Log in

View Full Version : 155 ОБЩИ ПРИКАЗКИ - "ДЪРА БЪРА"

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53

TRENDi
21-06-2018, 17:16
...
Всички стоят малко под 90, примерно на 82-87, и само в задръстване или голям зор на магистралата отиват до 90.

Да това е нормалното поведение - поне при мен беше така до скоро - една идея под 90 гр и само в навалицата ковеше 90.

ivopifeca, ако искаш е на 200 гр си карай твоите коли, евентулните проблеми ще са си за теб. Средата на моята скала за темп. на водате е 90 гр и стрелката гледам да си стои там.

Furious 155
21-06-2018, 18:02
В навалицата при мен, особенно ако вися на място, минава 100 и се палят перки и едвам смогва... движи ли се колата, си е нормално, малко под 90 на стрелка.

mimouzunov
21-06-2018, 21:29
В навалицата при мен, особенно ако вися на място, минава 100 и се палят перки и едвам смогва... движи ли се колата, си е нормално, малко под 90 на стрелка.

Радиатор сменял ли си близките години!?
Аз на 2.0-ката смених радиатор водна помпа термошалтер термостат и там и аз незнам още какво и стрелката не мърда от 90!

Бобби
21-06-2018, 23:49
Радиатор сменял ли си близките години!?
Аз на 2.0-ката смених радиатор водна помпа термошалтер термостат и там и аз незнам още какво и стрелката не мърда от 90!
И аз съм ги сменявал тези неща преди няколко години и проблеми нямам, за отрицателно време дори и зимата прави 90 градуса и не мърда.....много мразим кола да тръгне да грее....постоянно те държи под напрежение...а колегите дето не ги притесняват по високите температурни стойности не виждам смисъл да ги убеждавам, че не е за добро, щом смятат, че са прави.....;-)

mimouzunov
23-06-2018, 10:23
Ти сам разбра ли си какво си написал!?!
Другото е, че сравняваш постоянно някакви неща несравними! Говириш за температури и сравняваш камион и лека кола, сравняваш бензинов двигател с дизелов, сравняваш и аз незнам какво с какво...

Това че дават на една крушка за фар да работи на 12 волта незначи ще ако и се подаде 15 тя ще изгори веднага нали!? Но дали ще изкара колкото ако си работи на 12?! Това, че двигателят може да стигне 110 градуса и да работи на толкова е същото.

ivopifeca
23-06-2018, 13:32
Исках да кажа,че при ладите системата е не под налягане,и там 100 градуса вече са й доста.Разбира се,че се притеснявате,като видите,че стрелката отива към 100,но не трябва да се притеснявате от тази температура,на мотора му няма нищо.Когато отива постепенно и я връща от 100 примерно пак надолу,не е повод за притеснение.

mimouzunov
23-06-2018, 17:17
Исках да кажа,че при ладите системата е не под налягане,и там 100 градуса вече са й доста.Разбира се,че се притеснявате,като видите,че стрелката отива към 100,но не трябва да се притеснявате от тази температура,на мотора му няма нищо.Когато отива постепенно и я връща от 100 примерно пак надолу,не е повод за притеснение.

Лично аз не се притеснявам от тея градуси защото с моторетката ако се движа градско си ги гледам всеки път!
За колата съм ги стигал преди също, като съм и давал зор.
Идеята беше че не е нормално да държи 155-ца 95-100 градуса когато не е била мъчена, проблема се оказа запушен радиатор!!!
Еднократно покачване на температурата при тормоз и последващо охлаждане до нормалната работна температура (90 градуса) е едно а постоянното греене и работа на 100 градуса е различно (означват някакъв проблем)!
Мисля, че се изясни случая!

Alfa User
23-06-2018, 18:07
Мисля да не задълбавате повече в излишни спорове, че да не влиза метлата в действие ...

Иначе по темата - с последно сложения двигател моята 155 загрява страшно бързо до работна температура - може би за някакви си 3-4-5 мин. Преди стигаше 90 градуса поне след 7-10 мин каране - говорим за лятно време, статистиката е при каране сутрин към работа.
С предния мотор молата рядко стигаше 100 гр, обикновено след яко натискане, а сега с този 100-те са й почти нормалната работна температура.

След смяната колата е карана почти месец с вода, за да се промие мотора, после сложих антифриз. При смяната течността излезе чиста, което ме навежда на мисълта, че боклуци не е имало и не съм запушил (част от) радиатора. Перката се включва на около 90гр първа степен, и около 100 втората - ако колата не се движи де (ако се движи, втората степен се включва малко над тази температура).

На мен лично ми е малко странно, вие какво мислите?

ivopifeca
23-06-2018, 18:36
Мисля да не задълбавате повече в излишни спорове, че да не влиза метлата в действие ...

Иначе по темата - с последно сложения двигател моята 155 загрява страшно бързо до работна температура - може би за някакви си 3-4-5 мин. Преди стигаше 90 градуса поне след 7-10 мин каране - говорим за лятно време, статистиката е при каране сутрин към работа.
С предния мотор молата рядко стигаше 100 гр, обикновено след яко натискане, а сега с този 100-те са й почти нормалната работна температура.

След смяната колата е карана почти месец с вода, за да се промие мотора, после сложих антифриз. При смяната течността излезе чиста, което ме навежда на мисълта, че боклуци не е имало и не съм запушил (част от) радиатора. Перката се включва на около 90гр първа степен, и около 100 втората - ако колата не се движи де (ако се движи, втората степен се включва малко над тази температура).

На мен лично ми е малко странно, вие какво мислите?Нямаш никакви поводи за притеснения-в 100 градуса мотора плува в свои води!2 дизелови 146 имаме в семейството,вече 3 години по Витиня ,тва каране редовно,по 3 пъти в седмицата,водата е на 100 нагоре ,и лете и зиме.Съвпадение ли е ,че никви гарнитури не са сменяни?Кажете,моля?Още нещо на едната от тях,която дадох на баща ми,дори беше измит радиатора след демонтирането му.Тва си беше негова инициатива-резултата-в равното 90,нагоре 100.

mimouzunov
23-06-2018, 19:16

Аз мисля, че ако свалиш и отвориш водния радиатор ще намериш отговора...
1.7-цата я промивах няколко пъти и всичко което излизаше беше супер бистро (дори и антифриза които е седял в нея около 5 години изтече бистър)
Неможах да се примиря обаче с тея температури, хванах и демонтирах на вид идеалния радиатор... Вътре обаче... има снимки на предишната страница, като фотото е направено дори след премахване на част от тинята и тн (само с разни промивки е невъзможно да се отстрани това което причинява запушването)...

На мои алф смених радиатора преди 4-5 години и до ден днешен съм безкраино очарован от резултата!!! Дори и с ръчкане температурата е бетонирана...

ivopifeca
24-06-2018, 00:00
Хубаво е да се промият радиаторите,макар и да няма нужда,но все пак е успокояващо:)

bobi1997
24-06-2018, 08:12
Аз мисля, че ако свалиш и отвориш водния радиатор ще намериш отговора...
1.7-цата я промивах няколко пъти и всичко което излизаше беше супер бистро (дори и антифриза които е седял в нея около 5 години изтече бистър)
Неможах да се примиря обаче с тея температури, хванах и демонтирах на вид идеалния радиатор... Вътре обаче... има снимки на предишната страница, като фотото е направено дори след премахване на част от тинята и тн (само с разни промивки е невъзможно да се отстрани това което причинява запушването)...

На мои алф смених радиатора преди 4-5 години и до ден днешен съм безкраино очарован от резултата!!! Дори и с ръчкане температурата е бетонирана...

А с добавка за прочистване на охл. система дали би имало някакъв ефект? Понеже ги гледам има разни на Бардал и някакви други?

Alfa User
24-06-2018, 09:20
@ mimo : Радиатора е слаган нов преди година и половина, от тогава се кара само с червен антифриз на Алпин. Става дума за рязка промяна в работните температури след монтажа на другия двигател - промяната се забеляза още на първия ден след това.

Бобби
24-06-2018, 10:31

Стига бе...тъкмо раздвижихме раздела, а ти ще чистиш...:busted_cop:....няма заплахи, обиди и т .н....всеки има право на мнение...рано или късно разбира дали е прав, или е бил в грешка :meeting:....та по темата за охлаждане....това дет си карал с вода един месец, не ми се нрави....водата прави доста отлагания...нищо, че си е източил чиста....Мимо ще се окаже прав за радиатора..... ;-)
Аз съм против добавките....помагат краткотрайно, за дадено нещо, за друго вредят.....и накрая козата си сака пръч, образно казано...:))....ако запушва теч с добавка, след време губиш парно, дигаш градуси......ако промиваш, има вероятност да си направиш лейка...рано или късно, някой части трябва да се подменят.....;-)
п.п...ти защо смени мотора...за няколко коня от горе, или....?.....старият как е...?

bobi1997
24-06-2018, 12:47
Така и така темата е за общи приказки... Много ми е мерак от край време да се повозя в 155-ца и да е с ризник, че ми е интересно как изглеждат нещата там. Някой в София да ходи на сбирките в четвъртък със 155 или пък да се разберем да ме повози? :biggrin1:

thecleaner
24-06-2018, 13:43
Стига бе...тъкмо раздвижихме раздела, а ти ще чистиш...:busted_cop:....няма заплахи, обиди и т .н....всеки има право на мнение...рано или късно разбира дали е прав, или е бил в грешка :meeting:....та по темата за охлаждане....това дет си карал с вода един месец, не ми се нрави....водата прави доста отлагания...нищо, че си е източил чиста....Мимо ще се окаже прав за радиатора..... ;-)
Аз съм против добавките....помагат краткотрайно, за дадено нещо, за друго вредят.....и накрая козата си сака пръч, образно казано...:))....ако запушва теч с добавка, след време губиш парно, дигаш градуси......ако промиваш, има вероятност да си направиш лейка...рано или късно, някой части трябва да се подменят.....;-)
п.п...ти защо смени мотора...за няколко коня от горе, или....?.....старият как е...?

Аз съм с това на Пунтото https://www.prospeed.bg/bg/product/4454 определено има положителен ефект. Радиатора е нов по-голям, водната помпа е нова, двигателя е нов, абе всичко е ново. На цялата газ не вдига повече от 90-95 градуса.

Бобби
24-06-2018, 18:31
Аз съм с това на Пунтото https://www.prospeed.bg/bg/product/4454 определено има положителен ефект. Радиатора е нов по-голям, водната помпа е нова, двигателя е нов, абе всичко е ново. На цялата газ не вдига повече от 90-95 градуса.
:)))...няма грижи....преди беше близко до Ники Златков, мой личен приятел....нещо друго прихванал ли си...?:)).....Радко говорим за заводски, нормално експлоотирани коли...а не за бичкий...:lol_sign:.....ако ме разбираш...бос съм в тоя бранш......но поназнайвам, кое, как и за какво....та пунтото..... пунта мара, бате...ден до пладне, като го засилиш.......убедил си се в тия неща....или ще ми разправяш, как ти е ежедневна кола...:))

Бобби
24-06-2018, 18:52
Започна се разглобяване като за световно...

thecleaner
24-06-2018, 19:01
:)))...няма грижи....преди беше близко до Ники Златков, мой личен приятел....нещо друго прихванал ли си...?:)).....Радко говорим за заводски, нормално експлоотирани коли...а не за бичкий...:lol_sign:.....ако ме разбираш...бос съм в тоя бранш......но поназнайвам, кое, как и за какво....та пунтото..... пунта мара, бате...ден до пладне, като го засилиш.......убедил си се в тия неща....или ще ми разправяш, как ти е ежедневна кола...:))

А не уе, за три години след пълния ремонт, съм му минал са гледам 6400 км. ;)

По темата: добавката е добра, бас ловим че на Алекс ше му падне температурата с нея.

Бобби
24-06-2018, 19:06
....като за начало ново предно окачване + кормилни накрайници, маншончета и т,н...

Бобби
24-06-2018, 19:12
А не уе, за три години след пълния ремонт, съм му минал са гледам 6400 км. ;)

По темата: добавката е добра, бас ловим че на Алекс ше му падне температурата с нея.
Няма грижи по литър от любимото......:eat:......доколкото гледам, тая добавка е да предпазва, а не да оправя......както и да е.....само си гадаем....ти имаш по голям опит, но струва ми се, че при Алекс са наноси, наноси.....варовита вода и т.н....запечатка...

Alfa User
24-06-2018, 19:28
Май не четете всичко, което пиша, докрай ...
Промяната в работната температура се видя изведнъж, от първия ден каране с "новия" мотор - ако имаше някакви запушвания и т.н. би следвало темп. да се вдига постепенно до сегашните нива ... поне според мен.

Това с добавката изглежда супер лесно решение, но мен по-скоро ме очпли причината така да станат нещата...

thecleaner
24-06-2018, 19:37
Промяната в работната температура се видя изведнъж, от първия ден каране с "новия" мотор - ако имаше някакви запушвания и т.н. би следвало темп. да се вдига постепенно до сегашните нива ... поне според мен.

Това с добавката изглежда супер лесно решение, но мен по-скоро ме очпли причината така да станат нещата...

Водната помпа нова ли е, не видях писал ли си ?

Бобби
24-06-2018, 19:59

А бе и ти не четеш докрай....:)))...ама хайде...новият мотор е 2.0...със същата водна помпа като на 1.8, със същият воден радиатор и т.н...ако водната помпа е наред, няма други причини да грее, освен запушване на охладителната система....което става най вече в радиатора.....с добавката е никво решение за мен....

thecleaner
24-06-2018, 20:05
А бе и ти не четеш докрай....:)))...ама хайде...новият мотор е 2.0...със същата водна помпа като на 1.8, със същият воден радиатор и т.н...ако водната помпа е наред, няма други причини да грее, освен запушване на охладителната система....което става най вече в радиатора.....с добавката е никво решение за мен....

