Известие

Collapse
No announcement yet.

Предимство при кръстовище с кръгово движение

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
    Никъде в закона не е упоменато кръгово движение или кръстовище.И след като там няма специална точка за кръговото, би следвало да се прилага закона за нормалното.Но когато ти си навлязъл в нормално + кръстовище без знаци за предимство, когато си вътре в него, даваш ли път на колата чакаща дясно от теб? Въртенето в кръга на кръговото не е ли навлизане в кръстовището..Ето това се опитвам да си изясня..
    Ми пробвай да не спреш и да отнемеш предимството на дясно стоящия и да предизвикаш ПТП, па да видим как ще обясниш на плицаите, че тоя от дясно е виновен.........
    sigpic
    Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
    156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
    147 JTDm 140-Малката манекенка
    GT- JTDm 150

Comment

• В статията в Wikipedia, от която има цитирани снимки в някой от меннията, се говори за поне 2 типа кръгови кръстовища:

Roundabout - кръгово от "модерен" тип където с предимство са тези които се "въртят", означава се с:

Traffic circle - по-стар тип кръгово, където с предимство са навлизащите.

http://en.wikipedia.org/wiki/Roundabout
      http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_circle
      sigpic
      146 1.9 JTD, 99'

Comment

• Първоначално публикувано от haljscho Покажи съобщение
        Ми пробвай да не спреш и да отнемеш предимството на дясно стоящия и да предизвикаш ПТП, па да видим как ще обясниш на плицаите, че тоя от дясно е виновен.........
        Ще се пробвам . Гарантирам ти ,че ако се случи подобно нещо ще се стигне до много сериозно дело.И не за друго, а за да го напишат в закона ясно и точно.Защото в момента не е така. Не случайно резултатите са такива..
        Range Rover Vogue 4.4
        Rexton 270 cdi
        Honda CBR Repsol 1000 , Polaris Predator 500
        Колкото и да се опитваш, никога няма да си по-велик от пръдня на крава.

Comment

• Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
          Ще се пробвам . Гарантирам ти ,че ако се случи подобно нещо ще се стигне до много сериозно дело.И не за друго, а за да го напишат в закона ясно и точно.Защото в момента не е така. Не случайно резултатите са такива..
          Е как ще не е написано.......
          http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11
          Даже и да е карал с превишена скорост и дане си го видял, че идва........ ТИ ОТНЕМАШ ПРЕДИМСТВО
          Моля те НЕ го пробвай.
          Иначе не писаното птавило си е който е направо е спредимство, тва из уличките..........
          Last edited by haljscho; d.m.y г., 20:38.
          sigpic
          Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
          156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
          147 JTDm 140-Малката манекенка
          GT- JTDm 150

Comment

• Първоначално публикувано от haljscho Покажи съобщение
            Даже и да е карал с превишена скорост и дане си го видял, че идва........ ТИ ОТНЕМАШ ПРЕДИМСТВО
            Моля те НЕ го пробвай.
            Иначе не писаното птавило си е който е направо е спредимство, тва из уличките..........
            Хайде върни се и прочети много хубаво какво съм написал...щото незнам вече на какъв език говорим тука тези дето сме гласували....Какво ми постваш бе човек, какво предимство отнемам като съм вътре в кръстовището.Ти като навлезеш в кръстовище, спираш ли да пуснеш десния?
            Last edited by tanatos; d.m.y г., 21:13.
            Range Rover Vogue 4.4
            Rexton 270 cdi
            Honda CBR Repsol 1000 , Polaris Predator 500
            Колкото и да се опитваш, никога няма да си по-велик от пръдня на крава.

Comment

• Първоначално публикувано от alfa_erazor Покажи съобщение
              В статията в Wikipedia, от която има цитирани снимки в някой от меннията, се говори за поне 2 типа кръгови кръстовища:

Roundabout - кръгово от "модерен" тип където с предимство са тези които се "въртят", означава се с:

Само, че не знам дали забелязваш, че въпросния "Roundabout" на снимката е в държава с дясно движение, и на тия които влизат им е указано със знак, че са без предимство. Пък едва ли са ги наслагали тия знаци, щот някои държави са по-богати и имат излишна ламарина. В уики, който иска може да цъкне на снимката и да види ясно, че има знаци за предимство

Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
              Абе дело ще има, ама не вярвам да е чак толкова сериозно. Според мен ще го загубиш бързо, щото ще се опиташ да обориш правилото за дясностоящия в съда, а пък не вярвам някой съд да се навие

Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
              Ти като навлезеш в кръстовище, спираш ли да пуснеш десния?
              И с цялото ми уважение, ще отбележа, че целия проблем е, че ей това нещо го тълкуваш неправилно Въпросното нещо, което всички наричаме накратко "кръгово", не е "кръгово кръстовище", а "кръстовище с кръгово движение". Това НЕ означава, че целия кръг е едно кръстовище. "Кръгово движение" означава, че има определена посока по която да се движиш в кръга, а по обиколката на кръга всяко кръстовище си е отделно кръстовище и се раглежда като отделно. В подкрепа на което ще кажа, че съм виждал с очите си кръгово, на което всеки от входовете му е регулиран по различен начин - от едната страна се влизаше с предимство, а тия които са в кръга чакаха, а от другата страна се чакаше за влизане, а тия дето са вътре бяха с предимство Така, че всяко от кръстовищата по кръга си е отделно кръстовище и подлежи на самостоятелно регулиране, със или без знаци, но независимо от останалите входове на кръговото движение. Споре мен това обяснява недоразумението дето те мъчи толкова

Иначе не знам... може и да си прав, че в закона не са се престарали да го разяснят, но все пак всички трябва да знаят, че когато в закона не пише друго и на пътя няма знаци, важи правилото за десния

Първоначално публикувано от haljscho Покажи съобщение
              Моля те НЕ го пробвай.
              Аз един път в друга тема бях казал, че когато има писани правила няма нужда от неписани, ама както предпочитате Ако искаш пробвай на такова кръстовище да отнесеш някой, щото си се движил направо пък той ти е бил десен, да видим как ще реагират от КАТ на версията за написаните правила Или е тук момента и теб да те посъветваме с "Моля те НЕ го пробвай", щото и това си е отнемане на предимство
              Last edited by Sm0k; d.m.y г., 23:33.
              Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
              Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

• ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата
                Приет с ПМС № 36 от 1996 г., обн., ДВ, бр. 25 от 22.03.1996 г., в сила от 1.06.1996 г.,
                попр., бр. 72 от 23.08.1996 г., доп., бр. 32 от 18.04.2006 г., в сила от 1.01.2007 г.

Знак Г12 "Кръгово движение" (синия) не указва дали следва кръстовище, а само посоката и вида на движението, нищо друго.
                Знак А29 обаче си е баш "Кръстовище с кръгово движение". На кръстовищата важи правилото на десния (чл. 103), ама само ако МПС-тата приближават кръстовището (чл. 102). На кръгово това няма как да се случи, защо левия вече се движи по него и не трябва да спира. Демек има си кръгово кръстовище и инструкторите неслучайно казват, че движещите се в кръга винаги са с предимство (освен ако е указано друго).
                Attached Files
                2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                  Знак Г12 "Кръгово движение" (синия) не указва дали следва кръстовище, а само посоката и вида на движението, нищо друго.
                  Знак А29 обаче си е баш "Кръстовище с кръгово движение". На кръстовищата важи правилото на десния (чл. 103), ама само ако МПС-тата приближават кръстовището (чл. 102). На кръгово това няма как да се случи, защо левия вече се движи по него и не трябва да спира. Демек има си кръгово кръстовище и инструкторите неслучайно казват, че движещите се в кръга винаги са с предимство (освен ако е указано друго).
                  1. Тия знаци ги знаем

2. Точно в горния пост си направих труда да обясня, че това "кръстовище с кръгово движение" от въпросния знак не означава, че щом си вътре в кръга си вътре в кръстовището. И че понятията "кръстовище с кръгово движение" и "кръгово кръстовище" не са синоними Не знам моя пост ли не си прочел добре или собствения си, ама виж пак какво си написал - знака се казва "кръстовище с кръгово движение" и според теб това означава, че си има "кръгово кръстовище". Само, че разликата е очевидна - дори броя на думите е различен в имената на двете неща

3. Триъгълните знаци са предупредителни (с изключение на обърнатия триъгълник). Или, ако трябва да съм по-точен, това са знаци от Група А - Предупредителни за опасност, и всичките са триъгълни, с изключение на бализите и знаците за жп прелез. Така, че тоя който си го показал видимо спада към група А и заради кода (А29) и заради формата му.
                  И тук идва интересното: СЪС ЗНАК ОТ ГРУПА А НЕ СЕ РЕГУЛИРА ПРЕДИМСТВОТО. ТОВА СЕ ПРАВИ САМО СЪС ЗНАЦИ ОТ ГРУПА Б. Знака, който си показал се слага доста преди кръстовището с кръгово движение и има за цел да те предупреди, че отиваш към такова за да си подготвен. Т.е. 50-100 метра след него автоматично се появява синия знак за кръгово Няма нищо общо с предимството. Ако това, което се опитаваш да кажеш беше така, в група А има и един триъгълен знак със няква сърна на него... това какво значи, че като изкочи сърната е с предимство ли А знака за опасен банкет, значи ли че опасния банкет е с предимство И какво значи тогава знака със светофара от същата група... променя ли правилата за предимство на следващия светофар И т.н... факт е че знаците от група А нямат нищо общо с това за което говорим

