Известие

Collapse
No announcement yet.

Време ли е за зимните гуми?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
    T.e да си отворя гумаджииница пред входа и да си сменям гумите всеки ден в зависимост от това дали в момента вали сняг, дъжд или пък поради някакво чудо пътя е сух през зимата ?
    Ето това е верният отговор!
    И взимаш комплекти за дъжд, сняг, кал, студ, пек и т.н.
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Comment

• За мокро и сухо можеш да ползваш едни и същи. Или поне да не избързваш със слагането на зимните, след като сам си ги сменяш.
      С други думи, ай не се прави на цапнат.
      I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
      Roosevelt

Comment

• Абе да Ви споделя.
        днес се наложи да спра екстремно на мокро и абс-а се побърка (спиране от 40км). Изненадах се много и си спрях без проблеми де.
        Като бяха чисто нови летните бяха категорично по добри на киша от 3 годишни зимни с 6мм грайфер.
        Сега вече май не са като чисто нови (15-16к км са си казали думата). Ама са си по добри от ЗИМНИ на мокро.
        ALFA 156 1.9JTD '98
        ALFA 159 2,4JTDM Q4 2007

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
          И за статистиката само може да ми кажеш- повече мокри дни ли има в зимния сезон или повече снежни дни? И тук спорът приключва дали трябва зимния сезон да си с летни или с зимни гуми, освен когато има сняг.

Т.е. с тази ТВОЯ статистика, заклейми ползването на зимни гуми в България и зоните с умерен климат????

Явно бая балами има, за да си купуват зимни гуми зимата...

П.С. Обеснете ми го напрактика/научно, както искате, Лятна гума с 6мм грайфер, ще е по-добре на киша от зимна с 10мм??? Ае стига легенди.... един приятел на братовчед ми мина беклемето зимата при затворен проход с лятни гуми 1.6мм....
          Last edited by cyberhill; d.m.y г., 11:38.

Comment

• Т.е през зимата кога е сухо и кога мокро?
            Каква е гаранцията че мокрото днес и довечера утре няма да е сняг ?
            Освен гумаджииницата пред входа трябва да следя сигурно още 5-6 сайта с прогнози и метеорологичната обстановка ли ?

Идеята е да се подготвен за сезона. Това е.
            Аз като писах че в понеделник стъргах лед от стъклата, колко хора ми се зачудиха ?
            Или зимата пак ни изненада.
            Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
            ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

• Не може да се твърди, че зимата е по-добре да се кара с лятни гуми....

Comment

• Сега ще ви го обясня на прост език и ще извадя умозаключението вместо вас.

Зимен сезон 15.10.2010- 15.03.2010 (губо 150 дни)

Приемаме, че 30 дни (което е прекалено много, но да го приемем) има сняг по улиците на София и страната (изключая планините разбира се). Приемаме, че 90 дни от този зимен сезон са мокри и още 30 дни са сухи.

Стигнахме до съгласие и от двете страни преди малко, че на мокро лятната гума е по- добра от зимната.

А сега, понеже сте интелигентни хора тука, вие ми кажете, чисто теоритично, сумарно, кой е опасен повече дни през зимния сезон- човека с летни или зимни гуми?

За да не се мъчите ще ви кажа аз:
                -30 дни в годината съм опасен карайки с летни гуми зимата
                -120 дни в годината вие сте опасни, карайки с зимни гуми зимата.

Дори бих казал, че аз не съм опасен, защото при повече от 5 см сняг няма да мога да изляза от паркинга пред блока, което автоматично ме прави безопасен.
                Lexus IS200

Comment

• Сега остава само да претеглиш опасността
                  Щото не е равнозначна.
                  Спирачния път на зимна гума на мокро е мнооооого по-малък от спирачния път на лятна на сняг.
                  Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                  ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                  Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

• Няма смисъл според мен да се джавкаме тук по форума.
                    На първо място е човек да е разумен и отговорен и както каза и ти - като има сняга, а е с летни гуми по-добре да не излиза...
                    Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Comment

• В големото село от как се напълни със селене зимата сняг няма повече от два дена на кръст за цялата зима. А ако селенката кмет си върши работа няма да има и един ден сняг.
                      Та тука нещата са различни.
                      В Банско може да трябват зимни гуми, тука ако не излизаш от градо може и без тях.
                      Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Какво е поведението на лятна гума при сухо време и - 15 градуса?Примерно

Comment

• Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                          Сега остава само да претеглиш опасността
                          Щото не е равнозначна.
                          Спирачния път на зимна гума на мокро е мнооооого по-малък от спирачния път на лятна на сняг.
                          Колко многоооо!? Дай да говориме в цифри. Много може да са 30 см, може и да са 2 км...
                          Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                            T.e да си отворя гумаджииница пред входа и да си сменям гумите всеки ден в зависимост от това дали в момента вали сняг, дъжд или пък поради някакво чудо пътя е сух през зимата ?
                            Точно така
                            Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                            Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                            Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                              В големото село от как се напълни със селене зимата сняг няма повече от два дена на кръст за цялата зима. А ако селенката кмет си върши работа няма да има и един ден сняг.
                              Та тука нещата са различни.
                              В Банско може да трябват зимни гуми, тука ако не излизаш от градо може и без тях.
                              ОК, ама трябват неизносени и удървени от старост гуми.
                              Като гледам колко народ кара с галошки, на някои дори теловете им се виждат...
                              Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Comment

• Аз немога да разбера защо се карате. Като при всяко друго нещо да си със зимни или летни гуми има и плюсове и минуси. Това е като дали с предно или със задно едната недозавива другата презавива и т.н. Просто човек трябва да се съобразява с обстановката и оборудването което има. Определено мога да заява че на време като в момента зимните гуми са много по зле. Просто са по меки и се разплескват от ламелите съответно колата спира по бавно и се суче повече. На Алфата ми летните гуми са 235-45-17 континентал, а зимните бф-гудридж 205-55-16, миналата година си направих тест тъй като всеки път като сложа зимните и си мисля че е рано, беше около 3-4градуса. Та на булевард Сливница от Опълченска към Люлин, колата от 100км спира с около поне 20 метра повече със зимните. И тъй като няма перфектни гуми като усети човек че гумите не са за случая например вали сняг а сте с летни гуми просто не излизате да карате и обратното като сложите зимни гуми не си мислете че всичко е ОК просто се съобразявате че сезона вече е друг и намаляте скоростите.
                                Един приятел с Ауди Q7 и летни гуми не можа да качи улицата на която живея (с голям наклон) а аз с БМВ-то я качвах без ядове, и каза че това е млкия проблем щото едвам спирал........
                                А също съм виждал как на 12 градуса всички спират а по средата пич със зимни гуми се прасна в предния останалите бяха със летни гуми.
                                Тъй че и да спорите файда никва всеки сам да си преценява кога какво да слага, важното е да се съобрази с нуждите и обстановката.

Comment

Working...
                                X