Има има, некои да си е играл със смеси с аванси и т.н. Екуто пипано ли е сменяно ли е, инфото е недостатъчно за диагноза пред компа (мятане на боб ) :)

Бобби
24-06-2018, 20:10
Има има, некои да си е играл със смеси с аванси и т.н. Екуто пипано ли е сменяно ли е, инфото е недостатъчно за диагноза пред компа (мятане на боб ) :)
Е нека да каже......това би по влияло на вървежа, отколкото на охлаждането......знам ли...още се уча...:))

Alfa User
24-06-2018, 21:25
ECU-то е същото - четох че се махало някакво мостче, за да стане компа на 1.8 като за 2.0, но при мене такова нещо няма ... (имах и снимка по темата, но не мога да я намеря сега).
А според ePer радиатора и водната помпа са еднакви за 1.8 и 2.0 ... както и 90% от частите в двигателя ...

mimouzunov
24-06-2018, 22:12
ECU-то е същото - четох че се махало някакво мостче, за да стане компа на 1.8 като за 2.0, но при мене такова нещо няма ... (имах и снимка по темата, но не мога да я намеря сега).
А според ePer радиатора и водната помпа са еднакви за 1.8 и 2.0 ... както и 90% от частите в двигателя ...

Когато загрее на 95 градуса или повече... Перката за колко време се запуска!? Ако тръгва за 10 секунди или по-малко и спира а температурата не се понижава-радиатор...

Когато стигне 95 (примерно) хвани и запусни перката принудително, (даи на късо термошалтера на радиатора) ако в първия момент изхвърля жега/горещ въздух а в следващия момент въздуха е вече хладък (а температурата е все още висока средед уреда) пак радиатор!!

(термостат датчици и тн от стария двигател ли са взети!?)

Scrapera
25-06-2018, 22:17
Добавката на Мотул не свали и половин градус на моята, когато беше с китайски радиатор.
На магистралата в жегата със 150 на климатик стоеше на 97-98гр. и преди, и след добавката.
Не бих купил никога повече такава измислица.

mimouzunov
25-06-2018, 23:23
След като на 1.7цата радиаторът е сменен се прехвърлям на 2ката... Тя вече има работеща 2-ра (колко изкара толкова) ...
Доидоха и разни нови тенекии за под капака...
Ще се прави всичко наново (колектор, даунпаип и тн) :bounce8:
За сега няма какво да кажа/напиша повече... Като/ако стане тогава...

Бобби
25-06-2018, 23:57
След като на 1.7цата радиаторът е сменен се прехвърлям на 2ката... Тя вече има работеща 2-ра (колко изкара толкова) ...
Ауу....:)))

thecleaner
26-06-2018, 00:21

Да не ставам лош пророк, ма ако надуеш как си требе, ше има цепени ризи, трошени бутали и т.н. Внимавай с засилването, да няма мотора на двора :)

Бобби
26-06-2018, 00:34
Да не ставам лош пророк, ма ако надуеш как си требе, ше има цепени ризи, трошени бутали и т.н. Внимавай с засилването, да няма мотора на двора :)
А бе момчето е до краен предел...:noooo:....нали си го гледал тоя филм едно време...:))

Alfa User
26-06-2018, 17:50
...

(термостат датчици и тн от стария двигател ли са взети!?)

Да, термостата и темп датчик са от моя мотор - и до последно работеха абсолютно коректно.

Успех с новия проект btw !

mimouzunov
26-06-2018, 21:43
Да, термостата и темп датчик са от моя мотор - и до последно работеха абсолютно коректно.

Успех с новия проект btw !

Днес почнах лека полека да режа и преправям... Тръгна ми по вода... Наваля ме... :mrgreen:
Иначе фланеца от изхода на "перката" е с правилната форма вече (кръгче)

mimouzunov
28-06-2018, 13:41
:unsure::roll:

Бобби
28-06-2018, 14:22
И аз напълних един багажник с части за баба.....

mimouzunov
29-06-2018, 10:26
И аз напълних един багажник с части за баба.....

8-)

Боята е за да не ръждяса докато му доиде времето да нацелвам къде ще е "изхода" на това нещо...

Furious 155
29-06-2018, 10:56
8-)

Боята е за да не ръждяса докато му доиде времето да нацелвам къде ще е "изхода" на това нещо...

Ти да вземеш да си направиш отделна тема само за този проект! Ще е полезно, а и всички стъпки ще са по-лесно видими. ;)

mimouzunov
29-06-2018, 11:23
Ти да вземеш да си направиш отделна тема само за този проект! Ще е полезно, а и всички стъпки ще са по-лесно видими. ;)

Ще се помисли и за това, голяма част от архива със снимките обаче не се знае дали ще се намери...

pesho ot vraca
30-06-2018, 18:03
Колеги ето така ми стои температурата и на моята кола сигурно от една година. И моят радиатор май ще да е за смяна. Той без друго и зимата започва да тече.

Alfa 155 1.8 T S 8V 1994г

TRENDi
01-07-2018, 09:08
Да, по-добре източи малко от антифриза, за да влезе мотора в оптималния работен режим от 120 градуса. Сега температурата е много ниска, сигурно даже и парното ти духа студено. :screwy:

Бобби
01-07-2018, 09:42
Колеги ето така ми стои температурата и на моята кола сигурно от една година. И моят радиатор май ще да е за смяна. Той без друго и зимата започва да тече.

Alfa 155 1.8 T S 8V 1994г
Ами не е нормално....той радиатора сам ти е подсказал, като е протекъл......също така виж дали помпата върти водата....

Бобби
01-07-2018, 10:03
Сменявай мотора направо-прегрял си го:)))Тука само ги гледам алфаджиите,как споменават на колко градуса сменят гарнитури,и се заливам от смех...

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:29 ----------

Продавай я на части,мотора ти е за ремонт ххахахахааа
Професионален шофьор си. а говориш небивалици.....не знам дали си карал 155......аз я имам от 26 години....и ще ти кажа, че издухах гарнитура на 90- градуса, без да е прегрявана колата или да тръгне да грее.....просто от старост, издуха антифриза през ауспуха....но като следиш уредите, предотвратяваш някой неща и т.н...за тия години, няма как да не съм и сменил млечните зъбки, но ти си говориш кво си знаеш, чети малко повече техническа литература и се посъветвай с някой механик, който отбира....поне, аз така правя....и не убеждавам хората, че съм прав...;)....говоря от първо лице, това което съм изпитал...Но не означава, че не може и проблема да е друг...
Той и Тренди те иронизира.....погледни снимката на момчето дет е поснал.....температурата на маслото съвсем малко е мръднала, а на охлаждането е почти на 110 градуса....

Scrapera
01-07-2018, 13:32
На този двигател гарнитурата гние между ризите, и това е нормално.
Като на почти всеки двигател с мокри ризи.
Моята гарнитура я смених на 300 000км и беше леко загнила, но още държеше.

ivopifeca
01-07-2018, 14:09
Професионален шофьор си. а говориш небивалици.....не знам дали си карал 155......аз я имам от 26 години....и ще ти кажа, че издухах гарнитура на 90- градуса, без да е прегрявана колата или да тръгне да грее.....просто от старост, издуха антифриза през ауспуха....но като следиш уредите, предотвратяваш някой неща и т.н...за тия години, няма как да не съм и сменил млечните зъбки, но ти си говориш кво си знаеш, чети малко повече техническа литература и се посъветвай с някой механик, който отбира....поне, аз така правя....и не убеждавам хората, че съм прав...;)....говоря от първо лице, това което съм изпитал...Но не означава, че не може и проблема да е друг...
Той и Тренди те иронизира.....погледни снимката на момчето дет е поснал.....температурата на маслото съвсем малко е мръднала, а на охлаждането е почти на 110 градуса....Виж сега...това,което съм писал,е не да ви осмивам,а да ви успокоя,че да не се плашите от такива температури,особено и колегата,който е постнал снимката с показанията малко над 90.Ако ви притесняват 100 градуса и смятате ,че са много-ок.Иначе съм за това което правите с промивките на радиаторите.Полезное,а и е хубаво да се демонтират и да се измият и "питите".

pesho ot vraca
01-07-2018, 17:16
Радяторите са два модела един е по-малък като моя а другия е по-голям. Слагал съм на клиент и могат да се сложат и двата. Но ако се слага по-големия неможен да се сложи предната пластмаса за насочване на въздуха от по-малкия. Клегата който го смени какъв сложи.?

mimouzunov
01-07-2018, 18:35
Радяторите са два модела един е по-малък като моя а другия е по-голям. Слагал съм на клиент и могат да се сложат и двата. Но ако се слага по-големия неможен да се сложи предната пластмаса за насочване на въздуха от по-малкия. Клегата който го смени какъв сложи.?

Смених аз радиатор, с такъв какъвто махнах!
Незнам да има 2 вида!
Преди години смених на моита си 2.0 а преди седмица ли там колко стана на другата която обслужвам (1.7) като нещо ми подсказва че и на двете машини радиатора е еднакъв!!
(маи само на теория има някаква разлика, защото 1.7 е гола кат пушка а мои алф 2.0 е с климатроник, радиаторите обаче са еднакви на 100% в момента)

---------- Post added at 18:27 ---------- Previous post was at 18:21 ----------

Виж сега...това,което съм писал,е не да ви осмивам,а да ви успокоя,че да не се плашите от такива температури,особено и колегата,който е постнал снимката с показанията малко над 90.Ако ви притесняват 100 градуса и смятате ,че са много-ок.Иначе съм за това което правите с промивките на радиаторите.Полезное,а и е хубаво да се демонтират и да се измият и "питите".

Ако беше видял снимката която съм постнал малко по-назад щеше да видиш, че промивката нищо не прави!!!
За пореден път казвам че работната НОРМАЛНА температура за верижна 155-ца е 90 градуса! Всичко по-нагоре е симптом за някакъв проблем, незначи непременно че нещо ще гръмне но НЕ Е НОРМАЛНО! :big_whoops:

Престани да подвеждаш хората като им казваш да си карат возилата въпреки че отиват с нормално каране на над 100 градуса!!!
(ми на някои колега ако не му държи капачката на разширителния съд и я изкипи, какво правим) :question:

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:27 ----------

На този двигател гарнитурата гние между ризите, и това е нормално.
Като на почти всеки двигател с мокри ризи.
Моята гарнитура я смених на 300 000км и беше леко загнила, но още държеше.

Гарнитурата аз я смених защото я гръмнах буквално...
След като свалих главата, същата гарнитура буквално се разпадаше от старост... А е карана с читав антифриз и тн.
Маи по-скоро зависи дали е карана с вода и на колко години е а не от километрите пробег.

---------- Post added at 18:35 ---------- Previous post was at 18:34 ----------

Той и Тренди те иронизира.....погледни снимката на момчето дет е поснал.....температурата на маслото съвсем малко е мръднала, а на охлаждането е почти на 110 градуса....

Много точно казано :clap2:

И за последно да спомена, на 1-7цата която постоянно седеше на около 100 градуса по стрелка, проблема беше това от снимката... Ако за някои колеги е нормално и няма повод за притеснение според мен проблема си е при тях! (това е след опит за чистене, твърд налеп е)

Scrapera
01-07-2018, 18:39
На моята кола водната система буквално свети.
Забелязах го още като сменях термостат за първи път преди години, като я купих.
Видях че вътре всичко е кристално.
Но гарнитурата пак беше загнила.
По-скоро се дължи на конструктивна особеност гниенето и.

Бобби
01-07-2018, 21:34
Виж сега...това,което съм писал,е не да ви осмивам,а да ви успокоя,че да не се плашите от такива температури,особено и колегата,който е постнал снимката с показанията малко над 90.Ако ви притесняват 100 градуса и смятате ,че са много-ок.Иначе съм за това което правите с промивките на радиаторите.Полезное,а и е хубаво да се демонтират и да се измият и "питите".
Тук уплашени не видях, но както и да е.....за пореден път говориш глупости.....mimouzunov ти каза какво е нормално и кое не е.......
Лично аз, добавки и промивки не правя...когато има теч на охладителна течност или масло търся проблема от къде е, а не замазвам положението временно с някаква си добавка....същото се отнася и за греенето....попитах те нещо, ама ти не ми отговори.......ае както и да е пак..:))...
Тези на който ни съвпада мнението, не сме от вчера с 155-ци......за което моля за уважение.....ни сме страхливи, най малко уплашени щом подържаме коли на + 20 години.....съобразявай се какво говориш..... старите кучета няма как да подведеш, Но някой нов собственик може .....което не ти прави чест...;)

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:30 ----------

На моята кола водната система буквално свети.
Забелязах го още като сменях термостат за първи път преди години, като я купих.
Видях че вътре всичко е кристално.
Но гарнитурата пак беше загнила.
По-скоро се дължи на конструктивна особеност гниенето и.
Всичко с времето си...рано или късно идва време за подмяна...

mimouzunov
02-07-2018, 15:13
:smile:

ivopifeca
04-07-2018, 15:33
Тук уплашени не видях, но както и да е.....за пореден път говориш глупости.....mimouzunov ти каза какво е нормално и кое не е.......
Лично аз, добавки и промивки не правя...когато има теч на охладителна течност или масло търся проблема от къде е, а не замазвам положението временно с някаква си добавка....същото се отнася и за греенето....попитах те нещо, ама ти не ми отговори.......ае както и да е пак..:))...
Тези на който ни съвпада мнението, не сме от вчера с 155-ци......за което моля за уважение.....ни сме страхливи, най малко уплашени щом подържаме коли на + 20 години.....съобразявай се какво говориш..... старите кучета няма как да подведеш, Но някой нов собственик може .....което не ти прави чест...;)

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:30 ----------

Всичко с времето си...рано или късно идва време за подмяна...Не съм смятал да подвеждам,когото и да е...Казал съм си мнението,нема да се повтарям пак.А и вие неколкократно споменахте,защо и при какви градуси сте сменяли гарнитури,но както и да е.Колите са си ваши,и вие си знаете.

mimouzunov
04-07-2018, 17:49
Не съм смятал да подвеждам,когото и да е...Казал съм си мнението,нема да се повтарям пак.А и вие неколкократно споменахте,защо и при какви градуси сте сменяли гарнитури,но както и да е.Колите са си ваши,и вие си знаете.

