също е така.
ecotronic
21-11-2013, 11:00
Не. JTD 10 клапана след 1999 еди кой си месец също е така.
Нали говорим за 166?
Ако си сигурен, явно има грешка в документацията (E-learn). За всички 10 клапанови 166-ци от всички възрасти на картинката е показан термостатичен вентил в основата на филтъра и въздушно-маслен радиатор отпред, въпреки че самият радиатор фигурира като "water/oil heat exchanger", което очевидно е грешка в текста.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1385024738s.jpg
Или грешка в снимката... Друго, което ми прави впечатление е разликата в картерите. На V6 моторите е доста по-високо и е трудно да го удариш, на TS виси по корем, а планката до него може да навлече сериозни беди...
Аз пък гледам Епер, щото все пак там пише какво се вгражда.
Едит: на версия 150 к.с. пак си е серия радиатора.
lordliness
21-11-2013, 11:37
До колкото съм запознат, има един топлообменник около масления филтър, маслени радиатори при Туинспарк няма. Съмнява ме да върши особена работа това решение.
Кратерите са оребрени, целта не е да са по- здрави.
Ясно е защо са оребрени. При V6 също картера е оребрен, но е доста по-високо и вероятността да го нацелиш с нещо е значително по-малка ;). Типото имаше железен картер, пълен с дупки от камъни, но си седеше цял. Алуминиевите на ТС се пукат като рохки яйца.
Ако предницата ти не е изсипана от умрели амортисьори и пружини и си се сетил да махнеш планката от картера барабар със шпилките картерът на TS няма удряне ;)
ecotronic
21-11-2013, 11:59
Аз пък гледам Епер, щото все пак там пише какво се вгражда.
Едит: на версия 150 к.с. пак си е серия радиатора.
Да според E-per 140 - коньовите след 11/99 са с топлообменници като TS.
Италианска му работа - Fermani Mentaci :)
---------- Post added at 11:59 ---------- Previous post was at 11:53 ----------
За мен алуминиевият картер е по-скоро преимущество, отколкото недостатък основно заради по-доброто охлаждане и по-малкото течове.
Височината му или липсата на предпазни средства си е конструктивна особеност. Но все пак това не е кола за off-road.
lordliness
21-11-2013, 12:34
Като си карах преди из Германия нямаше къде да ударя картера и да искам и на тротоарите е забранено да се катериш, така че проблема.не е в колите на италианците.
Не е нужно да се кара офроуд, стига да връхлетиш изрязан асфалт с висока скорост. 166 е що годе добре, 145/6 са доста ниски, цяла тема за спраскани картери си имат.
lordliness
21-11-2013, 14:39
Моята при скорости над 60 километра, ако има неравност на пътя буквално излита и чувам как се приземява върху кората под мотора. Окачване и пружини са в норми.
Моята при скорости над 60 километра, ако има неравност на пътя буквално излита и чувам как се приземява върху кората под мотора. Окачване и пружини са в норми.
Какви са тия неравности на 60км/ч да излиташ? :picnic: Ти направо пестиш от гуми е нашия тук там стъпваш и то само на кора. :)
lordliness
21-11-2013, 18:41
Какви са тия неравности на 60км/ч да излиташ? :picnic: Ти направо пестиш от гуми е нашия тук там стъпваш и то само на кора. :)
На няколко места съм срещал ниско място в асфалта, колата влиза в ниското и когато излезе излита и при приземяването чувам как удря кората, сега се сещам за такива места между Балчик и Каварна по пътя покрай морето и едно място между Пловдив и Пазарджик. Не вярвам да отлепя гумите, но ефекта е подобен
Пътя между Пловдив и Пазарджик могат да го ползват за шок тестер. Има една издутина на дясното платно пред табелата "Област Пазарджик", предполагам, че там подскачаш.
lordliness
21-11-2013, 19:01
Пътя между Пловдив и Пазарджик могат да го ползват за шок тестер. Има една издутина на дясното платно пред табелата "Област Пазарджик", предполагам, че там подскачаш.
Говоря за вдлъбнатина, която ме изхвърля като трамплин, до Цалапица, посока Пловдив
ecotronic
21-11-2013, 20:23
Затова аз карам със задкрилки на 10 и винаги пускам колесниците преди кацане :)
lordliness
21-11-2013, 20:54
Затова аз карам със задкрилки на 10 и винаги пускам колесниците преди кацане :)
аз владея изкуството да се приземявам по корем (кора)
И аз съм го постигал този ефект на подскачането надолу нагоре и надолу по кора ама си мислех че ми е от заминали амортисьори ?