4.Не знам тия ваши инструктори, дето го казват това, от къде точно ги вадите, ама се надявам да не се е получило така, че инструкторите са забравили закона, щото вече на никой не му трябва да го чете за да вземе книжка И в допълнение към историята за инструкторите, курсовете и кръговото ето въпроса от листовките. Вижда се ясно картинката, вижда се и верния отговор. Същия въпрос го имаше в листовките преди 7 години като карах курса аз, и отговора му беше същия, тъй че от тогава явно не се е сменяло. Ако не ми вярвате, отивате на svetofar.com и решавате листовка 1, въпрос 12. Ако и след това не ви се вярва... на сайта ги има всички листовки, ако на някой му се струва полезно да ги почва

ЕДИТ: Да поясня, че преди да направя screen-shot цъкнах отговор А Т.е. отговор А е грешния
                  Attached Files
                  Last edited by Sm0k; d.m.y г., 02:46.
                  Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
                  Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

• Щом има такива дебати, де се организира официален върпрос до КАТ и ще се отговори по надлежния ред..ВКрайна сметка, един закон се тълкува от органа, който го прилага.
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

• Колега аз досега не съм виждал кръгово без нито един знак.
                      Но ако има такъв парадокс, трябва да важи правилото на дясностоещия, защото все пак е кръстовище!

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                        Щом има такива дебати, де се организира официален върпрос до КАТ и ще се отговори по надлежния ред..ВКрайна сметка, един закон се тълкува от органа, който го прилага.
                        Подкрепям идеята,стига някой да знае каква е процедурата за това.
                        Какъвто и да е отговора,половината от гласувалите в анкетата не познават достатъчно добре закона!
                        ALFA 155 1.8 TS 1993 - бивша
                        ALFA 156 2.0 1999 - бивша
                        ALFA 156 SW 1.9 16V jtd 2005

Comment

• Според мене не би трябвало да има значение дали има такова кръгово без да е посчено кой е с предимство или не. На теорията младите шофьори трябва да бъдат обучени да знаят какво да прявят при ситуации каквито и да бъдат те често или рядко срещани. Наистина нерегулирани кръгови не съм виждал но трябва да се знае какво да се прави и при тази ситуация и немога да повярвам че 50% от хората незнаят правилника за движение
                          Alfa Romeo 146 1.9 JTD 105 k.c. '99

Comment

• Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
                            1. Тия знаци ги знаем
                            Няма нужда от толкова дълъг пост, за да кажеш същите неща, които вече писа. Ясно е, че нито синия нито червения знак дават предимство. Въпросът е дали кръговото е:
                            1. кръстовище или
                            2. поредица от кръстовища. Според обяснението на знак А29 си е точно кръстовище, т.е. правилото на десния не трябва да важи! Ако нерегулираното кръгово движение беше поредица от кръстовища, то тогава преди всеки ръкав трябваше да има стоп-линия, където движещия се вътре да спре, за да пропусне идващия към кръга. Такова нещо не съм виждал никъде, няма го и на листовките. Ясно е, че щом ППЗДП не уточнява въпроса изрично, тогава може да се допускат различни тълкувания, но и теоретично и на практика в кръговите предимството е на този в кръга.
                            Нещо друго, кой е с предимство когато се излиза от междублокова тясна уличка на квартална улица, която е видимо по-широка. Ако кръстовището е нерегулирано, тогава трябва да важи правилото на десния, обаче на практика 100% от хората спират без да има знаци и дават предимство на тия от по-широката улица, въпреки, че щом няма знаци и двете улици са с асфалт значи са равнопоставени. Поне в моята 15 годишна практика (изкарах курсовете на 17) не ми се е случвало да не ми спрат, когато излизат от такава уличка, въпреки че са с предимство. Само намалявам за всеки случай, заради теоретици като вас

Comment

• Не бих казал, че се касае до незнание на правилника точно. По-скоро е частен случай, който е неизвестен на голяма част от шофьорите. Именно затова пуснах темата. Така действащ, законът е насочен към страни, където се движат отляво на платното.
                              _______
                              146 JTD - ex
                              Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

• Първоначално публикувано от Raiko0 Покажи съобщение
                                немога да повярвам че 50% от хората незнаят правилника за движение
                                Всички го знаят. Въпросът е в тълкуванието на правилника. Щом половината хора са на едно мнение, а другите - на обратното, значи е пропуск в самия правилник, че няма изричен текст, който да решава проблема. Нещо като правилата във Ф1 за 2009 г.

Comment

Working...
                                X