Предлагам ти и тук http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1550894#post1550894 да споделиш твоито мнение...

Иначе аз си експериментирам с разни материали и лека полека навивам това онова...
(колектор, турбина, даунпаип вход/изход за маслото са навързани) Сега трябва да мисля за антифриз и въздушните пътища ( и те ще са наново маи)

Бобби
04-07-2018, 20:44
Аз изпразних багажника и монтира.. . накрая ми тръгна по вода.... пак заваля...

cobra_11
05-07-2018, 21:52
Са влекач с леко мпс не може да се сравнява. Едно е да грееш 50 лт. вода ,друго е 6-8 кила.А маслото - няма база за сравнение. И мойта 55-ца почна да грее и зимата няма парно , ама никакво на празен ход.

aRm
06-07-2018, 13:34
Са влекач с леко мпс не може да се сравнява. Едно е да грееш 50 лт. вода ,друго е 6-8 кила.А маслото - няма база за сравнение. И мойта 55-ца почна да грее и зимата няма парно , ама никакво на празен ход.

При подаване на газ чува ли се едно като поточе в таблото ? Въздух в системата и губи антифриз отнякъде ?

cobra_11
06-07-2018, 20:11
Ами точно на тия 100 и малко градуси духнах гарнитура на тд-то.

ivopifeca
06-07-2018, 22:23
Няма нищо:)Предкамерен задкамерен,все си се охлажда по същия начин.Принципа е еднакъв и при алфи и при камиони.

---------- Post added at 19:23 ---------- Previous post was at 19:21 ----------

Оти се палиш така . И що сравняваш евро 6 с предкамерен дизел. А 190 те отдавна са на скрап. Айде да пием кафе и да си мерим градусите.
190 дизел,както 124,все още не са за скрап,както и тд-тата на италянците.

mimouzunov
06-07-2018, 22:58
Няма нищо:)Предкамерен задкамерен,все си се охлажда по същия начин.Принципа е еднакъв и при алфи и при камиони.

---------- Post added at 19:23 ---------- Previous post was at 19:21 ----------

190 дизел,както 124,все още не са за скрап,както и тд-тата на италянците.

Ти явно нищо не си разбрал маи от цялото писане по темата...
Никои не се е притеснил от 110 градуса примерно...
Въпроса беше в това, да разбереш че едно е да дигне градуси когато е ПОД ТОРМОЗ двигателя и след това да се охлади до нормална работна температура, а друго е да държи високи градуси БЕЗ ВИДИМА ПРИЧИНА...
Надявам се да правиш разлика м-у двете!

Бобби
07-07-2018, 00:03
Знаеш ли как,навремето,като взех един ДАФ ХФ,КАК ГРЕЕШЕ ПО БАИРИТЕ?След демонтирането на радиатор,кулер и радиатор на климатика,и измиването им,не ми е греял 2 години след това,докато напуснах.Па ти разправяй,че миенето и примивките е ден до пладне:)Разбира се,като има проблем с гарнитура,вече е друго,но веднага мислим да може да се разбере,дали грее от нея.
А бе пич, еди и същи мой пост го цитираш два пъти....няма лошо..:))...относно камионите, нямаше ли отделна твоя тема......то и Магеруса и Татрата работната температура им е 130 градуса, ама са със въздушно охлаждане...
Виж сега...всеки мотор има нормална работна температура.....ако тя не е в границите и я надвишава, значи има проблем.....друг е въпроса кой е по дуракоустойчив и колко държи на издевателства....бемве и алфа много не понасят греене....мое лични наблюдения, особено шестаците на бмв.....и т.н...
Тук специално говорим за 155....ако имаш преки впечатления...споделяй......но не ми говори за камиони и други ....
предлагам да приключим тая тема за охлаждането.....според мен всеки си има глава на раменете и прави това което сметне за добре....
Наздраве момчета....:cheers:

Бобби
07-07-2018, 00:45
:unsure:....колкото и да ти говоря, няма смисъл, робуваш на грешен опит....трябва да почетеш и малко техническа литература, това с фуния не мога да ти го налея...то ако разсъждаваха автомобилните инженери като теб.....щяха всички мотори да са със еднакви температурни датчици, термостати, и да включват вентилатора на радиатора при еднакви показания на температурата.....
Така и не разбра, че всеки мотор, и на камионите дори....нормалната му и ефективна работа е на различна температура....и за евро 12 да ми говориш. това няма нищо общо с охлаждането, а с екологията, ако ме разбираш....както сам каза принципа на охлаждане е един, но аз ти доказах, че не е един.....затова намесих въздухарките.....ама трябва и малко да разсъждаваш, а не да говориш по инерция....
Моля, не ми отговаряй....
п.п..,обръщението "Пич"...беше съвсем добронамерено от моя страна....нямаше смисъл, да ми го повтаряш пет пъти....не ти се получава иронията.....остани с здраве....

ivopifeca
07-07-2018, 10:10
:unsure:....колкото и да ти говоря, няма смисъл, робуваш на грешен опит....трябва да почетеш и малко техническа литература, това с фуния не мога да ти го налея...то ако разсъждаваха автомобилните инженери като теб.....щяха всички мотори да са със еднакви температурни датчици, термостати, и да включват вентилатора на радиатора при еднакви показания на температурата.....
Така и не разбра, че всеки мотор, и на камионите дори....нормалната му и ефективна работа е на различна температура....и за евро 12 да ми говориш. това няма нищо общо с охлаждането, а с екологията, ако ме разбираш....както сам каза принципа на охлаждане е един, но аз ти доказах, че не е един.....затова намесих въздухарките.....ама трябва и малко да разсъждаваш, а не да говориш по инерция....
Моля, не ми отговаряй....
п.п..,обръщението "Пич"...беше съвсем добронамерено от моя страна....нямаше смисъл, да ми го повтаряш пет пъти....не ти се получава иронията.....остани с здраве....Живи и здрави!Важното е мотора да не дава ядове,ако ще и на 200 да работи,колата си е твоя,и само ти си знаеш най добре как да се отнасяш с нея,и кое мислиш за най добре.Поздрави!

Бобби
07-07-2018, 22:24
Ние ..Обичаме 155 :big_bow_down:...някой, ако ми прави сравнение с темпра, типо и тем подобни, много му здраве....да има взаимозаменяеми части....но до там
п.п...извинявам се на Тренди..:)))
......емблемата и визията на колата е нещо повече от всички останали......ако си фен на марката, си фен, ако не.....си объркал раздела.....и е тъпо да сравняваш кола, която се отличава с визия от останалите....мода Италия....

Кое е алфа и кое е фиат, го решава шапката.......а тя е каскет на ферари, ако ме разбирате....:)))...а този с камионите, да си закачва ремаркето и да патува...образно казано.......или да си вземе 155 и да усети любовта, ако може....а не да сравнява....

mimouzunov
08-07-2018, 00:37
Подготвях тема за това как да се позасили малко верижния двигател погрешно сложен в тая небивалица 155-цата... Там си беше обяснено как, с какво и защо трябва да се разреди двигателя, как и с какво да се изработи изпускателния колектор + цялата генерация и тн, абе с две думи как да се монтира турбо, ма сега като се замисля аз съм пълен лаик и неразбиращ, че защо да подвеждам хората... Ти си къде къде по-голям разбирач, нека те слушат теб а мен да ме игнорират...
:big_bow_down: аз бях до тука... Пиши си каквото си искаш но четящите не са глупави и си правят изводите...

TRENDi
08-07-2018, 01:56
ivopifeca, от всичките глупости, които написа, на целия раздел, че и не само на този, стана ясно, че спокойно може да си смениш ника на КАМИОНДЖИЯТА(ама точно така - с главни букви, та да се знае от далече кой си). Също така всеки с ниво на интелигентност около или над средното разбра, че си от хората, които само и единствено въртят "геврека". Веднага мога да си те представя с проблем на пътя - отваряш капака, поглеждаш уплашено, почесваш се по главата и... звъниш на Пътна помощ, познат да те спасява, тегли и т.н. Понеже лично познавам mimouzunov, той е абсолютната противоположност на горния пример. Ще се прибере като отстрани проблема сам (стига да е възможно) или с помощта на поне 3-4 съфорумци от този раздел. Той не е майстор (аз също не съм), занимава се с ремонт на електроника на компютърни компоненти. Та, и той като мен всичко си оправя сам, защото е способен и му се отдава. И съм му свидетел, че е оправил, направил и поправил много неща. И двамата сме майстори любители, и от писаниците ти (мисля, че не те познавам лично, но може и да греша) съм убеден, че сме направили, оправили и ремонтирали сами и лично мнооооооооого повече неща по колите ни на аматьорско ниво от теб.
Така или иначе, с едно изключение, аз майстори, еле пък на Алфи не познавам (естествено не познавам всички и в цяла България, може и да поставам някой под общия знаменател, за което се извинявам следварително). Поне в София ги определям на печалбари, мърлячи, "разбирачи"(тип професор) и псевдомайстори. Изключението е Краси Рангелов, който е единствения майстор, на който мога на 100% да оставя кола и да съм сигурен, че ще е отремонтирана, по-добре и отколкото е излезла от завода. Защото, ако 1 омаслен болт падне в прахоляка и мизерията под колата 99% от "майсторите" ще го духнат с уста и навъртят обратно. Обаче Краси първо, че ще го промие с всички останали крепежи, след това те ще бъдат оставени за кадмиране(или поцинковане), ще се замисли, защо този болт е омаслен, къде е проблемът и след като бъде намерен ще бъде отстранен и той. Иначе казано, работи се мераклийската, и то все едно си прави негова кола с тираж от 1 бройка в света. За съжаление, заради подобни писаници на твоите, но от друга групичка собственици на Истински алфи, отдавна не пише(естествено не бъртвежи като твоите, а ценни и смислени постове) във форума. Както и да е, толкова за майсторите...
155 била Темпра, било Типо и т.н. Това изказване:
1-во, че е старо (не си оригинален);
2-ро е изтъркано (клише);
3-то е чиста и злобна(аз поне не прочетох основание за подобен отговор) обида към раздела, както и към настоящи и бивши собственици на модела;
4-то е детско-тинейджърска постъпка, характерна за 19 годишен собственик на Голф, БМВ... 1.6 , който тъкмо е получил бинокли от АР 145 1.3 боксер на светофара, обаче си повтаря, паднах, ама тоя кара италянски кенеф, а аз немски премиум :laughing1: . Не вярвам да си на 18-20 години и не ти прави чест, а и определението, което използва алфаджии, повече подхожда на теб в случая. В този раздел сме алфисти, за теб не знам.
Аз имах и съм карал и 75 и 155 и то по едно и също време(бях им собственик, не че съм ги карал едновременно, защото знам, че ще се хванеш за това и пак ще почнеш да ръсиш плява), но не ги делях на истинска алфа и темпра с лупи. Харесвах си ги и 2-те. Малко повече 155, но това си е лично мнение и не ангажирам никого с него - всеки си има вкус. Всяка си има плюсове и минуси пред другата.
От алфа епопеята насам карам Типо, което след оригиналния си 1.6 моно-мъртвец, имаше 1.7 ТС под капака, а в момента 8-клапанов 2.0 ТС (с екстри). Преден мост от Браво, заден първоначално от 155, в момента със 146-цов, салон от Ланча Делта, огледала от 145, предни апарати от 146, таблото с уредите и волана са от 155 и като цяло само външния вид е на Фиат Типо. Това, както и 2-те прехвърляния/смени на моторите съм правил сам в бокса (паркинга пред блока) с 3 крика за помощници. Същите хамалогии или подобни прави и mimouzunov, пред тях, или пред офиса. А теб, след писаниците ти, изобщо не те виждам в подобни приключения - ти си човекът, дето върти геврека на ДАФа, гледа си спокойно температурата от 120 гр, свирка си и дриска в раздела на 155 във форума на Алфа Ромео...

Бобби
08-07-2018, 11:08
Момчета няма смисъл да се спори с ivopifeca...той си знае едно и също и само него си повтаря....даже в последните си постове, сам се цитира...:))....оплел се е като прасе в калчища....
Мимо, прави това което сметнеш за добре, но не оставяй простотията да взима надмощие, както е на повече места в държавата......направи си една тема, а камионджията има как да го игнорираме......ще го оставим сам да си говори...
:cheers:

ivopifeca
08-07-2018, 11:32
Не мисля повече да споря с вас.Пожелавам ви безаварийно,и ако имате някви проблеми по колите,да ги отстранявате по лесно!И се извинявам,ако съм засегнал някого.Успех с 155-ците,и ги пазете,но ги карайте по често,че вече и те почти не се срещат.

Alfa User
08-07-2018, 14:08
Спора спира тук и сега!!! :jason2:
Един вече пострада, въпреки че ви предупредих...

Раздела е за Алфа 155 - да си помагаме, да споделяме болежките и радостите, да чукнем по нЕкое лафче и толкоз!
Не е за камиони, не е за обиди на тема кое е Алфа и кое не!

Щом Trendi е имал нервите да изпише такъв пост, представям си само как му е кипнало и на него...

Ба*и, човек една почивка не може да си изкара спокойно...

Бобби
08-07-2018, 20:11
Баба пак е на крака....остава реглаж и отстраняване на някой козметични забележки

pace
08-07-2018, 20:53
много Убав спойлер имаш :)

Бобби
08-07-2018, 21:11
много Убав спойлер имаш :)
Подарък ми е от тебе....ако намериш лайсната на халогена ще пиеш още едно...:))

aRm
11-07-2018, 09:18
Моля за съдействие, откъде мога в София днес да закупя такива О-пръстени? Уплътняват маркучите излизащи от капачката на кошницата за бензиновата помпа. Че вчера сложих от 16в с леки модификации, но успях да съсипя о-пръстените...

bobi1997
11-07-2018, 10:44
Евро 07

Бобби
11-07-2018, 11:00
В повечето магазини за авточасти и железарии също има....но попитай, дали са маслоустоичиви....взимаш старото и по размер...и аз съм си взимал от еврото и тех-ко....