През същите места като съм минавал с други коли с подобна скорост ефекта на подскачането е поне наполовина от този на алфата.
Scrapera
22-11-2013, 10:39
Тая кола не е правена за офроуд. Може и да се пребие човек с нея на някоя бабуна, поради същата причина. На бабуните на магистрала Хемус със 150км/ч вече става страшно, със 164-ката примерно много се съмнявам, че ще е така.
lordliness
22-11-2013, 10:51
Веднъж не видях легнал полицай и минах през него с поне 60, голям легнал полицай, при приземяването и двамата с жена ми си дръннахме главите в тавана.
Тая кола не е правена за офроуд. Може и да се пребие човек с нея на някоя бабуна, поради същата причина. На бабуните на магистрала Хемус със 150км/ч вече става страшно, със 164-ката примерно много се съмнявам, че ще е така.
Абе държи си и по бабуните и със 160 и нагоре, ама окачването става на салата.
За всички, които гумите им подскачат жизнерадостно при всяка неравност, сменете си предните амортисьори, важи особено за дизелите. Може на око да не си личи да са изтекли, ама това няма особено значение...
ecotronic
22-11-2013, 10:55
Веднъж не видях легнал полицай и минах през него с поне 60, голям легнал полицай, при приземяването и двамата с жена ми си дръннахме главите в тавана.
А на полицая имаше ли му нещо? :hmm:
Scrapera
22-11-2013, 10:56
Не става въпрос за това дали държи. Просто през по-острите такива, особено със 17-ките самото усещане е за мазохисти.
Преди карах със 17-ки и не съм усетил нещо подобно, а амортисьорите бяха свършили.
lordliness
22-11-2013, 12:21
А на полицая имаше ли му нещо? :hmm:
Взех мерки и след 2 седмици го изкъртиха.
Scrapera
22-11-2013, 12:48
Твоята ако е 2.0TS е доста по-висока, и е почти като 164. http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11383394866565998&f1=details&slink=4ux8kj сигурно е като тази.
В такъв случай не ни обръщай внимание, няма да ни разбереш, не ти и трябва. Свиркай си. 8-)
Твоята ако е 2.0TS е доста по-висока, и е почти като 164. http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11383394866565998&f1=details&slink=4ux8kj сигурно е като тази.
В такъв случай не ни обръщай внимание, няма да ни разбереш, не ти и трябва. Свиркай си. 8-)
Не, въобще не е като тази. Това като заяждане ли да го приемам?
Твоята като тази ли е? - http://www.mobile.bg/11383570849241708
Не става въпрос за това дали държи. Просто през по-острите такива, особено със 17-ките самото усещане е за мазохисти.
То по принцип да караш по Хемус си е за мазохисти.
Аз имах планове да слагам спортни амортисьори, но май това вече ще си е истински мазохизъм, затова ще се ориентирам към Монро.
lordliness
22-11-2013, 14:42
Дизела е тежък, с никоя друга кола не съм кривил толкова джанти.
lordliness
22-11-2013, 17:58
Фабрично не подскачат.
кое не подскача фабрично?
lordliness
22-11-2013, 18:34
Предницата.
карал си 166 дизел току що излязла от завода?
моята е сглобена във фабрика, не съм я сглобявал сам :Р
Не съм, но няколко пъти съм карал V6, който не е по-лек от дизела и няма такива филми. Сигурно ще е от въртящия момент :tooth:.
166 е изключително стабилна кола, просто вече са уморени. :Yoda: Като си смените 4 амортисьора с пружини, окачването да е чук отвсякъде и реглажът да е като хората (това май се оказа доста сложно) тогава ще си говорим.
Bobiuzunov
22-11-2013, 19:04
Всичко е до Амортисьори,моята V6-ца е с Bilstein и е като залепена за пътя,JTD-то ми е със Sachs и също е стабилна и не подскача.Нали не мислите че кола на 12+ години със стоковите амортисиори ще е ОК.
