А не става ли на TS16V-тата да се сложи по-лек заводски маховик от друга кола? Някое 8V или фиатов мотор?? По този начин няма да има балансиране, олекотяване и съответните рискове от неправилно извършване на тези операции! При BMW примерно има един милион варианта за смяна с по-лек от друг мотор...
Известие
Collapse
No announcement yet.
Олекотяване на маховик?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщениеАми аз до колкото разбрах се балансират маховик + вал заедно...Следователно при друга кола маховика ще е балансиран, но с нейния си вал и от там...сещаш сеAlfa Romeo 146 1.6TS '97 - ex
Fiat Grande Punto 1.4 Dynamic - ex
BMW 328i
Comment
-
Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщениеАми аз до колкото разбрах се балансират маховик + вал заедно...Следователно при друга кола маховика ще е балансиран, но с нейния си вал и от там...сещаш се
Според мен, тъй като той си е балансиран от завода, при олекотяване на маховика или купуване на готов олекотен такъв, не е необходимо да се прави каквото и да било с вала.
Ама нека спецовете да кажат де, това са си само мои предположения.Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.
Comment
-
Първоначално публикувано от Abar7h Покажи съобщениеБе не съм дълбоко убеден, ма както и да е, сега тва не е на дневен ред при мене
МдамВсе пак до сега не си правил мотор, а аз имам 2 зад гърба хахахах Не ми се прави 3-ти и за това много внимателно "опипвам почвата".
Last edited by digitalundgrd; d.m.y г., 14:00.Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..
FIAT Coupe 16VT
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Comment
-
Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщениеГледам, че в Autodelta продават олекотени маховици, но никъде не пише нищо за балансиране на колянов вал.
Според мен, тъй като той си е балансиран от завода, при олекотяване на маховика или купуване на готов олекотен такъв, не е необходимо да се прави каквото и да било с вала.
Ама нека спецовете да кажат де, това са си само мои предположения.
Тука съм снимал предпоследната доставка.... балансират се само маховици... Готино е също защото можеш да си поръчаш за шестаците цял маховик... има и други гъдели зависи какво се иска... Работят без баланс на вала...
Смея да твърдя че са доста по-леки от аутоделта.
http://www.facebook.com/VenturaGarage
Sotiris Rokkos: "Neno you gave me scary feelings I did not ever feel before in my 30 years experience of racing... you know..."
Comment
-
Първоначално публикувано от Bobo Покажи съобщениеАз смятам че на моя колянов вал и без да го усера аз му е достатъчен зора и затва не го пипам - смятам че фабричния вал който се върти до 7200 оборота и едвам вади 130-140кс. и 170нм - аз го въртя на над 7500 оборота и вадя 400кс. сили от него, следователно хич не ми е работа да го барат чичоманчовци като Ици примерноти пък какво се засегна, не ми стана ясно?
То и аз не съм си олекотявал вала, сега пък не ми е ясно ще ме критикуваш ли за това .
Олекотяването на противотежестите няма връзка с това колко е въртящият момент на мотора, противотежестите се ползват за да се намалят огъващите моменти между рамената на вала от самите инерционни моменти на шийките на вала и масата на биелите и буталата.
нали се сещаш, че като сложиш по-леки биели с по 200+ грама и по-леки бутала с по пак 200 грама че това противоуравновесяване се получава пък точно наобратно, така че ... неолекотен с рейсинг карантии или олекотен без/със все е тая ако толкова си се притеснил за вала си.
Между другото вала е последното нещо в мотора, което ще се скъса ако ще и 1000 коня да са, говоря за кованите валове само.
Comment
-
Първоначално публикувано от ICI Покажи съобщениеЧичомачовцити пък какво се засегна, не ми стана ясно?
То и аз не съм си олекотявал вала, сега пък не ми е ясно ще ме критикуваш ли за това .
Олекотяването на противотежестите няма връзка с това колко е въртящият момент на мотора, противотежестите се ползват за да се намалят огъващите моменти между рамената на вала от самите инерционни моменти на шийките на вала и масата на биелите и буталата.
нали се сещаш, че като сложиш по-леки биели с по 200+ грама и по-леки бутала с по пак 200 грама че това противоуравновесяване се получава пък точно наобратно, така че ... неолекотен с рейсинг карантии или олекотен без/със все е тая ако толкова си се притеснил за вала си.
Между другото вала е последното нещо в мотора, което ще се скъса ако ще и 1000 коня да са, говоря за кованите валове само.Просто така си пиша
Ма вие голям келепир изкарахте от тия олекотявания - бих си купил кован вал и готов лек маховик, ма не бих го олекотявал тва е
А за късането на вала е най-малкия проблем по-скоро другите износвания от усукването ме притесняват
0888 232 484 - Бобо Extreme Service
sigpic
Alfa 145 QV Turbo VS Alfa GTV 3.2 24V 04'
Alfa 156 05' 1.9 16V M-JET, Fiat Brava 1.9 JTD , Алфа 164 Super, Alfa 147 JTD малкото GTA, Alfa 155 2.0 16v Super
Comment
-
Първоначално публикувано от Bobo Покажи съобщениеНе съм се засегнал бреПросто така си пиша
Ма вие голям келепир изкарахте от тия олекотявания - бих си купил кован вал и готов лек маховик, ма не бих го олекотявал тва е
А за късането на вала е най-малкия проблем по-скоро другите износвания от усукването ме притесняват
При нас олекотяването откъм биели и бутала е осъществено с рейсингови такива - това е налице.
Остава маховика ,примерно най-добрият вариант стоманен 4 кг за двудисков съединител 200мм което променя също осезаемо нещата.
Примерно Фиат/Ланчиа вала е половин комплект противотежести и е около 14 кг, но пък имахме тука едно Типо с мотор като моя атмосферен, на което му олекотиха вала и стана 11кг мисля, та разликата беше забележителна във ускорение, макар че няма никакви измерени времена за доказателство.
Comment
-
Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщениеЗнаеш ли, кой елемент от КММ/колано-мотовилковия механизъм/ извежда буталото от ГМТ респ. ДМТ /горна-долна мъртва точка/. Тогава ще разбереш дали е правилно да олекотяваш маовика.
... нарича се "работен ход"!Fiat Tipo - Series 6000 <<149C2.046>> + momo pack
Alfa145 16V TS <<AR67601>> + momo pack, RossoCorsa
Comment
-
Каква е целта ти ?
Ако се надяваш колата да започне да върви повече - откажи се.AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
sigpic
Comment
Comment