Dimicha
11-07-2018, 23:02
От магазин за лагери, маслоустойчиви. Размерът е 9x2.5 , което ще рече вътрешен диаметър 9 мм, стена 2.5 мм, външен 14мм

mimouzunov
13-07-2018, 10:38
Запали... Течове и някакви фрапиращи отклонения не се забелязват..
За 300 метра минати установявам че е доста по-шумна!
Сега настройки (доколкото може да се настрои каквото и да е )
По-натам повече... Сега ще се прехвърля на моторетката... Алф ще чака...

Бобби
15-07-2018, 10:13
Няма ли кой да я спаси тая легенда.......:clap2:

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=97747

Според мен колата си заслужава, пак да е на пътя, а не да се погребе...:goodnight:.....собственика е коректен и ще обясни, какво що и куца......не виждам голям проблем да се възстанови.....

aRm
16-07-2018, 08:54
Колеги, моля дайте някой корифей да преслуша мойта белисима, че явно не е по силите ми да я ремонтирам сам. Вчера на прибиране по магистралата в жегите и задръстванията при тръгване заби муцуна на 2-3000 оборота за части от секундата и тръгна.... Днес сутринта не запали. След 5-6 опита и проверка на бушони,релета и т.н запали колебливо и имам съмнения за датчик колянов вал, но го смених преди 3 месеца... Дали не се е замърсил отпред и аз не знам вече. Дайте ми съвет на кого да я закарам в района на София, че вече почвам да се замислям за друг автомобил... Само проблеми напоследък :/

TRENDi
16-07-2018, 11:10
Този д-к като скапе - или пали или не - няма вариант за колебливо палене. Колебливо и трудно пали с откачена букса на дебитомера. Прегледай си букси и връзки към въпросният датчик, както и тези към бобини и комутатори, темп. д-к на термостата... За малко да забравя най-важното - тия лайняните релета и бушончета под дебитомера - огледай връзките отдолу към гнездата. В Събота подменявах 1 кабелче там на моя кош, че направо от окис към клемата, която влиза в гнездото се разпадна.

aRm
16-07-2018, 13:04
Лоша работа.... Изобщо първите 5-6 пъти само въртеше без да запали.... А идеи някакви с какъв спрей мога да напръскам всички букси за да не клеясват ?

bobi1997
17-07-2018, 09:24
Тъй като ти се е случило на топло, а после си имал и проблеми с паленето, на мен ми звучи като комутатор. Не знам при вашите коли дали е отделно или е вграден в бобината. При мен на боксера е вграден в бобината, и аз го имах тоя филм, но се реши с чисто нова бобина.

mimouzunov
17-07-2018, 10:43
Тъй като ти се е случило на топло, а после си имал и проблеми с паленето, на мен ми звучи като комутатор. Не знам при вашите коли дали е отделно или е вграден в бобината. При мен на боксера е вграден в бобината, и аз го имах тоя филм, но се реши с чисто нова бобина.

Бобините и комутаторите на верижна 155-ца са по два (2) броя и са отделни.
Проблема на питащия е или неиде от релетата под дебитомера или от калпава връзка към бензиновата помпа и тн...

aRm
17-07-2018, 12:47
Да, mimouzunov е прав. А на мойта съм сменил всичко по запалването.... Изглежда, че дори и нови тия елементи, проблемът е възможно да идва от калпави връзки

bobi1997
17-07-2018, 17:30
И бензиновата помпа ли ти е нова?

aRm
18-07-2018, 08:20
Дам, смених я преди седмица, тъй като старата почна да прави номера. Буксата на помпата е супер. Извадих всички букси отпред - инжектори,бобини,комутатори,дебитомер, релета и бушони и ги напръсках тях и гнездата им с контактен спрей на Protec а след известно време отгоре напръсках и електрозащитен спрей на MOTIP. Имало е мизерийка някъде явно. Днес запали, но ми прави впечатление, че при първо палене сутрин и падат оборотите за 3-4 сек и после си работи ок през цялото време....

TRENDi
18-07-2018, 14:57
Днес точно така запалих и аз - за секунда пропаднаха оборотите след запалването и после се оправиха. Принципно не прави така...

mimouzunov
18-07-2018, 15:08
Дам, смених я преди седмица, тъй като старата почна да прави номера. Буксата на помпата е супер. Извадих всички букси отпред - инжектори,бобини,комутатори,дебитомер, релета и бушони и ги напръсках тях и гнездата им с контактен спрей на Protec а след известно време отгоре напръсках и електрозащитен спрей на MOTIP. Имало е мизерийка някъде явно. Днес запали, но ми прави впечатление, че при първо палене сутрин и падат оборотите за 3-4 сек и после си работи ок през цялото време....

Пробваи с друг бензинов регулатор..

aRm
18-07-2018, 15:20
@mimouzunov Май само това остана да сменя по горивната система.... Че и с друга рейка съм карал и е същото :)

Бобби
18-07-2018, 16:34
Виж сега колега с камион и истинска алфа, вижда се че ние с теб използваме различен език за комуникация...
Това е видно и няма да коментирам...

Обаче за нещо друго ми се ще да помислиш, ако дизеловото гориво го компресираш до някаква степен, какво се получава с него!?!

---------- Post added at 15:08 ---------- Previous post was at 15:05 ----------

Пробваи с друг бензинов регулатор..
Мимо....не ме слушаш...:)))....не виждаш ли че, колегата ivopifeca така и не разбра за какво са го наказали.....едно е да спориш, друго е като изгубиш аргументи и да обиждаш.....това се получава при него....колко по му обръщаш внимание по агресивен става....плаче, че ние не сме наказани....ами да си погледне постовете и да си прецени отношението към колегите.....много първично го кара.......та ти казах...не ме слушаш....говори с този, с който ти е приятно да разговаряш.......тоез дори и да не е прав, но да има отношение.....истината се ражда в спора, а ма не срещу теб като е някой, който не умее да спори....

Бобби
18-07-2018, 17:04
Да ми препоръчате задни пружини.....след като предницата вися във въздуха месец и половина....ми се струва, че отзад е клекнала.....или ще се оправят нещата....:))

mimouzunov
18-07-2018, 17:18

При мен го имаше това с първото палене... Пали и аха да загасне и гасне съответно, повторно палене и пак същото... при трето палене заработва и е ок! След това ако я загася и запаля всичко наред. Оказа се че горивния регулатор не държи адекватно налягането. След като спре помпата, налягането пада доста бързо...

Да ми препоръчате задни пружини.....след като предницата вися във въздуха месец и половина....ми се струва, че отзад е клекнала.....или ще се оправят нещата....:))

След някои ден ще се намести...
При мен сложих задни пружини от 146-ца само защото е по-нова! Височината не се промени никак но се усеща че е по-твърда задницата.

Бобби
18-07-2018, 18:27
И аз така си мислех.....м/у другото амортесьорите са ми ОК....не съм виждал амортесьор да държи ниво на колата, ако не е нивомат, а моите са маслени....та това изказване с скапани амортесьори е пълна глупост за мен....ако амортесьорите са дреп, колата ще се клати в движение като шантонерка на околовръстното , дори задницата ще е по дигната....но нека да прочетем на Тренди подписа...:))....излишно е да влизам в полемики...;)

Бобби
18-07-2018, 20:35
Коя кола е по истинска, сам мога да си преценя......уважавам здравината на ретро автомобилите, но се кефя и на новите.....всички си имат свойте плюсове и минуси.......няма как да ми насадиш твоето мнение....

pace
18-07-2018, 23:26

Да ти дам подложки ако искаш.....и ако ги пазя де :)

mimouzunov
18-07-2018, 23:53
За да промениш височината и то с амортисьор, същия трябва да е по-къс или по-дълък, а ако сложиш същия като този които си махнал чакаи да има разлика във височината....

aRm
19-07-2018, 10:29
При мен го имаше това с първото палене... Пали и аха да загасне и гасне съответно, повторно палене и пак същото... при трето палене заработва и е ок! След това ако я загася и запаля всичко наред. Оказа се че горивния регулатор не държи адекватно налягането. След като спре помпата, налягането пада доста бързо...

Май само това не съм сменял по горивната система :D Ще пробвам с него също.Благодаря за съвета

mimouzunov
19-07-2018, 10:47
Май само това не съм сменял по горивната система :D Ще пробвам с него също.Благодаря за съвета

Тия дни сменях дюзи и се бях заиграл с бензина...
Едно време Алф си палеше от раз и безгрижно... С времето обаче, след палене се опитва да гасне или си гасне направо. След 1-2 опита да се запали, запалва и си работи нормално.
Смених помпата с доста по-голяма (дебит/налягане) проблема си остана. След смяната на дюзите в комплект с регулатора (които е за малко по-високо налягане) всичко се оправи!
В момента ако разкача рейката и от нея изтече всичкия бензин, при опит след това да се запали колата, същата заработва без никакви колебания!
Щом си сменял дюзите (надявам се с читави) ти остава регулатора.

aRm
19-07-2018, 10:53
Тия дни сменях дюзи и се бях заиграл с бензина...
Едно време Алф си палеше от раз и безгрижно... С времето обаче, след палене се опитва да гасне или си гасне направо. След 1-2 опита да се запали, запалва и си работи нормално.
Смених помпата с доста по-голяма (дебит/налягане) проблема си остана. След смяната на дюзите в комплект с регулатора (които е за малко по-високо налягане) всичко се оправи!
В момента ако разкача рейката и от нея изтече всичкия бензин, при опит след това да се запали колата, същата заработва без никакви колебания!
Щом си сменял дюзите (надявам се с читави) ти остава регулатора.

И помпата смених и ефект нулев. Имаш ли представа, този регулатор има ли чистене с ултразвук и дали би имало ефект ? И друг въпрос - Понеже ново това животно е 350 лв. дали има вариант да се направи тунинг с универсален такъв, който се настройва, че гледам има доста такива варианти по 30-40 лв.?

mimouzunov
19-07-2018, 11:05
И помпата смених и ефект нулев. Имаш ли представа, този регулатор има ли чистене с ултразвук и дали би имало ефект ? И друг въпрос - Понеже ново това животно е 350 лв. дали има вариант да се направи тунинг с универсален такъв, който се настройва, че гледам има доста такива варианти по 30-40 лв.?

Несъм сигурен за ултразвука... Иначе може да го замениш с такъв от снимките, поне е тестван и работи.
(не е и скъп около 60лв беше)

aRm
19-07-2018, 11:26
Несъм сигурен за ултразвука... Иначе може да го замениш с такъв от снимките, поне е тестван и работи.
(не е и скъп около 60лв беше)

Ха, точно този гледах в китай около 50-60 лв. и щом е тествано, че работи... Адски много много ми помогна, ще се поръча такъв значи :)

nedko87
19-07-2018, 12:59
Колега аз имам подобен регулатор чисто нов ако искаш за проба винаги мога да ти го дам. Има и манометър за по-лесно регулиране.

aRm
19-07-2018, 13:03
Колега аз имам подобен регулатор чисто нов ако искаш за проба винаги мога да ти го дам. Има и манометър за по-лесно регулиране.

Вече го поръчах аз и платих :D , лесно ли се сменя иначе ?

mimouzunov
19-07-2018, 13:12
Вече го поръчах аз и платих :D , лесно ли се сменя иначе ?

В бързината една планка съм му направил за захвата..
За атмосферна си работи повече от добре клапана, аз дори го бях оставил с малко по-високо нялягане.. Усещаше се подобрение в максималните обороти.
За турбинни изпълнения не е оферта точно този клапан, защото не се води прогресивен, не вдига налягането като доиде допълнителния въздух (управлява се само от вакум)

aRm
19-07-2018, 13:57
Супер, доста полезно.... А горе долу какво налягане трябва да държи при високи обороти ? 2.5 бара или повече ?

mimouzunov
19-07-2018, 14:12
Супер, доста полезно.... А горе долу какво налягане трябва да държи при високи обороти ? 2.5 бара или повече ?

Оригиналния регулатор е 3 бара...
Без да му е закачен вакума е такова налягането.
С вакум на празен ход е малко по-ниско налягането, а нагоре би трябвало да е пак 3.

Dimicha
21-07-2018, 10:44

Аз съм със задни от Марея комби - доста вирна и доста по-корава. Сега като спирам не се клати напред назад толкова ами кляка цялата някак. И все пак си мисля, че най-правилната интервенция по окачването е да се сменят и четирите пружини с по-ниски и по-твърди или там прогресивни.
Прегледай и тампоните на задния мост, както и прословутите лагер-втулки или каквото е там на задните носачи да не се е склекавила от там.

Бобби
22-07-2018, 16:23
Аз съм със задни от Марея комби - доста вирна и доста по-корава. Сега като спирам не се клати напред назад толкова ами кляка цялата някак. И все пак си мисля, че най-правилната интервенция по окачването е да се сменят и четирите пружини с по-ниски и по-твърди или там прогресивни.
Прегледай и тампоните на задния мост, както и прословутите лагер-втулки или каквото е там на задните носачи да не се е склекавила от там.
Оправи се......не съм привърженик на по ниско окачване и по твърдо...155-та и без туй си е с по твърдо и директно окачване....

Furious 155
23-07-2018, 14:29
Баба пак е на крака....остава реглаж и отстраняване на някой козметични забележки
Бобиии, давай ги тия джанти :)

Бобби
23-07-2018, 14:52
Бобиии, давай ги тия джанти :)
Едно време ти ми подсказа за тях .....:))

Zlobich
23-07-2018, 21:46
Боби, днес към три три и нещо да мина по бул. България посока бояна? Мисля, че те мернах? 155 бордо като твоя цвят?

Изпратено от моят WAS-LX1 с помощта на Tapatalk

Бобби
24-07-2018, 00:01
Боби, днес към три три и нещо да мина по бул. България посока бояна? Мисля, че те мернах? 155 бордо като твоя цвят?