P.S Дизела по талон е 1490 кг.,а V6 е 1510кг.
lordliness
22-11-2013, 19:04
зависи къде си я карал, ефекта за който говоря го е виждал всеки на ралита, само че тук ефекта съвсем слаб, гумите не се отлепят от пътя, не знам какво значи фабрично, окачването ми е първокласно, знаеш с какво се занимавам и че разбирам от авточасти :)
Bobiuzunov
22-11-2013, 19:25
Нямах впредвид твоята кола,която не се съмнявам че е в отлична кондиция,говорих по принцип за повечето 166-ци,че както е написал Code плачат за сериозна подмяна на повечето компоненти от окачването.
lordliness
22-11-2013, 20:13
Нямах впредвид твоята кола,която не се съмнявам че е в отлична кондиция,говорих по принцип за повечето 166-ци,че както е написал Code плачат за сериозна подмяна на повечето компоненти от окачването.
аз се обърнах към колегата с каската, не към теб :)
Колеги, днес си взех от АХМ силиконови емблемки за 6.50 . Според мен стана по -добре от нови оригинални. Някой сложил ли си е такива , в смисъл питам дали издържат във времето?
Bobiuzunov
22-11-2013, 22:04
Какви са тия силиконови емблемки колега?
Къде се лепят тези емблемки? Снимай, ако можеш.
Bobiuzunov
22-11-2013, 22:09
Сега видях,мисля че е за предния капак,за друго место не се сещам за отзад незнам дали ще свърши работа.
Точно на задницата си я залепих колега. Няма никакъв проблем. Става по добре от оригинална емблема. Просто за 6,50 как не съм го направил да сега незнам. Емблемките са с оригинално лепило и става супер. Не виждам смисъл да снимам- просто дебела силиконова лепенка 7,5 см която пасва идеално върху емблемите. дори си взех и 8 емблеми по 2.50 за джантите - 6 см....
Според мен оттук нататък темите за кофти емблеми трябва да се изтрият...:hehe::hehe:
endeavour
23-11-2013, 06:27
Аз и на двете алфи съм залепил предни и задни емблеми от самозалепващо фолио върху избелелите оригинални и то преди повече от четири години... Освен, че изглеждат супер, не са мръднали за това време - при слънце, дъжд, сняг, миене...
Аз досега не съм виждал емблема на Емо Foenix - а да е мръднала и изглеждат перфектно. ;)
Не виждам смисъл да снимам- просто дебела силиконова лепенка 7,5 см която пасва идеално върху емблемите. дори си взех и 8 емблеми по 2.50 за джантите - 6 см....
Смисълът в снимките е има няма 80% от всяко мнение за емблеми ..
Bobiuzunov
23-11-2013, 09:04
Виж за джантите не се бях сетил,но си мисля че на 17-те е по малка емблемата от 6см.,ще измеря днес и ако стават и аз ще си взема.
Смисълът в снимките е има няма 80% от всяко мнение за емблеми ..
Прав си колега . Ето снимка , но незнам дали ще се види реално защото са с кофти апарат...
ecotronic
23-11-2013, 11:51
Супер става!
Виждам само един недостатък - ако си оправя така задната емблема, дали няма да ми я откъртят.
Разрових под една вехта лепенка и се натъкнах на интересни неща...
http://img208.imageshack.us/img208/5198/j6ux.jpg
Изглежда невъзможно.
Прав си колега . Ето снимка , но незнам дали ще се види реално защото са с кофти апарат...
Във всеки магазин на АХМ ли я има?
Във всеки магазин на АХМ ли я има?
http://www.axm-auto.com/access.php?access_cat_id=5
oттук ги поръчах:drive:
endeavour
23-11-2013, 17:20
Аз досега не съм виждал емблема на Емо Foenix - а да е мръднала и изглеждат перфектно. ;)
... Аз обаче никъде не съм казал, че моите са от него :mrgreen:
На какви километри се сменя въздушния филтър на 166 2.0?
ecotronic
24-11-2013, 15:55
На какви километри се сменя въздушния филтър на 166 2.0?
На 40K.
ecotronic
24-11-2013, 15:59
Не е ли на 20?
20 дават за дизеловите модификации.
За TC - 40.
Не са ли доста 40к... Днес си смених филтъра на купето, за две години се беше задръстил до такава степен, че не минаваше въздух през него.
ecotronic
24-11-2013, 16:09
Не са ли доста 40к... Днес си смених филтъра на купето, за две години се беше задръстил до такава степен, че не минаваше въздух по него.
И на мен ми се виждат доста, но така пише в бумагите.
При всички положения пробегът зависи от регионалните атмосферни условия и от по-честа смяна вреда няма.
То много икономичен този Т.С. ще излезе. Масло на 20, филтър на 40, ангренаж на 120.
lordliness
24-11-2013, 16:13
въздушния филтър се сменя със смяна на маслото, иначе ефекта е все едно човек да тича с противогаз, някои сигурно са тичали, на автомобили с газ на 5000 км.