Изпратено от моят WAS-LX1 с помощта на Tapatalk
Някой друг ще е бил...днес бях с 159;та....а и не съм минавл от там...

mimouzunov
01-08-2018, 22:59
Издирвам работещ дебитомер.... Моя се оказа че нещо не е наред.
Някои има ли изостанал и тн...

robygas
02-08-2018, 16:42
Имам.
Мога да ти го дам и заедно с колата, резервна скоростна кутия, готова глава, и няколко кашона с ценни части кътани 20 години.

mimouzunov
02-08-2018, 16:53
Имам.
Мога да ти го дам и заедно с колата, резервна скоростна кутия, готова глава, и няколко кашона с ценни части кътани 20 години.

Мерси за предложението, но аз се придържам към дебитомера на тоз етап...
Спусни цена само за него...

Кутията "двулитрова" ли е!?

robygas
02-08-2018, 22:51
Кутията - да.
Дебитомера ти го подарявам. Ела и си избери който ти хареса.

mimouzunov
02-08-2018, 23:36
Кутията - да.
Дебитомера ти го подарявам. Ела и си избери който ти хареса.

Така като гледам, или утре може да мина или чак на 13-ти тоя месец (почивка излизам малка)...
А за кутията предполагам че на място ще се спазарим евентуално нещо...
Моята е с проблемна 2-ра, като дефекта е в самата кутия.
(проблема го има и когато включвам скоростите дирекно от избирача без да ползвам щангите към лоста)

Дебитомери имам 2-3 но се оказва че преди време съм свалил работещия оригинален за да тествам други и в последствие по погрешка съм си разглобил/разцентровал/строшил читавия.. Сега имам някакви които са въртяни и лошото е че и пружините им са различно натегнати...

Утре (петък) ще звънна по телефона....

robygas
02-08-2018, 23:53
Сега имам някакви които са въртяни и лошото е че и пружините им са различно натегнати...

Аз винаги съм си регулирал този на колата със газ анализатора. За бензинов реглаж говоря.

Бобби
07-08-2018, 00:20
От няколко дена юркам легендата....все едно съм се подмладил с 20 - се и кусур години...:))....бега да еба и бабичката....малко ми е трудно спирането при високи скорости...ама то винаги ми е било трудно....явно съм се разглезил с тия абс - и подобрени спирачни апарати, при следващите модели....:))

aRm
10-08-2018, 17:54
Пичове, да ви запитам... Нормално ли е да се чува едно като съскане от вх. колектор на празен ход ? Звукът все едно си идва отвътре от самия колектор. Имам подозрения че колата дърпа въздух отнякъде там. Пръсках с дезодорантнавсякъде, но не мени оборотите... Преди бях с пластмасовия колектор, отскоро сложих метален и смених гумените съединения със силиконови сини маркучи. Вакумите също смених със силиконови. Колата клати при ускорение и със стария и новия колектор. Дебитомерът ми работи на богато за да коригира работата на празен ход. При опит да го вкарам в норми (0.9v) почва да тресе на умирачка... Сега е врътнат чак до 1.20v за да работи що годе, но това не е решение на проблема. Някой желаещ от София да я погледне? Ще си заплатя колкото е нужно, стига да открия проблема, че вече не се издържа.

П.С: Колата е бензин/газ и клати на всички режими избирателно. Най-кофти се усеща като закрепя на 100 км/ч извънградско и става ужас

mimouzunov
11-08-2018, 13:45
Пичове, да ви запитам... Нормално ли е да се чува едно като съскане от вх. колектор на празен ход ? Звукът все едно си идва отвътре от самия колектор. Имам подозрения че колата дърпа въздух отнякъде там. Пръсках с дезодорантнавсякъде, но не мени оборотите... Преди бях с пластмасовия колектор, отскоро сложих метален и смених гумените съединения със силиконови сини маркучи. Вакумите също смених със силиконови. Колата клати при ускорение и със стария и новия колектор. Дебитомерът ми работи на богато за да коригира работата на празен ход. При опит да го вкарам в норми (0.9v) почва да тресе на умирачка... Сега е врътнат чак до 1.20v за да работи що годе, но това не е решение на проблема. Някой желаещ от София да я погледне? Ще си заплатя колкото е нужно, стига да открия проблема, че вече не се издържа.

П.С: Колата е бензин/газ и клати на всички режими избирателно. Най-кофти се усеща като закрепя на 100 км/ч извънградско и става ужас

В понеделник се връщам от импровизираната ми почивка и може да я видим... Нямам претенции, че разбирам кои знае колко, но може пък и да хванем дефекта...
Над 1 волт за да "навиваш" дебитомера нещо не е наред определено!

---------- Post added at 13:45 ---------- Previous post was at 13:42 ----------

Аз винаги съм си регулирал този на колата със газ анализатора. За бензинов реглаж говоря.

Вторник ще се занимавам с Алф и ще слагам дебитомери и тн за да видя какво се случва...
Понеделника ще трябва да се занимавам с гърнетата на бялото нещо че се разпаднаха буквално.

nedko87
11-08-2018, 15:47
Има шанс гарнитурата между главата и всукателния колектор да е фира. Другото някой от щуцерите за газта да е.

mirecyt
11-08-2018, 15:49

Привет, не претендирам за някакви големи познания, при някой по-сериозен проблем се обръщам към механици, но да си споделя мнението след едно от последните ми преживявания..
Случи ми се колата да пали и моментално да губи мощност и да гасне, което се оказа и изгорял комутатор. Но като го смених осезаемо тръгна по-добре в ниски обороти и не глъхне и клати така. Може би ако ги провериш дали не са извадени буксите или да пробваш с някакви други.. Това е моето предположение в случая. Но с този проблем при 100км/ч е доста странно.. Успех!

Може също да провериш дали буксата на дебитомера е закрепена здраво, при мен го имаше и този случай, като ми липсваше предпазителчето(не знам как беше изпаднало) и колата прекъсваше, но предимно по неравности.

mimouzunov
13-08-2018, 16:50
Днес по план се захванах с грънците на гуфнята...
Само крайното гърне остана неиното си...
Тегава работа иначе, някои преди мен е заварил всичко от до отдолу... Добре че нещата порядъчно са си изгнили та с малко напъване се изпокъсаха...

Утре ако не мине котка път продължавам с Алф и там човъркането с дебитомерите и тн...

mimouzunov
14-08-2018, 18:07
Доиде и на Алф времето.... 9 зъба натягане на пружината на дебитомера оказа колосален ефект на цялостната картинка.
Не е ясно дали точно там трябва да е положението/натегнатоста но на този етап аз мисля, че е наред!!!

aRm
14-08-2018, 18:59
При мен положението е трагично/смешно. Да се смея ли да плача ли? След сменено абсолютно всичко и без резултати ми остана само 1 нещо - да сменя Ecu-то. Да, обаче имам от 2.0 8v еку. Както и да е. Преди малко го смених и О ЧУДО! ДебиЛомерът заспа на 0.85v и ги закова! двигателят спи и не трепва. Има само 1 проблем. Свети ми лампата за имобилайзера и колата реже горивото на 80км/час и на газ и на бенз. Просто забива муцуна на 80 и спира, докато не падне на 75 и пак тръгва и на 80 пак забива... Споменах ли, че всичко що е BOSCH по тая кола се е счупило вече ?

ivangenchev
14-08-2018, 19:18
Разликата между компютъра 2.0 и 1.8 е един мост в една букса до самия компютър.

aRm
14-08-2018, 21:00
Пробвах с 5 екута и едно и също. На 80 км/час ???!?!??

mimouzunov
14-08-2018, 21:28
Пробвах с 5 екута и едно и също. На 80 км/час ???!?!??

Компютрите които ползваш... Какви са!? Там какво беше, алфакод имат нямат!?
Идеята ми е че компютрите имат разлика. Аз съм с един а феислифтовите са с различен (не става въпрос за 16 клапанов двигател да не се бърка това)

Аз още наколко зъба натегнах (на колелото с пружината в дебитомера)... Ефекта е... чудо... Скоро или ще се пръсне двигателя или... маи няма или....
Как е тръгнало маи скоро ще се ходи на дино да видим какво е положението...

aRm
14-08-2018, 21:56
Искаш да кажеш, че има разлика в компютрите на 8 клапановите мотори, според зависи дали е фейсова или не ? Тия които ги пробвах бяха от 1.7 1.8 и 2.0 като 1.8 и 2 0ковите бяха еднакви и по номер, а 1.7цовия е същия на външен вид с разлика на последните 2 цифри. Взех ги да видя вътре какво има и евентуално да ги сравня с "дефектния" мой :( Направо голям карък, а трябва да пътувам в Петък

mimouzunov
14-08-2018, 22:44
Искаш да кажеш, че има разлика в компютрите на 8 клапановите мотори, според зависи дали е фейсова или не ? Тия които ги пробвах бяха от 1.7 1.8 и 2.0 като 1.8 и 2 0ковите бяха еднакви и по номер, а 1.7цовия е същия на външен вид с разлика на последните 2 цифри. Взех ги да видя вътре какво има и евентуално да ги сравня с "дефектния" мой :( Направо голям карък, а трябва да пътувам в Петък

Най-първобитния е моя... Прост кат такова...
На феислифтовите слагат малко подобрен с алфа код 1, там и ключа за паленето е червен (вграден имобилаизер, самодиагностика с газта 5-те натискания и тн)
Незнам замяната на единия с другия какво ще причини! Аз съм слагал няколко за проба но все са били от "старите" какъвто е и моя си.
На 1.7 е различен от към елементна база, защото няма комутиращите транзистори за управлението на вариатора...

aRm
14-08-2018, 23:14
Направих следното. Отворих моя и един от 2.0 8в 1994г. Платките са еднакви и чиповете вътре. Дори подредбата на елементите. Единственият ми шанс беше да прехвърля епрома от моя на другия и да тествам. Слава на спагетите и макароните. Колата работи и вече няма лампи и тресене и глъхнене... Утре ще се позанимая и аз с дебиломера и да приключвам сагата засега, че не съм спал тия дни ������

П.С: Вдигам над 80 вече �� Най-вероятно проблемите със скоростта идват от кода на ключа или имобилайзъра. Не намирам друга логика

mimouzunov
14-08-2018, 23:25
Направих следното. Отворих моя и един от 2.0 8в 1994г. Платките са еднакви и чиповете вътре. Дори подредбата на елементите. Единственият ми шанс беше да прехвърля епрома от моя на другия и да тествам. Слава на спагетите и макароните. Колата работи и вече няма лампи и тресене и глъхнене... Утре ще се позанимая и аз с дебиломера и да приключвам сагата засега, че не съм спал тия дни ������

П.С: Вдигам над 80 вече �� Най-вероятно проблемите със скоростта идват от кода на ключа или имобилайзъра. Не намирам друга логика

Щом е заработила всичко е наред значи...

Аз се чудя до къде да натягам пружината пък при мен...
Знам къде и е изходното положение, натягам ама става само от добре през отлично а вече към плашещо, ще пробвам да натягам докато се влоши и така ще знам къде е другия краи на въртенето/натягането. Малко се притеснявам обаче да не намеря другия краи с пръснат двигател щото аз така го виждам да стане :|
Незнам сега да натягам ли или така да я оставя!?!
:wierdo:

aRm
14-08-2018, 23:27
Щом е заработила всичко е наред значи...

Аз се чудя до къде да натягам пружината пък при мен...
Знам къде и е изходното положение, натягам ама става само от добре към отлично, ще пробвам да натягам докато се влоши и така ще знам къде е другия краи на въртенето/натягането. Малко се притеснявам обаче да не намеря другия краи с пръснат двигател щото аз така го виждам да стане :|
Незнам сега да натягам ли или така да я оставя!?!
:wierdo:

Ами, ако наистина колата е с турбина, за най-прецизна настройка според мен ще ти трябва широколентова сонда и по смесите ще видиш коя е най-хубавата настройка. :)

mimouzunov
15-08-2018, 00:07
Ами, ако наистина колата е с турбина, за най-прецизна настройка според мен ще ти трябва широколентова сонда и по смесите ще видиш коя е най-хубавата настройка. :)

Няма лъжа няма измама колата си има турбина при това доста добре работеща (вече) (за протокола това е 2-ра турбина, миналата умаля)
Има и няколко фотоса пръснати насам натам..
Мисля да пипна още малко това онова и ще се качваме на дино да видим какво става...

тук http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=97886 има някои фотоси от правенето на цялата щуротия

aRm
15-08-2018, 00:10
Няма лъжа няма измама колата си има турбина при това доста добре работеща (вече) (за протокола това е 2-ра турбина, миналата умаля)
Има и няколко фотоса пръснати насам натам..
Мисля да пипна още малко това онова и ще се качваме на дино да видим какво става...

Супер, качвай снимки и нека видим резултата от диното. Иначе, ако има как да й боднеш една мега ще елиминираш всичките тия тъпотии с дебитомери и тем подобни. Имам чувството, че тия коли най-много страдат от дебитомерите... Стара технология все пак и само ядове

nedko87
15-08-2018, 09:36
При мен с мега и турбо нещата свършиха с разцепена риза на първи цилиндър и колянов вал на две. Но пък вървеше много чак ме хващаше страх да я настъпва.

Furious 155
15-08-2018, 10:48

Екутата са с различни кодове на бош! Може вътре да изглеждат еднакви, НО Епром от старото купе 2.0 при мен правеше точно същото - на първа ме режеше на 5000, на втора на 4000, на трета на 3000 оборота и така... просто има разлика във записаното в Епромовете и кое на кой адрес е! Ако си на зор за ЕКУ, имам едно и аз, но трябва да си преместиш паметта от твоето.

mimouzunov
15-08-2018, 12:09
При мен с мега и турбо нещата свършиха с разцепена риза на първи цилиндър и колянов вал на две. Но пък вървеше много чак ме хващаше страх да я настъпва.