Като сме подхванали темата за ангренажа. Моя е сменян пролетта на 2011 година. На около 25к километра е. Нужно ли е другата пролет да го сменям, или мога да изчакам още една година?
ecotronic
24-11-2013, 16:23
На ангренажа и 500К да му дават, все ми е тая.
Така или иначе трябва да го сменяме на 3 години. За това време аз и 60 не мога да навъртя.
---------- Post added at 16:19 ---------- Previous post was at 16:16 ----------
Като сме подхванали темата за ангренажа. Моя е сменян пролетта на 2011 година. На около 25к километра е. Нужно ли е другата пролет да го сменям, или мога да изчакам още една година?
Мисля, че е добре да смениш само ремъка напролет. За ролките и помпата спокойно можеш да се съобразяваш само с пробега.
---------- Post added at 16:23 ---------- Previous post was at 16:19 ----------
....... на автомобили с газ на 5000 км.
Това е вярно, но за коли с обикновена (класическа) газова.
3 години или 60000км. Което настъпи първо. Не вярвам да се скъса и на 4 години и 80000, но знае ли човек...
Моя е на 2 години и 50000км мисля да го сменя края на 2014 когато ще е на 3 години и около 75000( ако е рекъл господ:priest:)
Аз не минавам толкова километри и ще послушам съвета на ecotronic за смяната само на ремъка. Дано не съжалявам после :).
ecotronic
24-11-2013, 16:39
Аз не минавам толкова километри и ще послушам съвета на ecotronic за смяната само на ремъка. Дано не съжалявам после :).
Ако при предишната смяна на ангренажа си сменял ролките и помпата, мисля, че нямаш основания за притеснение.
Разбира се докато сменяш ремъка ще им направиш една инспекция за луфтове или наранявания.
Ако не ме лъже паметта, лорда имаше някаква технология за инжектиране на нова смазка на ролките...
Та ще е ценно да сподели ноу-хау :)
lordliness
24-11-2013, 16:42
Това е вярно, но за коли с обикновена (класическа) газова.
Сменяйте на 40 000 и хич да не ви пука, че колите не вървят :)
---------- Post added at 16:42 ---------- Previous post was at 16:40 ----------
това го правя само на пистовия ремък, всяка година и досега никога не съм сменял тези ролки, купих колата с тях и са в превъзходно състояние
ecotronic
24-11-2013, 16:44
Сменяйте на 40 000 и хич да не ви пука, че колите не вървят :)
Аз лично този филтър, както и маслото го сменям на около 8 - 10К. Имам си собствени критерии затова, кое е най-доброто за мотора и често пъти те се различават от тези на производителя.
Но няма как да ангажирам с тях останалите колеги. :)
lordliness
24-11-2013, 16:44
това го правя само на пистовия ремък, всяка година и досега никога не съм сменял тези ролки, купих колата с тях и са в превъзходно състояние
имам страхотен интернет, публикува както си иска и където си иска
Е да, и аз сменям само ремъка.
ecotronic
24-11-2013, 17:03
Като говорим за ангренажа - добре е да се сменя и баланс ремъка заедно с ангренажния.
Той се товари по-малко но за сметка на това баланс валовете се въртят с 4 пъти по-висока скорост от разпределителните валове.
Късането му само по себеси не е фатално по отношение, че ще спре да работи балансиращата система, но вероятността скъсан баланс ремък да попадне под ангренажния е много голяма.
А какво ще кажеш за премахването му? Четох някъде за колеги, които са го махнали, въпреки, че надали е сложена случайно тази система.
Scrapera
24-11-2013, 17:50
Добре де, аз като съм с 3.0 12V дали ще си намеря ремък произведен 2013г.? Щото съм почти сигурен, че този който ще ми продадат в магазина ще е по-стар от този който е на колата в момента. Според мен и 5 години не са проблем за един ремък, стига да е качествен.
ecotronic
24-11-2013, 17:53
А какво ще кажеш за премахването му?
Смятам, че премахването му не носи никакви негативни последици за мотора.
Следствието от това се свежда единствено до субективно усещане.
Би трябвало двитателят да стане малко по-динамичен за сметка на малко по-шумен.
Аз лично не смятам да го махам.
---------- Post added at 17:53 ---------- Previous post was at 17:51 ----------
Добре де, аз като съм с 3.0 12V дали ще си намеря ремък произведен 2013г.? Щото съм почти сигурен, че този който ще ми продадат в магазина ще е по-стар от този който е на колата в момента. Според мен и 5 години не са проблем за един ремък, стига да е качествен.