Точно в момента и при мен така върви...
Вчера врътнах нещата още малко и... Днес съм с гуфу...
:balloon:

Нищо и няма върви си, но реших да не я мъча и днес че както съм тръгнал сега докато е еуфорията ще навия още и ще иде... :yes:

За сега толкова... При някакви изменения и тн ще пиша.. .

nedko87
15-08-2018, 14:19
Един съвет от мен недей да надува повече от 1.2 холд, пик може и до 1.4 но само за малко. Това важи за степен на сгъстяване 8.2:1. Знам че си ми казвал при теб колко е но не помня.

mimouzunov
15-08-2018, 15:35
Един съвет от мен недей да надува повече от 1.2 холд, пик може и до 1.4 но само за малко. Това важи за степен на сгъстяване 8.2:1. Знам че си ми казвал при теб колко е но не помня.

8.5/1 ми е останало в главата... Неиде из нас имаше сметки колко е точно ама не помня.. По спомени е гласена за 8.5 ама колко е в деиствителност незнам....
Налягането е около 1.2-3 и според мен е достатъчно на тоя етап...
След няколко дена или и аз незнам кога пак ще я раздвижа малко и накрая ще иде на стенд да се види какво е сътворено.
В момента неискам и да я приближавам, защото усещам че ще навия още, уш само да пробвам...

mimouzunov
16-08-2018, 22:29
Някои да е запознат кое дино мери най-адекватно!?!
Ясно ми е ,че тоз уред се ползва преди и след някаква манипулация за да се види дали има и каква е разликата...
В моя случаи има само едно замерване и то е "след" за това ми и трябва нещо което мери реални неща...
Колегата ми има 2-3 замервания на различни стендове и разликата е над 25 коня, като колата нее 800 за да се каже че тея 25 коня са нищо...
Хеед, Проспид и тн.. Чета много противоречиви мнения и се чудя на къде да се насочвам...

Alfa tuner
17-08-2018, 21:48
При колегата OEM в Горна Оряховица

mimouzunov
19-08-2018, 22:04
При колегата OEM в Горна Оряховица

Малко далече ми идва маи, ама то реално един път се мери...
Ще преспя още няколко дена и ще реша на къде ще хващам.... Едно е сигурно, ще се мери (незнам кога и къде но ще)...

(сега е чуденето на колко да се остави, хем да върви хем да не се сцепи веднага, заводска ми е тенекията все пак, само е разредена)

nedko87
19-08-2018, 23:12
Остави колата на 1 1.1 холд и си свирка. Може и малко повече но е по-сигурно според мен.

mimouzunov
20-08-2018, 22:44
Остави колата на 1 1.1 холд и си свирка. Може и малко повече но е по-сигурно според мен.

След някакви сметки стигнах до извода да не минавам 1.2 :dunno:
Вие с колко пръснахте вашия агрегат!? С колко е бил разреден дюзи гориво и тн (да знам да не го правя и аз така)
(иначе опитно и до 1.4 стигнах, ама буквално ме е страх че ще си иде)

nedko87
20-08-2018, 23:45
При 1.4 холд с ъс стооктанов бензин и степен на сгъстяване 8.2/1. Но тъй като нямах уред да наблюдавам моментното налягане ( при настройка ползвах МАП-а на мегата) все още имам съмнение че наду над 1.6 и тогава стана белята. За дюзите бяха около 400сс при 3 бара но аз ги карах на 3.5 без вакуумна корекция.

mimouzunov
21-08-2018, 17:11
При 1.4 холд с ъс стооктанов бензин и степен на сгъстяване 8.2/1. Но тъй като нямах уред да наблюдавам моментното налягане ( при настройка ползвах МАП-а на мегата) все още имам съмнение че наду над 1.6 и тогава стана белята. За дюзите бяха около 400сс при 3 бара но аз ги карах на 3.5 без вакуумна корекция.

Значи степен на сгъстяване 8.5/1, налягане на въздуха 1.2, дюзи 300 кубика при 4 бара на горивото. С тея си стоиности ще остане, така и ще се замерва.
Малко отпуска сме пак сега, но ще и доиде времето...

nedko87
22-08-2018, 11:25
За дюзите може и да са малко големи защото си на семи фулгруп. Тоест за един работен такт на цилиндър дюзата пръска два пъти. Аз с мегата бях на 4 независими канала на дюзите. Ако имаш възможност направи едно замерване с газанализатор докато си на диното. Така поне ще знаеш със сигурност как ти се държат смесите.

thecleaner
22-08-2018, 19:58
За дюзите може и да са малко големи защото си на семи фулгруп. Тоест за един работен такт на цилиндър дюзата пръска два пъти. Аз с мегата бях на 4 независими канала на дюзите. Ако имаш възможност направи едно замерване с газанализатор докато си на диното. Така поне ще знаеш със сигурност как ти се държат смесите.

Всяко дино на което аз съм ходил, мери смесите ;)

Alfa User
27-08-2018, 20:02
А видяхте ли темата за есенния Алфа-Фест ???
Интересно мероприятие ще е, с посещение на хубави места...

Alfa User
07-09-2018, 21:34
Ба*и ... има ли живи тука беее ???
Хубаво мероприятие се заформя, а вие спите ...

Furious 155
09-09-2018, 11:12
И мен ме привлече Алфа Фест-а, но точно тогава имам семейни ангажименти и няма да мога да участвам.
А ще е яко - много Алфи в движение на едно място!

mimouzunov
21-09-2018, 12:17
И мен ме привлече Алфа Фест-а, но точно тогава имам семейни ангажименти и няма да мога да участвам.
А ще е яко - много Алфи в движение на едно място!

Гледам в тунинг раздела някакво замерване на 155-ца отимало :gay[1]:
Вярно, проблемна графика но я има и ще се постараем да я нагласим. Все пак е първото/стартово замерване и се надявам да се подобри...

Furious 155
21-09-2018, 22:24
Гледам в тунинг раздела някакво замерване на 155-ца отимало :gay[1]:
Вярно, проблемна графика но я има и ще се постараем да я нагласим. Все пак е първото/стартово замерване и се надявам да се подобри...
Оха Оха - доста добре! 200коне и 300Nm до 5500 направо си е перфе.
Какво се случва след 5500 с дебитомера?

mimouzunov
21-09-2018, 23:17
Оха Оха - доста добре! 200коне и 300Nm до 5500 направо си е перфе.
Какво се случва след 5500 с дебитомера?

Ще върна лентата малко...
Разредих, сложих първата турбина и тн и се получи едно затапване на около 4500об/м. Ефекта е сравним с бързо въртене на ключа за паленето... Прекъсване яко се получава... Помислих че проблем е изпускателния колектор. Преправих го но нямаше някаква разлика..
Следващия заподозрян беше турбината и по-скоро малката и топла част... Мина се време и я смених със сегашната. Редом с това се смени и бензиновата помпа с такава от 8 цилиндрово Бмв, дюзи от някакъв пасат голям, нов колектор и даунпаип... Зглобих всичко и... Пак се затапва по същия начин...
Въртях валове, дигах налягания и какво ли не и не...
Накрая експериментирах и натегнах пружината на дебитомера с 5 зъба и имаше подобрение! После натегнах с още 12 зъба и пак имаше ефект но по-слабо изразен . Въпросната тапа се усеща мноого по-слабо но я има (дефекта е изразен по-скоро при яка газ, с плавно натискане на педала си ускорява нормално почти без да се усети проблема).
Днес на стенда се усети доста отявлено дефекта и точно тогава стана интересното!!!!
Заговорих се с момчето там и му споделих всичко което е правено от-до. Според него проблема ми е, че дебитомера се отваря повече от нормалното, повече от това което се отваря принципно и електрониката го отчита като грешка а от там и забиването!
Аз лично незнам дали това е така или не. За всеки случаи пробих капака на дебитомера и навих един болт 6-ца за да не се отваря до краи клапата. Отдаде ми се само една възможност да тесвам след работа на 3-та какво става и мисля че подминах 6000об/м безпроблемно (имаше коли доста и нямаше как да пробвам без да застрашавам народа и мене си)

Тея дни ще се разбере...

1115
23-09-2018, 11:32
една проста диагностика ти трябва

mimouzunov
23-09-2018, 16:46
една проста диагностика ти трябва

Скалъпих преди време платка и с Visa uniscan съм я връзвал доста пъти...
Лошото е че на място всичко е отлично, проблема идва като е натоварен агрегата както подобава..
Няма как да карам и гледам какво се случва с показанията обаче.

bobi1997
24-09-2018, 07:57
Лошото е че на място всичко е отлично, проблема идва като е натоварен агрегата както подобава..

Не знам дали е добра идея, но примерно ако я вдигнеш стабилно на четири стойки? Ще стане нещо като импровизиран стенд за пред блока и ще можеш да я развъртиш на всички предавки :lol_sign:

Alfa User
24-09-2018, 09:40
A най-добре със втори човек в колата... Някой лекичък обаче :)

mimouzunov
24-09-2018, 09:44
Не знам дали е добра идея, но примерно ако я вдигнеш стабилно на четири стойки? Ще стане нещо като импровизиран стенд за пред блока и ще можеш да я развъртиш на всички предавки :lol_sign:

Няма да стане. Трябва да подсигуря по някакъв начин натоварване на двигателя. Ако просто развъртам гумите без товар няма проблем, отивам над 7000об/м.

---------- Post added at 09:44 ---------- Previous post was at 09:44 ----------

A най-добре със втори човек в колата... Някой лекичък обаче :)

То се усеща и без втори човек/компютър какво се случва...

На стенда като се "въртяхме" видях какво се случва, а след това доста си поговорих с оператора му. Мисля, че в момента съм нагласил всичко за следващото замерване.

bobi1997
24-09-2018, 11:53
Между другото, Мимо, може ли да ми дадеш някакви координати на диното, където я мериш? Не знам още дали ми се дават пари, ама ми се върти в главата да видя на боксерчето колко от коньовете му са живи :tooth:

1115
24-09-2018, 20:22
мултиекускан-а подържа мотроник 1.7 дори в безплатната версия и разрешава 20 минутни лог-ове
ако това не ти е достатъчно няма смисъл :)
ккл адаптора е от 5 до 25 лева

mimouzunov
24-09-2018, 22:15
мултиекускан-а подържа мотроник 1.7 дори в безплатната версия и разрешава 20 минутни лог-ове
ако това не ти е достатъчно няма смисъл :)
ккл адаптора е от 5 до 25 лева

Преди 10 години когато правих Виса-та несъм мислил за Мултиекускан честно казано... То и сега не ми е минавало през ума да пробвам с това чудо, нали имам виса-та...
Ще помисля и за този вариант, но маи в момента всичко е изгладено вече.

---------- Post added at 22:15 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

Между другото, Мимо, може ли да ми дадеш някакви координати на диното, където я мериш? Не знам още дали ми се дават пари, ама ми се върти в главата да видя на боксерчето колко от коньовете му са живи :tooth:

Малко е шантаво мястото. Пада се зад Захарна фабрика. Захождането е обаче чудо... Като/ако решиш а ходиш ще се опитам да дам точни кординати или направо да те посрещна от някъде и така...

bobi1997
25-09-2018, 07:04
ОК, благодаря ти :)

1115
25-09-2018, 21:24
ако самозалъгването, че всичко е ОК те задоволява няма ядове

честно казано графиката на въртящият момент и мощност на най-маловажните при едно качване на дино
температура на изходящите газове и "смески" ще са ти много по-полезни

mimouzunov
26-09-2018, 17:03
ако самозалъгването, че всичко е ОК те задоволява няма ядове

честно казано графиката на въртящият момент и мощност на най-маловажните при едно качване на дино
температура на изходящите газове и "смески" ще са ти много по-полезни

Друго да, но самозалъгване не.
Колата си върви и смесите са вече наред отделих няколко дена за донастроиване.
Лошото е, че тея дни няма да има време да се замери пак..
А по-лошото е че нещо ще трябва да се прави със скоростната кутия и със сцеплението с асфалта...
Ще се мисли/прави и това по-натам...
На тоя етап всичко е ок! Доволен съм.

bobi1997
27-09-2018, 08:18
Кутия от 2.0 Турбо с "вискодрайв"? Май ги има на Делта 2 и Фиат Купе...

Furious 155
27-09-2018, 09:59
Кутия от 2.0 Турбо с "вискодрайв"? Май ги има на Делта 2 и Фиат Купе...ама не пасват на 8 клапановия агрегат...

1115
27-09-2018, 20:35
ама не пасват на 8 клапановия агрегат...

кой каза?

thecleaner
27-09-2018, 20:37
ама не пасват на 8 клапановия агрегат...

Що да не става бре ?

mimouzunov
27-09-2018, 22:05
Що да не става бре ?

Какво се променя/преправя!?

Скоро демонтирах двигател от Шкода, като двигателя е реално VW
За да се напасне тоя двигател към скоростите обаче имаше един фланец/редуктор м-у двете...

За тая година няма да променям нищо, но по-натам скоростите с все съединителя маи ще се подменят с нещо по-яко... (така си мисля поне)

mitaka_cs
28-09-2018, 07:11
164 8v т.с. е с едрата ск. кутия, нали? И към нея трябва да се хващат крепежи и тампони от 155 td/v6/q4?

D-I-V-A-K-A
28-09-2018, 09:23
Мимо, ако тръгваш в тази посока със скоростите, обади се, имам полуоската и чисто ново виско на 9000км. ;)

Furious 155
30-09-2018, 16:24
А това "виско" с какво бързодействие е?
При даване на газ в завой и превъртане на вътрешното колело, колко скоро реагира виското?
И колко пъти в последователни завои и употребата му може да се ползва, впредвид, че при работа маслото в него загрява?

mimouzunov
30-09-2018, 20:29
А това "виско" с какво бързодействие е?
При даване на газ в завой и превъртане на вътрешното колело, колко скоро реагира виското?
И колко пъти в последователни завои и употребата му може да се ползва, впредвид, че при работа маслото в него загрява?

Определено ще трябва да мисля и за сцеплението с асфалта защото положението не е никак добре.
Стандартните гуми 195/60/14 не вършат нищо.
:???:

Маи с последните гласения подминахме и 250-те коня и определено е много "хлъзгава" работата...

За тая година обаче приключвам... По-натам ще се правят скорости и гуми/окачване и тн... :drunk:

mimouzunov
07-10-2018, 19:01
На 1-ви цилиндър, на изпускателния колектор ми се извади шпилката...
Някои играл ли си е с тея му там пружини които се навиват и тн!?
Някак не ми се сваля пак всичко за да го правя с по-дебела шпилка... :neutral:

Бобби
09-10-2018, 00:29
На 1-ви цилиндър, на изпускателния колектор ми се извади шпилката...
Някои играл ли си е с тея му там пружини които се навиват и тн!?
Някак не ми се сваля пак всичко за да го правя с по-дебела шпилка... :neutral:
Има едни лепила на основата на течен метал, който вършат чудеса...течни и на пластика....може и да свършат работа...използвал съм ги...едното е като пластелин, другото е двукомпонетно и се смесва....но ми се струва, че трябва да намалиш усилието при затягане...:))...течното е на бизон...а пластелина не мога да се сетя, но го предлагат в Евро 07...и е доста ефектно...с него си залепих външната дръжка на вратата, действа на всякакви метали и сплави...подлежи и на обработка след като стегне...не е проблем да играеш с метчика...аз естествено шлайфах и стана като нова....а и не отслабва.....просто като идея ти споделям......издържа на температура....

nedko87
09-10-2018, 08:50
Според мен това с пружините е по-добро от лепене от.н. Неудобното в случая е ,че трябват други шпилки защото по спомен от към главата не бяха на метрична резна. Но предполагам това няма да ти е проблем.

mimouzunov
09-10-2018, 08:53
Има едни лепила на основата на течен метал, който вършат чудеса...течни и на пластика....може и да свършат работа...използвал съм ги...едното е като пластелин, другото е двукомпонетно и се смесва....но ми се струва, че трябва да намалиш усилието при затягане...:))...течното е на бизон...а пластелина не мога да се сетя, но го предлагат в Евро 07...и е доста ефектно...с него си залепих външната дръжка на вратата, действа на всякакви метали и сплави...подлежи и на обработка след като стегне...не е проблем да играеш с метчика...аз естествено шлайфах и стана като нова....а и не отслабва.....просто като идея ти споделям......издържа на температура....

Принципно при правенето на там турбини и тн, шпилките са навивани и развивани безброи пъти. Като цяло на всичките резбите им са станали по-плитки/лабави един вид

Има обаче вариант да съм пренатегнал с малко....
Ще разуча дали да е някаква химия или втулка пружинна.
Не ми се разглабя всичко за да го правя по класическия начин то това е проблема...

D-I-V-A-K-A
09-10-2018, 10:28
Вземи си 1 комплект от пружинните втулки, направи ги всичките и никога няма да имаш вече проблеми. Аз постоянно ползвам от тях и работата става неразрушима ;)

mimouzunov
09-10-2018, 11:50
Според мен това с пружините е по-добро от лепене от.н. Неудобното в случая е ,че трябват други шпилки защото по спомен от към главата не бяха на метрична резна. Но предполагам това няма да ти е проблем.

В главата шпилката е 8х1.25 а това което остава стърчащо е 8х1 това е което ми е останало в акъла... Аз тея оригиналните съм ги свалил преди много време защото много затрудняват движението/напасването на тенекиите при правенето... Сложил съм сега правени шпилки от твърди болтове...

---------- Post added at 11:50 ---------- Previous post was at 11:48 ----------

Вземи си 1 комплект от пружинните втулки, направи ги всичките и никога няма да имаш вече проблеми. Аз постоянно ползвам от тях и работата става неразрушима ;)

И аз за нещо такова си мислех, ама като не ми се е налагало да ползвам такова чудо...

Ако става да се направи без да се разглабя ще съм най-доволен...

D-I-V-A-K-A
09-10-2018, 15:14
И аз за нещо такова си мислех, ама като не ми се е налагало да ползвам такова чудо...

Ако става да се направи без да се разглабя ще съм най-доволен...

Не става, защото бургията от комплекта е по-голяма от дупката на колектора.

mimouzunov
09-10-2018, 15:44
Не става, защото бургията от комплекта е по-голяма от дупката на колектора.

Ясно е, че ще е по-голямо Ф бургията...

Идеята ми е...
Отвора в главата е 8мм фланеца на колектора съм си го разпробил с ф9мм (колектора не е заводския отдавна) , но може да го мина с по-голяма бургия само него... Така ще може да се "рови" и в главата с по-голямото нещо.

D-I-V-A-K-A
09-10-2018, 15:53
Може би малко ще трябва да го разпробиеш. Бургията е 8.3 а метчика е 9.5 (около), за да може да се навие пружината. Вземи един комплект, мисля, че при положение, че са ти по-големи дупките на колектора, главоболията ще са минимални ;)

mimouzunov
11-10-2018, 18:27
Може би малко ще трябва да го разпробиеш. Бургията е 8.3 а метчика е 9.5 (около), за да може да се навие пружината. Вземи един комплект, мисля, че при положение, че са ти по-големи дупките на колектора, главоболията ще са минимални ;)

Набавих/направих си нужните неща.... Утре ако не се случи нещо непредвидено ще се пробвам да намотая тея пружини...

D-I-V-A-K-A
12-10-2018, 14:05
Набавих/направих си нужните неща.... Утре ако не се случи нещо непредвидено ще се пробвам да намотая тея пружини...

Супер, успех! Ще чакам да се похвалиш с положителни резултати. ;)

mimouzunov
12-10-2018, 14:33
Супер, успех! Ще чакам да се похвалиш с положителни резултати. ;)

Малко се наложи да си правя разни приспособления защото най-простото разпробиване се оказва трудна задача като няма място...
Иначе се вижда какво съм сътворил.... С две думи се получи добре, стегна се!

Ползвах стандартен метчик (2бр) но качествен 10х1,25 бургия 8.5мм а разтъргах колектора с 10мм бургия...

Furious 155
17-11-2018, 11:32
Карате ли ги легендите още?
Гледам напоследък цената на модела е започнала да се покачва. :)

TRENDi
17-11-2018, 19:53
Е, с тая убавиня се занимавах аз миналата седмица:
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819293-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819294-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819295-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819297-big.jpg
В крайна сметка си направих този заместител:
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819298-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819299-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819300-big.jpg
Който в този си вид се оказа неизползваем, защото жабара към термостата, 2-та входа на радиатора и водната помпа е решил да ползва 35 мм отвори, но към шибаната тръба да са 30 мм, каквато е и тя... Та, имаше преработване:
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819301-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819303-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819302-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/6288/038819304-big.jpg
И понеже, както се оказа в последствие, осрах прехода към радиатора и текна повече от преди (не можеше да се стегне и с 2 скоби), резнах всичко преди завоя, купих си 1 коляно 35 на 35 мм и си реших драмата :new_Eyecrazy:... Имаше наливаници и точеници на Хантифриз, но вече си се движа с мелеза :go:.

mimouzunov
17-11-2018, 22:25
Е, с тая убавиня се занимавах аз миналата седмица:
И понеже, както се оказа в последствие, осрах прехода към радиатора и текна повече от преди (не можеше да се стегне и с 2 скоби), резнах всичко преди завоя, купих си 1 коляно 35 на 35 мм и си реших драмата :new_Eyecrazy:... Имаше наливаници и точеници на Хантифриз, но вече си се движа с мелеза :go:.

Мои алф го мърдах преди седмица две...
Сега ще спи.. Иначе забелязах, че го е почнала ръждата около капачката за бензина...

След като оправих проблема с 5000-те хиляди оборота, сега се развъртаме до ограничител и следва ново замерване! Гоним 250 коня и 350 нютона уш...

Alfa User
18-11-2018, 10:53
Моята не я спирам - постоянно се кара, и всеки път като седна в нея ми става готино...
Трябва ми някаква свястна зимна течност за чистачките - евтините боклуци при минусови температури не искат да се изпомпват.

D-I-V-A-K-A
19-11-2018, 11:36
Моята не я спирам - постоянно се кара, и всеки път като седна в нея ми става готино...
Трябва ми някаква свястна зимна течност за чистачките - евтините боклуци при минусови температури не искат да се изпомпват.

Вземи от тази, ще останеш доволен и не мирише лошо ;)

Бобби
24-11-2018, 01:28
Аз пък моята е виждам един, най много два пъти в месеца, когато трябва да напълня резервоара, за да кара детето...:))

Dimicha
16-12-2018, 11:43
Колеги със съжаление съобщавам, че след поредната издухана гарнитура на главата и ред други проблеми, се наложи да издам алфичката за скрап. Тъжно е, но... :( Успях да сваля някои части от нея, пуснал съм тема в обявите, чака одобрени е от модератора. Имам бензинова помпа почти нова, кабели за свещи, бобини и комутатори, дебитомер, ЕКУ, дросел. Ако някой му трябва нещо от тези неща, да свирка :)

Furious 155
26-12-2018, 13:45
Весела Коледа!
Отивам да метна акумулатора в 155 и да я покарам.
От месец е неподвижна - време е да вдигне малко шум! :rockon:

mirecyt
27-12-2018, 12:35
Весела Коледа и от мен!

Аз 155цата я раздвижих вчера, но много странно ми опира пружината на левия амортисьор някъде и стърже при навиване на волана, без значение дали е в движение или на място... Някой имал ли е подобен случай? :)

mimouzunov
27-12-2018, 16:52
Весела Коледа и от мен!

Аз 155цата я раздвижих вчера, но много странно ми опира пружината на левия амортисьор някъде и стърже при навиване на волана, без значение дали е в движение или на място... Някой имал ли е подобен случай? :)

Защо и как реши че именно пружината опира някъде!?

Trenkata
28-12-2018, 07:34
По вероятно лагер на макферсона от него стърже и пука яко.

mirecyt
28-12-2018, 14:41
Защо и как реши че именно пружината опира някъде!?

Последно като я карах минах през една автомивка, в клетката въртя волана, а то стърже яко и тракат накладките и се чува доста силно, та.. като погледнах пружината опряла в подкалника.

От там баща ми каза, че е забелязал нещо нередно с карето като сменял гумите, та беше на майстор, смени и на двете маншоните, но стърженето или остана или е друго... Та не знам от пружината ли е или лагер на макферсона.

По принцип амортисьорите са подменени целите миналата Коледа, в комплект с лагери, прахозащити, всичко е чисто ново

TRENDi
28-12-2018, 17:18
Лагерите като приключат са си със специфичен звук(както го е описал Trenkata + хрупане и хлопане все едно ще ти паднат колелата), който, ако си ги сменявал трябва да не може да го сбъркаш с нищо друго.
Пружината за да опира в подкалника или е счупена, или (по-вероятно) при майсторенето подкалника нещо не е нагласен(евентуално счупен).

mimouzunov
28-12-2018, 22:14
Някои чел ли е неиде или да знае от опит до колко коне издъжра верижния 2.0 !?
Предполагам в един момент ризите ще се размърдат и от там всичко ще стане :rip: (ако преди това не се издъни нещо друго и пак да стане същото)

Преди време от тук от там се споменаваше нещо за около 300 коня че държал... Дали има нещо вярно или са само слухове!?

nedko87
28-12-2018, 22:31
По принцип само въображението ти е граница. Със стокова карантия 250 е доста смела прогноза. За 300 според мен трябва да се надуе на 1.5,1.6 бара което е над възможностите на железата.

mimouzunov
28-12-2018, 22:59
По принцип само въображението ти е граница. Със стокова карантия 250 е доста смела прогноза. За 300 според мен трябва да се надуе на 1.5,1.6 бара което е над възможностите на железата.

Ясно...
Първото замерване даде 200 коня и 300 нютона, но това беше при ~4900об/м. и всичко се сриваше защото се затапваше от нещо...
(смениха се колектор, турбина, помпа бензинова , дюзи, регулатор, дебитомер, кабели свещи бобини, електроника и аз незнам още какво а проблема си го имаше)
Накрая се оказа дебитомер, просто трябва да се излъже за да не се отваря механически до абсолютния си максимум, защото електрониката го отчита това като грешка и реже горивото!!!
Това не е описано никъде по писанията! Подсказа ми го бемвист които е имал същия проблем, аз малко недоверчиво го изслушах, ама викам си може и да има някаква истина...
След като преправих нещата, вече се развъртаме до над 7000об/м и тук идва чуденето ми... Щом на 5000об е 200 коня, сега е със сигурност повече защото имам още обороти които използвам. Не се усеща спад спад във вървежа и като влезе в обороти и другото леко плашещо... налягането отива само нагоре!!! На 7000 е около 1.5!!! Грам не се знае уестгеита дали сработва...
(добре че сега не се кара)

Намерих фото от финната настройка на дебитомера, наложи се слагането на "чеп" които да ограничи хода му точно до определено място, м-у последните 2 деления на плочката. Сега дебитомера когато е напълно отворен отчита едва 0.15 волта по-малко, но явно е достатъчно за да работи адекватно

ecotronic
30-12-2018, 21:44
Не можеше ли да го излъжеш електрически вместо да му ограничаваш хода и въздуха?

nedko87
30-12-2018, 23:20
Може с ардуино да се направи. Кода е елементарен ако чете 3V да пуска 2.5V примерно

ecotronic
30-12-2018, 23:36
С микроконтролер си струва да се прави ако иска да постигне специфична зависимост вход-изход.

Ако само трябва да се смъкне леко нивото на максимално високия сигнал, и едно подбрано съпротивление към плюса на потенциометъра ще свърши работа.

Alfa User
31-12-2018, 15:00
Лъскачка ... за мое щастие - не паркетна ! Тая кола се кара всеки ден, и всеки ден ми носи същото удоволствие, както когато си я взех.

Пожелавам на всички вас същото удоволствие - весело посрещане на новата 2019, много здраве, щастие и късмет!!!

https://goo.gl/fs9ZyS

https://goo.gl/sY6xxF

mimouzunov
02-01-2019, 23:22
Не можеше ли да го излъжеш електрически вместо да му ограничаваш хода и въздуха?

Най-лесното което направих след като разбрах къде е проблема беше да го коригирам механически...
Въздуха не е ограничен, защото гледам налягането в колектора, все си стига до около 1.4 бара...