Предписанието за трите години не е свързано с датата на производство а по-скоро с износването на ремъка от температурните промени в процеса на експлоатация.
Едно е да е седял в някой склад, друго е да се е връткал на колата зиме и лете. И аз не смятам, че толкова лесно се къса ремък, освен ако не е бил фабрично дефектен. Все пак не е направен само от каучук.
Scrapera
24-11-2013, 17:57
Процеса на експлоатация не се ли измерва в километри? Аз ако му врътна 500км. на един дъх, след 3 месеца пак така, и общо за една година 5 пъти, то за 3 години тоя пуст ремък ще е опечен от мотора точно 15 пъти, за по няколко часа. През останалото време е стоял в гаража неподвижен. Е не мисля, че трябва да го сменя.
ecotronic
24-11-2013, 18:23
Процеса на експлоатация не се ли измерва в километри? Аз ако му врътна 500км. на един дъх, след 3 месеца пак така, и общо за една година 5 пъти, то за 3 години тоя пуст ремък ще е опечен от мотора точно 15 пъти, за по няколко часа. През останалото време е стоял в гаража неподвижен. Е не мисля, че трябва да го сменя.
(* ) Or every 3 years for heavy usage (cold climates, town driving with long idling stops)
Or every 5 years, irrespective of the mileage.
Гледай къде се вписва примера, който даваш и сам преценявай.
Все таки - и при топъл климат, идеални експлоатационни условия или 0 км пробег, ремъкът трябва да се сменя на 5 години.
Scrapera
24-11-2013, 21:44
Ето с това вече съм напълно съгласен. 8-)
Айде, и тая замина за 3 дни от пускането. Уж няма пазар. Даже нямах време да ида да я видя
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11385045493592944&f1=details&slink=4vwxdv
А какво ще кажеш за премахването му? Четох някъде за колеги, които са го махнали, въпреки, че надали е сложена случайно тази система.
Ефекта без ремък е много по-шумен мотор и вибрации.
Scrapera
25-11-2013, 10:41
Пазар няма за скраперите-милионници тръгващи от не знам коя си скорост там автоматици и т.н. На тази просто нямаше конкуренция, нормално да замине за 3 дни. Успех на всички, които ме питаха "може ли оглед в другиден", "може ли оглед след 1 седмица" и т.н. :yes:
Пазар няма за скраперите-милионници тръгващи от не знам коя си скорост там автоматици и т.н. На тази просто нямаше конкуренция, нормално да замине за 3 дни. Успех на всички, които ме питаха "може ли оглед в другиден", "може ли оглед след 1 седмица" и т.н. :yes:
Тая твойта ли е (беше), колега?
Я да ви питам дизелджиите тук - някой от форума ли е бил в Годеч за тунинг? Сива 166, 4336 регистрация.
thecleaner
25-11-2013, 16:39
Я да ви питам дизелджиите тук - някой от форума ли е бил в Годеч за тунинг? Сива 166, 4336 регистрация.
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1273159&postcount=129 колегата sub zero
Аха, мерси. Ще следя коментарите. :)
Murderer
25-11-2013, 17:22
..ми батка,аз от близо година карам без ремък на бал.валове и да ти кажа,че няма никва разлика,даже в ниските ми се струва,че колата стана по-динамична(може и да си внушавам,за последното твърдение0) :)
ecotronic
25-11-2013, 17:39
Не е само внушение. Баланс системата яде част от мощността, макар и малка особено в моменти на преход от по-ниски към по-високи обороти. Премахването и води до намаляване на инерционния момент на мотора - подобно като да олекотиш маховика.
Поради това е нормално да се забелязва по-добра динамика.
Murderer
25-11-2013, 17:58
Не е само внушение. Баланс системата яде част от мощността, макар и малка особено в моменти на преход от по-ниски към по-високи обороти. Премахването и води до намаляване на инерционния момент на мотора - подобно като да олекотиш маховика.
Поради това е нормално да се забелязва по-добра динамика.
Йес,сър:smartass:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11385313889364555&f1=details&slink=4w4t6o
Тая да е на някой колега? Вие какво мислите. Рядко се вижда толкова опоскана от към екстри лифтова 166-ца. Не съм звънял още на собственика, не знам струва ли си:big_whoops:
lordliness
25-11-2013, 20:47
Много важно като няма екстри :)