Преди време се бях заиграл и модифицирал магнитен датчик които да замести механично/електрическата част в дебитомера и бях постигнал отлични резултати, но за съжаление не го завърших....

mimouzunov
23-01-2019, 11:54
https://www.youtube.com/watch?v=vBamOMTnkIc

Правят нещо с една 155-ца...
(няколко клипчета са)

Бобби
19-02-2019, 00:16
Аз времено ви напускам....:cry:...днес продадох легендата, но съм хвърлил око на една друга двйка......чудя се как да сколоня собственика, оти не я продава.....

Furious 155
19-02-2019, 11:50
Аз времено ви напускам....:cry:...днес продадох легендата

Не те е срам... :roll:

mimouzunov
19-02-2019, 12:39
Не те е срам... :roll:

Като мине малко време и осъзнае какво е направил ще го хване доста яд...

Alfa User
19-02-2019, 17:45
... и ще се върне! :thumbup:

Бобби
20-02-2019, 18:43
С вас съм бе момчета...сега без легенда, утре знае ли се.....и да знаете, няма друга кола, която така да ме грабнала,радвала, харесвала и т.н...:firstprize:

mimouzunov
09-03-2019, 22:45
Няма ли кои да каже/напише нещо!?!?
Из другите раздели има някакво "движение" но тук... не...

Аз примерно може да кажа, че несъм палил бабата от 3-4 месеца и незнам какво ще се случи като го направя....
Какво ли ще е запекло и тн (дано не са сегментите само)

Щях да забравя за малко... Скоростите може да сдават багажа, но благодарение на Трендю имаме вече споилер за багажника на фирмата Зендер (чудя се какъв да е бъдещият му цвят)

(иначе ако всичко е наред скоро ще правим ново замерване което ще е и последно, по сметки трябва да постигнем 350 нютона и около 260 коня но ще се разбере..... )

Furious 155
09-03-2019, 23:36
И моята не беше палена над месец, да не кажа два.
Акумулаторът се беше предал толкова, че и часовника не работеше вътре.

Та тези дни я стягаме малко по малко да е готова за Серес 2019.
1. Получи нов акумулатор и нови терминали за него. Разкарах оригиналните оловни.
2. Ново масло в двигателя(старото беше на 12 месеца и под 2к км) и филтър.
3. Подмяна на изпечения маркуч на хидравликата за ниско налягане, който беше твърд като пластмасов.
4. Нови накладки отпред и отзад днес, също наместих. Старите имаха още за каране, но бяха в кофти състояние от множеството прегрявания имаше доста ерозия по тях.
5. Утре се надявам да успея да монтирам и седалката с коланите. :super:

mimouzunov
10-03-2019, 11:32
Я да си запиша тук какво съм сменил и аз, та да знам някои ден...
За последните 500км (или 3 години) :
Задни амортисьори, задни накладки, предни накладки, предни дискове, биалетки, бензинова помпа (Бмв х5), горивен регулатор, дюзи, външни карета, вътрешни карета, съединител комплект, лагер с конзолата на дългата полуоска, половината антифризни маркучи, водна помпа, радиатор, термостат, разширителния съд, свещи кабели бобини + комутатори, носачи, едната задна главина, изпускателен колектор, дебитомер... и не на последно място една габаритна крушка :mrgreen:

Да се надяваме че тая година ще се кара повече от миналата и по-миналата.. .

Plamen33
10-03-2019, 21:53
След последния Алфа фест си стои в гаража зазимена на трупчет . Имам да сменям пистови ремъци гуми но май ще се подарява на бащата както и ще се разделяме с еднта 33 ка ето и на двете снимка от последното им каране

Бобби
12-03-2019, 00:12
Най дълго не съм палил легендата около 6 месеца......но винаги когато я оставям за дълъг престой откачвам клемите на акумулатора...и никога не съм имал проблеми при палене...е имах си ритуал...два три пъти на контакт, за да качи гориво, целувам емблемата на волана, един кръст пред гърдите и никога не ми е отказвала да запали....;)
За 27 години, единственото, което не съм сменял по запалителната система са бобини, кабели за свещите и алтернатор, дори и четки не съм му сменял, незнам как издържа, а и още държи надявам се....новият и собственик ми е приятел, макар, че не я кара, не ми се е оплаквал...
За тия години съм сменил 5- акумулатора...тоя последният монбат държи вече над 7 години....:innocent:...ебати не ми се вярва и на мен.....
А бе тя за това е легенда...;)

pace
26-03-2019, 19:38
Брех... :)
https://www.youtube.com/watch?v=g2iSpU0q1GY

mimouzunov
27-03-2019, 08:18
Аидееее….
Вчера казахме бум!
Прерязала се е гарнитура (незнам дали ще има и друго).
Маи съм попрекалил с налягането...
Може и по-дебела подложка да сложа тоя път.
Ще я оправим тея дни.

Бобби
03-04-2019, 00:22
Аидееее….
Вчера казахме бум!
Прерязала се е гарнитура (незнам дали ще има и друго).
Маи съм попрекалил с налягането...
Може и по-дебела подложка да сложа тоя път.
Ще я оправим тея дни.

Ама и ти си ненаситен....дай колкото повече да е.....;)
Установи ли пораженията...?

Бобби
03-04-2019, 00:27
И моята не беше палена над месец, да не кажа два.
Акумулаторът се беше предал толкова, че и часовника не работеше вътре.

Та тези дни я стягаме малко по малко да е готова за Серес 2019.
1. Получи нов акумулатор и нови терминали за него. Разкарах оригиналните оловни.
2. Ново масло в двигателя(старото беше на 12 месеца и под 2к км) и филтър.
3. Подмяна на изпечения маркуч на хидравликата за ниско налягане, който беше твърд като пластмасов.
4. Нови накладки отпред и отзад днес, също наместих. Старите имаха още за каране, но бяха в кофти състояние от множеството прегрявания имаше доста ерозия по тях.
5. Утре се надявам да успея да монтирам и седалката с коланите. :super:

Аз тебе те видех преди време, когато е качваше на един репатрак на околовръстното с/у Хюндай една сутрин......явно за Серес се беше запътил....щях да спра да ти помогна с едно рамо....ама в последният момент и се бех засилил

Бобби
03-04-2019, 00:29
Брех... :)
https://www.youtube.com/watch?v=g2iSpU0q1GY

Е нема да те лъжем....това е самата истина!

mimouzunov
03-04-2019, 08:02
Ама и ти си ненаситен....дай колкото повече да е.....;)
Установи ли пораженията...?

Пораженията са едната гарнитура (долната)
На втори цилиндър металния пръстен които уплътнява м-у риза и глава се е сцепил.
Събота слагаме нови неща и палим.

(това по-горното се случва по сметки на над 250 коня, но да ще трябва да се намаля налягането щото и новия съединител не деяни)

Бобби
06-04-2019, 11:33
Пораженията са едната гарнитура (долната)
На втори цилиндър металния пръстен които уплътнява м-у риза и глава се е сцепил.
Събота слагаме нови неща и палим.

(това по-горното се случва по сметки на над 250 коня, но да ще трябва да се намаля налягането щото и новия съединител не деяни)

Според мен едни 200 коня са идеални за тази кола.....вземи се запри малко, заздрави окачването и спирачната система и се радвай по дълго на творението си.....успешен ремонт

mimouzunov
07-04-2019, 10:51
Според мен едни 200 коня са идеални за тази кола.....вземи се запри малко, заздрави окачването и спирачната система и се радвай по дълго на творението си.....успешен ремонт

Ремонта вчера завърши. Запали и следваха едни пушеци едно чудо... Дори и малкото гърнета и тръби като са пълни с антифриз, димката е доста качествена!

Ремонта както в началото (разглабянето) така и завършека му (зглабянето) беше съпроводен и с появата на Трендю, като с негова помощ цялата процедура реално я събираме в рамките на един ден. Проблем лек се оказа "наличието" на гарнитури по магазините!!!

Бобби
07-04-2019, 11:54
Ремонта вчера завърши. Запали и следваха едни пушеци едно чудо... Дори и малкото гърнета и тръби като са пълни с антифриз, димката е доста качествена!

Ремонта както в началото (разглабянето) така и завършека му (зглабянето) беше съпроводен и с появата на Трендю, като с негова помощ цялата процедура реално я събираме в рамките на един ден. Проблем лек се оказа "наличието" на гарнитури по магазините!!!
А бе с Тренди сте екип...Браво....и да няма повече пушеци

mimouzunov
07-04-2019, 22:02
А бе с Тренди сте екип...Браво....и да няма повече пушеци

Пушеци тепърва ще има...
(като стабилизираме двигателя се прехвърлям на окачване и разни други такива)

mimouzunov
23-04-2019, 19:24
Пушеци тепърва ще има...
(като стабилизираме двигателя се прехвърлям на окачване и разни други такива)

Едно време се чудех колко може да поеме 2.0 верижен от към "напомпване".
Питах разпитвах.... Накрая неволята подсказа....
С цената на 3-ти чифт гарнитури се установи че максимума е около 300 коня!!!
(не че има някакво значение това, но някои ден може да е полезна цифрата на някои, та дори и на мен ако забравя)

Заводския съединител ако е нов деяни на около 330 нютона и около 250 коня.
Сега следва да я направя финално на около ~220 коня и 300 нютона и това ще е...

Furious 155
13-05-2019, 11:46
Колеги, планирате ли спане след Италфест 2019, Сапарева баня и ако да - къде ?

Alfa User
13-05-2019, 20:38
Аз запазих в Kot Garden Guest House - макс близо е до пистата, след като бе решено кОпона да е "под звездите" ... колкото и странно да звучи...

Ама кат гледам какъв ентусиазъм ни тресе за Феста - май ще сме си ние двамата, и има-няма още един-двама ... Замря сектата и тва е ... а как ни се радваха до скоро ... лелееее, какви спомени, какво чудо !!!

mimouzunov
13-05-2019, 21:43
Аз запазих в Kot Garden Guest House - макс близо е до пистата, след като бе решено кОпона да е "под звездите" ... колкото и странно да звучи...

Ама кат гледам какъв ентусиазъм ни тресе за Феста - май ще сме си ние двамата, и има-няма още един-двама ... Замря сектата и тва е ... а как ни се радваха до скоро ... лелееее, какви спомени, какво чудо !!!

Споко... ако не тая година, другата аз лично ще докарам на феста 2 155-ци!
Много работа ме чака, но мисля че ще се получи...

Alfa User
23-05-2019, 12:27
Вервай ми - надали някой ще се зарадва на това повече от мен!!!
Стискам палци и щом трябва - ще чакаме догодина ;)

pesho ot vraca
26-05-2019, 20:16
Здравейте някой знае ли перката на водния радятор само с едно силово релe ли e. Това под волана. Колата няма климатик. Арфата е 1.8 ТS 8V.

Scrapera
27-05-2019, 02:06
По-скоро релето е в коша. За силовата верига до перката взема постоянен плюс от акумулатора, през голям бушон (30А+). За бобинката веригата е само на контакт и през бушон 10А.

mimouzunov
31-05-2019, 17:27
Вервай ми - надали някой ще се зарадва на това повече от мен!!!
Стискам палци и щом трябва - ще чакаме догодина ;)

Разбра се колко може да деяни верижния двигател на претоварване...
Пак изгърмя гарнитури, но това се случва при налягане около 1.4-5...
За феста би трябвало да я върнем на трасето (почти всичко е готово за зглабяне)....

Alfa User
10-06-2019, 14:43
Колеги, дайте малко акъл за почистване на волан - методи, препарати ??? (по възможност без демонтаж...)
Моя не е чистен откак е монтиран на колата, и адски ме дразни как изглежда... а и леко лепкав особено сега в по-топлите дни. Не искам да слагам пак калъф - оригиналния вид и форма на Momo-то си ме кефят много повече!

pace
10-06-2019, 19:14
Аз чистя всичко с обезмаслител...

Alfa User
11-06-2019, 10:49
Да, обезмаслител ми е следващата идея. Вчера пробвах с мокри кърпи за мебели - изхабих половината пакет, а си ставаха все така черни и волана си беше все такъв... гаден ...

markoff
11-06-2019, 11:13
Обезмаслителя може да влоши положението... според мен се е нарушил повърхностхия слой на боята и единственото решение е боядисване. Има добри отзиви за комплектите за волан на една пловдивска фирма, но не съм ползвал.

dhtj
11-06-2019, 11:28
Има хора които с това се занимават - реставрация на волани.
Първо се почистват с пара, за да падне всякаква мазнотия и боя, кожата става натурален цвят - сиво-бял.
После местата с драскотини и износвания се запълват с филър(нещо като кит за кожа), следва шкурене, боядисване и лакиране.

170214

pace
11-06-2019, 20:10
Момчето пита за почистване вие му говорите за претапициране,боя и тем подобни,с обезмаслител съм измил воланите на много коли...на 166-цата цялата лепкава гняс...сега на 156-цата кори,табло,волан...всичко що е пластмаса и не се влоши нищо...но щом казвате...

acho_
11-06-2019, 22:50
Много правилно си казват. Волана е износен, и никакви обезмаслители няма да го възстановят.

pace
12-06-2019, 10:29
И къде пише,че иска да го възстанови...ти не си и прочел даже.

dhtj
12-06-2019, 10:31
E aз казах - най-добре се почиства на пара.

После ако иска да го боядисва и да следва останалите стъпки.

Alfa User
12-06-2019, 18:01
Хора, не се карайте за глупости, МОЛЯ !
Наистина попитах само за ПОЧИСТВАНЕ - а колко е надран или съсипан волана - ще се разбере след това, и тогава ще има нови въпроси!

pace
01-08-2019, 21:29
Ехееее спомени от 55-тичката :) .....още ме е яд за тая кола!
170393170394

mirecyt
06-08-2019, 09:59
Здравейте, на някой да му се намират останали от 155ца десни огледало и машинка за ел стъкло(пасажер)

pace
08-08-2019, 08:13
Имам стъклата,ако му трябват на някай да свирка.